Истинското оформление на вашия хол се нуждае от красива холна маса отговаряща на останалото обзавеждане в стаята. От една страна тя трябва да е с добър дизайн, а от друга да е практична и удобна. Така ще може да се приспособи към вашите нужди и ежедневие като в същото време краси хола Ви.

За целта е нужно да си зададете няколко въпроса, отговорите на които ще помогнат във вземането на правилното решение при покупката на холна маса. Освен това не пропускайте да прочете и нашите мнения за различните размери и видове на холни масички.

Какъв стил е интериора на стаята?

Първо, преди дори да посетите магазин за мебели трябва да сте на ясно със стила на стаята, в която ще поставите масичката.

Всички предпочитащи фамилен стил с топли тонове на интериора, дърво с натурални цветове ще бъде много подходящ избор.

За онези от вас предпочитащи по-модерен дизайн би било добре да се ориентирате към моделите произведени от няколко материала (метал, неръждаема стомана, стъкло и др.)

Как ще използвам масата?

В зависимост от това, колко е голям холът Ви, изборът на холна маса може да бъде доста различен. Тя може да е обикновен модел или напълно обратното, да е многофункционална с няколко чекмеджета или рафтове. Също може да я използвате само за четене на списания, вестници или книги, ако стаята е предназначен само за почивка. Някой модели могат да служат и за посрещане на гости без да губят функционалност си на холна маса.

холна масичка

Колко място имам за холна маса?

Ако вече сте купили фотьойли и диван или поне знаете размерите на моделите, които сте избрали, ще трябва да установете оставащото свободно място в стаята. Не пропускайте да помислите за необходимото разстояние между диваните и масата, което трябва да е достатъчно за лесното ходене между тях. За да не стават грешки е най-добре да направите няколко измервания с помощта на ролетка. В някои случаи дори да маркирате на пода в стаята бъдещите позиции на мебелите. Така ще сте сигурни в размерите преди да направите своята покупка.

Имайте предвид, че между масата и дивана или фотьойлите ще Ви трябва разстояние около 40, 50 сантиметра, за да имате място за движение.

Холна маса DK STYLE

Виж цената

Каква височина да бъде холната маса?

Винаги височината на холната маса се определя според височината на дивана. Имайте предвид, че никога не трябва да надвишавате височината му. Тя трябва да е по-ниска или да съвпада с височината на дивана Ви. Стандартно това не е повече от 40, 50 сантиметра.

Материали

Както споменахме по-рано избрания материал трябва да съответства на интериора в стаята. Затова трябва да изберете холна маса произведена от материали, които да бъдат в тон с останалите мебели. Освен това помислете за практичността и както и за поддръжката на продукта. Нека да разгледаме няколко от основните материали.

Дървена холна маса

Дървените мебели създават топъл и елегантен стил в хола. Ако търсите дървена холна маса, помислете дали имате други дървени мебели в стаята. Това е важно, за да избегнете смесването на мебели произведени от различен вид дървесина. В идеалният случай всички ще са направени от един вид дърво. Масата също трябва да е устойчива и издръжлива на удари.

Разтегателна холна маса Sani Lise

Виж цената

Холна маса от MDF

С избора на холна маса от MDF ще имате на разположение широка гама от цветове, които ще помогнат за по-лесното адаптиране на масата в стаята. Освен това този материал позволява за производството на холни маси в различна форма и размер. На пазара може да намерите кръгли, правоъгълни, извити и много други нестандартни форми.

Дизайнерска

Дизайнерска Холна маса – Черна

Виж цената

Стъклена холна маса

Този тип холни маси са доста популярни. Независимо, че са чупливи те са подходящи за различните видове обзавеждане. Добре се комбинира както с модерен интериор, така и с класически масивни мебели. Но най-вече това зависи от самият дизайн и комбинацията с други материали.

Ако холът Ви е малък е препоръчително да изберете стъклена холна маса, която ще предаде чувството за повече свободно пространство в стаята. Като в същото време ще предаде изтънчен вид на интериора в стаята. Имайте предвид, че този вид не е препоръчителен за семейства с малки деца.

стъклена холна маса

Форма и размери

За да определите формата на холната маса ще е важно, какво има около нея. Изберете размера и формата на масата според вида на меката мебел в стаята. Има три общи разпределения: „U“, „L“ или паралелно. Правоъгълна маса ще е подходяща за всички. В зависимост от размерите на диваните и стаята, може да се наложи да закупите по-голяма холна маса. Друго решение е да поставите две квадратни идентични маси, които предлагат достатъчно място за сервирането на горещи напитки, аперитиви или храна.

Кръгла холна маса

Поради самата форма, кръглата маса може да бъде лека като в същото време доста стабилна. Разбира се това зависи от основата, която е добре да следва диаметъра на горната част за по-голяма устойчивост. Подходящо е кръглата маса да бъде заобиколена от няколко фотьойла или комбинация с диван, като това може да стане в малки и големи помещения.

Има кръгли холни маси с различен размер и дизайн. Някои представляват рамка с плот, докато други са по функционални с рафтове и чекмеджета.

Дизайнерска холна маса Antonio Milano

Дизайнерска холна маса Antonio Milano

Виж цената

Квадратна холна маса

Кръглата маса е красива, но не толкова практична, колкото квадратната. Ако искате да я използвате за даден вид работа, учене или ядене, този вид е за предпочитане. Повечето от модели разполагат със рафт в долната част, който помага за съхранението на любимите Ви вестници и списания. Квадратните модели са предимно масивни и здрави, но не са подходящи за малки помещения. Ръбовете могат да бъдат много опасни, когато няма достатъчно място за заобикалянето на масата.

Правоъгълна холна маса

Завършваме с правоъгълната холна маса, която е най-предпочитаната форма в обзавеждането на повечето домове. Този вид е подходящ за използване с ъглови дивани, както и за всекидневна с двуместни или триместни дивани. Правоъгълната маса също е доста подходяща и за стаи обзаведени с няколко фотьойла без наличието на диван. Изборът на тясна, дълга маса ще Ви даде достатъчно практичност и ще остави повече свободно место в стаята. Ако разстоянието, с което разполагате е ограничено, то тогава е добре потърсите модел по-събрана основа, за да избегнете евентуални наранявания.

С правилният избор на холна маса от ваша страна, тя може да се превърне в същинска декорация в центъра на вашата стая.

Холна маса Mebelino Kipp

Виж цената
Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар