Едва ли ще отречете факта, че бързото затопляне и готвене на храна е доста удобно. Най-вероятно използвате микровълнова фурна всеки ден. Но задавали ли сте си въпроса как е открита? Кой е изобретил микровълновата и кога? Случайно ли е открита? Ако търсите отговор на тези въпроси тук ще откриете факти и история на микровълновата фурна.

Кой е изобретил микровълновата фурна?

Пърси Лебарон Спенсър самоук инженер, който през 1941 година, докато САЩ се готвят за втората световна война той работи върху ефективността на магнетрона. Това е микровълнова тръба, в където се произвежда радиация, която се използва в радарите на военните. Един ден докато работи върху мощните радарни комплекти, съвсем случайно шоколада в джоба му се разтопил. Забелязвайки това, той решил да продължи да тества този ефект и с друга храна. Говори се, че и други учени са попадали на този феномен, но никой не се е задълбочил в проучването му.

Когато прави опит с царевични зрънца те реагират по начина, по който все още всички ние се радваме. Обичате пуканки нали? Последвал опит и с яйце, което се взривило при подлагането му на микро вълни.

След като осъзнал, че всички храни са били подложени на ниско ниво на радиация Спенсър решава да построи метална кутия и да въведе микро вълни в нея. По този начин да предотврати излизането им навън от кутията.

Кога е създадена микровълновата фурна?

От тук започва историята на микровълновата фурна. През 1946 година Спенсър подава заявление за патент като включва дори и илюстрация на пукането на пуканки. През същата година е създадена микровълнова фурна Radarange от фирмата Raytheon.

история на микровълновата

Когато говорим за първата микровълнова фурна не може да си представяме малките и компактни модели, които можем да си купим днес. Тя разбира се е била доста голяма като трябвало да се монтира в шкаф голям колкото хладилник. Но това не спряло хотели, ресторанти и фирми за кетъринг от инвестицията в този продукт. Въпреки високата цена те се възползвали, защото микровълновата им позволила да съхраняват останалата храна и да я претоплят по-късно. Така те намалили разходите и увеличили печалбите си.

Първите модели за домашно ползване

След добрия успех на първите големи и скъпи микровълнови фурни, през 1955 година Raytheon лицензират и модел Tappan RL-1, който е предназначен за потребителите. Въпреки това, високата цена е поставило фурната достъпна само за определени хора.

След около 10 години по-късно първият производител на микровълнови купува фирмата Amana Refrigeration, която също е производител на домакински уреди. Това е довело до еволюция на микровълновите фурни, като на пазара се появяват модели, които са достатъчно компактни, за да се поберат на кухненския плот. Както и ниската и достъпна цена за повечето домакинства.

Съмнения и страхове

Развитието на технологиите допринесло до производството на лъскави и красиви микровълнови фурни ценени от домакинствата. Но въпреки това през 70-те години на миналия век възникнали митове и притеснения за влияние и ефекти на радиация върху хората. Не след дълго, били проведени различни тестове, производителите на микровълнови фурни обявили безопасността на своите продукти. Естествено, както при всичко ново хората не вярвали в безопасността на микровълновите фурни. Но с течение на времето съмненията и страховете изчезнали и все повече американски семейства предпочели микровълновата. През 1950 година продажбите надхвърлили тези на газовите печки. 16 години по-късно, през 1976 година микровълновата става по-често притежаван кухненски уред от колкото съдомиялната машина.

Еволюция

Начина на готвене се променил драстично след появата на микровълновата фурна. Тя бързо се превърнала в необходим кухненски уред, полезен в бързо развиващият се свят. Дългите години на развитие и голям интерес от страна на потребителите допринесе до производството на широка гама микровълнови фурни. С различен размер, цвят, функции и цена, днес пазарът предлага модели, които да задоволят различните вкусове на потребителите.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар