Автоматични коли! Напоследък те придобиха голяма популярност поради улесненото каране. Тази статия ще ви преведе през автоматиката и ще ви даде някои съвети, които ще направят шофирането ви по-леко. Познаването на основите и спазването на някои прости правила ще ви даде основите да знаете как се кара автоматик.

С какво се различават автоматичните автомобили?

Основният отличителна разлика между автоматичните и ръчните автомобили е, че при автоматичните няма съединител. Това означава, че няма ръчно превключване на скоростите. Като алтернатива има скоростен лост, който променя трансмисията чрез автоматична смяна. Това означава, че шофирането става по-лесно и по-удобно, особено в градски условия, където най-често се попада в трафик и се наблюдава изтощително спиране и тръгване.

Позиции на лоста

Първо, нека преминем през основите.

  • P (Park) – използва се, когато колата е паркирана.
  • R (Reverse) – представлява задна предавка.
  • N (Neutral) – неутрална позиция (свободна).
  • D (Drive) – за нормално шофиране.

Много е важно да изберете позицията на лоста си според всяка ситуация. Например, не забравяйте да поставите автомобила си в „P“, когато го паркирате. В режим на шофиране ще използвате „D“ повечето пъти, което позволява на колата да преминава автоматично през всички предавки.

Както педала на газта, така и педала на спирачката има същото ниво на важност в колата. Едно от уменията, които трябваше да науча по време на курса за шофиране, беше как да ги използвам добре. Плавното натискане на педала на газта и постепенното освобождаване на спирачките също може да подобри шофирането.

Каране на на автоматик – стъпка по стъпка

Превключването на скоростите на кола с автоматична скоростна кутия и процесът на паркиране са много по-лесни, отколкото при кола с ръчно управление.

1. Проверете дали автомобилът е в режим на паркиране (P)

Това е задачата, която трябва да изпълните, преди да включите двигателя. Просто проверете дали лостът на скоростите е на позиция „P“.

2. Натиснете спирачката

Важно е да натиснете спирачка в началото на потеглянето на автомобила или при промяна на позицията на лоста.

3. Стартирайте автомобила

Натиснете ключа или бутона със старт върху него, ако автомобилът е оборудван с такава функция.

4. Смяна на скоростите

Превключете от „P“ на „D“: Сега, когато колата вече работи и все още държите спирачката, преместете лоста от „P“ (паркиране) на „D“ (шофиране).

5. Освободете спирачката и натиснете педала на газта

След като сте готови да продължите, постепенно отпуснете спирачката и натиснете леко педала на газта. Сега колата ще започне да се движи напред.

По време на шофиране

Адаптирайте скоростта с педала на газта

В автоматичен режим колата сама може да превключва предавките въз основа на скоростта и натиска върху педала на газта. Няма нужда сами да сменяте скоростите.

Спиране и паркиране

1. Натиснете спирачката, за да намалите

Спрете автомобила със спирачката, когато го подготвяте за паркиране.

2. Превключете на „P“ за паркиране

Спрете колата, като държите спирачката на място и преместете лоста на скоростите в позиция „P“. Това помага за блокиране на трансмисията и предотвратява движението на автомобила.

3. Изключете автомобила

След като смените режима „P“, можете да изключите автомобила.

4. Поставете ръчната спирачка

Ако искате да го направите правилно и да осигурите максимална безопасност (или ако паркингът е под наклон), можете да дръпнете и ръчната спирачка.

Така че по този начин вие ще можете да шофирате и паркирате вашата автоматична кола безопасно и ефективно. Практикуването и натрупването на опит ще ви помогне да придобиете увереност и да изострите способностите си да управлявате кола с автоматик.

Как се кара автоматик (видео)

Видеоклиповете и онлайн са много полезни, когато става въпрос за учене. Те представят визуално показване на информация и ви водят през стъпките, докато не я научите доста добре. Уместно има десетки видеоклипове в YouTube, които предоставят уроци по шофиране за тези, които искат да се научат как да управляват кола с автоматик. Видеоклиповете ви позволяват да практикувате заедно с тях и това ви дава тласък на увереност и компетентност.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар