С помощта на готварска печка можете да имате на трапезата си всяко едно ястие, което пожелаете. Тя е незаменим домакински уред, от който се нуждае всяко семейство.

На нагревателните зони (котлоните) можете да изпържите и сварите каквото искате, а фурната е подходяща за приготвяне на вкусни печени ястия.

Производителите усъвършенстват все повече този уред и вече можете да срещнете печка с множество функции сред които програма за самопочистване. Така готвите лесно и не се притеснявате за поддържането ѝ. Бързото загряване, вентилаторът и грилът са само част от допълнителните възможности, които имат най-иновативните модели.
Освен всички функции, на пазара се предлагат печки от висококачествени материали, които са с елегантен и компактен дизайн. Така можете да избере уред, който не само ще ви върши добра работа, но и ще се вписва идеално в дизайна на кухнята ви. Основното, което трябва да решите като за начало, е с какъв вид енергия ще се захранва уреда – електрическа, газова или комбинирана.

Нашият избор за най-добрите готварски печки

Представяме ви няколко готварски печки, които имат най-важните характеристики за удобна и качествена работа. Включили сме уреди от всеки един вид според типа на използваната енергия. Така можете да сравните и прецените кой вариант би бил най-подходящ за вашият дом.

1. Готварска печка Hansa FCCW58200

Електрическа готварска печка Hansa FCCW58200
Виж цената

Hansa FCCW58200 е готварска печка, която ще ви бъде верен помощник в приготвянето на разнообразни ястия. Тя е с четири стъклокерамични нагревателни зони, чието покритие е изработено от немското висококачествено стъкло Schott. Освен това има програма, с която можете да нагласяте уреда да се изключва сам. Фурната има общо осем функции, между които можете да избирате как да се готви яденето. Благодарение на вградения вентилатор топлината се разпределя равномерно и храната се изпича еднакво от всички страни. Също така има функция за бързо загряване, ако искате да сготвите нещо в последния момент или нямате много време. Вратата на фурната е добре уплътнена с три пласта стъкло и няма опасност да се изгорите, ако я докоснете. Благодарение на висококачествените материали, фурната не задържа мазнина, а плотът с котлоните се почиства удобно и лесно.

2. Готварска печка GORENJE EC5341SG

Готварска печка GORENJE EC5341SG
Виж цената

Електрическата печка GORENJE EC5341SG е уред от енергиен клас А, с който можете да приготвяте разнообразни ястия. Тя е със стъклокерамичен плот и 4 зони за нагряване. Вътрешността на фурната и тавите са покрити от издръжливия и висококачествен материал SilverMatte, който издържа на много високи температури. Благодарение на тази повърхност топлината се разпределя равномерно и спомага за допълнително изолиране. Фурната е с обем до 70 литра, а големите и удобни тави позволяват поставянето на обемни храни. Печката е оборудвана с голям и малък нагревател за по-доброто изпичане и равномерно разпределяне на топлината. GORENJE EC5341SG е с осем функции за печене, от които можете да избирате. А с AquaClean технологията можете да почиствате уреда лесно – сипвате малко тавата и включвате функцията. След като програмата приключи, резултатите са видими.

3.  Готварска печка Electrolux EKC52550OX

Виж цената

Electrolux EKC52550OX е мултифункционална готварска печка, която ще ви свърши чудесна работа в кухнята. Тя е с четири витрокерамични котлона, които са разположени на удобен плот. Фурната и вътрешността са с висококачествено покритие, което спомага за равномерното разпределяне на топлината. В долната си част печката има пространство за съхранение на тави и друга посуда, които искате да са ви под ръка при готвене. Плотът и стъклената врата на уреда се почистват лесно. Има индикатор за остатъчна топлина, който показва дали печката е още топла. Освен това вратата има допълнително уплътнение, което не позволява да излиза миризма или пушек от фурната.

4. Газова готварска печка Beko FSGT62110DXO

Газова готварска печка Beko FSGT62110DXO
Виж цената

Готварска печка Beko FSGT62110DXO е отлично решение, ако предпочитате уред, който да работи на газ. Тя е с четири котлона, които са удобно разположени и обезопасени. Фурната е с висококачествено покритие, което разпределя равномерно топлината. За по-голяма безопасност подаването на газ се изключва автоматично, ако изгасне пламъкът. Печката е оборудвана с таймер и функция за грил и скара. Освен това има вътрешно осветление и удобно чекмедже за посуда.  Вратата на фурната е изработена от надежден материал, който не задържа мазнина и се почиства лесно.

5. Комбинирана готварска печка Beko FSM65330DAS

Комбинирана готварска печка Beko FSM65330DAS
Виж цената

Beko FSM65330DAS е висок клас комбинирана готварска печка, която може да работи както с газ, така и с електричество. Благодарение на чугунената скара уреда може да постига перфектни резултати при готвене. Печката има функция 3D, която разпределя топлината равномерно из цялата фурна и ви дава възможност да готвите няколко ястия наведнъж. Освен това имате избор измежду 8 функции на печене. Печката е оборудвана с таймер, осветление и вентилатор, които помагат за по-удобното използване.

6. Комбинирана готварска печка Hansa FCMX69205

Комбинирана готварска печка Hansa FCMX69205
Виж цената

 Друго предложение за комбинирана готварска печка е Hansa FCMX69205. Тя е висок клас уред с четири нагревателни зони и защита срещу изтичане на газ. Снабдена е и с функция за въртене на шиша, с която можете да изпечете равномерно от всички страни месото. Печката разполага с 10 функции, сред които – загряване на горна и долна част, размразяване, бързо загряване, топъл въздух и други. Има и supergrill функция, с която можете да печете по-големи парчета месо. Покритието на фурната е със специален висококачествен емайл, а в комбинация с програмата EasyClean не задържа мазнини и се почиства лесно. Уредът разполага и с функция за настройване на времето за готвене, след което се изключва автоматично. Стъклата на вратата са проектирани така, че да можете ръчно да ги разглобите и да забършете събралата се мръсотия.

7. Готварска печка Indesit IS5V5CCX/EU

Готварска печка Indesit IS5V5CCXEU
Виж цената

Предложение за висок клас готварска печка е Indesit IS5V5CCX/EU, която работи на електричество. Уредът е с плот от висококачествен материал и четири витрокерамични котлона. Фурната е с обем от 59 литра и позволява готвене на голямо количество храна. Уредът има вградена система за почистване, благодарение на която поддържането е лесно и удобно. Основният материал, от който е изработен уреда е алуминий, благодарение на който живота на печката ще е по-дълъг. Indesit IS5V5CCX/EU е с няколко функции за печене и можете да избирате според това как искате да бъде приготвено ястието ви.

8. Готварска печка Electrolux EKC54950OW

Електрическа готварска печка Electrolux EKC54950OW
Виж цената

Electrolux EKC54950OW е мултифункционална готварска печка, която ще ви бъде добър помощник в готвенето. Тя е със стандартния витрокерамичен плот и четири адаптивни нагревателни зони с възможност за разширяване. Благодарение на вентилатора Hor Air горещият въздух във фурната се разпределя равномерно. Така ястието е сготвено много добре от всички страни и се получава хрупкава коричка. Уредът има и функция за сушене, с която фурната загрява между 50 и 100 градуса. Печката разполага с електронен таймер, който ви позволява да зададете време за готвене на ястието. След като е готово, уредът ще се изключи сам. Осен това можете да използвате таймера и за отложен старт. Осветлението и чекмеджето за посуда са още два плюса, които правят Electrolux EKC54950OW удобен и практичен уред за вашата кухня.

9. Комбинирана готварска печка Gorenje K6241WF

Комбинирана готварска печка Gorenje K6241WF
Виж цената

Gorenje K6241WF е комбинирана готварска печка, която може да работи на газ и на електричество. Емайла на фурната е от издръжливия и висококачествен материал SilverMatte. Благодарение на него топлината се разпределя равномерно и спомага за допълнителната изолация. Фурната на уреда е с обем 70 литра, побира голямо количество храна и позволява да готвите няколко неща наведнъж. Топлината се разпределя равномерно и може да достигне до всяка една зона без проблем. За това спомагат и двата нагревателя – един малък и един голям, които са разположени така, че да успяват да работят оптимално добре. Фурната има 8 функции, от които да избирате, сред които са малък грил нагревател, инфра нагревател, печене с вентилатор, размразяване и други.
С функцията AquaClean можете да почистите фурната много лесно – просто слагате малко вода в тавата и задействате програмата.

10.  Електрическа готварска печка Hansa FCCW59209

Електрическа готварска печка Hansa FCCW59209
Виж цената

Hansa FCCW59209 е електрическа печка, която има четири нагревателни зони. Фурната на уреда е с капацитет от 62 литра и е покрита с висококачествен емайл, който се почиства лесно. Благодарение на индикатора за топлина, знаете кога печката е все още топла, което позволява безопасност при ползване. Фурната има функции за бързо загряване и размразяване на продукти, както и още 8 начина на печене – отгоре и отдолу, само отгоре, нагревател плюс вентилатор, грил и други. 
За още по-голямо улеснение на потребителя Hansa FCCW59209 има ръководство от вътрешната страна на вратата. На него са посочени основни ястия, както и температурата и времето за приготвянето им. Печката разполага с чекмедже с голяма вместимост, в което можете да прибирате посудата.

Видове готварски печки

Когато избирате готварска печка трябва да помислите над това кой вид ще бъде най-подходящ за вас. Те се различават най-вече по типа на използваната енергия. Единият вид са тези, които се захранват с електричество, а другият с газ. Има и готварски печки, които са комбинация от двата вида. Другото, над което трябва да помислите, е с какво пространство разполагате. Има по-обемни уреди, които имат голяма вместимост на фурните и стандартно четири нагревателни зони на повърхността. За жилищата, които нямат много място има по-малки и компактни печки.

Електрически

Електрическите готварски печки са може би най-разпространеният вид. Те работят изцяло с електричество. Техният дизайн е много по-елегантен от този на газовите, а котлоните се почистват лесно. Единственият минус на този тип уреди е, че им е нужна повече енергия, за да загреят до висока температура и съответно разходите за електричество са малко по-големи.

Газови

Ако използвате газ в домакинството си то готварската печка, която работи с този вид енергия е най-доброто решение за вас. Котлоните на тези уреди загряват до висока температура много по-бързо от електрическите. Газовите готварски печки са по-икономичният вариант. Благодарение на тях можете да намалите месечните си сметки.

комбинирана

Комбинирани

Някои домакинства предпочитат комбинирани печки, които работят и на газ, и на електричество. Плюса е, че ако газта свърши винаги можете да използвате електричеството. Освен това с нея можете да използвате предимствата и на двата вида готварски уреди – котлоните работят по-добре с газ, а фурните с електричество. Винаги имате избор.

Малки фурни с котлони

Малките фурни с котлони са идеални за кухнята ви, ако имате малко място. Най-големият им минус е, че фурната е много малка и в нея може да се готви едно ястие. Котлоните основно са два на брой. Те също загряват бързо и са задоволяващо мощни. От тях има само на ток или комбинирани – на газ и електричество едновременно. Те често нямат всички функции на по-големите готварски печки, но имат основните, нужни за приготвяне на разнообразна храна. Също така при този вид уреди липсва вентилатор, таймер и чекмедже за прибиране на прибори.

Ръководство за покупка

Има няколко важни фактора, които трябва да вземете под внимание, когато избирате печка. На първо място тя трябва да е функционална и да използва вида енергия, който е най-удобен за вас. Друго основно нещо е капацитетът, с който разполага печката. Това също трябва съобразите според пространството в кухнята си. Производителите предлагат всякакви варианти, за това след като определите бюджета, с който разполагате, разгледайте кои са основните характеристики на готварската печка.

Според типа на използваната енергия

Както стана ясно по-горе, има два основни типа готварски печки според използваната енергия – на газ и на електричество. Все по-често се среща и комбиниран вариант, който работи с двата вида енергия. Те са по-скъпи, но  много по-удобни и практични.

Капацитет

Капацитетът също е основен фактор и ако готвите в големи количества, е добре да го вземете предвид. Фурните с повече отделения за поставяне на тавите позволяват готвенето на няколко ястия наведнъж. Същото се отнася и за котлоните – колкото повече са те, толкова повече неща можете да поставите на тях. По-голямата част от печките са с четири котлона и с от 60 до 70 литра големина на фурната. Има и по-компактни модели, които предлагат по-малък капацитет. А ако не искате да губите много място за готварска печка, то изберете компактен модел или обмислете варианта за плот и фурна за вграждане.

Брой фурни

Както стана ясно, има готварски печки, които предлагат обемни фурни. Те имат няколко отделения за поставяне на тавите. Ако капацитетът е по-голям, то и цената на уреда ще се увеличи. За това съобразявайте големината на печката с това дали готвите много често обемни или няколко ястия наведнъж. Само тогава има смисъл да платите повече за уред с голям капацитет.

котлони

Тип котлони

Освен стандартните витрокерамични или стъклокерамични котлони, можете да срещнете и модели с индукционни котлони. Те загряват по-бързо от останалите и са по-безопасни, но цената им никак не е малка. Освен това на тях се готви със специфични съдове.

Функции

Производителите все повече усъвършенстват готварските печки и им добавят допълнителни функции. Вентилаторът във фурната несъмнено спомага за по-равномерното и бързо печене. Освен това по-високият клас уреди се предлагат и с таймер, функция за бързо загряване, грил и програма за самопочистване. Една от най-важните допълнителни функции, свързани с безопасността, е индикаторът за топлина. Той показва, когато печката е все още топла.

Аксесоари

Някои готварски печки се предлагат с 2 или 3 тави, които са обемни и подходящи за поставяне във фурната. Повечето модели готварски печки предлагат и шкаф за посуда, който се намира в най-долната част на уреда. В него можете да поставите съдове, които да ви бъдат под ръка. Задният панел също е аксесоар, който се предлага в комплект с уреда, но се продава и отделно и винаги можете да си го набавите.

Безопасност

Безопасността при използване на готварска печка е основно лична отговорност. Някои производители са добавили индикатор за топлина, който свети, когато печката е топла. По-добрите готварски печки са направени от висококачествени материали и вратата на фурната не пари отвън. Това е допълнителна гаранция за безопасност. Въпреки това винаги внимавайте при използването на този уред и пазете децата, когато е включен.

Самопочистване

Най-усъвършенстваните готварски печки предлагат програми за самопочистване.
Тук е важно да се запознаете с инструкциите на производителя за правилната употребата на самопочистващия режим. Така печката сама ще почиства вътрешността си.

Що се отнася до поддържането на уреда отвън, вече голяма част са направени от лесно почистващи се материали. Готварските печки на електричество имат котлони, които са разположени на гладка повърхност и е нужно само леко минаване с кърпа или препарат. Стъклата на фурните на някои уреди могат лесно да се разглобяват, за да се почистят отвътре. Това също е показател за високата стойност на продукта.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар