Всички, които обичат да поднасят на трапезата вкусен и пухкав домашен хляб, е добре да имат хлебопекарна в кухнята си. С този уред лесно и удобно се приготвят домашен хляб, кекс, питки и други тестени храни. Освен това е практичен и не заема много място. Можете да го поставите където ви е удобно.

Това е домакински уред, който преди години не всяко домакинство е можело да си позволи. Тогава е нямало толкова разнообразие както сега, а и функциите не са били усъвършенствани. Сега производителите разработват всеки един модел да бъде по-добър и иновативен от предишния. Добавят допълнителни функции и аксесоари, които позволяват приготвянето и на други продукти. Много голяма част от хлебопекарните вече се предлагат с програми за приготвяне и на кисело мляко, конфитюр и тесто за паста.
Производителите често предлагат различни модели, някои с всички екстри, а други с основните функции за приготвяне на хляб. Със сигурност вече има разнообразие и избор.

Нашият избор за най-добрите хлебопекарни

Покупката на хлебопекарна несъмнено изисква проучване на това, което се предлага на пазара. Сумата, която сме готови да отделим, със сигурност е от най-голямо значение, защото този уред не е от първа необходимост за домакинството. Вариациите на цените започват от около 100 лева до 500-600 лева. По-скъпите хлебопекарни са с повече програми, добавени функции и по-качествени  материали. Но има и по-бюджетни, които покриват базови изисквания за приготвяне на хубав домашен хляб.
Предлагаме ви списък с няколко хлебопекарни, които са на различни цени. Някои са по-скъпи с повече функции, други са по-бюджетни с по-малко екстри.

1. Хлебопекарна Panasonic SD-ZB2512KXE

Хлебопекарна Panasonic SD-ZB2512KXE
Виж цената

Panasonic SD-ZB2512KXE е едно много добро предложение за усъвършенствана хлебопекарна, която има напълно автоматичен процес на работа. Тя е част от серията Experience Fresh, която е  синтез между европейската традиция и японската идентичност. Вдъхновена е от специалното японско отношение към здравословното и социално готвене.
Благодарение на сензора за температура, програмите на уреда настройват всеки процес според околната температура. Така времето за печене не се влияе от външни фактори, а остава едно и също. Уредът разполага с 33 програми плюс диспенсер за мая, ядки и стафиди. За улеснение на работата хлебопекарната разполага и с дигитален таймер (до 13 часа).

Panasonic SD-ZB2512KXE е идеалният модел за всяко домакинство, защото е удобен, усъвършенстван и не заема много място.

2. Хлебопекарна Tefal Bread of the World PF6118

Хлебопекарна Tefal Bread of the World PF6118
Виж цената

Хлебопекарната Tefal Bread of the World PF6118 е едно от най-добрите предложения за уред за приготвяне на хляб и други тестени храни.

Тя е с мощност 1600 вата и капацитет 1500 гр. С дигиталния панел и набора от  19 програми, можете да приготвяте различни видове тестени храни бързо и лесно.
Уредът има функции за запазване на топлината, отложен старт и настройка на коричката. Някои от основните неща, които можете да приготвите с уреда са – чабата, багета, кифли, френски хлебчета, паста.

Този модел се предлага с аксесоари – Мерителна лъжица, мерителна чаша, кука за изваждане на бъркалката и тава.

3. Хлебопекарна Kenwood BM350

Kenwood BM350
Виж цената

С Kenwood BM350 можете да приготвите до 1 кг. домашен хляб бързо и лесно. Тя е усъвършенствана във всяко отношение.
Хлебопекарната е с 12 програми за печене, както и три степени за препичане на коричката. Уредът има включена функция за отложен старт до 12 часа.
С нея можете да приготвяте и макаронени изделия, конфитюри и мармалади. Снабдена е с вентилатор осигуряващ конвекция за перфектни резултати при изпичане на хляба, както и памет, ако електрозахранването прекъсне.
LCD дисплея и прозорчето за наблюдение позволяват по-голям контрол и достъпност при работа.

4. Хлебопекарна Gorenje BM 1400 E

Хлебопекарна Gorenje BM 1400 E
Виж цената

Gorenje BM 1400 E е хлебопекарна, която е подходяща за начинаещи и за професионалисти. Благодарение на множеството ѝ функции, могат да се задават различни програми (общо 12). С този уред можете да приготвяте различни видове хляб, десерти и конфитюр. Уредът има функция и за ниво на изпичане на коричката. Едни от основните програми са за автоматично набухване на тесто, за мармалад и бърза програма.
С контролния прозорец и звуковия сигнал за работа, можете да следите всеки процес по приготвянето на хляба.

В комплекта са включени мерителна купа, допълнителна мерителна лъжица, гумена основа и книга с рецепти.

5. Хлебопекарна Panasonic SD-2511WXE

Хлебопекарна Panasonic SD-2511WXE
Виж цената

Panasonic SD-2511WXE е пекарна, която има множество функции и екстри. С този модел приготвянето на тестени изделия е като детска игра. Уредът има 17 програми, от които да избирате според вашия вкус и предпочитания. Тавичката е с незалепващо покритие и няма опасност част от коричката да загори или залепне за нея.

Пекарните на Panasonic настройват всеки процес според околната среда и времето за печене не се влияе от околната среда.
Диспенсерът за ядки и стафиди ги изсипва в тестото, когато е време, за да са равномерно разпределени.

6. Russell Hobbs Classics 18036-56

Хлебопекарна Russell Hobbs Classics 18036-56
Виж цената

Хлебопекарна Russell Hobbs Classics 18036-56 би ви свършила много добра работа, ако обичате да приготвяте разнообразен хляб бързо и лесно. 
С дванайсетте програми, с които разполага, можете да приготвяте различни тестени изделия с лекота. Капацитетът от 1000 грама и мощност 660 вата, позволяват лесна и бърза работа с уреда.
 Russell Hobbs Classics разполага с функция „отложен старт“, която позволява да настоите уреда да изпече хляба в удобно за вас време. С Russell Hobbs Breadmaker   можете да направите тесто за пица, както и блатове за торта. Освен това уредът има и функции за запазване на топлината и бързо спиране.
Прозорецът за наблюдение ви позволява да наблюдавате и контролирате процеса, а с контейнера с незалепващо покритие се наслаждавате на перфектно запечена коричка.

7. Tefal Pain & Délices PF240

Хлебопекарна Tefal Pain & Délices PF240
Виж цената

Хлебопекарна Tefal Pain & Délices PF240 е добро решение за уред, с който да приготвяте  разнообразни тестени изделия.

Неговата мощност от 700 вата и капацитет от 1000 грама, позволяват бързо и лесно печене на любимия ви хляб. Уредът разполага с 20 програми, с които да приготвите разнообразие от изделия и да развихрите своето въображение в кухнята. Десет от програмите са за хляб, три за кисело мляко и седем други програми. С дигиталния екран контролирате лесно всички функции, които включват запазване на топлината, отложен старт и нагласяне на продължителността.
Уредът се предлага в комплект с мерителна лъжица, книга с рецепти, аксесоари за месене и мерителна чаша.

8. Хлебопекарна Panasonic SD-ZP2000WXE Croustina

Хлебопекарна Panasonic SD-ZP2000WXE Croustina
Виж цената

Хлебопекарна Panasonic SD-ZP2000WXE Croustina е уред от висок клас, с който можете да приготвите разнообразен хляб с идеална форма.
Мощността е 700 вата,а  тавичката на уреда е с овална форма, с керамично покритие и устойчива на надраскване.  Благодарение на функция за изпичане на коричката, можете да изберете колко препечена да бъде тя. Освен това има функции за тесто за пица, кекс и конфитюр.
Благодарение на температурните сензори, всяка програма решава сама кога да меси, отпочива, втасва и пече. Хлебопекарната е с таймер, който позволява да нагласяте кога да работи – до 13 часа предварително.

9. Хлебопекарна MUHLER MBM-1502

Хлебопекарна MUHLER MBM-1502
Виж цената

MUHLER MBM-1502 е хлебопекарна с перфектно съотношение качество/цена. Нейната мощност е 850 вата, а капацитетът на тавичката е до 1500 грама. Благодарение на двете бъркалки, уредът меси идеално по консистенция тесто.
С петнайсетте програми имате богат избор от видове хлябове и тестени изделия сред които тесто за паста, кекс, безглутенов и други. Уредът има богат набор от функции – автоматично изключване, защита против прегряване и запазване на топлината. Прозорчето за наблюдение и дигиталния дисплей, позволяват да наблюдавате и контролирате всяка една стъпка.

10. Heinner HBM-690W

Heinner HBM-690W
Виж цената

Хлебопекарна Heinner HBM е идеален уред за приготвяне на по-малко до средно количество хляб. С елегантния си дизайн и форма на съда за печене, тестеното изделие е превъзходно не само на вкус, но и на вид.

Неговата вместимост е 900 грама, а мощността му е 600 вата. Хлебопекарната  предлага  12 програми за приготвяне. Трябва само да добавите необходимите съставки и да зададете желаната програма. Можете да избирате времето, в което да е готов хляба с таймера за стартиране до 13 часа. Благодарение на LED дисплея и прозорчето за наблюдение, можете да следите всеки един процес.

Ползи от домашната хлебопекарна

Производителите на домакински уреди предлагат всякакви възможности, за да улеснят готвенето и да го превърнат в по-здравословно. Едва ли има по-хубав и здравословен хляб от домашният. Още от времената, в които на домакините се е налагало да приготвят всичко сами в дома си, хлябът е една от основните храни, която задължително присъства на всяка трапеза. Изисквало се е майсторлък и знания, за да приготвиш вкусен, пухкав хляб. Месенето на ръка и печенето на обикновена печка е доста трудно и изисква професионализъм. В днешно време обаче хлябът може да се приготви в домашни условия много по-бързо и лесно от преди години. Благодарение на домашните хлебопекарни всяка една трапеза може да има топъл, домашен хляб. С този уред вие не трябва да месите, да чакате да втасва или да „дебнете“ кога ще е готов. Слагате необходимите съставки, нагласяте съответната програма и хлебопекарната ще свърши останалото. С този уред в дома си, можете сами да изберете кога да приготвите хляба и винаги сте наясно със съставките му. Освен това коричката се получава точно толкова хрупкава и препечена, колкото искате. Някои хлебопекарни позволяват приготвянето на теста за пица, кекс, паста, както и мармалад и дори кисело мляко.

хлебопекарна мнения

Ръководство за покупка на хлебопекарна

Както за всеки нов уред, който купувате, и за този трябва да проучите какви са характеристиките, за да останете доволни от покупката си. Подбрали сме някои от основните неща, на които да обърнете внимание.

Капацитет

От капацитетът зависи колко количество хляб или друга тестена храна ще можете да приготвите. По-големия грамаж на съда за печене означава по-голямо количество. Ако имате голямо семейство и използвате уредът често е добре да помислите дали да не изберете хлебопекарна с по-голям капацитет.

Програми

Повече брой програми означава по-голямо разнообразие за приготвяне на тестени изделия и други продукти, които може да приготви хлебопекарната. Когато решавате каква да си вземете, обръщайте внимание на това какви и колко програми предлага модела. Ако обичате да хапвате само няколко вида хляб, то хлебопекарна с основни програми ще е най-добре за вас. Ако обаче предпочитате разнообразие, погледнете за уред с повече програми за хляб и други продукти.

Функции

След като вече сте решили да си вземете хлебопекарна, за да хапвате пухкав домашно приготвен хляб, е важно да обърнете внимание и на функциите и екстрите, които имат уредите. Ето някои от основните, които ще улеснят приготвянето на всеки един продукт.

Отложен старт

Отложеният старт е една много полезна функция на хлебопекарната. С нея можете да сложите продуктите и да нагласите точното време, когато да започне да се приготвя хлябът. Така ще имате топъл домашен хляб точно, когато искате вие.

Прозорче за наблюдение

Марките вече произвеждат почти всички хлебопекарни с прозорче за наблюдение. Благодарение на тях можете да следите процеса по приготвяне.

Настройки за коричката

По-усъвършенстваните хлебопекарни имат функция за настройка на коричката. Тя позволява да изберете колко препечена и твърда искате да бъде тя. Обичате по-препечени корички? С лекота можете да нагласите хлебопекарната да изпече точно такава за вас.

Запазване на топлината

С функцията за запазване на топлината, продуктът може да стои топъл много дълго време, за да може да го консумирате в най-вкусното му състояние.

избор на модел

Дозатор за ядки / стафиди

В дозатора за ядки и стафиди се поставят допълнителните продукти, които освен ядки и стафиди, може да са плодове, слънчогледови зърна, сусам и други. Машината сама ги изсипва в сместа, когато е най-подходящото време да се добавят.

Функция за бързо печене

С тази функция приготвянето на хляб е по-бързо от останалите програми. Можете да я използвате, ако искате да го поднесете на трапезата колкото е възможно по-скоро.

Аларма

Алармата ви информира, когато е готов продуктът или когато трябва да добавите някоя съставка, например стафиди, ядки и други. Комбинирана с дигитален дисплей, който позволява удобна работа с програмите, печенето може да се превърне в любимо хоби.

Аксесоари

Всеки допълнителен аксесоар със сигурност ще ви бъде в полза. Повечето хлебопекарни се предлагат с допълнителна тава за печене, както и мерителни купа и лъжица. Тези аксесоари несъмнено са от голяма полза, защото точните грамажи са от голямо значение за хубавия хляб. Ако хлебопекарната позволява приготвяне на мляко и ли допълнителни храни, то за тях също трябва да има подходящи съдове и аксесоари към комплекта.

Не пренебрегвайте книгата с рецепти предназначена за всеки модел. В нея най-ясно и точно са описани какви съставки и количества ви трябват за всяка една програма или вид хляб.

Материал и качество

По-скъпите хлебопекарни са направени от по-качествени и издръжливи материали  от по-евтините. От това какво е качеството на материала зависи и колко шум ще вдига. По-усъвършенстваните модели са изработени от материали, които вдигат по-малко шум.
За издръжливостта на самите компоненти е добре те да са от неръждаема стомана и да има колкото се може по-малко пластмасови части.

Помислете за място в кухнята

Това е уред, който несъмнено ще ви е от полза. Но и той както всички други в кухнята ви, заема определено място. Когато купувате хлебопекарна, обърнете внимание на размерите ѝ и дали има къде да я сложите. Различните уреди са с различна големина, за това съобразете това, когато избирате хлебопекарна.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар