Миенето на кола е една от рутинните задачи по поддръжка на автомобила. Има хора, които предпочитат да използват само вода, докато има и такива, които вярват в използването на почистващи препарати за по-добра ефективност. Тази статия обсъжда различните мнения, които съществуват по тази тема.

Видове мръсотия

Няколко вида мръсотия могат да бъдат намерени по каросерията на автомобилите, включително прах, полени, птичи изпражнения и сол. Тези токсини могат да струват живота на боята и металните части на колата ви и в резултат на това причиняват ръждясване и избледняване на цвета.

Предимства на почистването само с вода

Използването на чиста вода без препарати има определени предимства. От една страна, този вариант е екологично безопасен, тъй като в по-малка степен е вреден за околната среда. От друга страна, ако знаете как да го направите по правилен начин, няма да доведе до повреда на боята. По този начин, това е метод, който го прави евтин и лесен за използване за бързо измиване.

Недостатъци на почистването само с вода

Погледнато от друга страна, в този контекст има някои недостатъци. Този систематичен начин на почистване не работи успешно при премахване на мазни и твърди замърсявания. В допълнение, следите от минерали, открити във водата, могат да се окажат с петна, а при ограничената почистваща сила ще има по-лесно натрупване на замърсители.

Сравнение между само с вода и използване на препарати

Специалните почистващи препарати допълнително участват в разграждането и премахването на петна и мазнини. Боята на автомобила е много ценна част от колата, така че трябва да използваме правилния шампоан за кола, за да избегнем всякакви щети. Освен това при избора на биоразградими препарати трябва да се вземе предвид осъществимият екологичен аспект.

Експертни мнения

Автомобилните специалисти и професионалните търговци на детайли отбелязват, че методът за миене само с вода е ефективен само в определени ситуации, но силно съветват използването на специално проектирани продукти за запазване на здравината и издръжливостта на боята на автомобила.

Практически съвети за почистване на кола само с вода

За да предотвратите петна и капки от водата и да сте сигурни, че колата е почистена навсякъде добре, трябва да имате предвид някои важни неща. Почистването с водоструйка и подсушаването с микрофибърна кърпа може да подобри ефективността на почистването само с вода.

Заключение

Тази статия разгледахме най-важните аспекти на водата и използването на добавки при измиване на кола. Важно решение за всеки собственик на автомобил е да види дали избраният от него метод е в състояние да отговори на неговите нужди, предпочитания и условия на околната среда.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар