За практична и красива кухня, покупката на фурна за вграждане е неизбежна. Освен това за монтирането ѝ не е нужно голямо пространство, просто трябва да предвидите място в кухненските шкафове, също както при съдомиялните за вграждане.

На пазара съществуват различни модели. Според вашите нужди можете да избирате между електрически газови и комбинирани. Също така, модерните фурни за вграждане разполагат със самопочистващи системи (пиролитично почистване). С прилагане на топлина по определен начин, те премахват натрупалите се мазнини и мръсотия по вътрешните стени без използването на никакви силни химикали.

Нашият избор за най-добрите фурни за вграждане

Избрахме най-добрите фурни за вграждане според техния обем, консумация на енергия, качество, програми и функции за готвене, безопасност, цена и марка.

1. Фурна за вграждане AEG BPE742320M

 Електрическа фурна за вграждане AEG BPE742320M
Виж цената

AEG BPE742320M е фурна за вграждане с модерен дизайн, класически методи за готвене, бързо затопляне и 3D топъл въздух. Уред със здрава структура и клас на енергийна ефективност А+. Способен да гарантира основните функции за приготвяне на голямо разнообразие от рецепти и постигане на задоволителни резултати. 

Със сигурност може да се определи като интелигентна фурна, имайки предвид сензорния контролен панел и предварително зададените програми, които да бъдат избрани въз основа на рецептата за готвене.

AEG BPE742320M предлага интуитивна употреба, която ще бъде оценена от онези, които не искат да губят време в четене на инструкции. Сред най-високо ценените характеристики е качеството на изработката. С голям LCD Display и сензорни бутони, фурната предава модерен изглед на кухнята.

Друга интересна характеристика е нова система за конвекция с равномерно разпределение на топлината. Това води до по-бързо нагряване и поддържане на необходимата температурата на готвене, като по този начин позволява добро спестяване на време и енергия с до 20%

Независимо то това, че е единичен модел, AEG BPE742320M позволява приготвянето на няколко ястия по едно и също време.

Освен красивият дизайн и страхотни функции за готвене, тази фурна за вграждане е със самопочистваща система пиролиза. Нагрявайки се до 500°C фурната превръща всички натрупани мазнини и остатъци от храна във фина пепел, която в края на почистването трябва да забършете с влажна кърпа.

2. Фурна за вграждане Samsung NV70K1340BS/OL

Електрическа фурна за вграждане Samsung NV70K1340BSOL
Виж цената

Фурна за вграждане от енергиен клас A и вътрешен капацитет 68 литра. С функция грил, каталитично почистване и конвекция.

Изборът на функция за готвене и температура става чрез двата въртящи бутона, разположени в горната част на фурната. Също така разполага с LCD дисплей и таймер, който не включва или изключва уреда, но може да ви сигнализира след изтичане на зададеното от вас време.

Единият от бутоните действа като превключвател между 5-те налични функции за готвене, плюс възможността за включване на вътрешното осветление. Фурната Samsung NV70K1340BS/OL може да се използва със стандартния режим или с включен вентилатор, който е особено полезен, когато се използват два рафта едновременно.

За да печете месо, зеленчуци или хляб, просто изберете функцията грил или с вентилатор: в първия случай се използва топлината, произведена от нагревателя разположен в горната част, а във втория се добавя вентилация подходяща за печене на големи парчета месо.

За завършване на функциите има опция за претопляне и система за отстраняването на натрупани мазнини и остатъци от храна по вътрешните стени.

Samsung NV70K1340BS/OL надеждна и лесна за използване фурна. На приемлива цена можете да получите качествен уред предлагащ функции за задоволително готвене.

3. Фурна за вграждане Electrolux EOD6P71X

Виж цената

Той има система за нагряване с изключително голям вентилатор, който ефективно движи въздуха, осигурявайки постоянна и хомогенна температура, което води до перфектно готвене за всеки тип рецепта.

Тази мощна фурна достига температура до 300 ° C и има 6 функции за готвене, които ви позволяват да печете в конвенционален режим, с горно и долно загряване, само с долно, грил, готвене на пара и специален режим за пици. Винаги ще можете да приготвите любимите си рецепти с най-подходящата температура и режим на готвене.

Друго предимство на Electrolux EOD6P71X е, че е много лесна за почистване фурна. Тя вече разполага със система за пиролитично самопочистване, която превръща остатъците от мазнина в пепел. В допълнение, този модел е снабден със сензор, който измерва вътрешната температура на храната. Това позволява по-прицизно готвене и постигане на перфектни резултати всеки път.

4. Фурна за вграждане Whirlpool AKP 745 IX

Фурна за вграждане Whirlpool AKP 745 IX
Виж цената

Whirlpool AKP 745 IX е фурна за вграждане с определено елегантен и изчистен външен вид, само с две копчета и сензорен панел с дисплей. Уред предлагащ голям брой функции, за да направи готвенето гъвкаво и да задоволи нуждите на потребителя.

Вътрешният капацитет от 65 литра е стойност, която може да се счита за стандартна. Консумацията е в рамките на нормалното благодарение на това, че уреда е от енергиен клас А и мощност от 3200 W.

Настройките на времето и температурата за готвене е механично, което прави употребата на тази фурна за вграждане доста интуитивна. По този начин е подходяща за тези, които не са запознати с последното поколение уреди, оборудвани с много по-сложни потребителски интерфейси.

Общо взето модела предлага всички стандартни функции за готвене на фурна с вентилация, функция за размразяване, специален режим за готвене на сладкиши и режим грил с максимална мощност. 

Специална характеристика е програмата за самопочистване SmartClean, която възприема технологията за хидролиза и силата на парата, за да омекоти натрупванията по вътрешните стени и улеснява почистването на уреда.

5. Фурна за вграждане Bosch VBC5580S0

Виж цената

Първият елемент, който трябва да подчертаем е ширината от 89,6 см, която осигурява капацитет на фурната от 85 л. Значителен обем, който се цени от онези, които освен че разполагат с достатъчно място за монтаж, са свикнали да готвят големи количества храна.

Що се отнася до естетиката, моделът е много съществен и в същото време елегантен благодарение на неизбежния контраст между затъмненото стъкло и елементите от неръждаема стомана.

Контролният панел на уреда е също е изчистен и подреден. Състои се от екран разположен в центъра за наблюдение на зададените параметри и два странични бутона за настройки. Този отляво ви позволява да изберете режим на готвене и допълнителни функции, докато този отдясно ви позволява да зададете желаната от вас температура.

Отоплителната система включва горно и долно затопляне с мощност от 3100 W. Бързо загретия въздух се разпределя равномерно във фурната посредством двоен вентилатор.

Тази фурна за вграждане разполага с общо 10 програми. Освен стандартните има и специална за приготвяне на пица, 3D горещ въздух, който да се използва при готвене на двете нива, както и програма за размразяване.

Възможността за частично използване на нагревателите според вида на готвене е много полезна. Можете да изберете само горно отопление за малки количества храна или горно и долно за по-големи.

Bosch VBC5580S0 не показа никакви конструктивни слабости или проблеми в експлоатацията. Това е солидна фурна, надеждна и предназначена да служи в кухнята години наред.

6. Фурна за вграждане Miele H 2267-1 BP ACTIVE

 Miele H 2267-1 BP ACTIVE
Виж цената

Miele е една от неизвестените марки домакински уреди. Цените на продуктите им не са достъпни за всички бюджети, но за сметка на това представляват най-високо качество.

Тук представяме голяма фурна за вграждане, която е една от най-достъпните модели на Miele, но въпреки това не е по джоба на по-голямата част от потребителите.

Miele H 2267-1 BP ACTIVE е многофункционална фурна с капацитет 76 литра и енергийна ефективност A +. Уредите на Miele имат своя отличителен белег в способността им да пестят енергия.

Тази фурна има общо 8 режима на работа: размразяване, конвенционално нагряване, грил с вентилатор интензивно готвене, нагряване отгоре и отдолу, конвекция плюс, топлина отдолу и бързо предварително загряване.

Също така този модел ви позволява да персонализирате фабричните настройки. Можете да сменяте не само езика, но и сигналите или яркостта на екрана, наред с много други неща.

Произведена е от неръждаема стомана, която е лесна за почистване и не позволява маркирането на пръстови отпечатъци върху вратата на уреда.

Що се отнася до самопочистването, тази фурна има функция на пиролиза, работеща с висока температура (около 500 градуса).

Разполага с екран, на който можете да използвате часовник, хронометър или таймер. 

Освен това в тази фурна предлага възможност за програмиране на почти всичко. Например, времето за начало на готвенето или неговата продължителност може да се конфигурира така, че храната да е готова в желаното от вас време.

Като допълнителна, тя включва функция за заключване, както и други системи за сигурност, като автоматично изключване при надвишаване на максимално допустимо работно време.

За най-взискателните потребители, които могат да си позволят Miele, тази фурна за вграждане винаги е чудесна възможност. 

7. Евтина Фурна за вграждане Candy FCS 100 X

Виж цената

Ако търсите евтина фурна за вграждане, Candy FCS 100 X може да е това, от което имате нужда. Моделът е перфектна комбинация от функционалност и добра цена.

Candy FCS 100 X е конвенционален 70-литров модел с 3 програми за готвене, които включват стандартно готвене с долен и горен нагревател, долно затопляне и грил. Притежава мощен вентилатор, който осигурява хомогенно разпределение на топлината, за да се постигне перфектно изпичане на всяко ястие.

Стъклената врата с огледален ефект е много ефектна, както и лесна за почистване. Освен това външната ѝ част не надвишава 55 градуса дори когато температурата във фурната е достигнала 200 градуса.

Този модел е един от най-евтините на пазара, но потребителите, които са я закупили не са разочаровани. Това е доказателство, че можете да си купите евтина фурна за вграждане без да правите големи компромиси с качеството.

Как да изберете качествена фурна за вграждане?

Удобството на потребителя е един от най-важните критерии, които трябва да имате предвид, преди да закупите фурна за вграждане. Първо трябва да проверите за различни аксесоари. Някои модели например са оборудвани с телескопични релси, за да се улесни поставянето и ваденето на съдовете.

Фурните за вграждане с грил са доста практични за добро печене и приготвяне на определени ястия до съвършенство.

Препоръчваме уреди, които имат тип студена врата за по-добра сигурност и интериорна светлина за лесно наблюдение на гозбата. Не пропускайте да проверите за автоматични програми предлагани от фурната. Също така, за интуитивното боравене с контролният панел, както и надеждността на интерфейса. Имайте предвид, че има дори вградени фурни от висок клас, които имат функция за свързване с мобилни устройства за използване и програмиране на фурната от разстояние.

качествена фурна

Вентилация и начин на загряване

Доброто разпределяне на топлината е важен аспект, които трябва да вземете предвид, ако искате да купите добра фурна за вграждане. Някои модели работят чрез естествена конвекция, като горещия въздух във фурната циркулира вертикално. 

Други използват горещ въздух, така че можете да готвите няколко ястия едновременно. Те имат вентилатор, който циркулира нагретия въздух във всички посоки.

Има и видове с предварително, бързо загряване. Те не само позволяват по-бързото и предварително загряване, но и много хомогенно и стабилно готвене благодарение на два вентилатора. С кръгово съпротивление, те осигуряват оптимална циркулация на горещия въздух.

Консумация

Консумацията на енергия е важен фактор, който не бива да се пренебрегва при избора на фурна за вграждане. За да сте сигурни, че няма да плащате високи сметки, трябва да намерите високоефективен модел, който не консумира прекалено много енергия.

Пазарът предлага уреди с различни енергийни класове, вариращи от А до G, като клас А консумира най-малко електричество. За наше щастие повечето вградени фурни са проектирани да консумират минимално енергия и са квалифицирани с енергиен клас A + до A +++.

 Ако искате да закупите двойна фурна за вграждане, за предпочитане е да изберете модел с отделни врати. Това ще ви позволи да използвате само едното отделение и по този начин да пестите повече енергия.

кухня

Методи за самопочистване

В допълнение към удобството при използване, доброто разпределение на топлината или консумацията на енергия се препоръчва да избирате модел с режим на самопочистване на фурната. Има три вида самопочистване, а именно катализа, пиролиза и хидролиза. 

Моделите със система катализа имат стени от микропорест емайл. Те премахват по-голямата част от мазнините чрез окисляване, когато фурната надвиши 200 °C. 

Вградените фурни с режим на пиролиза унищожават всички остатъци мазнини и нагарите по вътрешните стени, благодарение на много висока температура от около 500 ° C. Процеса може да продължи от един до няколко часа в зависимост от модела. Това е много ефективна система за почистване чрез бавно изгаряне, която е едновременно икономична и екологична.

Фурните с хидролиза, използват пара за омекотяването на натрупалата се мръсотия, която можете лесно да избършете с влажна кърпа.

Видове

бош

За да се ориентирате по-лесно в избора си на подходяща фурна за вграждане трябва да сте на ясно със съществуващите модели на пазара. В зависимост от метода на готвене, газовите модели също трябва да бъдат включени в списъка, но ще говорим за електрическите. Те са най-търсени от потребителите.

Електрическите фурни могат да бъдат с естествена конвекция, многофункционални и с термо вентилация. Съществуват и други, като микровълновата фурна и готварската печка. Но това са уреди със значително различни характеристики и следователно не са част от това ръководство.

Многофункционални

Многофункционалните фурни са сред най-модерните от продаваните в момента. Всъщност тези модели се считат за най-иновативните на пазара. Те не само имат нагреватели и грил като традиционните готварски печки, но и вентилатор благодарение, на който процеса на готвене може да бъде много по лесен. Всъщност вентилаторът разпределя топлината генерирана от нагревателите във фурната. Готвенето по този начин става по-бързо и по-хомогенно. Някои фурни дори имат функция за готвене на пара, а други дори вградена микровълнова фурна.

С термо вентилация

От друга страна, фурните с термо вентилация се характеризират с нагряващ вентилатор поставен в задната част на уреда. По този начин е възможно да се готвят храни, поставени на различните рафтове едновременно, без да се смесват вкусовете им.

Контролен панел

Контролният панел също може да се различава при различните видове. При стандартните фурни той се състои от две копчета, едното за избор на температурата, а другото за избор на различни функции за готвене. От друга страна, най-модерните могат да имат сензорни или прибиращи се бутони. И най-вече наличие на цифров екран, на който може да се следи всичката информация за готвенето в момента.

Размер

Фурните за вграждане имат стандартни размери от 59,5 сантиметра широчина и 59, 5 височина. Нестандартните по-малки фурни са само 45 сантиметра височина, най-широките са 90 сантиметра. Независимо от избрания размер, трябва да помните, че предният панел ще е малко по-голям, за покрие целия отвор и да предаде добър завършък на вашата кухня.

Капацитет

Стандартният модел е около 50 литра, докато модел над 65 литра се води за особено голяма фурна. От друга страна, за малки модели се считат всички фурни до 35 литра.

Допълнителни функции

Днес фурните за вграждане имат многобройни допълнителни функции, които са добавяни благодарение на развитието на технологиите. По този начин потребителите са напълно улеснени. Могат да експериментират с много нови рецепти за готвене или просто да изпробват трикове за спестяване на време, усилия и енергия. Например, програмираното готвене. Чрез тези функции можете да определите времето за стартиране и изключване на фурната. Можете дори да я програмирате за часове напред. Разбира се, можете да спрете процеса на готвене по всяко време, без никакви проблеми за фурната. Това е опция, която може да помогне за спестяването на използваната енергия.

От друга страна, други по-модерни фурни предлагат дистанционното управление. С тази функция можете да активирате уреда дистанционно, чрез интернет или мобилно устройство. 

Що се отнася до автоматичните програми, те позволяват избора на най-добрия метод на готвене според съда, поставен във фурната, и неговото тегло.

Сензори изчисляват за цялостното готвене най-подходящата мощност, температура и продължителност.

Често има и допълнителни функции като размразяване и затопляне на вече сготвена храна.

Много интересна е функцията за бързото предварително загряване, което позволява на фурната да достигне желаната температура за много кратко време. 

Функцията за заключване на фурната също е доста полезна. По този начин не рискувате случайното стартиране на уреда от вашето дете.

Някои модели имат много удобна функция за самопочистване. Знаете колко е досадно, когато се налага да почиствате фурната си. Затова е добре да изберете уред, оборудван със самопочистващи се каталитични панели или пиролитична система. В първия случай, натрупаните мазнини се разграждат чрез процес на окисляване, но все пак трябва да ги забърсвате от време на време. Докато във втория случай мазнините се изгарят при много висока температура.

готвене на фурна

Безопасност

Като при всички уреди фурната трябва да се използва правилно, за да бъде безопасна. Не трябва да се забравя, че това е уред, който работи с високи температури, особено ако в къщата има малки деца. 

Разбира се, възрастните също трябва да бъдат много внимателни. Не трябва да се забравя, че домашните злополуки са едни от най-често срещаните. Освен това, правилното използване на фурната ще удължи живота ѝ, като също ще предотврати евентуални проблеми.

Затова нека видим няколко полезни съвета, които ще помогнат за правилното експлоатиране на фурната. 

  • На първо място, винаги трябва да четете книжката с инструкции преди да използвате уреда за първи път. Частите свързани към електрическата мрежа и тези свързани с вентилацията не трябва да се подценяват.
  • Поддържайте фурната винаги чиста, тъй като наличието на остатъци от храна може да увеличи шансовете за искри и пламъци. 
  • Децата никога не трябва да се доближават до включената фурна. 
  • За по-бързото ѝ охлаждане след готвене, винаги оставяте вратата отворена.
  • С решетките, тавите и другите компоненти на фурната винаги трябва да се борави с подходящи ръкавици, кърпи и др.
  • Никога не поставяйте нищо на дъното на фурната. Винаги използвайте решетките.
  • В случай на възникнала неизправност трябва да се свържете с квалифицирана помощ и да сменяте частите само с оригинални.

Позиция за монтаж

Най-добрата позиция за монтаж на фурна за вграждане е на не по-малко от 100 или 110 сантиметра от земята. Така че да се използва удобно и да не представлява опасност за най-малките.

Стандартните модели се отварят вертикално отгоре надолу, като дръжката е позиционирана в горната част на вратата. Имайте предвид, че съществуват и други видове отваряне, които могат да повлияят на позиционирането на уреда. По-специално има и модели със странично отваряне. Отдясно наляво или обратно, както и със специален механизъм, който се активира чрез специален бутон.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар