Кои са 8-те най-добри екшън камери? Коя екшън камера с добро съотношение цена и качество си струва да купите? Може би водоустойчиви модели и със запис на видео в 4K резолюция?

Нещата не са се променили през последните няколко години и нашата препоръка продължава да е насочена основно към камерите на GoPro, но в това ръководство ще Ви препоръчваме и няколко други модели.

Какво трябва да се вземете предвид при избора на екшън камера?

На първо място е важно да сте наясно с характеристиките, които трябва да проверите, преди да направите своя избор.

Резолюция, Full HD или 4K?

По принцип трябва да вземете предвид дали ще трябва да записвате в 4K или Full HD резолюция ще е достатъчна.

Днес Full HD резолюцията е най-популярна, така че добрите проекти могат да се записват при 1080p, но все повече видео материали се публикуват в 4K Ultra HD.

При втория вариант, потребителите, които имат 4K устройства, могат да възпроизвеждат съдържанието в тази разделителна способност, докато останалите могат да го гледат автоматично оразмерено до 1080p или резолюцията на съответното устройство.

Записването на видео материали в 4K или по-висока разделителна способност и след редактиране в различни формати има своите предимства. Като цяло предлага по-рязко изображение, на което можете да приложите софтуерна стабилизация по време на редактиране. Освен това Ви позволява да изрежете нежелани сцени или да свържете няколко клипове в един, за да се цял филм.

Записите в 4K резолюция си имат и своите недостатъци. Материалът изисква по-мощно оборудване, за да бъде възможно редактирането му. Нужно е и повече място за съхранение (SD карти/хард дискове).

Записването с по-висока разделителна способност означава, че камерата се нуждае от повече процесорна мощност, има по-висока консумация на батерия, загрява повече и т.н.

за каска

Бързина на запис – кадри в секунда (fps)

Колкото по-голям е броят на кадрите в секунда (fps), толкова по-детайлно е движението на обектите в клипа.

Например, в киното се използват 24 кадъра в секунда, при които се получава ефект на размазване при по резките движения. Това обикновено е приятно за окото.

При 50, 60 кадъра в секунда движенията на сцената изглеждат по-детайлни, по-реалистични, повече в стила на документални филми или телевизионни продукции (спортни събития и директни предавания).

При около 60 кадъра в секунда е много трудно да се забележат разлики по отношение на плавността или остротата на сцената, зависи от всеки човек, вида на сцената и т.н. Въпреки това, записът с висока скорост на кадри в секунда позволява да бъде добавен ефектът на забавен каданс, като същевременно се запазва доброто качество на картината.

Например, може да запишете сцена при 60 кадъра в секунда и след това да я редактирате, за да я възпроизведете при 30 или 24 кадъра в секунда. Ще се получи ефект на забавен каданс, като същевременно се поддържа адекватна плавност на движението и чистота на картината.

Битрейт

Тази характеристика е важна, защото дава приблизителна представа за компресията на видео материала, която предлага камерата.

Необработеното видео генерира огромно количество информация, която може да се управлява само със специализирано оборудване.
Всички камери компресират и правят файловете по-компактни с цел пестене на място за съхранение.
Работата е там, че ако желаете да редактирате видеото ще трябва Ви трябва не компресиран файл, за да имате място за прилагане на ефекти, без загуба на цветовете и т.н.

Като цяло, колкото по-висок е битрейтът, толкова по-добре. Важно е да имате предвид, че трябва да има баланс, защото преместването, съхраняването и обработката на много големи видео файлове ще изисква повече ресурси и повече време за обработка.

Стабилизатор на картината

Има няколко вида технологии за стабилизиране. Тези, които работят много добре са външните, механични стабилизатори.

Оптичната технология за стабилизиране в камерата е много ефективна при коригиране на вибрации и трептене без загуба на качество, но много малко камери от този тип я включват.

Съществува и друга технология с електронно стабилизиране на картината, която коригира движенията на камерата посредством вграден софтуер. Тя е доста ефективна, но в зависимост от модела и софтуера може да се получава загуба на качество и/или загуба на зрителен ъгъл.

Обектив

Обектива е една от най-важните части на всяка камера. Качеството зависи от остротата на обектива, който използвате. Максималната бленда обикновено при този тип камери е около f/2.8 – (количеството светлина, което обективът пропуска в зависимост от фокусното си разстояние).
Важно е също и фокусното разстояние, което е свързано със зрителният ъгъл, предлаган от камерата. Като цяло, стандартните екшън камери предлагат зрителен ъгъл между 150º и 170º.

Качество на звука

Би било безполезно да заснемате невероятен образ, ако не е придружен от ефектен звук. За съжаление, повечето екшън камери обикновено не предлагат много добро качество на звука. В най-добрият случай, екшън камерата, която изберете ще има възможност за свързване на външен микрофон, който добавя подобрен звук към видео материала.

Ако искате да подобрите звука ще трябва да използвате външен микрофон, свързан към камерата или да запишете звука отделно с друг цифров рекордер.

Автономност на батерията

Тази характеристика е от съществено значение. Преносимостта на екшън камерата винаги върви ръка за ръка с издръжливостта на батерията.

Екшън камерите обикновено имат автономност от няколко часа, при употреба на максимална производителност. Купуването на екшън камера, която включва втора батерия е нещо, което си струва да вземете предвид.

Съвместимост с оборудване и аксесоари

Стойки, корпуси и други аксесоари са от голямо значение за това как ще използвате камерата. Можете да я използвате под вода, закрепена към каска, на гърдите, към мотор, кола и т.н.

Като цяло GoPro са референтните камери за производителите на аксесоари.
Ако изберете камера със същият физически формат (размер, позиция на обектива, контролни бутони и т.н.), ще имате много налични аксесоари от различни производители, по-евтини от тези на основната марка и с повече разнообразие.

Размер, тегло и форма

Представете си, че екшън камера, която планирате да закупите, отговаря на всички посочени изисквания по-горе, но е с големи размери и тежи доста. Няма да е много полезна и удобна за транспортиране, нали?

Размерът и теглото на екшън камерата са от съществено значение. Колкото по-лека и компактна е, толкова по-лесна ще бъде за транспортиране и толкова по-дълго ще можем да го носите със себе си, без да Ви натоварва прекалено.

Кои са най-добрите екшън камери?

Разделяме тази класация на две части. Едната е за най-добрите скъпи модели, а другата, която ще намерите по-долу е за евтини модели, предлагащи задоволително качество.

Екшън камера GoPro HERO10

Екшън камера GoPro HERO10
Виж цената

Най-интересното за GoPro HERO10 е, че той разполага с нов мощен GP2 процесор. Той удвоява честотата на видео кадрите и генерира качество на изображението от следващо поколение със стабилизация на видео HyperSmooth 4.0.

Освен това е в състояние да записва 5.3K видео при 60 кадъра в секунда, осигурявайки 91% по-голяма разделителна способност от 4K. Има нов 23,6-мегапикселов фото сензор. Това е най-скъпата екшън камера GoPro в момента.

Екшън камера GoPro HERO9, 5K

Екшън камера GoPro HERO9, 5K
Виж цената

Може би най-интересното при тази екшън камера GoPro HERO9 е, че разполага с обектив, който осигурява грандиозен широк ъгъл. Той предлага 20 MP сензор за снимки и може да записва 5K и 4K видео. Той все още може да заснема снимки в RAW формат и да предава на живо при 1080p.

Батерията издържа с 30% по-дълго в сравнение с тази на HERO8, нещо, което винаги е полезно.

Екшън камера GoPro HERO8, 4K

Екшън камера GoPro HERO8, 4K
Виж цената

GoPro HERO8 предлага подобрена стабилизация на изображението, интегрирана стойка за монтаж и насочен микрофон.

HERO8 също включва Gorilla Glass в обектива, което го прави много по-устойчив. Камерата има и HyperSmooth 2.0 версия на технологията за електронна стабилизация. Това е най-достъпният модел в момента.

Gopro MAX 360, 5.6K

Gopro MAX 360, 5.6K
Виж цената

Тази е 360-градусова камера, това е вярно, която ще промени напълно начина, по който ще записвате видео клиповете си.

Можете да снимате с помощта на двете 180-градусови камери поотделно и има дори по-добра стабилизация от Hero8. Освен че използва технологията HyperSmooth на стандартната камера, тя използва своите ултрашироки обективи за автоматично изравняване на хоризонтите.

Можете да снимате в 360, като използвате и двете камери, и след това просто да използвате мобилното приложение GoPro, за да обработвате, гледате и споделяте записите.

Екшън камера Insta360 ONE R 4K Edition, 4K

Екшън камера Insta360 ONE R 4K Edition, 4K
Виж цената

Insta360 е страхотна 4K 360 камера, която предлага два режима на запис. Режим, който Ви позволява да записвате в 4K 60fps и друг режим, който Ви позволява да записвате в 360º 5.7K. Какво повече Ви трябва?

Поддържа HDR видео и снимки, има добра стабилизация на картираната, нощен режим, режим starlapse за правене на таймлапс, водоустойчивост IPX8 до 5 метра и записва 360 при 3K 100fps или 1080p. Широк ъгъл при 200 кадъра в секунда. 

Вероятно няма нищо по-универсално на пазара в момента. Получавате 360 камера и 4K екшън камера на подобна цена като много други модели.

Евтини екшън камери

Ако бюджета Ви не позволява покупката на посочените по-горе модели, можете да разгледате евтини алтернативи.

Екшън камера SJCAM SJ8 Air

Екшън камера SJCAM SJ8 Air
Виж цената

Екшън камера произведена от Panasonic, с тегло само 80 грама, предлагаща 160° записи. Това компактно устройство разполага с 2,33-инчов тъчскрийн екран и 14MP сензор, Wi-Fi и 1296P 30fps Ultra HD.

Опцията за свързване чрез Wi-Fi е много полезна, тъй като има и приложение за изтегляне SJCAM, което Ви позволява да редактирате снимки и видеоклипове незабавно чрез смартфон и да ги споделяте в социалните мрежи. 

Подобно на други по рода си, устройството е с водоустойчивост с до 30 метра дълбочина, когато използвате предоставения аксесоар. 

Захранването идва благодарение на батерия от 1000 mAh, за която се твърди, че предлага добра производителност в сравнение с предишните модели.

SJCAM SJ8 Air е една от най-добрите евтини екшън камери в момента.

AUSEK, 16 MP (4608*3456), 4К Ultra HD

AUSEK, 16 MP (46083456), 4К Ultra HD
Виж цената

AUSEK предлага възможността да управлявате устройството без ръце, като използвате дистанционното. 

И този модел има вграден стабилизатор на картината, Wi-Fi свързаност и възможност за контрол на ъгъла на заснемане до 170 градуса.

AUSEK може да работи под вода на дълбочина от 30 метра – и да заснема 4K видео в допълнение към 16MP снимки. 

4К екшън камера AUSEK, Модел AT-Q61CR

Виж цената

Може да си мислите, че 4K 60p видео и добра стабилизация са много за екшън камера на тази цена, но AUSEK, модел AT-Q61CR ги предлага!

Това е елегантна малка екшън камера с интуитивен потребителски интерфейс и полезни опции и настройки на по-ниска разделителна способност. 

Стабилизацията на картината е приемлива, побеждавайки други камери в този ценови диапазон. Естествено, не може да се сравнява с първокласните модели на GoPro, но ще Ви върши добра работа! 

Това е наистина добър избор за всеки, който търси надеждна малка екшън камера на ниска цена.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар