Едва ли има човек, които не се е сблъсквал с буркан, който упорито отказва да се отвори? Тази ситуация понякога може да е доста досадна! Затова, в случай че това ни се случи е добре да знаем как да се справим.

Някой може да каже, “Какво сложно има в това?“ Нека да бъдем реалисти! Когато буркан с конфитюр или кисели краставички е добре затворен, може да се опъне и на най-силния мъж.

Нека да не губим време и да разгледаме 11-те трика, които са в голяма полза на всички домакини.

с пиперки

1. Преди всичко с упражняване на сила

Преди всичко се уверете, че бурканът и капакът са чисти. Прашната повърхност може да затрудни поддържането на здраво сцепление. След това се уверете, че ръцете ви са чисти. Те не трябва да са прекалено сухи, защото това може да ви попречи да стиснете здраво. Не трябва и да са мокри или мазни.

Когато се опитвате да завъртите капачката, уверете се че не използвате само китките си, за да освободите уплътнението. По този начин бихте могли единствено да се нараните. Дръжте китките си прави и използвайте целите си ръцете. Само така ще приложите максимум сила.

2. Как да отворим буркан с кърпа

Капака обикновено е с гладка повърхност и е доста хлъзгав. Ето защо може да си помогнете с кърпа, която ще ви позволи да го хванете по-добре. Почти всяко домакинство разполага с домакинска кърпа в кухнята, но ако вие нямате, можете да използвате и други помощни средства като кухненска хартия или салфетка.

3. Чрез почукване на капака

Един прост и бърз начин за разхлабване на капака е чрез почукване с дървена лъжица или друг здрав прибор. Ще забележите, че по краищата на капака ще се появят леки вдлъбнатини, но не се притеснявайте,това няма да го повреди. Напротив, ще доведе до изпускане на въздух и по-лесното отлепване на капака.

4. Чрез потупване на дъното

Друго, което бихте могли да направите е да потупате дъното, за да се отпусне капачката. Ако успеете, тя ще се завърти по-лесно. 

Обърнете Гго надолу и го потупайте няколко пъти по дъното с ръка. Бъдете внимателни да не се хлъзне или да го изпуснете.

5. С помощта на гореща вода

Тук ще ви предложим няколко варианта. Поставете буркана под гореща вода, като внимавате да не се изгорите. Потопете го с капачката надолу в съд пълен със гореща вода. Изчакайте няколко минути преди да опитате да го отворите отново. Горещата вода и парата разширяват капака и улесняват отварянето и отпускането на уплътнението, без да са нужни прекалено много усилия.

6. Отваряне на буркан с лъжица

Вземете метална лъжица, чийто ръб може да се вкара между бурканчето и капака, и натиснете дръжката на прибора към стъклото на съда, така че да може да действа като лост. По този начин ще освободите уплътнението. Ако решите да използвате нож, бъдете внимателни.За предпочитане е да прибегнете до употребата на сервизен нож, тъй като той не е толкова остър и опасен. Въпреки това бъдете много внимателни, в случай че изберете този метод за справяне в трудната ситуация.

7. Използвайте широк гумен ластик

Невероятно е как един гумен ластик може да ви помогне да отворите буркана си. Увийте го около капака. Гумата увеличава триенето между кожата и метала. Това помага на капака да се завърти по-лесно с използване на сила.

8. Медицински или ръкавици за фурна

Този съвет има същия ефект както при ластика. Материалът на ръкавицата позволява по-добро захващане на капачката и следователно се развива без прекалено много усилия. В случай, че имате ръкавици за фурна, можете да пробвате с тях, ако те са ви под ръка.

Разбира се, ако нямате нито едните, нито другите ръкавици можете да импровизирате, като използвате стреч фолио.

9. Директно затопляне

Ако все още не можете да отворите буркана, пробвайте с директно загряване. Може да използвате сешоар на пълна мощност, така че топлината да разхлаби уплътнението и лесно да се развърти. 

Този трик е само за метални, а не пластмасови капачки, които могат да се стопят. Методът е базиран на същият принцип като с горещата вода: топлината ще доведе до разширяване на капака.

10. Пробийте капака

Всъщност вакуума е основната причина за трудното отваряне. Ето защо трик за лесно отваряне на буркан е да го пробиете. С остър нож или най-добре с отвертка нанесете удар по капака. Когато правите това внимавайте да не се нараните. Би било жалко да пострадате само заради отварянето на консерва. Запазете този вариант, в случай че другите не работят.

11. С отварачка за буркани

И накрая, ако установите, че ръцете ви са твърде слаби или не ви устройват нито един от методите споменати в статията, инвестирайте в отварачка като тази.

как да отворим буркан

Знайте, че пазарът предлага вскакви помощни инструменти, които могат да улеснят живота ви, на вашите родители, баби или дядовци. Те дори могат да бъдат добър подарък за жена!

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар