Денталният душ се превърна в много важна част от режима на зъбна хигиена на много хора и предложи нов начин за почистване на зъбите и венците. В тази статия ще обсъдим какво представлява душът за зъби, защо е толкова важно да знаете как да го използвате правилно и как може да е от полза за вашето здраве и самочувствие.

Какво е зъбен душ и с какво ни е полезен?

Това е инструмент, който използва струя пулсираща вода, за да проникне в зоните между зъбите и под линията на венците, където обикновената четка за зъби обикновено не може да достигне.

Зъбният иригатор е устройство за подобряване на денталната хигиена в домашни условия, което използва комбинацията от налягане и импулс, за да насочи струя вода към устата. Тази техника е полезна за премахване на плака, отломки и бактерии и в същото време стимулира положително тъканта на венците.

Друго нещо, което трябва да подчертаем е, че използването на зъбен душ е още по-важно за всички, които имат брекети. Това е така, защото малките частици храна могат лесно да се забият в тях. Липсата на използване на този уред поне веднъж на ден за дълбоко почистване ще доведе до натрупване и размножаване на бактерии и плака, което ще увеличи шансовете за кариес и други орални проблеми.

Зъбните душове с приставка за брекети са направени с ортодонтски накрайник, който има заострен дизайн, което улеснява премахването на плаката от около брекетите. Този накрайник трябва да се сменя толкова често, колкото и ръчната четка за зъби – на всеки три месеца.

Този уред не трябва да замества редовното миене на зъбите, но може да бъде много ефективен за премахване на остатъците от храна и плаката от зъбите, когато се използва като част от рутинната вечерна дентална хигиена.

Изследванията сочат, че този метод е с 50% по-добър за намаляване на гингивита, успешен при борбата за спиране на кървенето на венците и почти 30% по-добър за премахване на плаката, отколкото използването само на конец.

Предимства на използването на зъбен душ

Зъбният душ не само осигурява по-щателно и ефикасно почистване, но също така може да намали риска от гингивит, заболяване на венците и образуването на кариеси.

Почистване на зъби

Стъпка по стъпка инструкции за използване на зъбен душ

  1. Напълнете резервоара с топла вода.
  2. Изберете правилния накрайник и налягане.
  3. Наведете се над мивката и след това поставете върха на накрайника в устата си.
  4. Включете устройството, за да започнете процеса, като местите върха на накрайника от задната част на устата към предната част.

Често срещани грешки и как да ги избегнете

  1. Уверете се, че не използвате твърде силно налягане в началото.
  2. Не поставяйте струята твърде близо до венците.

Съвети за избор на зъбен душ

Когато избирате зъбен душ е добре да вземете предвид характеристиките, големината на резервоара за вода, няколкото настройки на налягането и възможността за разнообразие от дюзи. За хората с чувствителни венци се препоръчва устройство с настройки за ниско налягане.

Заключение

Този уред трябва да се използва правилно, за да се подобри значително вашата орална хигиена, като се избегнат заболявания на зъбите и венците. Чрез стъпките и съветите, обяснени в тази статия, ще можете да извлечете най-доброто от вашия уред и да поддържате усмивката си здрава и блестяща.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар