Дори ако не използвате ютия много често в ежедневието си, винаги е добре да имате една под ръка у дома. Тя е незаменим помощник за поддържането на дрехите в елегантен и завършен вид.
Макар гладенето да е нещо много скучно и досадно за някои, е факт, че благодарение на него дори по-стари и износени дрехи могат да изглеждат добре.

Производителите на ютии все повече усъвършенстват този уред като добавят допълнителни функции, с които гладенето се превръща в детска игра. С многослойната висококачествена плоча и ударна пара постигането на съвършенство е много по бързо и лесно – не е необходимо да минавате един участък няколко пъти. Също така марките наблягат и на безопасността – повечето модели са със система за автоматично изключване, ако ютията не се използва определено време.
Ергономичността също е все по-голям приоритет. Тъй като с уреда се работи с една ръка е важно той да е по-лек и да се плъзга лесно по материите. В тази насока вече има и ютии, които са безжични и много удобни за въртене във всички посоки.

Нашият избор за най-добрите ютии

Избрали сме няколко уреда, които да ви ориентират какво се предлага на пазара, както и кои са важните показатели и функции, на които да обърнете внимание. Макар ютиите да се усъвършенстват все повече, основните характеристики се запазват и остават ключови за добрата работа на уреда.

1. Ютия Philips Azur Advanced GC4934/30

Ютия Philips Azur Advanced GC4934/30
Виж цената

Philips Azur Advanced GC4934/30 е висококачествена парна ютия, която е лесна и безопасна за използване. С нейната мощност от 3000 вата, тя загрява много бързо до оптимална за гладене температура. Благодарение на парния удар до 230 грама, уредът може да премахне и най-упоритите гънки. Гладещата повърхност на ютията е със шест слойно титаново покритие, което позволява висококачествено гладене и лесно плъзгане. OptimalTEMP е технология, която не позволява залепване на уреда или изгаряне на тъканите. Благодарение на нея можете да гладите всичко без да се налага да я изчаквате  да промени температурата си за съответната материя. Парата, която се изпуска, прониква до 20% по-дълбоко в тъканта. Това позволява по-качествени и бързи резултати.

За по-голяма безопасност ютията се изключва сама, ако е оставена неподвижна за определено време – върху гладещата си повърхност, тя ще спре да работи след 30 секунди, а ако е поставена вертикално, това ще стане след 8 минути.

2. Ютия Tefal Ultimate FV9788E0

Ютия Tefal Ultimate FV9788E0
Виж цената

Ютия Tefal Ultimate FV9788E0 е отлично решение, ако искате дрехите ви да бъдат перфектно изгладени за кратко време. С мощност от 3000 вата и антиваровиков колектор уредът постига много добри резултати.  За високата му ефективност помага и ударната пара, която може да достигне до 230 г/мин, справяйки се с най-трудните за гладене материи. Благодарение на специално проектираната гладеща плоча и автоматичната настройка за пара, вие нагласяте само подходящата температура (според материята), а ютията ще избере какво количество пара да изпуска.
Резервоарът за вода е 350 мл., а антикапковата система не позволява на капки вода да попадат директно върху дрехите.
Уредът е със система за безопасност – автоматично изключване, ако не се използва определено време.

3. Ютия Bosch Sensixx’x Antishine TDI902836A

Ютия Bosch Sensixx'x Antishine TDI902836A
Виж цената

Bosch Sensixx’x Antishine TDI902836A е висок клас ютия, с която можете да постигнете перфектни резултати. Уредът е с компактен дизайн, удобна за захват дръжка и многослойна лесно плъзгаща се гладеща плоча.
Ютията е с мощност 2800 вата и с включена функция TempOK, която сигнализира, когато е достигната зададената температура. Можете да регулирате както градусите, така и количеството пара, която се изпуска от специален бутон.
Bosch Sensixx’x Antishine има защита за чувствителни към силна топлина тъкани. С бутона SET можете да настройвате парата на ЕКО, максимален или сух (без пара) режим.

Ютията има система против котлен камък за лесна поддръжка и автоматично изключване, за по-добра безопасност.

4. Ютия Tefal Freemove Air FV6520E0

Ютия Tefal Freemove Air FV6520E0
Виж цената

Tefal Freemove Air FV6520E0 е ютия без кабел с елегантен дизайн. В комбинация със специално създадена ѝ основа, която се плъзга лесно по материите и олекотеното ѝ тегло, Tefal freemove air е идеален избор за бързо и удобно гладене. Въпреки по-малката си мощност (в сравнение с други ютии) от 2400 вата и ударна пара до 170 гр/мин, уредът успява да свърши много добра работа и при повече количество дрехи. Снабдена е  със светлинен индикатор, който показва кога трябва да бъде заредена. Ютията е и с антикапкова функция, която не позволява попадането на капки вода директно върху материите.
Благодарение на системата против котлен камък и варовик, уредът се поддържа лесно. За безопасност е вградена и функция за автоматични изключване, ако не се използва определено време.

5. Ютия Russell Hobbs Power Steam Ultra 20630-56

Ютия Russell Hobbs Power Steam Ultra 20630-56
Виж цената

 Russell Hobbs Power Steam Ultra 20630-56 е ютия, която предлага бързо и лесно гладене. С нейната мощност от 3100 вата и капацитет на водния резервоар от 0,35 литра уредът може да се справи с голямо количество дрехи от различни материи. Благодарение на антиваровиковата система, ютията се поддържа лесно и може да се използва дълго време. Плочата за гладене е керамична, а дизайна на дръжката е проектиран за лесно захващане и удобна работа с бутоните.  Russell Hobbs Power Steam Ultra изпуска пара до 210 грама за минута, която се управлява с натискане на съответното копче. Така можете ръчно да спускате необходимото количество струя  при по-трудни за гладене материи.
Уредът е снабден с противокапкова система, която предпазва дрехите от намокряне и автоматично изключване, което гарантира безопасност на работата.

6. Ютия Tefal FV9845E0 с ударна пара

Ютия Tefal FV9845E0 с ударна пара
Виж цената

Ютия Tefal FV9845E0 е уред с елегантен и женствен дизайн.  Тя е свисока мощност от 3100 вата и ударна пара 260 гр/мин и постига много добри и бързи резултати само с няколко движения. Благодарение на характеристиките ѝ не е нужно да повтаряте няколко пъти един и същи участък от дрехата, достатъчно е само едно минаване за желания ефект.
Иновативна система Micro-Calc Filter филтрира парата и не позволява попадането на следи от варовик върху дрехите. Плочата за гладене е проектирана за лесно плъзгане благодарение на  покритието Durilium AirGlide.
Вместимостта на резервоара за вода е 0,350 л. и е с вградена антикапкова и анти-калциева система, която предпазва дрехите.
Както всички уреди от по-висок клас, Tefal FV9845E0 е с функция за автоматично изключване за по-голяма безопасност.

7. Безжична парна ютия, TRISTAR, ST-8360

Виж цената

TRISTAR, ST-8360 е ютия, която може да се използва с и без кабел.  Благодарение на мощността от 2200 вата и капацитета на контейнера за вода от 0,300 литра с уредът може да се гладят голямо количество дрехи. Гладещата плоча е от няколко слоя керамичен материал и е специално разработена да се плъзга лесно по всякакъв вид материи. Парната струя, която уредът изпуска, е 60 г/мин, а непрекъснатата пара 25 г/мин. Предлага се и опция за сухо гладене (без пара).
TRISTAR  ST-8360 има система против натрупване на варовик. Също така безопасността е гарантирана с функцията за автоматично изключване, ако уреда е оставен без да се използва определено време.

8. Ютия Russell Hobbs 24650-56 Impact Iron

Ютия Russell Hobbs 24650-56 Impact Iron
Виж цената

 Russell Hobbs 24650-56 Impact Iron е предложение за бюджетна ютия, която ще ви свърши много добра работа. С нейната керамична плоча за гладене и мощност от 2400 вата, можете да гладите всякакви материи лесно, без да се налага да повтаряте един и същ участък. Капацитетът на резервоара за вода е 0,3 литра, а парната струя е 160 гр/мин. Ютията е с антикапкова система, която не позволява да попада вода директно върху тъканите. Също така уредът е оборудван със система за самопочистване и предпазване на частите от котлен камък.

От марката са се погрижили и за безопасността при работа – ютията се изключва сама, когато е включена в контакта, но не се използва няколко секунди.

9. Туристическа ютия Rowenta DA1510F2

Туристическа ютия Rowenta DA1510F2
Виж цената

 Rowenta DA1510F2 е малка по размери ютия, която може да се използва при пътуване, защото е олекотена и удобна за носене в куфар. Освен това дръжката ѝ е сгъваема и има специална торбичка за съхранение, което позволява по-удобното ѝ прибиране.
Rowenta DA1510F2 е с мощност от 1000 вата и капацитет на водния резервоар 70мл. Благодарение на технологията Microsteam 200 парата се разпределя равномерно от 200 малки отвора позиционирани върху гладещата плоча. Освен това с ютията могат да е гладят и висящи/окачени дрехи заради вертикалната функция на уреда.

10.  Парогенератор Tefal Fasteo Maxi SV6040E0

Парогенератор Tefal Fasteo Maxi SV6040E0
Виж цената

Парогенератор Tefal Fasteo Maxi SV6040E0 е с комфортен дизайн и бързо загряване.  Благодарение на силния парен удар от 180г/мин и големия капацитет на водния резервоар -1,2 литра,  уредът успява да се справи с всякакъв вид материя и голямо количество дрехи. Овен това може да се ползва и за вертикално гладене за най-деликатните тъкани. Керамичната плоча се плъзга лесно и се справя и с най-труднодостъпните места – ръбове, яки, шевове и др.
Уредът е със система против котлен камък и се почиства лесно.  Tefal Fasteo Maxi има ЕКО режим, който  пести енергия докато работите с ютията.

Видове ютии

На пазара се предлагат няколко основни вида ютии, които са подходящи за различни нужди на потребителя.  Ако искате уреда да се справя с всички материи, дори и с по-дебели дрехи и тъкани, то тогава изберете ютия с парен удар и повече мощност. Ако имате по-деликатни материи за гладене –коприна, кашмир, памучни нощници и бельо, то най-добрият избор за вас ще е вертикална ютия, която е създадена именно за най-деликатните платове.
Хората, които обичат да пътуват, но държат дрехите им винаги да изглеждат перфектно, трябва да имат под ръка туристическа ютия,която е олекотена и удобна за съхранение.

За професионалистите, които обработват голямо количество дрехи – ютията с парогенератор е е най-мощният вид, който може да се справи с всичко.

ютия Тефал

Базови модели

Базовите модели ютии са по-бюджетни от тези с повече функции. При тях е важно да имат качествена гладеща плоча, която да не залепва и да се почиства лесно и голям капацитет на водния контейнер. В този тип уреди липсват екстри като автоматично изключване, система против варовик, а парата е доста по-слаба.

С ударна пара

Ютиите от този тип са по-усъвършенствани и често имат повече функции от базовите модели. Те имат силен парен удар, който често може да се управлява ръчно – с бутон. Тези уреди са снабдени с антикапкова и предпазваща от варовик системи. Тъй като мощността им е по-голяма от базовите модели, е важно да са обезопасени с автоматично изключване.

С парогенератор

Ютиите с парогенератор са много по-мощни и по-големи като обем, заради по-големия капацитет на резервоара за вода, от другите видове. При тях спускането на пара е постоянно.Те често се използват за професионално гладене в текстилните индустрии, защото са способни да се справят с всякакви гънки и неравности. Освен това с този вид уреди се глади много по-бързо заради мощността им. Разбира се ютиите с парогенератор са пригодени да се използват и в домашни условия, но заради тежестта им уморяват ръката много по-бързо.

Вертикални

Както подсказва името им, вертикалните ютии позволяват дрехите да се гладят в изправено положение. Те са подходящи за обработване на по-деликатни и тънки материи или за изглаждане на някоя малка неравност по дрехите. Този вид ютии са по-компактни, но и по-слаби като мощност в повечето случаи. Благодарение на малките си размери можете да носите уредът с вас, ако пътувате.

Безжични

безжична

Този вид е като обикновените с пара, но нямат захранващ кабел или той може да се отстранява. Уредът несъмнено е доста удобен, защото не се налага да се съобразявате с кабела, който се мотае в краката ви. Освен това можете да въртите ютията в която посока си поискате много лесно. Безспорно безжичните са много по-мобилни от тези с кабел, но мощността им често може да е много по-малка от тази на жичните. Също така е добре да обърнете внимание дали ютията има индикатор за това кога трябва да се зареди.

Туристически

Туристическите ютии са с много по-малки размери от базовите модели или тези с пара. Те обикновено имат всички функции на класическата ютия с пара, но са олекотени и със сгъваеми дръжки, за да осигуряват повече мобилност. Минусът им е, че мощността и капацитетът им за вода са много по-малки от другите видове.

ютии мнения

Ръководство за покупка

Покупката на ютия, както и на всеки друг домакински уред,изисква запознаване с това, което се предлага на пазара. Все повече производители  създават усъвършенствани модели и ни става все по-трудно да изберем най-правилния като потребители. За това е добре да сме запознати с видовете ютии, с това по какво се различават и как работят.

Изберете вид според вашите нужди

Най-добре е да изберете ютия според вашите нужди и видове материи, които гладите най-често. Но не забравяйте да обърнете внимание и характеристиките на уреда като мощност, капацитет на контейнера, плоча и други.

Мощност

От мощността зависят бързината и силата на загряване на уреда. Професионалните ютии, които се използват за гладене на много дрехи, несъмнено са много по-мощни от другите. От значение са и материите, които гладите.За по-дебели и трудни за гладене дрехи, е по-добре да заложите на ютия с повече мощност.

Плоча

Повечето марки вече предлагат висококачествено и многослойно покритие на плочата за гладене. Важно е то да не позволява залепване по тъканите. Също така е добре да се плъзга лесно по материите и да оставя след себе си безупречни резултати.

Капацитет на контейнера

Ако използвате пара по-често, то е добре да потърсите уред с по-голям капацитет на контейнера за вода. Това се отнася най-вече за уредите с парогенератор, в които големината е плюс, за да не се налага да доливате често вода. Въпреки това тази характеристика не е от първостепенно значение за качеството на уреда, ако гладите по-малко количество дрехи.  Дори и с по-малък резервоар, най-важното е ютията да свърши необходимата работа.

Комфорт при употреба

Ютията е домакински уред, който се използва ръчно и има нужда от човешки контрол през цялото време. За това е важно той да е удобен за употреба. Когато купувате ютията от физически магазин, задължително проверете дали е лесна за захващане, дали е олекотена и, ако е с кабел, колко е дълъг той.  Онлайн пазаруване също е удобно, защото производителите посочват размерите и  теглото на уредите. Ако гладенето изморява много ръката ви, е по-добре да изберете по-лека и комфортна ютия, дори да е с по-малка мощност.

Автоматично изключване

Безопасността при работата с ютия е от първостепенно значение. Всички сме чували истории за забравени ютии и последиците от това.  Поради тази причина производителите предлагат все по-усъвършенствани уреди. Автоматичното изключване, ако не използвате уреда за определено време, е важна характеристика. Най-добрият съвет е да изберете ютия, която я има.

Аксесоари

Най-универсалния аксесоар към всяка ютия е мерителната чашка за вода. Вертикалните и ютиите с парогенератор имат специални поставки, които се предлагат с тях. Така уредите могат да се закрепват на удобно и безопасно място и по време на работа и след това.
Друг аксесоар, който можете да срещнете, са специалните чантички, в които да прибирате ютията. Те вървят в комплект най-вече с туристическите видове, за да са удобни за прибиране и пренасяне.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар