При употребата на фритюрник с горещ въздух не е нужно да използвате олио, за да пържите храната. Прекалената употреба на мазнини не е полезна за здравето. За щастие, за всички нас, които обичаме да похапваме пържени храни, този уред се оказва истински спасител.

Можем да пържим всякаква храна, без да е необходимо добавянето на мазнина. Това неизменно води до по здравословен начин на живот, без холестерол.

Нашия избор за най-добри фритюрници с горещ въздух

В тази класация ви предлагаме най-добрите фритюрници с горещ въздух на пазара. Характеристиките им и мнения ни за всеки по отделно ще ви помогнат да намерите модела, който най-добре отговаря на вашите нужди и вашия бюджет. Можете да сте сигурни, че пържените картофи ще бъдат по-добри, отколкото приготвени с класически фритюрник.

1. Фритюрник с горещ въздух Ninja

Виж цената

Това е висококачествен фритюрник с горещ въздух, който има 4 начина на употреба (пържене, печене, претопляне и дехидратация). Капацитета на уреда е 3,8 литра, което е препоръчително количество за 3-4 души, но можете да закупите и този модел с капацитет 5л, който е подходящ за 5-6 души.

Най-забележителното при този фритюрник с горещ въздух е лесната му употреба и високата издръжливост на продукта.

За разлика от другите евтини модели, Ninja Air Fryer постига по-добро пържене без мазнина. Въпреки това, за да се постигне онази желана хрупкава текстура е нужно добавянето на лъжица олио.

Кошницата за готвене е направена от алуминий и има незалепващо керамично покритие, така че ще е трудно нещо да залепне по време на готвене.

По отношение на почистването – частите са подвижни и подходящи за съдомиялната машина, което спестява много време.

2. Фритюрник с горещ въздух Philips Airfryer XL HD9260/90

Фритюрник с горещ въздух Philips Airfryer XL HD9260/90
Виж цената

Philips Airfryer XL HD9260/90 се захранва от усъвършенствана технология, която ви позволява да готовите за рекордно кратко време. Пърженето се осъществява чрез със система за циркулация на въздуха, която позволява на храната да остане нежна отвътре и с интересно ниво на хрупкавост отвън.

Но както споменахме за предишният модел, този също се нуждае от минимално количество мазнина, което позволява приготвянето на по-здравословни ястия.

Този фритюрник предлага няколко функции: грил, пържене, печене, готвене и претопляне. 

Благодарение на своя цифров дисплей, таймер до 30 минути, дигитално настройване на температурата и лесно почистване, накратко – това е изключително ефективно и лесно за използване устройство.

Ако търсите уред, с който да приготвяте храната си по напълно здравословен начин, бързо и просто, можете да се доверите на вече доказана марка Philips.

Капацитетът на XL HD9260/90 е 1.2KG, работната мощност е 1900 вата, както и е произведен от най-висококачествен пластмасов материал.

3. Фритюрник Tefal Easy Fry XXL EY701D15

Фритюрник Tefal Easy Fry XXL EY701D15
Виж цената

Друг модел, който заслужава да бъде включен в нашия списък с най-добрите фритюрници с горещ въздух е този на Тефал. Моделът не е от най-евтините, но въпреки това предлага отлично съотношение цена – качество, като се има предвид, че размерът му ви позволява да приготвяте ястия за 6 души. Този капацитет е идеален за задоволяване на нуждите на цялото семейство.

Разполага 8 предварително зададени програми, всяка една оптимизирана според вида на храната, която искате да готвите. 

Разполага с функции като автоматично изключване с 60-минутен таймер и възможност за точно регулиране на температурата от 80 до 200 градуса. В допълнение, той е лесен за почистване, благодарение на свалящите компоненти, които са подходящи за съдомиялна машина.

4. Фритюрник с горещ въздух COSORI

фритюрник с горещ въздух COSORI
Виж цената

За този фритюрник с горещ въздух, бихме казали, че е с по-високо качество от други подобни модели с ниска цена. Най-забележителните характеристики са функцията за предварително загряване, която постига по-добро качество при готвенето на храната и функцията за поддържане на топлината, идеална в случаите, когато искате да сервирате малко по-късно.

Друга интересна характеристика, която имат само фритюрниците Cosori, е напомнянето за обръщане или разбъркване на храната, за да постигнете по-равномерно готвене.

Ако сте от тези, които често пържат различни храни, можете да използвате 11-те предварително зададени програми с идеални температури и време за всяка храна. Освен това, ако предпочитате ръчните настройки, можете да задавате температура и време според вашите изисквания.

5. Фритюрник с горещ въздух Philips HD9650/90

Виж цената

Този фритюрник е идеален за всички максималисти. Неговите 2225 вата осигуряват мощност, способна да приготви храна за много кратко време, докато голямата кошница ви позволява да приготвите цяло пиле без затруднения. Това е продукт на високо ниво, който прилага патентованата технология Twin TurboStar, която завихря горещ въздух, който обгръща цялата кошница за готвене, за да се приготвят ястията равномерно. Освен това, тази технология премахва излишната мазнина от храната и я събира на дъното на кошницата.

Неговата температура може да бъде регулирана между 80 и 200 градуса само чрез завъртане на копче, както и задаване на време от 0 до 60 минути.

Друго, което не може да бъде пропуснато, е качественият корпус, специално изработен за устойчивост на топлина, със супер модерен дизайн.

Що се отнася до почистването, не е нужно да се притеснявате, тъй като обикновено не се зацапва като традиционните фритюрници. Просто можете да извадите кошницата и да я изплакнете с лекота, без да я поставяте в съдомиялната машина, въпреки че е подходяща.

 И накрая, има функция за поддържане на температурата, което ви позволява да сервирате ястия в желаното от вас време.

Несъмнено този продукт е от съществено значение за по-здравословното хранене, благодарение на технологията за горещ въздух Twin TurboStar.

6. Фритюрник с горещ въздух Blaupunkt AFD501

Фритюрник с горещ въздух Blaupunkt AFD501
Виж цената

Фритюрник с горещ въздух Blaupunkt AFD501 е много подобен на предишния модел по отношение на капацитета 4 литра и мощност 1500 вата. Той също така има предварително зададени програми, за да може да приготвя ястия с едно натискане на бутон.

Забележителните характеристики на този фритюрник с горещ въздух са възможността за пържене, печене, грил, притопляне. Той е идеално оборудван за това, тъй като е оборудван с изключително голяма му кошница.

Друго, което не трябва да се изпуска е системата за защита срещу прегряване, нехлъзгаща се основа, а подвижните му части са подходящи за миене в съдомиялна машина. Единственият недостатък, който открихме е, че не включва книга с рецепти, така че трябва да използвате готварските си умения или идеи от интернет.

7. Airfryer Zephyr zp 1980 ah

zephyr zp 1980 ah
Виж цената

Електрическата мощност на този уред (1600 вата) е доста ефективна в сравнение с други фритюрници. Работната система разчита на бърза комбинация от топлина и въздух в камерата, така че храната се приготвя с нагорещен въздух без да изчезват хранителните вещества.

Той има капацитет от 4 литра тиган и 2,5 литра кошница, които позволяват готвенето за около 4-5 души с до 80% по-малко мазнини.

 Той има елегантен, компактен дизайн, идеален за поставяне на кухненския плот, или ако предпочитате прибран в кухненският шкаф, тъй като размерите му са идеални за всяко от тези действия.

8. Фритюрник с топъл въздух Concept FR5000

Фритюрник с топъл въздух Concept FR5000
Виж цената

Според нас, това е разумен избор на фритюрник с горещ въздух, който е практичен и удобен за употреба. Ако имате нужда уред за бързо готвене, просто трябва да изберете една от 8-те предварително зададени програми.

Благодарение на големия си капацитет този фритюрник с горещ въздух е напълно подходящ за семейства с повече от четирима души. Няма да ви е необходима капка мазнина, за да готвите, така че е много по-здравословно от стандартното пържене.

9. Фритюрник MediaShop AirFryer Power M16439

Power Air Fryer Cooker
Виж цената

Малко по-голям фритюрник от предишния модел, тъй като предлага до 75% по-голям капацитет подходящ за големи семейства. Той има 8 различни режима на готвене, с много мощна конвекционна фурна от 1700 вата. Моделът има цифров панел, така че можете лесно и просто да настроите температурата, времето и режима на работа.

Всъщност, този кухненски уред е мултифункционална готварска печка 3 в 1. С помощта ѝ можете да се възползвате от всички вкусни и здравословни предимства от пърженето на въздух. Избирайки този модел, вие ще се сдобиете с фритюрник, фурна и дехидратор, всичко в едно!

10. Фритюрник Tefal ActiFry Genius FZ760030

Фритюрник Tefal ActiFry Genius FZ760030
Виж цената

Tefal ActiFry Genius има много бързо нагряване благодарение на своята система, която кара горещия въздух да се върти по ефективен начин, като храната остава с тази хрупкава текстура с много малко или без никаква мазнина.

Капацитетът на този фритюрник с горещ въздух е 1,7 кг, така че можете да приготвяте храна за 4,5 души без никакъв проблем. Кошницата е с незалепващо покритие, така че готвената храна няма да загори в нея, което улеснява почистването ѝ. Освен това, капакът, купата и бъркалката могат да се мият в съдомиялна машина.

Какво е фритюрник с горещ въздух?

Фритюрник с горещ въздух е кухненски уред, който позволява да се пържи всяко ястие, без да е необходимо голямо количество мазнина.

Това е възможно, тъй като в този уред, се завихря горещ въздух, който действа като проводник на топлина. Доста различен начин на пържене от традиционният.

Въздухът се загрява до необходимата за храната температура и циркулира с висока скорост. По този начин храната се приготвя равномерно и без загуба на температурата.

Като цяло, може да се каже, че принципът на действие на фритюрника с горещ въздух е подобен на този на конвекционната фурна, но разхода на електричество е по-малък.

фритюрник с горещ въздух мнения

Ръководство за покупка на фритюрник с горещ въздух

С всеки изминал ден се предлагат по-усъвършенствани модели с повече възможности и функции. Важно е да знаете няколко аспекта, които ще ви помогнат да направите правилният избор.

Капацитет

Едно от важните неща, които трябва да се вземат предвид при избора на модел, е неговият капацитет. Трябва да изберете модел на фритюрник без мазнина, в зависимост от това колко членно е семейство ви. Всъщност капацитетът на различните модели варира от 600 грама до 1,7 килограма. Например, фритюрник без мазнина с капацитет от един килограм може да е достатъчен за четирима, петима души. Всичко това зависи от възрастта на хората и апетита им. Затова е препоръчително да изберете по-голям модел, ако искате да избегнете правенето на пържени картофи няколко пъти.

Температурен диапазон

Фритюрникът без мазнина работи много подобно на фурна. С други думи, вътрешният обем повишава температурата благодарение на нагреватели. Тази температура загрява храната, което води до нейното готвене.

Имайте предвид, че е нормално моделът, който изберете да разполага с температурен диапазон между 80 и 200 градуса. Различната храна изисква различна температура за готвене, така че трябва да знаете горе-долу какъв тип ястие ще готвите, за да сте наясно при какви температури ще работите.

пържене без мазнина

Време за готвене

Времето за готвене е един от много важните критерий, ако искате да приготвите храната за кратък период от време. Средното време за готвене, необходимо за различните модели, които съществуват на пазара варира от 35 до 40 минути за пържени картофи. С изключение на моделите Tefal ActiFry и Ninja, които намаляват това време до около тридесет минути. 

Трябва имате предвид, че времето за готвене, необходимо за вашите ястия, ще зависи не само от вида на храната, която готвите, но и нейното количество.

Универсалност

Освен способността им да пържат храна, повечето модели ще ви позволят да приготвяте малко по-различни рецепти. На пазара съществуват мултикукъри, които имат функция за пържене на горещ въздух, както и функция за бавно готвене. Разбира се струват малко повече, но предлагат доста повече за това, което плащате.

Функции

Настройка на температурата и таймер са основни функции, които трябва да присъстват на всички модели. По-модерните уреди имат функция за поддържане на ястието топло и автоматично изключване. Тази функция може да бъде изключително удобна, особено когато сте заети и трябва да сте бързи.

Фритюрниците, които предлагат множество функции разполагат с предварително зададени програми за различни видове храни. Обикновено можете да намерите отделни бутони, които да съответстват на това, което искате да приготвите. Всичко, което трябва да направите, е да изберете правилният бутон.

В случай, че ще използвате фритюрник с горещ въздух за първи път, ви препоръчваме да изберете модел, който е лесен за употреба. За да сте сигурни това, първо трябва да разгледате характеристиките, които са представени от производителите. Също така е важно да разгледате мненията на потребителите, както и коментарите, подчертаващи определени плюсове и минуси.

избор

Зони за готвене

Ако има едно предимство, с което някои от най-новите модели правят огромно впечатление е тяхната способност да приготвят едновременно две различни ястия по едно и също време.  Всъщност това е възможно благодарение на две отделни зони за готвене. Имайки това предвид, когато взимате решение ще бъде в истинска полза,тъй като това ще ви помогне да приготвите вечерята бързо и удобно без много усилия. Освен това няма да имате притеснения относно възможна смес от вкусове, защото храната е много добре отделена.

Лесен за почистване

За разлика от някои традиционни модели, които са много сложни за почистване от натрупалата се мазнина, фритюрникът без мазнина е много лесен за използване и почистване. Всички негови части са подвижни и лесни за миене в съдомиялна машина. Следователно е добре да обърнете внимание на тази конкретна подробност, преди да направите покупката си. 

Всъщност, тъй като почистването на традиционният фритюрник е доста трудно след неговата употреба. Изборът на фритюрник с горещ въздух би бил по-удобен и по-лесен вариант за почистване. Следователно, няма да имате затруднения при разглобяването на вашия фритюрник, както и загуба на време за старателно измиване на всяка част. Използването на такъв уред изисква много малко количество мазнина за пържене на вашата храна, което е истинско предимство за лесното поддържане на чистота.

готвене на горещ въздух

Цена и начин на покупка

На пазара има безброй модели на всякакви цени. Първо трябва да дефинирате конкретните критерии, които ви мотивират да изберете даден модел. След това, ако държите на качеството ще трябва да избягвате неизвестните марки, които се предлагат на ниска цена. въпреки това е възможно да се намерят фритюрници с горещ въздух на много атрактивни цени. Всичко зависи както от вашата покупателна способност, така и от избрания от вас начин на покупка. 

Ако решите например да го поръчате онлайн, ще имате привилегията да се възползвате от нови продукти на възможно най-атрактивни цени. Можете също да посетите информационните уебсайтове или платформи за търговия, за да намерите пълни сравнения на различните модели, които съществуват на пазара. Също така ще откриете мнения на потребители закупили продуктите и това ще ви помогне да направите покупката си с по-голяма увереност.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар