Търсенето на електрически велосипеди в България продължава да расте. Може би ще е нужно повече време, за да догоним други европейски страни, в които електрическите велосипеди вече са добре утвърдени, но със сигурност вървим в тази посока.

Предимства от употребата на електрически велосипеди

Ако мислите да си купите електрически велосипед, за да оставите колата вкъщи по време на ежедневните си пътувания, имате късмет. Предимствата, които предлагат в сравнение с други превозни средства са много повече от недостатъците.

Те намаляват усилието при въртене на педалите

Очевидно това е основната им разлика с традиционните модели. Електрическият мотор работи едновременно с въртенето на педалите, което значително намалява усилията, които трябва да приложите. Това ги прави по-удобни и по-малко уморителни от обикновените.

Ето защо, ако желаете да се придвижвате с велосипед, но без да сте облети в пот като достигнете крайната си дестинация, електрическият велосипед може да е страхотен избор.

Те не замърсяват околната среда

В сравнение с автомобил или мотоциклет, електрическите велосипеди не произвеждат емисии и не замърсяват околната среда. Характеристика, която трябва да се вземе предвид в свят с все повече градове с високи нива на замърсен на въздух.

Помагат за спестяване на пари

Презареждането на електрическите велосипеди винаги ще бъде по-евтино от зареждането на резервоара на автомобил или мотоциклет с гориво. Освен това те са доста здрави и издръжливи и рядко възникват повреди. Това води до намалени разходи за поддръжка в сравнение с други моторни превозни средства.

Спестяване на време

Електрическият велосипед позволява да се движите из града много по-лесно от стандартните превозни средства. Големите градове имат велоалеи, които можете да използвате, както и паркирането е по-лесно от кола. Накратко, те са добра алтернатива на задръстванията и дългите чакания за обществения транспорт.

Видове за всеки

С появата на този тип велосипеди се появиха различни версии също като при стандартните. Говорим за шосейни и планински велосипеди, но също така и градски велосипеди, сгъваеми велосипеди или детски велосипеди.

Някои модели са много подобни на традиционните велосипеди

Първите модели на пазара бяха груби и тежки, с голям мотор и батерия, които привличат много внимание. Въпреки това, иновативните дизайни от последните години и възхода на батериите литиеви батерии промениха външният вид и теглото. Тези части са интегрирани в рамките и дори в поставката за бутилка. В момента съществуват много дискретни модели, при които електрическите части почти не се забелязват. Те почти не се различават от традиционните велосипеди.

По-здравословно е

Карането на колело, дори за кратък период от време, помага да се води по-здравословен начин на живот.

Както виждате, замяната на кола или мотоциклет с електрически велосипед е по-скоро инвестиция, отколкото разход. В дългосрочен план разходите, генерирани от автомобил, могат лесно да бъдат спестени с употребата на електрически велосипед.

мощни електрически велосипеди

За кой са подходящи електрическите велосипеди?

Електрическите велосипеди предоставят нови възможности за всички колоездачи, независимо от тяхното ниво на подготовка.

За хора, които искат да се насладят отново на колоезденето

Електрическият велосипед е отличен начин за всеки, който иска да започне да спортува отново, за да поддържа добра форма. С пълно съдействие, на равни писти, усилието е сравнимо с ходенето пеша.

За транспорт или развлечение

Електрическите велосипеди ви позволяват да изминавате разстояния, които преди са ви изглеждали много дълги или много взискателни, както физически, така и технически, особено маршрутите извън населените места.

За състезатели

Карането на електрически велосипеди е начин за различен подход към спорта, с по-голямо фокусиране върху управлението, но без много физическо натоварване.

Ще можете да карате по-бързо по равните маршрути, за да стигнете по-рано до техническите зони с най-добро разположение.

Кои са най-добрите електрически велосипеди?

Това е нашата селекция от най-добрите градски и планински електрически велосипеди. След това можете да прочетете и нашите съвети за избор на модел.

1. Градски електрически велосипед Himo Z20

Градски електрически велосипед Himo Z20
Виж цената
 • Алуминиева рамка
 • Диаметър на гумите 20 инча
 • Автономност до 55 км
 • Максимална скорост 25 км/ч
 • Максимално поддържано тегло – 100 кг

Този електрически велосипед е идеален за градски терени. Сравнително малък за заобикаляне на градския трафик по пъргав начин.

Но Himo Z20 включва други екстри, които се изискват от a качествен градски велосипед, 6 скорости, механични дискови спирачки и възможност за сгъване.

Със сгънати размери от 860 x 430 x 470 мм позволява удобно да го поставете в асансьор или в багажник на кола.

Накратко, Himo Z20 предназначен за тези, които искат да имат само един велосипед за употреба из града.

В допълнение, той има свой собствен стил, който е способен да накара мнозина да се влюбят в неговата агресивна естетика.

2. Електрически велосипед Mi Smart Electric Folding

Електрически велосипед Mi Smart Electric Folding
Виж цената
 • Алуминиева рамка
 • Диаметър на гумите – 16 инча
 • Автономност до 45 км
 • Максимална скорост 25 км/ч
 • Максимално поддържано тегло – 120 кг

Xiaomi също има своя модел електрически велосипед от висок клас. Неговата минималистична естетика и внимателен дизайн са отличителният белег на марката.

Това е градски модел, който се сгъва много лесно за няколко секунди и това ще ви позволи да го съхранявате в офиса или у дома, без да заема много място.

Има само 3 скорости, но не се заблуждавайте от това факт. Най-изненадващата характеристика на Mi Smart е сензора за сила. Този сензор отчита силата на всеки ход на педала и умножава до 150%. Количеството помощ зависи от това колко силно натискате педала. За това има 4 режима на помощ, които ви позволяват да регулирате помощта.

Това е много лек модел, така че можете да го използвате като обикновен велосипед, дори и ако батерията не е заредена.

3. Eлектрически планински велосипед Samebike MY-SM26

Виж цената
 • Рамка от авиационен алуминий
 • Пробег с едно зареждане до 40 км
 • Максимална скорост 30 км/ч
 • Максимално поддържано тегло – 150 кг

Samebike MY-SM26 е планински електрически велосипед. Има 26-цолови колела, които осигурява добро сцепление на неравен терен.

Има 7 скорости, което му позволява да се адаптира към всякакви настилки. Наистина, това е здрав велосипед, който дърпа силно нагоре.

Един аспект, който трябва да имате предвид за Samebike MY-SM26 е, че батерията е подвижна.

Всъщност трябва да я извадите, за да можете да я заредите, което може да се счита за предимство, ако няма контакт наблизо.

Има многофункционален дисплей, който показва информация за скоростта,
разстояние, капацитет на батерията наред с други мерки.

4. Електрически велосипед BEZIOR

Електрически велосипед BEZIOR (2)
Виж цената
 • Алуминиева рамка
 • Асистирана автономност до 100 км
 • Максимална скорост 40 км/ч
 • Максимално поддържано тегло – 200 кг

BEZIOR предлага този висок клас електрически велосипед за любителите
на планинското колоездене. При изкачване по хълмове можете да използвате един от трите режима на налична помощ и неговите 9 скорости.

Можете също да преминавате през кални зони, тъй като има прогресивни хидравлични спирачки.

BEZIOR е в състояние да достигне 40 км/ч без никакъв проблем. Без помощ можете да се движите много добре.

Батерията се сваля за зареждане и има обхват от 100 км на равен терен.

5. Електрически велосипед

Виж цената
 • Тегло 15 кг
 • Пробег до 50 км
 • Максимална скорост 25 км/ч
 • Максимално поддържано тегло – 120 кг

Обичате ли да пътувате с колело? Ecp Flying е представя своя градски модел с добро задно окачване, което го прави и подходящ за неравни маршрути. Можете и безопасно да се спускате по склонове благодарение на неговите дискови спирачки, едни от най-добрите на пазара днес.

Като алтернативен транспорт можете да използвате и електрически тротинетки, които са много удобни поради своите компактни размери.

Какво трябва да вземете предвид при избора на електрически велосипед?

Ако сте решили да закупите електрически велосипед, трябва да вземете предвид няколко важни аспекти, за да изберете модел, който най-добре отговаря на вашите нужди. Тук изброяваме всички аспекти, на които трябва да обърнете внимание:

Вид

Това е първото нещо, което трябва да вземете предвид. В зависимост от терена, през който ще преминавате, ще изберете един или друг вид. По-горе споменахме, че практически всички модели велосипеди, независимо дали са планински или градски имат своя електрическа версия. Поради тази причина на пазара ще намерите значително голям избор.

Тегло

Теглото е друг фактор, който трябва да се вземе предвид. Както при стандартен велосипед, металната рамка има разлика от алуминий или карбон, но и цената не е същата. Колкото по-малко тегло има моделът, толкова по-скъп ще бъде той. Затова трябва да направите оценка на цена/тегло, за да прецените дали си заслужава цената. Ако не искате да харчите твърде много, най-добре е да потърсите модел с добри харсктеристики и изгодна цена, дори ако общото тегло е малко по-високо. В крайна сметка добрите скорости и добрите спирачки ще са много по-полезни от килограм-два по-леко тегло.

Видове електромотори

Има четкови и безчеткови електромотори. Първите са по-тежки и по-шумни, но са и малко по-евтини. Безчетковите са по-леки и по-тихи, но и цената им също е по-висока.

Позиция на мотора

Моторът може да бъде разположен в предното или в задното колело или в средното движение (курбел), като в този случай той директно предава силата към педалите.

Ако е разположен в предното колело има недостатъка, че придава повече тежест на тази част от велосипеда и предава повече удари и дискомфорт на ръцете на колоездача. Освен това при по хлъзгави настилки този вид губи по-лесно стабилност. 

От друга страна, ако е разположен в задното колело прави велосипеда по-стабилен и удобен. Но също така е възможно част от задвижващата сила да бъде загубена, тъй като е разположена на същата ос, която предава силата на въртене на педалите.

Електрическо колело

Вид на батериите и необходимо време за зареждане

Повечето съвременни електрически велосипеди разполагат с литиеви батерии. Не се предлагат модели с оловни или никел/металхидридни батерии. Литиевите батерии показаха по-голяма ефективност, по-голяма издръжливост и също така значително намаляване на теглото. Освен това при литиевите липсва така нареченият „ефект на паметта“ (процес, при който се създават вътрешни кристали в батериите, когато не се зареждат напълно), което увеличава полезния им живот.

Нужното време за презареждане също е важен фактор при избора на един или друг модел. Повечето се нуждаят от около 3 часа за пълно зареждане, но има някои, които се нуждаят от по-малко време, а други, които се нуждаят от 8 часа или повече.

Всеки производител публикува тази информация. Добре е да направите сравнение, за да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди. Имайте предвид, че колкото по-малко време за зареждане е необходимо, толкова по-висока ще бъде цената.

Автономия на акумулатора

Това е много особен фактор, тъй като зависи от аспекти като теглото на велосипеда и велосипедиста, вида на терена, както и колко пъти ще бъде активирана батерията по време на пътуването. В този смисъл трябва да се обърне внимание на капацитета на акумулатора, който се измерва във ватове/час (Wh), цифра, получена от умножаване на напрежението на системата по амперите. Като цяло капацитетът на повечето батерии варира между 300 Wh и 400 Wh, с които могат да се изминат без проблем между 40 км и 60 км. Има обаче някои марки предлагат модели за най-взискателните велосипедисти, които са с акумулатори с автономия от 100 до 150 км.

Най-приблизителното изчисление на автономността на литиевата батерия може да се направи чрез умножаване на напрежението по наличните ампери и по скоростта, с която батерията може да работи. След което получената цифра се разделя на мощността на двигателя.  Изчислено по този начин 36-волтова батерия от 10 ампера ще има реален пробег от 36 километра, стига да работи при максимална производителност. Като се има предвид, че никога не карате с максимална скорост и че има ограничители за използване на батерията, автономността може да нарасне значително.

Спирачки

Повечето градски електрически велосипеди все още монтират спирачки от V-Brake, при които две челюсти се трият в каплата. Предимството им е, че са евтини и лесни за поддръжка. Има и градски модели с механични или хидравлични дискови спирачки. Те са много по-разпространени при планинските велосипеди. Тези системи често предлагат по-добра спирачна ефективност, но също така са по-сложни, скъпи и по-трудни за ремонт, ако бъдат повредени.

Окачване

Дали велосипедът да има окачване или не е решение, което вие трябва да вземете. Предно окачване и заден амортисьор правят колелото много по-удобно, подобрявайки позицията на гърба и намалявайки вибрациите в ръцете и китките. Трябва да се има предвид, че също така увеличава цената и отваря възможността за повреди, които могат да бъдат сложни и скъпи за ремонт. При планинските модели е въпросът е дали да вземете велосипед с двойно окачване или не. Практически, предното окачване е от съществено значение за облекчаване на неравностите по пистите и планинските пътеки.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар