Независимо дали искате да отслабнете или да спортувате по-интензивно, можете да тренирате с гребен тренажор във фитнес залата или вкъщи. Така че, каквато и да е мотивацията ви, ако сте избрали уюта на своя дом е изключително важно да закупите уред, което е най-подходящ за вашата физика и нужди.

Видове гребни тренажори

Има 5 различни вида гребни тренажори според съпротивлението. Независимо дали става въпрос за хидравличен, въздушен, магнитен, електромагнитен или воден, движението, което изпълнявате на уреда ще ви накара да се чувствате сякаш гребете във вода.

Всички гребни тренажори са оборудвани със система за съпротива, наричана още спирачна система. Тя ви позволява да увеличавате или намалявате интензивността на вашите тренировки според вашите цели. Следователно е препоръчително да изберете уред, отговарящ вашите нужди за по-ефективно трениране.

Хидравлично съпротивление

Този тип спирачна система използва хидравлични цилиндри, които са прикрепени между педалите и ръкохватките. Когато упражните сила, двете части на цилиндъра се раздалечават и образуват съпротива.

Магнитно съпротивление

При този вид, два магнита се приближават към инерционното колело, за да затрудняват движението му. Тази настройка обикновено се извършва ръчно с помощта на въртящ бутон, но при някои модели от по-висок клас съпротивлението е моторизирано и директно се контролира електронно от контролния панел на конзолата. Това ви позволява по-точно да правите настройките на машината. Трябва да знаете, че колкото по-тежък е маховикът, толкова по-плавни и естествени ще бъдат движенията.

Електромагнитно

Електромагнитните, произвеждат регулируемо магнитно поле, което забавя инерционното колело. Този принцип на спиране позволява да има напълно автоматизирани тренировъчни програми и много прецизен и тих контрол на спирачките без много шум.

Въздушно

Въжето, което дърпате с помощта на дръжките, се навива около макара, към която са прикрепени перки. Колкото по-силно дърпате, толкова повече перките създават съпротива с въздуха. При този вид нивото на съпротивление се променя със силата, упражнявана по време на гребане.

Съпротивление с вода

Моделите, оборудвани с тази спирачна система са най-новия вид. Усещанията, които потребителят изпитва, когато използва един от тях са подобни на тези при истинското гребане във вода. 

Както при въздушното спиране, нивото на съпротивление зависи от използваната сили и бързина на движение. Тези модели не са шумни, издавайки само лек звук от водата.

Независимо от избрания вид, всички имат система за съпротива, която дава възможност за промяна на интензивността на тренировките. Така спортистът може да прави упражнения с най-добри резултати!

Нашият избор за най-добри гребни тренажори

Открийте в тази класификация различните модели гребни тренажори за домашна употреба, които сме избрали да подчертаем в това сравнение. По този начин можете да сведете до минимум моделите предлагани на пазара, за да изберете най-подходящия за вашите нужди.

1. Гребен тренажор Hammer Water Stream

Гребен тренажор Hammer Water Stream
Виж цената

Hammer Water Stream е с изискан, естетичен и модерен дизайн. Ще оцените неговата несравнима плавност и максимално приближаване до истинското гребане. Неговото съпротивление, теоретично е безкрайно. Може да се регулира спрямо скоростта и чрез добавяне или отстраняване на вода от резервоара. 

Това е фитнес уред с двойни релси, които му придават стабилност и удобство, а ергономичната и удобна, мека седалка е абсолютно безшумна. 

Лесно може да се съхранява в изправено положение, за да заема по-малко място от обикновен стол. Оборудван е с компютър, регулируем по височина, с който винаги ще имате бърз поглед върху съответните данни за обучение чрез въртящия се LCD дисплей.

2. Гребен тренажор Yesoul R30

Гребен тренажор Yesoul R30
Виж цената

Този гребен тренажор е изработен от качествена масивна дървесина, което му придава изключително красив дизайн. 

Дървесината има много интересни технически свойства, по точно, тя абсорбира вибрациите. Yesoul R30 е едновременно елегантен и екологичен работещ с вода. Неговото саморегулиращо съпротивление се увеличава с прилаганата сила, както и чрез промяна на обема на водата в резервоара. 

Хубавото на моделите с вода е, че предлагат изключителна плавност, естествено усещане и движение, максимално доближено до това при реалното гребане. Седалката е монтирана 8-осен двурелсов дизайн за оптимизирано плъзгане и леки движения.

Красив уред, който ще изглежда страхотно в домашния ви фитнес или стаята , в която го използвате. Ще предлага часове удоволствие благодарение на качеството на материалите и плавността на движенията.

3. Гребен тренажор Technogym Skillrow

Гребен тренажор Technogym Skillrow
Виж цената

Technogym Skillrow е гребен тренажор, предлагащ голям комфорт за потребителя. Има механично съпротивление на въздушна основа и 13 степени на натоварване, които осигуряват тиха и пълноценна тренировка. Управлението става посредством въртящ се бутон, свързан за компютърната конзола. 

Въздушното съпротивление добавя интензивност към тренировката. Колкото по-силно гребете, толкова повече съпротивлението се увеличава, за високоефективна кардио и силова тренировка на цялото тяло.

Уреда има изключително удобна седалка, която е едновременно широка и гъвкава, широки регулируеми педали, 7 инчов сензорен дисплей и поставка за смартфон!

На екрана можете да следите важни данни като съпротивление, брой гребни удари в минута, брой движения, изгорени калории и продължителност на сесията.

Няма да скучаете на този уред! С Technogym Skillrow можете да участвате във виртуални групови състезания чрез приложението SKILLROW.

4. Гребен тренажор Hammer Cobra XTR Plus II

Гребен тренажор Hammer Cobra XTR Plus II
Виж цената

Този гребен тренажор с магнитно съпротивление привлече вниманието ни с отличното си съотношение качество / цена. Той също е с красив дизайн, здрав, стабилен, удобен и завършен. 

Неговата лека алуминиева шина и удобна ергономичната тапицирана седалка на колела осигуряват тихо и плавно движение. 

Натоварването се регулира с възможните 16 нива на съпротивление. Устройството има централна конзола с LCD дисплей, 20 разнообразни тренировъчни програми и оставки за краката с регулируеми презрамки за по-добра стабилност. Компютъра показва общия брой движения, съпротивлението, изгорените калории и др.

5. Гребен тренажор Dash, iConsole

Гребен тренажор Dash, iConsole
Виж цената

iConsole е гребен тренажор с въздушно-магнитно спиране на средна цена, предназначен за редовна употреба. Той е компактен, сгъваем, с колела, заема малко място и се съхранява изключително лесно. 

Ще оцените неговата здрава конструкция и алуминиевата релса. Оборудван с ръчно управление на съпротивлението, той е доста безшумен. 8-те степени на натоварване позволяват умерено трениране, особено благоприятно за начинаещи. 

Той има конзола с голям LCD екран, която последователно показва време, разстояние, пулс, калории и удари в минута.

Неговите изключително широки педали имат каишки за краката, за по-голямо удобство по време на сесията.

 Седалката е ергономично проектирана, с подплънки и нехлъзгаща се повърхност.

6. Гребен тренажор Hammer Power Pro

Hammer Power Pro
Виж цената

Завършваме с гребен тренажор на ниска цена. Този модел е малко по-различен, като се има предвид, горепосочените качествени уреди от известни марки. Hammer Power Pro привлече вниманието ни с доброто съотношение цена качество. 

Този модел е чудесен избор за начинаещи или за не чак толкова редовни тренировки у дома. Неговата 8-степенно ръчно регулируемо магнитно съпротивление е безшумно. 

Уреда е оборудван с компютърна конзола, показваща съществена информация (време, разстояние, темпо, изгорени калории). Поставките за краката му са с каишки и грапава повърхност. 

Седалката е от пластмаса и е монтирана с лагери към шината, която е изработена от алуминий.

Този модел е подходящ за хора до 110 кг, лесно се сгъва и спестяващо място. Страхотен уред на достъпна цена. 

Предимства на гребните тренажори

Гребен тренажор е единственият уред, който ви позволява да използвате почти всички мускули на тялото (раменете, ръцете, гърба, бедрата и т.н.) благодарение на движение в четири фази.

Бързи и ефективни резултати

Като общо правило, първите резултати се появяват след около 3 седмици редовни тренировки, но трябва да знаете, че само 30 минути на ден са достатъчни, за да усетите промяна.

Освен това с гребен тренажор може да изгорите, в зависимост от интензивността и нивото на съпротивление до 800-1000 калории за 1 час тренировка. Това го прави един от най-ефективните спортове за тази цел. Придружен от балансирана диета, той е идеалният уред за отслабване и пълноценно трениране.

Гребния тренажор е подходящ както за мъже, които се стремят да изградят коремните си мускули, така и за жени, които искат да стегнат бедрата си. Следователно, ако сте двойки или семейство е достатъчно да имате само една машина.

Не натоварва ставите

Поради тренирането в седнало положение, тренажора има слабо въздействие върху ставите, затова е подходящ за всички потребители.

Недостатъци

Фитнес уреди като гребен тренажор и велоергометър имат много малко недостатъци. Трябва да обърнете внимание, че този уред не се препоръчва за хора с болки в гърба, като дискова херния или болки в кръста.

Внимавайте, макар и подходяща за повечето спортисти, гребната машина трябва да се използва с повишено внимание, за да се избегнат наранявания свързани с лоша стойка. 

Единственото нещо, което трябва да направите преди покупката е да се уверите, че имате достатъчно място вкъщи, където ще го използвате и съхранявате след употреба, в противен случай е по-добре да посещавате фитнес залата. Много от моделите от висок клас са сгъваеми и предлагат лесен начин на съхранение.

мъж тренира с фитнес уред

Ръководство за покупка на гребен тренажор

Изборът на гребен тренажор не е лесен и изисква известно обмисляне. Трябва да вземете предвид неговите размери, цената и вашия бюджет, начина, по който ще го използвате и мястото, с което разполагате у дома.

Размери

Първото нещо, на което трябва задължително да обърнете внимание при избора на гребен тренажор са неговите размери. Различните модели могат да имат дължина между 1,50 и 2,50 метра. Например за човек с височина 1,90 м трябва да използва машина с дължина най-малко 2 метра.

Максимално поддържано тегло

Преди всяка покупка трябва да проверите максималното поддържано тегло на модела. Препоръчително е максималното разрешено тегло на уреда да бъде поне 10 килограма по-голямо от това на потребителя. Тази разлика ще гарантира правилното функциониране на машината безопасността на спортуващия.

Повечето стандартни модели на пазара предлагат максимално поддържано тегло от 100 до 150 кг, а някои дори до 200 кг.

Седалка

Тъй като гребането се практикува в седнало положение, от съществено значение е да се гарантира, че седалката е възможно най-удобна. Така ще можете да гребете в най-добрите условия и в най-добрата стойка. Стойките за краката също трябва да са удобни, широки и стабилни.

Система за съпротивление

Както обсъдихме по-горе, съществуват 5 системи за съпротивление, наричани още спирачни системи:

  • Въздушно съпротивление: Това е най-шумна система, затова се използва най-вече в спортните зали.
  • Водно съпротивление: По безшумна система, тъй като по време на тренировка се чува само звукът от мърдащата водата, но имайте предвид, че тези модели са по-скъпи.
  • Магнитно съпротивление: Тези са почти безшумни, тъй като не произвеждат никакво триене. Идеална система за редовна употреба, идеална дори за начинаещи.
  • Електромагнитно съпротивление: Както при магнитната система, съпротивлението се осигурява от магнит, но тази е по-прецизна и дори по-тиха.
  • Хидравлично съпротивление: Тази система за съпротива е подходяща за потребителите, които искат да се съсредоточат върху мускулите на горната част на тялото.

Възможности за съхранение

Гребният тренажор изисква място и не е от най-лесните уреди за съхранение. За хората, които нямат много място вкъщи е много важно да проверят дължината и теглото на уреда, възможностите за сгъване и преместване, както и място, с което разполагат.

Проверявайки теглото на уреда, имайте предвид, че по-тежките и здрави конструкции ще ви предложат удоволствие и комфорт при употреба в дългосрочен план.

Програми и степени на натоварване

Програмите за тренировка и степените на натоварване варират при различните модели. Разработени от професионалисти, програмите ви помагат да постигнете целите си и да насочите мускулите в правилната посока.

Някои модели с включен екран също ви позволяват да следите броя на изразходваните калории, продължителността на тренировката и сърдечната честота по време на тренировката.

Цена и бюджет

С гребен тренажор ще можете да изгражда мускули у дома и по този начин да спестите абонамента за фитнес!

Цените варират от 300 до 6000, дори 7000 лева, но с бюджет от 1000 лева можете да се сдобиете с доста прилично оборудване.

Марки предлагани на пазара

Сред най-популярните марки в интернет можете да откриете Technogym, Amila, Concept. Във всички големи магазини за спортно оборудване можете да намерите различни модели, но вместо това ви съветваме да проверите в онлайн магазините, за да се възползвате от най-добрите оферти, както и при възможност да прочетете отзивите на потребителите.

В интернет вече има сигурни платформи, които предлагат богат избор, за да изберете нужния за вас гребен тренажор на по-атрактивна цена. Понякога с безплатна доставка и дълга гаранция на продукта.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар