От ден на ден модерните кафе машини с капсули се предпочитат все повече пред останалите модели. Те са бързи и лесни за употреба, което означава, че те също са идеални за използване в магазини и офиси. На пазара можете да намерите безброй модели с различни характеристики, някои от тях дори правят не само кафе, но и други напитки.

За да знаете коя кафе машина с капсули да купите, трябва да знаете какво ви предлага всяка една от тях, както и какви изисквания имате вие. За да ви помогнем в избора, ние създадохме това ръководство, за да можете да вземете най-доброто решение.

Нашият избор за най-добрите кафе машини с капсули на пазара

Тук ще намерите най-добрите кафе машини машини на пазара. Ще видите, че всеки модел предлага различни предимства. Освен това, въпреки че са доста сходни продукти, всеки от тях предлага различни характеристики. Пълният списък и ръководството за покупка ще ви помогне да вземете възможно най-доброто решение.

1. Кафе машина с капсули Nespresso Pixie Titan C60-EU-TI-NE

Това е една от многото машини, които Nespresso предлага на пазара. Предлага много функции, от които с натискането на един бутон можете да получите кафе от типа, който искате, било то еспресо или лунго.

Компактните ѝ размери я правят идеална за всяка кухня, изглежда страхотно, където и да е поставена. Освен това има система, която ще ни извести веднага щом свърши водата, показвайки червена светлина отстрани.

Тя е идеална що се отнася за консумацията на енергия, тъй като само след 9 минути бездействие ще се изключи автоматично.

С тази машина е включен и подаръчен комплект с 14 капсули с уникален аромат.

2. Кафе машина с капсули Krups NESCAFЕ Dolce Gusto Lumio KP130831

Тази машина предлага приготвянето на над 30 вида топли напитки. Разполага с LED индикатор за количеството вода. Налягането, което достига, е 15 бара.

Машината Krups Dolce Gusto има подвижна тава за капане, която е лесна за почистване. 

Този уред има енергоспестяващ режим, който ви позволява да оптимизирате ресурсите. Резервоарът за вода е с вместимост един литър. Можете да персонализирате начина на приготвяне на любимата ви напитка. Има иновативен дизайн и е перфектен вариант да приготвяте кафето си всеки ден. 

3. Кафе машина с капсули Nespresso Essenza Mini Intense

Това е кафе машина Nespresso с мощност 1260 W и капацитет от 0,6 литра, осигуряваща екстракция под налягане до 19 бара. Модерният ѝ дизайн ще пасне перфектно на вашата кухня. Освен това има наистина малък размер.

Разполага с две програми, за да можете да изберете идеалната дължина на кафето. Възможност за стандартно късо еспресо, както и за дълго лунго. Освен това ви дава възможност да персонализирате количеството по ваш вкус. Има градена система за пестене на енергия, която се активира след 3 минути бездействие и изключва машината след 9 минути. Налице е и контейнер за девет използвани капсули.

Този вариант е сив, но се предлага и в други цветове. Идва с подарък, комплект с 14 капсули, за да се насладите на страхотният аромат директно с получаването на машината.

4. Кафе машина с капсули Nespresso Lattissima Touch EN560.S

Една от най-важните и иновативни характеристики на този модел е, че той разполага с интегрирана автоматична система, която ви позволява да приготвяте рецепти, които включват мляко с едно натискане на бутон, получавайки кремообразен и пенлив каймак.
Но това не е единственото нещо, което прави тази машина една от най-добрите в този клас, тя също има 6 бутона с рецепти, от които да избирате. Всичко това придружено от 0,9 литров резервоар за вода и 0, 35 литров контейнер за мляко.
Също така разполага с автоматична система за почистване и отстраняване на котлен камък, нещо, което е в голяма полза. Разбира се, не можем да пропуснем и факта, че приготвянето на кафетата също е автоматично, нещо което се очаква от модел на тази цена.

5. Еспресо машина Bosch Tassimo MY WAY

Машина Tassimo е бяла на цвят и има 1500 W мощност. В допълнение към приготвянето на различни видове кафе, можете да приготвите чай или горещ шоколад. Употребата и е много проста, само натискате бутона и готово! Всяка напитка може да бъде персонализирана чрез промяна на нейната интензивност, температура или количество.

Резервоарът на Tassimo MY WAY има капацитет от 1,3 литра, така че можете да приготвите няколко чаши, без нуждата от презареждане с вода. Към всичко това е добавена и функция за автоматично изключване, за да избегне излишна употреба на енергия. Има интерфейс SensorTouch, така че можете да правите корекции по удобен и интуитивен начин. Има и функция за филтриране на водата, както и самопочистване.

6. Кафе машина с капсули Krups MiniMe KP120831

Още един модел от страхотната марка Dolce Gusto, за феновете на чай, горещ шоколад и всички други възможности, които тези машини ни предлагат.
Това е машина от среден клас, с добро качество и предлагаща най-голям брой функционалности за възможно най-ниска цена. Тоест тя е най-добра по отношение на цена / качество на марката Dolce gusto.

Подобно на първия модел Dolce Gusto, който разгледахме по горе, с капацитет 0,8 литра за приготвяне на топли напитки. Дизайнът също е доста сходен, както и автоматичният начин работа. С тази машина няма да се притеснявате, че кафето ви е воднисто или прекалено силно, защото със системата Play & Select можете да персонализирате напитката си, така че винаги да е перфектна.


В допълнение към това, тя има регулируема тава, която позволява употребата на много големи чаши, така че ако искате голямо кафе, няма да се налага да правите две дози, въпреки че може би трябва да използвате две капсули.

7. Krups Piccolo XS KP1A0531

Най-обикновената машина на Dolce Gusto. Дори трябва ръчно да спрете процеса на приготвяне на кафето. Дизайнът ѝ е модернизиран в сравнение с предишните модели, не заема много място и може да побере доста големи чаши, въпреки че тавичката не се регулира.

По време на работа не вдига много шум, резервоара за вода не голям и няма автоматична програма за почистване. Но какво повече можем да очаквахме предвид ниската ѝ цена. Перфектната машина, стига да сте съгласни да контролирате всички процеси.

Какво всъщност е кафе машина с капсули?

Кафе машината с капсули приготвя различни напитки от различни сортове кафе. Много модели ви позволяват да контролирате дължината на напитката, в някои случаи дори е възможно запаметяване на настройките. Капсулите, използвани в тези машини, са направени от алуминий или пластмаса. Капацитетът им е между 5 и 8 грама.

Машината също има резервоар за вода, а в някои случаи дори и резервоар за мляко. Тя загрява водата и след това я пуска с голямо налагане вътре в капсулата. Така успява да извлече кафето, което достига до чашата, като по този начин приготвя любимата ви напитка. След това, в зависимост от вида на машината, капсулата се изпраща в контейнер, който обикновено се намира на дъното ѝ или вие ръчно трябва да я премахнете.

Защо да изберете кафе машина с капсули?

Най-вероятно, когато за първи път сте срещнали кафе машина с капсули да сте си помислили, че това е просто още един домакински уред. Когато отворите шкафовете в кухнята си, осъзнавате, че имате твърде много уреди, които дори не използвате. Може би се страхувате, че същото нещо ще ви се случи с тази машина. Но има няколко основателни причини, които могат да променят мнението ви:

 • Бързо приготвяне на желаната напитка. С уред като този можете да приготвите вкусно кафе само за няколко секунди.
 • Лесно почистване. Почистването, което се изисква от този тип машини е минимално. Забравяте почистването на филтри и други подобни аксесоари.
 • Перфектен вкус всеки път. Вкусът на кафето, което приготвяте с други видове машини може да се различава всеки ден. Кафе машината с капсули прави напитката винаги една и съща, ще се промени само ако използвате различни капсули.
 • Пълна универсалност. С много други видове машини можете да приготвяте различни напитки, но трябва и човешка намеса. Благодарение на кафе машина с капсули обаче можете да правите различни напитки само с едно натискане на бутон.
 • Възможно персонализиране. В къща, в която живеят заедно няколко души, със сигурност всеки от тях предпочита различен вид кафе. С уред като този не е нужно да правите на всички едно и също кафе.
Nespresso мнения

Кои са най-добрите марки на пазара

Nespresso

Принадлежаща към Nestle Group, Nespresso е една от най-признатите марки кафе машини с капсули и една от постоянно представяща нови технологии за своите продукти.

Dolce Gusto

По този повод това е линия от машини с капсули от марката Nescafe, която се характеризира с производството на машини за приготвяне на напитки по бърз и ефективен начин. Mожете да ги поставите навсякъде, за да можете да приготвяте кафе по всяко време, когато пожелаете.

Tassimo

Тук става въпрос серията кафе машини на Bosch, чиято най-забележителна характеристика е качеството на горещите напитки. Тасимо несъмнено може да ви предложи кафе с много повече плътност и аромат за секунди, много подобно на това направено по традиционен начин.

Lavazza

На пазара за кафе машини с капсули е от скоро, но също е толкова добра, колкото предните марки. Lavazza се откроява със своите стилни и авангардни дизайни, идеални за съчетаване с модерна кухня.

Philips

Последно можем да споменем марката Philips, която навлиза в света на машините с капсули. Марката представя някои невероятни модели, които могат да правят много повече кафе за по-малко време от другите обикновени кафе машини с капсули.

Ръководство за покупка

Без съмнение този тип кафе машини ни позволяват да приготвяме у дома качествено кафе на по-ниска цена, което на годишна база се отразява в голяма икономия. Добра алтернатива за приготвяне на кафе, но има някои неща, които трябва да обмислим, преди да направим своята покупка.

Вид

Разнообразието от кафе машини с капсули, което предлага пазара е свързано не само с марките или производителите, но и с техните характеристики. Първото нещо, което трябва да проверим е какви напитки можем да приготвим с тях.

Не бива да забравяме и начинът им на работа, тъй като съществуват ръчни, полуавтоматични или напълно автоматични.

За разлика от конвенционалните кафе машини, където нашата инвестиция зависи от качеството на кафето на зърна, което купуваме, при кафе машините с капсули спираме да мислим в грамове, а мислим за брой капсули, които се продават в опаковки между 16, 32, 48 и 96 капсули. За да спестим трябва да купуваме възможно по-голям пакет, но в много от случаите това ни ограничава до вкусовете, които пакетът съдържа.

Следователно е добра идея да се потърси магазин или доставчик за тези капсули с различни видове кафени напитки, които могат да бъдат приготвени с машината, която сме планирали да закупим. Когато изчисляваме оперативните разходи трябва да имаме предвид колко чаши кафе пием на ден, за да ни даде ясна представа колко ще ни струват капсулите за месец.

Krups

Капацитет

Повечето машини с капсули приготвят само една напитка наведнъж, но на пазара се намират и модели, които предлагат по-голяма гъвкавост. Не трябва да забравяме, че чашите напитки като капучино обикновено имат капацитет около 250 мл, докато за еспресо ще ни трябва чаша с капацитет само 60 мл. Освен това, ако повече от двама възрастни ще използват машината, модел с по-голям капацитет на контейнера за вода ще е по-добрият избор.

Мощност и производителност

Законите на физиката винаги ще присъстват в нашите уреди и случая с тези машини не е изключение: енергията влияе върху тяхната работа, както и на температурата и скоростта. Следователно е важно да изберем модел с мощност между 1200 и 1500 вата.

Необходимо е да се има предвид, че някои кафе машини загряват водата във вътрешен резервоар, като са постоянно готови за употреба. Това означава, че винаги ще използва електричество, освен ако не е изключена, което предполага по-голямо потребление. Ето защо е важно да проверите дали има удобна система за включване / изключване или дори режим на заспиване или пестене на енергия. Най-добре е да се включва тогава, когато ще се използва, тъй като обикновено машината се нуждае само от няколко минути, за да бъде готова.

Видимо място в кухнята

Може да се каже, че кафемашините с капсули са с естетическа красота, която трябва да бъде показана в нашата кухня. Следователно, ако ще си купим такава, трябва да имаме къде да го сложим.

Освен това, за да работи правилно, трябва да я поставим на безопасно, стабилно място, в близост до мястото, където можем да я зареждаме с вода. Не трябва да забравяме и височината на зоната, където ще го поставим, кухненският плот е едно от най-практичните места за такъв вид уред.

Dolce Gusto

Стъпки за употреба

За да приготвите топла напитка, ще трябва само да следвате следните инструкции:

 1. Напълнете резервоара с вода
 2. Включете щепсела в захранването
 3. Включете я и изчакайте индикаторът да даде сигнал, че е машината е готова
 4. Поставете чашата на предназначеното място
 5. Заредете капсула по ваш избор
 6. Ако машината е автоматична, просто натиснете бутона според количеството вода, което желаете. Ако е ръчна, активирайте бутона и изчакайте, за да го натиснете отново, когато чашата достигне желаното количество.
 7. Изхвърлете използваната капсула (някои модели го правят автоматично, докато при други ще трябва да бъде премахната ръчно)
 8. Подправете кафето или напитката с мляко, захар, лед, ванилия, канела, карамел и други добавки на вкус.
 9. Насладете се на страхотна топла напитка.
Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар