Дори да нямате заболяване, винаги е добре да имате един апарат за кръвно налягане у дома. Той успява да покаже с точност състоянието на сърдечно-съдовата система и да предупреди, ако има предпоставка за сериозно състояние.
Производителите са усъвършенствали механичния апарат за кръвно налягане, който изисква умения и опит за разчитането на резултатите. Вече има дигитални уреди, които измерват и показват кръвното и сърдечната честота напълно автоматично. Апаратите се поставят лесно на ръката и започват работа с натискането на един бутон. Освен това повечето имат множество допълнителни функции като запаметяване на резултатите, калкулиране на средните стойности и индикации за аритмия или високо кръвно.

Нашият избор за най-добрите апарати за кръвно

Представяме ви няколко висококачествени апарата за кръвно налягане, които могат да бъдат добър помощник за отчитане на здравословното ви състояние.

1. Апарат за измерване на кръвно налягане Omron M7 Intelli IT

Апарат за измерване на кръвно налягане Omron M7 Intelli IT
Виж цената

Апаратът за измерване на кръвно Omron M7 Intelli IT е автоматичен уред с множество функции. Има възможност да се свърже с мобилно приложение за Android или iPhone, както и Bluetooth връзка за по-голямо удобство. Апаратът има памет и може да запази до 100 измервания. Освен това има функции за осредняване на последните няколко, както и на сутрешните и вечерни резултати. По този начин можете да следите здравето си и да разберете по-бързо, ако има притеснителни изменения от нормите. Маншетът е изработен от специален по-твърд материал, за да може да „хване“ правилно пулса и да покаже с най-голяма точност кръвното налягане.
Благодарение на индикатора за неправилно поставен маншет, няма опасност от отчитане на неправилни резултати.

2. Апарат за кръвно налягане Omron MIT 5 Connect

Виж цената

Omron MIT 5 Connect е висок клас автоматичен апарат за кръвно налягане. Благодарение на неговата памет, която може да съхранява до 100 измервания, можете да следите своето кръвно налягане. Апаратът е малък  и компактен , с обиколка на маншета 22 – 42 см и тегло 364 гр. Системата е оборудвана с индикатор за правилно поставяне, за да може да покаже най-точни резултати.
Omron MIT 5 Connect може да следи  сутрешната и нощната хипертония, както и за нерегулярни сърдечни удари. Благодарение на тези функции, ще  разберете, ако има някакъв риск за сърдечно заболяване.
Апаратът работи с приложение, което може да бъде инсталирано на всеки смартфон.

3. Апарат за кръвно налягане Sendo Advance 3

Виж цената

Sendo Advance 3 е апарат, който може с голяма точност да измери вашето кръвно налягане. Благодарение на функцията HIRA, той може да отчете отклоненията в сърдечния ритъм. След всеки седми запис Sendo Advance 3 прави анализ и ако в последствие отчете някакви изменения в налягането, ще получите съобщение на екрана. Маншетът е изработен от висококачествен материал и е хипоалергенен.
Апаратът има индикатори за неправилно поставен маншет и грешка при движение. Благодарение на тях точността при измерване е гарантирана. Уредът е клинично тестван от европейското дружеството по хипертония.

4. Апарат за кръвно налягане Medisana MTS 51152

Апарат за кръвно налягане Medisana MTS 51152
Виж цената

Medisana MTS 51152 е немски висококачествен апарат за измерване на кръвното налягане. Той е напълно автоматизиран и създаден за поставяне над лакът. Удобен е заради големия му и лесен за четене дисплей и маншет с обиколка 22-30 см. Medisana MTS 51152 има индикация за хипертония (много високо кръвно), както и за аритмия. Благодарение на тях можете веднага да разберете, ако имате предпоставка за сърдечно-съдово заболяване. Апаратът може да записва последните 60 измервания на един потребител (от общо 2-ма),за да следите по-лесно вашето здравословно състояние.
Автоматичното изключване, ако не е активен  1 минута, позволява по-дългия живот на батериите.

5. Ел. апарат за измерване на кръвно налягане Beurer BM 58

Виж цената

Beurer BM 58 е електрически апарат за измерване на кръвното, който се поставя в горната част на ръката (над лакътя). Дисплея му е много удобен и лесен за използване благодарение на улесненото меню и големите цифри. Апарата има функция за запаметяване на последните няколко измервания и проследява средните им стойности. Така ако има някакви притеснителни изменения той предупреждава за това. Има функция за проследяване на сутрешните и вечерните стойности, както и индикация за отчетена аритмия.
Апаратът може да работи на батерии или на ток. Има функция за автоматично изключване, когато не се използва определено време.
В комплекта му са включени USB кабел, батерии и удобна чантичка за съхранение.

6. Апарат за кръвно налягане Omron M7IT AFIB

Апарат за кръвно налягане Omron M7IT AFIB
Виж цената

Апаратът за кръвно налягане Omron M7IT AFIB е висококачествен и удобен за употреба уред. Благодарение на AFIB технологията, той разпознава аритмията и веднага индикира за това. А с технологията Intelli Sense апарата отчита характеристиките на всеки потребител.
Уредът е с двоен дисплей, за да показва и предните резултати, които е отчел, както и с твърд маншет, за най-голяма точност. С функциите си за правилно поставяне и отчитане на движение, Omron M7IT AFIB е удобен за употреба дори и за хора без опит.
Апаратът е с функции за осредняване на сутрешните и вечерни резултати, както и последните 3 измервания. Подходящ е както за бременни жени, така и за хора с диабет.

7. Апарат за кръвно налягане Medisana BU 514

Апарат кръвно налягане Medisana BU 514
Виж цената

Medisana BU 514 е автоматизиран апарат за измерване на кръвното налягане, който се поставя над лакътя. Той е с функция за предупреждение  за аритмия, както и с индикация за опасно високо кръвно. Апаратът може да калкулира средните стойности на няколко измервания, за да следи  здравословното ви състояние.
Medisana BU 514 е с удобен дизайн, маншет с обиколка 22-36 см. и LCD дисплей с големи букви. Освен това се изключва самостоятелно след 3 минути, за да пести батериите.
Също така е удобен за носене в куфара например, защото е компактен и тежи едва 330 гр. (без батериите). Предлага се с удобна чантичка за съхранение.

8. Апарат за измерване на кръвно налягане Beurer BC58

апарат за кръвно налягане Beurer BC58
Виж цената

Апаратът за измерване на кръвното налягане Beurer BC58 е от типа уреди, които се поставят на китката. Той е класифициран от СЗО за използване както у дома, така и в медицински център. Апаратът има система за отчитане и сигнализиране при аритмия. Също така можете да проследите и сравните последните няколко резултата, благодарение на записващата функция.
Beurer BC58 се изключва сам, когато спре да се използва и има индикация, ако батерията е прекалено ниска. Благодарение на това, че е компактен и лек (68мм/90мм/30мм), можете да го носите непрекъснато с вас в чантата, ако имате нужда от често измерване на кръвното.

9. Апарат за измерване на кръвно налягане Omron RS1

Апарат за измерване на кръвно налягане Omron RS1
Виж цената

Omron RS1 е бюджетен и компактен апарат за кръвно налягане. Той се поставя на китката и успява да измери точно и бързо кръвното и пулса. За високото му качество и надеждност показва и това, че е клинично валидиран и изпробван от специализирани институции. Благодарение на индикатора за неправилно поставен маншет, няма опасност от грешни резултати. Уредът има и функция за сигнализиране, ако отчете твърде високо кръвно налягане  или неравномерна сърдечна дейност.

10. Механичен апарат за кръвно Microlife AG1-30

Механичен апарат за кръвно Microlife AG1-30
Виж цената

Microlife AG1-30 е механичен апарат за измерване на кръвното налягане. Този вид уреди най-често са най-евтините, защото нямат вградена автоматизирана технология и допълнителни функции.
Microlife AG1-30 се поставя над лакътя за най-голяма точност и има вграден стетоскоп в маншета. Благодарение на манометъра, можете да разчетете резултатите от измерването. Важно е да прочетете инструкциите за употреба, в които е описано ясно как се използва. Апаратът се предлага с удобна чантичка за съхранение.

Защо е важно да изберем добър апарат

За да се погрижим за здравето си, е добре да имаме качествен апарат за кръвно. Така ще можем да разчитаме на уреда за правилно измерване на кръвното налягане и сърдечната честота. Винаги е по-добре да изберем апарат с повече функции, както и с по-голяма памет. Благодарение на тях ще можем да следим резултатите назад във времето, както и да разберем от индикацията, ако имаме хипертония или аритмия.

апарат за измерване на кръвно налягане

Видове апарати за кръвно

Апаратите за кръвно се класифицират по това дали са автоматични или механични и дали се поставят на китката или над лакътя. Автоматичните или дигитални апарати са най-лесни за използване, защото резултатите се изписват  на дисплея. За някои потребители обаче механичните видове си остават по-предпочитани, стига да знаят как да ги използват.

За над лакът

Апаратите, които се поставят над лакътя (на бицепса) са най-разпространения вид. Смята се, че там се измерва най-точно кръвното налягане и пулс. При този тип апарати маншета трябва да се надуе, за да отчете резултатите. Механичният тип се надуват ръчно, а дигиталните го правят сами. Когато избирате апарат за над лакът,е важно да погледнете какъв е размера на маншета, за да не се окаже твърде тесен или широк  за вашата ръка.

За китка

Апаратите, които се поставят на китката, са автоматични и с много малки размери. Това ги прави  мобилни и удобни за носете дори и в чантата. При тях обаче често може да се получи грешка и да се наложи да повторите процедурата, ако не сте поставили правилно уреда или не сте в подходяща позиция. Ако избирате от този вид апарати, задължително проверявайте дали има индикация за неправилно поставен маншет. Така ще можете да елиминирате възможността за грешки.

Механичен

 Много преди да създадат автоматичните уреди, хората са знаели как да разчитат резултатите сами, без дигитален екран и най-различни индикации с механичните видове апарати. Те имат вграден стетоскоп в маншета, за да може измерващия да чува пулса, както и манометър, благодарение на който се измерва кръвното налягане.

Дигитален

Дигиталния апарат за измерване на кръвното работи напълно автоматично. От нас се иска само да го поставим правилно на ръката и да натиснем бутона за старт. След като засече кръвното и пулса, той ще изпише стойностите на дисплея. Този тип апарати често имат допълнителни функции, като индикации за неправилно поставен маншет, опасно високо кръвно и неравномерен пулс. Също така са с възможност за запаметяване на определен брой измервания.

Ръководство за покупка

Има няколко характеристики на апарата за кръвно, на които е добре да обърнете внимание, когато го купувате. Ето кои са те:

Клинично валидиран

Когато апаратът е клинично валидиран това означава, че е проверен от специализирани институции и лекари. Те засичат и сравняват дали уредът измерва точно кръвното налягане и пулса. Също така правят тестове и на останалите функции (ако има такива), за да издадат необходимия сертификат на апарата.

Лесен за използване

Повечето автоматизирани апарати за кръвно  са много лесни за използване. Моделите, които се поставят на китката, са най-опростени. При тях просто закопчавате маншета и натискате бутна за старт. Автоматизираните апарати за бицепс са малко по-сложни, защото при тях трябва да увиете маншета правилно и да го стегнете до определена степен. След като натиснете бутона старт той започва да се надува около ръката и постепенно измерва кръвното. Повечето такива модели са с ясни инструкции как да го поставите и с индикация, ако маншета не е в най-добрата позиция. Най-трудно се работи с механичните апарати за кръвно налягане. При тях трябва да можете да ги поставите правилно,  за да „хванат“ пулса. Освен това трябва да можете да разчитате манометъра, защото цифрите не се показват в готов вид на екрана.

Индикатор за правилно поставяне на маншета

Ако маншета не е поставен правилно, апарата не може да измери кръвното налягане. Най-често това ще доведе до грешни резултати или системата изобщо няма да стартира. За това е важно да погледнете дали избрания от вас уред има индикатор за правилно/неправилно поставен маншет.

Сензор за неравномерен пулс

Една от най-иновативните и полезни функции на усъвършенстваните апарати е, че могат да индикират, ако отчетат аритмия. За това е добре уредът да има сензор за неравномерен пулс, който да улови опасността. Така веднага можете да вземете мерки и да предотвратите по-сериозни състояния.

Голям екран

Повечето електронни апарати имат достатъчно голям и ясен екран, за да бъде удобен за всеки потребител. Все пак е добра идея да проверите дали големината на екрана е удобна за вас, особено ако имате проблеми със зрението.

връзка с блутут

Свързаност

Някои от по-усъвършенстваните автоматизирани апарати могат да се свържат с приложение на мобилния ви телефон. Така ще можете да следите и запаметявате всички резултати, както и да ги комбинирате с други приложения за здравословен начин на живот. Тази характеристика не се предлага от всички апарати и не е от съществено значение за качеството, но пък позволява по-голямо удобство.

Памет за измерванията

Когато избирате апарат за кръвно налягане проверете дали и колко измервания може да запамети той. Също така, ако уреда се използва от повече от един човек, дали има функция за съхраняване на резултатите на повече потребители.

Достъпна цена

Когато става дума за здравето винаги може да се направи компромис с цената. Като цяло апаратите за кръвно не са от най-скъпите уреди. Цената им варира от около 70лв. до към 180 лв. Колкото повече индикации за опасносни стойности има апаратът, толкова по-добре. За това ви съветваме, ако използвате уреда често и той е важен за вас, да изберете по-скъп, но клинично тестван и функционален модел.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар