Преди години всички приготвяха любимите си пържени храни на тиган. Днес, ресторанти, заведения за бързо хранене и домакинства предпочитат да използват фритюрник.

Този уред ви позволява да се насладите на възможно най-хрупкави и вкусни пържени картофи, крокети или пържено пиле и то приготвени по много лесен и бърз начин.

Най-добри фритюрници за домашна употреба

Ако сте от редовните ни читатели най-вероятно знаете, че ние правим предварително проучване на продуктите на пазара, за да ви представим някои от най-добрите модели, които могат да ви помогнат във вашият избор.

1. Фритюрник Tefal Minicompact FF230831 Principio

Фритюрник Tefal Minicompact FF230831 Principio
Виж цената

Този компактен фритюрник ви позволява да приготвяте до една две порции хрупкава храна, но с голяма мощност. Капацитетът му е 1,2 литра олио и 600 грама храна. Възможно е да изберете желаната температура с вашия термостат от 1000 вата, а светлинният индикатор предупреждава когато олиото е готово за употреба.

Вътрешността му е незалепваща, ще предотврати залепването на нещо. Той има странични дръжки, които улесняват транспортирането му и кошницата за пържене може да се разглоби за по-лесно почистване. Частите му могат да се поставят в съдомиялна машина.

2. Фритюрник Tefal Uno FF215D30

Фритюрник Tefal Uno FF215D30
Виж цената

Компактен квадратен фритюрник, който ви позволява да правите вкусни ястия като пилешки хапки, пържени картофи и др. Той има добра мощност, която му помага да загрее бързо и да направи храната свежа и вкусна. Неговият температурен контрол дава прецизност при готвенето на храната.

Прозорецът за наблюдение, разположен в горната част на уреда ви позволява да контролирате готвенето на храната, докато кошницата за пържене е чудесна помощ за поставянето и ваденето на храната. Също така той има вграден филтър, който помага за намаляване на миризмите.

3. Фритюрник DeLonghi FS 6025

Фритюрник DeLonghi FS 6025
Виж цената

FS 6025 от DeLonghi, е както практичен, така и много стилен модел. Това е устройство, което помага да се приготвят различни ястия бързо и удобно, тъй като загрява бързо и ефективно благодарение на мощността си от 1700 вата и настройката на температурата, която варира от 150 ° C до 190 ° C. Компактният му дизайн го прави добър от гледна точка на съхранение.

Насладете се на лесното готвене на храна, направете пържено пиле, пържени картофи, пилешки хапки, сиренца и разнообразие от други ястия. Капацитетът му е до 2,4 литра олио и 1,5 килограма храна.

4. Фритюрник Tefal Filtra Pro

Фритюрник Tefal Filtra Pro
Виж цената

Този фритюрник от Tefal има малко по-висока цена, но дава много добри резултати. Той може да готви риба, месо, картофи или крокети. Храната е винаги златиста и свежа като в ресторант.

По отношение на техническите спецификации се откроява така наречената технология за „студена зона“. Тази технология създава две температурни зони в олиото, което позволява остатъците от храната, които се отделят, да горят по-малко, да произвеждат по-малко миризми и олиото да остане чисто за по-дълго.

Той също така има филтърна мрежа, която дава възможност на потребителя да филтрира олиото след използване на фритюрника и да го подготви за следващото готвене.

Tefal Filtra Pro има капацитет на олиото до 3 литра, така че може да пържи почти килограм и половина картофи наведнъж. 

Разбира се, както повечето от продуктите в този диапазон, този също разполага с таймер и позволява да се контролира температурата между 150 ° С до 190 ° С .

Това е фритюрник с голяма мощност от 2400 вата, затова резултатът от пърженето е подобен на професионалните модели.

Корпусът, резервоарът, капакът, кошницата за пържене и филтърната мрежа могат да бъдат разглобени по много лесен начин, за да бъдат измити на ръка или поставени в съдомиялната машина.

5. Фритюрник Tefal One Filtra Inox FF175D71

Фритюрник Tefal One Filtra Inox FF175D71
Виж цената

Този фритюрник Tefal е доста популярен сред потребителите. Той има единична кошница с капацитет 1,2 килограма, за да осигури наистина добро пържене.

Той има мощен 1900-ватов нагревател, който загрява олиото ефективно, за да достигне по-бързо оптимална температура, за да ускори процеса на пържене и да заключи вкуса в храната. 

Tefal One Filtra Inox има патентована система за филтриране на олиото и постоянна дренажна система, което означава, че мръсното олио се отделя, така че да можете да го съхранявате и използвате повторно.

Капацитетът на този фритюрник го прави идеален за семейство или хора, обичащи да похапват по-големи порции.

Много лесен за почистване, благодарение на подвижния му съд, както и повечето от частите са безопасни за миене в съдомиялна машина.

6. Фритюрник FIRST FA-5058

Фритюрник FIRST FA-5058
Виж цената

FIRST FA-5058 е един сред най-безопасните фритюрници. Неговият уникален дизайн ви позволява да потопите храната в олиото със сигурно затворен капак. Това означава, че рискът от пръски олио по време на готвене е значително намален, което е добра мярка за безопасност. Това е малък фритюрник на достъпна цена, който ефективно би приготвил храната, която харесвате.

Видове фритюрници

Много хора обичат да похапват свежи, вкусни, перфектно приготвени, златисти картофи. Днес с използването на фритюрник с мазнини или горещ въздух приготвянето им не е никак сложно. По-долу ще обясним предимствата, недостатъците на отделните видове, така че без колебание да можете да си купите този, който предпочитате и да пържите картофи, лесно и удобно.

Фритюрници работещи с мазнина

Тези са най-разпространени, като се използват, както за търговска цел, така и за домашна употреба. За тях е необходимо голямо количество мазнина за пърженето на храна. Имат съд, в който се добавя мазнината и работят с температури в диапазона между 150 и 190 градуса. За по-лесна употреба те разполагат с кошница която позволява картофите да бъдат потопени и отстранени от мазнината, когато са готови само с едно движение.

Предимства

 • Те намаляват риска от изгаряния.
 • Почистването не трябва да се извършва всеки път, когато фритюрникът се използва, освен ако мазнината не трябва да се смени.
 • Пърженето е равномерно и хрупкаво, а кошницата позволява да се отцеди излишната мазнина.

Недостатъци

 • Трябва да използвате голямо количество мазнина.

Фритюрници с горещ въздух

Този тип фритюрници с горещ въздух са най-новата технология на пазара. Те се нуждаят от много малко мазнина, за да изпълнят функцията си. Фритюрниците с горещ въздух дават възможност за приготвянето на храни, които наподобяват на пържените, но със значително по-ниски нива на мазнини. 

Предимства

 • Те са по-безопасни уреди, тъй като няма риск от разливи на горещи мазнини или пръски.
 • Приготвяната храна е по-здравословна.

Недостатъци

 • Не са подходящи за всички видове пържени храни.
 • Пърженето на храна с горещ въздух не гарантира здравословна диета за този, който я консумира.

Газови Фритюрници

Това са най-честите за приготвяне на вкусните пържени картофи от ресторанти и производители на храни в големи количества. Тези фритюрници могат да бъдат свързани директно към газопровод или да се захранват посредством газова бутилка. Те спестяват много електроенергия, както и предлагат голяма мощност и гъвкавост.

Предимства

 • Обикновено са лесни за използване, просто трябва да добавите мазнина, да изберете температурата и да изчакате, докато загрее.
 • Разходът на енергия е доста нисък.

Недостатъци

 • Те загряват по-бавно от електрическите фритюрници.
Фритюрник цена

Пържене с фритюрник или в тиган?

Винаги сме чували, че е по-удобно да пържите храната в тиган, отколкото във фритюрник. На пръв поглед изглежда така, но в действителност не е, тъй като става по-мръсен, има по-голяма опасност от изгаряния и пърженето не е равномерно.

Фритюрник без мазнина или стандартен модел?

Най-вероятно все още се съмнявате във фритюрниците, които работят без мазнина. Стандартните модели работят по по-опростен начин, необходимо е само да добавите олио и да загреете до желаната температура.

От друга страна, фритюрниците с горещ въздух имат и други функции освен пържене, тъй като те също имат функция грил, пекат и поддържат храната топла. Това се постига чрез иновативната система за рециркулация на горещ въздух.

Ръководство за закупуване на фритюрник

Първото нещо, което трябва да имате предвид е правилното използване на фритюрници, вземете под внимание следното:

 • Избягвайте смесването на различни марки олио. Това може да доведе до инцидент и причиняването на изгаряния.
 • Внимавайте с температурите, тъй като използването на по-висока температура не гарантира по-кратко време за готвене.
 • Трябва да почиствате редовно фритюрника си, в зависимост от начина, по който го използвате.
 • След като приключите с употребата му, изчакайте да изстине олиото, премахнете остатъците от храна и затворете капака.

Неща, които трябва да имате предвид, когато купувате фритюрник

По-долу обобщаваме аспектите, на които трябва да обърнете внимание преди да направите своята покупка. Надяваме се те да ви помогнат да вземете най-доброто решение.

Капацитет

Капацитетът на фритюрниците варира между 1 литър и 10 литра. Еднолитров е достатъчен за приготвянето на две порции картофи, достатъчни за вечеря с вашия партньор, докато капацитетът от 5 до 10 литра дава между 6 и 12 порции, подходящи за големи семейства и събирания с приятели. 

Капацитетът ще зависи от количеството, което искате да приготвяте.

Термостат

Регулирането на температурата е от съществено значение за постигане на перфектните пържени картофи, важно е вашият фритюрник да има тази функция.

Мощност

Мощността на стандартните фритюрници е между 800 и 2000 вата. Колкото по-голяма е мощността, толкова по-кратко е времето за готвене. Същото важи и за фритюрниците с горещ въздух, освен че имат добра мощност, те гарантират и по-ниски количества мазнини в процеса на пържене.

Цена

При фритюрниците, както при много други електрически уреди, цената зависи от капацитета, който имат, включените аксесоари, размери и функционалности.

Евтините фритюрници с вместимост до 1 литър, имат настройки на термостата, незалепващо покритие и бутон за температурата.

На средна цена се предлагат фритюрници с вместимост до 3 литра, с възможност за разглобяване за по-добро почистване и могат да се приготвят различни храни като картофи, риба, пиле и др.

И накрая, висок клас включва модели с вместимост до 10 литра, те включват изключително големи кошници, клапани за източване на олиото и са идеални за приготвянето на много порции.

Безопастност

Въпреки че фритюрниците са по-безопасни от тиганите, трябва да се имат предвид и някои важни системи за безопасност, които предотвратяват инциденти или изгаряне на храната:

Термостат. Той поддържа еднаквата температура на олиото. Когато уреда има термостат и той работи правилно, температурата може да се поддържа стабилна и дори може да се изключи, ако има проблем с прегряване.

Прозрачен или капак на прозореца. Не всички фритюрници имат тази функция, но това е плюс, тъй като избягва пръски, които могат да ни изгорят. Прозореца ни позволява да наблюдаваме как се развива готвенето на нашата храна.

Автоматично изключване. Включването на тази функция ще гарантира, че храната няма да се препече, защото след като е готова уреда ще се изключи автоматично. Освен това функцията помага за пестенето на енергия.

пържени картофи

Как трябва да се грижите за мазнината във фритюрника?

Можете да извлечете максимума от фритюрника, като прецените колко олио ще използвате. Мазнината е основната съставка, така че трябва да обърнете внимание на следните препоръки и ако е възможно да ги приложите на практика.

 • Температура: Идеалното е да не надвишава 170 ° C или 180 ° C. Не забравяйте, че ако олиото прегрее, то може да генерира вещества, които са вредни за тялото ви. Не го оставяйте да пуши, ако това се случи, това означава, че изгаря.
 • Храна: Храната трябва да е възможно най-суха, преди да я сложите да се пържи. Ако са замразени храни, трябва да намалите температурата и след това да я повишавате малко по малко.
 • Олио: Най-често използваното олио за пържене е слънчогледовото, но се използват и зехтин и други. Препоръчваме ви да не смесвате различни видове, както нови, така и употребявани.
 • Изхвърлете олиото: Ще трябва да смените олиото във фритюрника, когато то се сгъсти, разпенва, има лоша миризма или е променило цвета си.
 • Рециклирайте го: Опитайте се да не изхвърляте старото олио в мивката, тъй като то е силен замърсител. По-добре го занесете в център за рециклиране или да го излеете в бутилка и след това да го изхвърлите.

От къде можете да купите фритюрник?

Има много места, където можете да намерите тези уреди. Можете да ги купите почти навсякъде. Ако изберете физически магазини, препоръчваме ви да посетите повече от един, преди да вземете окончателното си решение. Тъй като на едно място няма да намерите всички съществуващи модели и е добре да можете да разгледате повече възможности.

Можете да отидете до всеки супермаркет и да претърсите зоната за домакински уреди, като Зора, Техномаркет, Технополис и др. 

Ако предпочитате да разгледате онлайн магазини, препоръчваме ви да посетите магазини като Емаг или някой от магазините, споменати по-горе, тъй като и те дават възможност за онлайн покупка.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар