Хладилникът е един от най-важните уреди в едно домакинство. Той запазва храната студена и свежа, така че винаги можете да имате нещо за ядене. Но това са и едни от най-скъпите уреди, така че какво да правите, ако не можете да си позволите нов? Заслужава ли си покупката на хладилник втора ръка?

Има няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да закупите хладилник втора ръка. Първото е състоянието му. Ако е бил използван дълго време, може да не е толкова енергийно ефективен, колкото нов. Също така е важно да проверите за повреди, като ръжда или вдлъбнатини. Не искате да се окажете с хладилник, който не работи правилно.

Друго нещо, което трябва да имате предвид е цената. Нов хладилник може да струва хиляди левове, докато използван може да е само няколкостотин. Важно е да сравните цените и да сте сигурни, че се предлага изгодно. Трябва да помислите и за гаранцията. Нов хладилник обикновено се предлага с гаранция, но използваният може да не е с гаранция. Ако се развали, вие ще имате отговорността да го поправите сами.

Съвети за покупка на хладилник втора ръка

Ето някои съвети, когато обмисляте покупка като тази:

Измерете наличното пространство

Преди да изберете хладилник втора ръка ще трябва измерете свободното пространство в кухнята си. Това ще ви помогне да стесните търсенето си и да избегнете закупуването на уред, който е твърде голям или твърде малък.

Определете своя ценови диапазон

Преди да започнете да търсите е важно да определите колко сте готови да похарчите. Това ще ви помогне да стесните търсенето си и да избегнете преразход или губене на време.

Проучете моделите на пазара

Ако имате предвид конкретен модел, направете проучване, за да видите дали той е подходящ за вашите нужди. Можете да прочетете онлайн отзиви, да говорите с приятели или семейство, които може да имат такъв, или дори да посетите магазин, за да го разгледате по-отблизо.

Задавайте въпроси

Когато намерите употребяван хладилник, който ви интересува, не забравяйте да задавате важни въпроси на продавача. Те може да са:

Защо го продавате?

Този отговор ще ви каже много. Ако просто се местят в жилище, което е оборудвано с хладилник или ремонтират кухнята си и са решили да сменят всички кухненски уреди, тогава това може да бъде много добра находка.

Има ли му нещо?

Повечето хора ще бъдат честни за всички недостатъци или проблеми и тогава можете да решите дали това е нещо, с което можете да живеете или да го поправите.

Вие ли сте първи собственик?

Желателно е уредът да е от първи собственик, тъй като той ще знае всичко за неговата история. Ако човекът го притежава от скоро и го продава, по-вероятно е да има нещо нередно.

Как изглежда?

Вероятно, в обявата, в която сте видели хладилника е публикувана негова снимка отвътре и отвън. Ако не са налични снимки, когато се свържете по телефона с продавача, попитайте за цвета и състоянието му, за да прецените дали ще отговори на вашите нужди.

Има ли всички аксесоари?

Трябва да има рафтове за съхранение на храна, кутии за съхранение на плодове и зеленчуци и дръжки на вратите. Препоръчително е също така да проучите дали можете да замените тези елементи сами, ако е нужно.

След като сте задали всички важни въпроси е време да го разгледате по-отблизо.

Проверете за повреди

Внимателно го прегледайте за признаци на повреда. Това включва вдлъбнатини, драскотини, течове и странни шумове. Все пак имайте предевид, че когато купувате хладилник втора ръка, той ще има известно износване.

И така, струва ли си да купите хладилник втора ръка?

Зависи от вашите нужди и бюджет. Ако имате нужда от хладилник веднага и нямате много пари за харчене, тогава втора ръка може да е най-добрият вариант за вас.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар