В горещите летни дни е добре да разполагаме с климатик, който да направи по-поносими високите температури. Това е уред, който се използва продължение на месеци, затова изборът на качествен модел е от съществено значение. Затова днес сме приготвили изчерпателна информация, която да ви ориентира и улесни в избора.

Нашият избор за най-добри климатици

Имайки предвид, че това е уред за интензивна употреба през летния сезон трябва да направим добър избор, точно както бихме направили, когато търсим нов хладилник или телевизор.

Използвайки нашето ръководство за покупка ще можете изберете модела, който да отговаря най-добре на вашите нужди. Освен това, с някои от тях ще можете да защитите дома си от пролетни алергии, както и от някои вируси и бактерии благодарение на специалните им филтри.

Инверторен климатик Daikin FTXF35A / RXF35A SENSIRA

Този инверторен климатик е особено ефективен по отношение на консумацията на електроенергия (със стойности 6.21 за SEER и 4.06, които го класират в групата на енергиен клас A ++).

Използва хладилен газ R-32, позволяващ до 68% намаляване на въздействието върху околната среда в сравнение с използването на газ R-410A.

Той също така е мощен, 3300W в режим на охлаждане с работен диапазон между -10 ° C и 46 ° C и 3500W в режим на отопление с диапазон между -15 ° C и 24 ° C. 

Вътрешното тяло e много тихo, с 20 dB в безшумен режим и максимално ниво, а максималното ниво шум е 43 dB. 

Този климатик може да се управлява посредством инфрачервено дистанционно управление и онлайн, благодарение на допълнителен онлайн контролер, който ви позволява да го управлявате чрез локалната мрежа или интернет. Икономичен, екологичен и надежден, следователно отличен избор.

Климатик TESLA, 12000 BTU, Клас A++

Екологичен и безшумен инверторен климатик състоящ се от две тела, едно отвътре и едно отвън. Вътрешното тяло е елегантно, оборудвано с дискретен LED екран. 

Този модел е сред най-тихите на пазара (само с 24 dB) идеален дори за употреба през нощта. Дори при максималната си мощност той остава по-тих от повечето климатични системи (39dB). 

Освен това този климатик от марката TESLA е и икономичен, като се класира между моделите от енергиен клас A ++.
Дистанционното управление на устройството е лесно за употреба. Разполага с цифров дисплей за проверка на текущата програма и възможност за промяна в реално време.

Инверторен климатик Mitsubishi Heavy SRK35ZS-W/SRC35ZS-W

Висококачествен климатик, който ще се справи добре с охлаждането на хола ви, стига той да не е прекалено голям. Ако имате стая от 30 квадратни метра или по-малко, този модел ще е напълно подходящ.

Той има висока охлаждаща мощност, а поддръжката му не е скъпа.

Той е от енергиен клас A ++, тоест това е модел, който консумира много малко енергия, което е важно да се оцени.

Инверторен климатик Panasonic CU-FZ35UKE

Този 12 000 BTU инверторен климатик има енергиен клас A ++, с капацитет на охлаждане 3.4 kW и капацитет на отопление 3.84 kW.

Panasonic CU-FZ35UKE има наистина елегантен дизайн, което означава, че ще придаде елегантен щрих на помещението, в което планирате да го използвате.

Говорим за лесен за управление модел, разполагащ с интуитивно дистанционно.  Откроява с това, че предлага наистина добри стойности на SEER (6.1)

и SCOP (3.8). 

Всичко това е възможно благодарение висококачествен ротационен компресор. Към това трябва да добавим висококачествените части, които правят модела с ниски разходи за поддръжка.

Климатик Samsung Luzon 9000 BTU

Той има мощност на охлаждане 2500W и максимална мощност на отопление 3200W. Добре е да се вземат предвид тези стойности, за да се види дали наистина има способността да функционира правилно в помещението, където ще го монтирате. Консумацията на енергия е A+ при отопление и А++ при охлаждане, тоест няма да ви натоварва сметките за ток. 

Друго нещо, което може да се отбележи е ниското ниво на шум, само с 19 децибела ще работи без да ви пречи или разсейва.

Инверторен климатик GENERAL FUJITSU ASHG09LMCA

Модела е с много високо качество, поради което се постига висока степен на ефективност в замяна на много нисък разход на енергия. Стойностите SEER и SCOP са много добри. И подобно на други модели, той не само има способността да охлажда помещението, но може и да го отоплява.

Той има основен капацитет 12000 BTU и сертификат за енергийна ефективност A +++, което го прави много добър избор. 

Лесно се управлява чрез дистанционно управление или смартфон. Разбира се, можете да се кажете, че създава възможно най-малко (само 19 децибела на вътрешното тяло).

Защо е добре да си купите климатик?

  • Наличието на климатик у дома несъмнено ще подобри начина ви на живот и комфорта ви, особено в горещите летни дни.
  • Тези устройства могат да предложат страхотна производителност, използвайки малко енергия, което означава, че няма да консумират твърде много електроенергия, защото са много ефективни.
  • Освен това те са способни да подобрят качеството на въздуха чрез пречистване му, което допринася за вашето физическо и психическо здраве.
  • От друга страна, този прекрасен уред не само служи за охлаждане, но може да се използва и за отопление в студените зимни дни. 
  • Най-хубавото е, че има модели от различен тип и дизайн, лесно приспособими към вашите специфични вкусове и нужди. По този начин няма да имате много проблеми при избора на модел за инсталиране у дома.

Видове климатици

На пазара можете да намерите различни видове климатици. Всеки от тях има различни предимства, които са адаптирани към нуждите на всеки човек, разположението или характеристиките на всеки дом. Можете да намерите четири вида: мобилен или фиксиран, прозоръчен, централна охладителна система и мини преносим модел.

Фиксиран модел

Това е уред, съставен от две части: вътрешно тяло, което включва охлаждащата намотка и вентилатор и външно тяло, което включва кондензатор и компресор.

Двете части са свързани чрез хладилна връзка, електрически кабели и медни тръби, покрити с изолация. Дренажна тръба, която е необходима за оттичане на конденза, образуван от това оборудване.

Вътрешното тяло обикновено е доста дискретно и с дизайн, който не разваля естетиката на стаите. 

Външното устройство е доста забележимо, затова на някои места не е позволен монтажът да е по фасадата на сградата.

Мобилен климатик

За този вид може да се каже, че е най-практичният, тъй като не изисква никакъв сложен монтаж.

Това е мобилен климатик без външно тяло, така че ще е достатъчно да ги поставите на земята близо до прозореца, така че да може да изхвърля горещия въздух навън през широк маркуч предназначен за тази функция. Подобно на прозоръчния, той съдържа всичките си компоненти в едно компактно тяло.

Този вид е напълно подходящ за употреба на места за временно пребиваване. 

Въпреки че е по-шумен от останалите видове, на пазара се предлагат и безшумни.

Най-модерните модели могат да достигнат достатъчна мощност за охлаждане на помещения със значителни размери.

Прозоръчен

Този вид е климатик, който включва всички компоненти в едно тяло. Размерите му могат да бъдат доста компактни, така че да не прави много голямо впечатление, когато е поставен на прозореца.

Въпреки че монтажа му е лесен, трябва да имате предвид, че ще е необходимо да има дупка в прозореца или в стената, където да поставите оборудването.

Алтернатива на климатиците

В случай, че е невъзможно да инсталирате климатик във вашия дом, употребата на вентилатор е идеалното решение и то с много ниска цена. Опциите са безкрайни и сред тях ще намерите модела, който най-добре отговаря на вашите нужди и декорации във вашият дом: със стойка, настолни, кула или за таван.

Известни марки на пазара


Daikin

Daikin е японска марка, основана от Akira Yama през 1924 г., след като навлизат в хладилната инсустрия, Daikin решават да променят позицията си и пускат в реверсивен климатик през 1958 г. Daikin е популярна марка в Европа от много години.

Климатиците на Daikin са подходящи за помещения под 40 квадратни метра, но зависимост от модела нивото на шум може да високо. Затова по-новите модели имат нощен режим, който ви позволява да охлаждате помещението през нощта, без да засяга сънят ви. Когато става въпрос за фиксиран климатик, Daikin е добър избор и е една от най-добрите марки в това сравнение.


Panasonic

Въпреки че марката е доста известна със своите телевизори, телефони и камери, марката е известна и със своето климатично оборудване. Марката предлага все повече функции със своите продукти. Въпреки, че не са особено мощни, предлаганите модели от компанията са чудесен избор.


Mitsubishi

Mitsubishi e един от лидерите в областта на реверсивния климатик. Опитът на компанията в областта е приблизително същият като този на Daikin. Въпреки това е по-разпознавана марка от потребителите. Най-добрите стационарни климатици от Mitsubishi Еlectric са мощни и иновативни в своя дизайн.


Fujitsu

Fujitsu General е марка, която заслужава вашето внимание. Дизайнът на универсалните стационарни климатици Fujitsu наистина е много прост. Въпреки това, те са най-добрите и много отзиви на потребители и професионалисти в интернет ще потвърдят това.


Toshiba

Toshiba са трайни и лесни за използване въпреки, че качеството е по ниско в сравнение с другите марки.

Ръководство за покупка

На пазара можете да намерите различни модели климатици. Въпреки че на пръв поглед може да изглеждат много еднакви, те не са. Всеки от тях има определени характеристики, които могат да ви предложат повече или по-малко предимства.

Енергийна ефективност

Преди да направите своя избор, важно е да вземете предвид неговата консумация на енергия. Това е важно както за намаляване на сметките за ток у дома, така и за принос към околната среда.

Енергийната ефективност на всяко оборудване е посочена на етикет посредством цветове и букви. Като цяло тези с най-нисък разход и най-висока ефективност се идентифицират с буквата А, като климатици A +++, докато оборудването с най-голям разход и най-ниска ефективност се идентифицира с буквата G.

Стойностите на енергийната ефективност са придружени от сезонните стойности на производителността (SCOP за горещ въздух и SEER за студен въздух). Имайте предвид, че колкото по-високи са тези стойности, толкова по-ниска е консумацията на енергия на оборудването.

Капацитет

Мощността е друга основна характеристика, на която трябва да обърнете внимание при избора на климатик. Това ще ви помогне да установите дали устройството е подходящo за помещението, където сте решили да го поставите.

Като цяло мощността на тези  домакински уреди е посочена в KW, BTU, зона на покритие и дебит на въздуха. Тези данни показват способността на оборудването да охлажда дадено помещение и скоростта, с която ще го прави.

Необходимата мощност може да бъде определена според размерите на помещението, където искате да инсталирате оборудването.

За оптимална мощност е необходимо да се вземат предвид и други фактори като характеристиките на мястото, където трябва да се инсталира, като размер и брой прозорци, пряка слънчева светлина, брой хора в помещението и електрически уреди.

Функции

Много от тези устройства имат различни допълнителни функции, които правят климатика по-пълноценно и полезно устройство.

Можете да намерите инверторни климатици, които регулират климатичния механизъм и поддържат постоянна температура вътре в помещението.

Друга допълнителна функция, която можете да намерите в тези устройства е пречистване на въздуха. Благодарение на различни филтри ще елиминират бактерии, прах, дори и вируси. В допълнение, някои от тези филтри са способни да премахнат лошите миризми в стаята. 

Въпреки че са по-скъпи, тези модели са идеални за осигуряване на здраве и комфорт, особено за страдащите от алергии или астма.

Повечето климатици имат и функция отопление, която ви позволява да отоплявате помещението през студените зимни дни. 

Моделите с охлаждане и отопление работят като две устройства в едно. В много случаи това може да премахне необходимостта от закупуване на отоплителни уреди.

Шум

Шумът е важна характеристика, която също трябва да вземете предвид при избора си.

Ако изберете безшумен климатик ще можете да го използвате дори, когато спите. Освен това ще се отървете от досадния шум, който тези устройства могат да произвеждат.

Ето защо е най-препоръчително да изберете устройство, което достига максимум 20 до 25 децибела. По този начин можете напълно да се насладите на предимствата на това оборудване.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар