Искате ли да започнете деня си с персонализирана чаша кафе с натискане на един бутон? Ако е така, вие се нуждаете от кафеавтомат. Този тип автоматични машини са много лесни и удобни за използване, особено ако не разполагате с много време. Няма нужда да правите нищо особено, тъй като кафеавтомата ще се погрижи за всичко, а спестеното врем можете да използвате за нещо друго.

Нашия избор за най-добрите кафеавтомати

По-долу ви представяме най-добрите модели на пазара с техните характеристики. Освен това в края на класацията ще намерите ръководство за покупка, което ще ви помогне да разберете от какво точно имате нужда.

1. Кафеавтомат Saeco PicoBaristo Deluxe SM5573/10

Saeco PicoBaristo Deluxе приготвя няколко вида кафета, които можете да конфигурирате по ваш вкус и да ги запишете в потребителски профил, така че след конфигурирането ще трябва само да изберете профила и да натиснете бутона. Това ви позволява да имате до 4 различни профила, което на практика е много удобно. 

С този кафеавтомат можете да приготвите до 13 напълно различни напитки с възможност за регулиране на интензивността и финноста на мелене.

Saeco PicoBaristo Deluxе разполага с патентован филтър за вода „AquaClean“, който оптимизира качеството на кафето и предотвратява натрупването на варовик.

2. Кафеавтомат Melitta Barista T Smart

Кафеавтомат Melitta T Smart може да бъде класифициран в сектора на премиум моделите и това не е изненада. Той предлага на ваше разположение 18 предварително зададени програми за страхотни напитки и 4 потребителски профила.

Но без съмнение неговата най-впечатляваща функция е Bluetooth свързаност, с която можете да управлявате и конфигурирате машината от вашия смартфон по много интуитивен начин. Всичко, което трябва да направите е да инсталирате приложението „Melitta Connect“ и да синхронизирате вашия смартфон с машината посредством Bluetooth.

Други важни характеристики са двойният контейнер за кафeни зърна, 1,8 литров резервоар за вода и външен резервоар за мляко с капацитет 1 литър.

3. Кафеавтомат Jura J6

Jura J6 е модел с по-висока цена от останалите в списъка, но предлага безупречно качество. Jura J6 със сигурност впечатлява, не само с цената. Това е технологична стъпка в света на приготвянето на кафе у дома. Предлага се с цветен сензорен екран, който ви позволява да избирате от 13 специалитета с едно натискане на бутон.

Можете лесно да приготвите еспресо, лате макиато, капучино и всякакви кафета, както и опции за гореща вода и мляко. Освен това работи много бързо и безшумно, нещо, което изглежда несъвместимо с толкова много технологии.

4. Кафеавтомат Philips EP2220/10

Без съмнение един от най-популярните кафеавтомати. Състои се от керамични мелачки, сензорен контролен панел и филтър AquaClean. 

Предупреждава, когато се нуждае от вода, когато трябва да се добави кафе, когато е необходимо да се отстрани котлен камък и т.н.

Предлага се с филтър AquaClean и на теория може да се използва за 5000 чаши кафе без нужда от декалциране.

Ежедневната употреба на този модел е по-евтина в сравнение с кафемашините с капсули, но ако не няма да го използвате ежедневно може би е по-добре да обмислите по-евтин вариант.

5. Кафеавтомат Melitta Solo Pure Black E950-222

Най-евтиният модел в нашия списък. Благодарение на страхотното качество за цената, на която се предлага, Melitta Solo Pure се превърна в един от най-популярните и продавани модели на марката. В допълнение, той се откроява със своя минималистичен дизайн и компактните си размери, което позволява лесното му позициониране във всяко свободно пространство във вашата кухня.

Това е кафеавтомат, който предлага най-често срещаните функции от висок клас, но на много разумна цена. 

Сред основните му характеристики ще откриете: мелачка с капацитет за 125 гр., резервоар за вода с 1,2 литра капацитет, настройка на нивото на напитката, функция за самопочистване и двойна дюза.

6. Кафеавтомат Philips Seria 4300 EP4324/90

Philips Seria 4300 е идеален за най-взискателните любители на кафе. По същество подобно на повечето автоматични модели позволява да се приготвят: Ристрето, еспресо, дълго еспресо, капучино, бяло, лате макиато, късо лате, кремаво кафе, лате, американо. Той също така разполага с тръба за пара, с която разпенва мляко и доставя гореща вода за чай.

Можете да се възползвате 2-та потребителски профила за приготвянето на абсолютно идентична персонализирана напитка всеки път.

7. Кафеавтомат DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110B

De’Longhi Magnifica S продължава да е един от най-продаваните кафеавтомати.

Истината е, че от гледна точка на функции, предимства и ниска цена, модела трудно намира достойни конкуренти. 

Качеството, което този модел предлага напълно оправдава очакванията на на потребителите.

Независимо ниската цена на Magnifica S, модела също разполага с 13 настройки за смилане. 

Накратко, изправени сте пред една от най-добрите автоматични машини, които можете да намерите на такава цена.

8. Кафеавтомат Krups Essential EA81P070

Има 15 бара налягане за приготвяне на вкусно късо или дълго еспресо с много интензивен вкус.

Много лесна за използване с голяма прецизност, 3 температурни нива и 3 настройки на смилане.

Включва мелачка с конусни метални колела, проектирана да предлага мелене на професионално ниво от три различни текстури, което ви позволява да приготвяте качествени ристрето, еспресо и дълги кафета.

KRUPS Roma ви предлага и възможност за избор до 3 различни нива за регулиране на интензивността на кафето.

Също така той има автоматична функция за пара, която ще ви позволи да загреете както вода, така и мляко и дори да приготвите инфузии само за няколко секунди.

Той има добра мощност за загряване на водата, така че процесът се извършва много по-бързо, отколкото при други подобни модели.

Предимства на кафеавтомата

  • Бързо: Много по-бързо от която и да е от другите кафе машини, тъй като процеса е напълно автоматичен. Ако трябва да излизате и всяка секунда е от значение, нищо не може да победи кафеавтомата. Също така много от тях не трябва да се почистват, защото го правят сами.
  • Удобно: Без мръсотия, без пръснато кафе на зърна, без мелене, без филтърна хартия, без никаква подготовка.
  • Изключително лесна употреба: Всъщност дори едно дете може да ви направи кафе. Има много хора, които не се интересуват от това как да приготвят добро кафе, но те просто искат добро кафе приготвено по лесен начин. Също така не забравяйте, че гости и приятели, които никога не са го използвали, също ще могат да го използват.
  • Постоянен резултат: При другите видове, всеки път получавате малко по-различен вкус, дори ако следвате един и същ процес. С автомата винаги ще получите едно и също, без да има изненади.
  • Практичност: Потребителя не иска „сесия за приготвяне на кафе“, а „почивка за кафе“. Кафеавтоматите подкрепят тази идея, със сигурност най-практичният вид, който можете да намерите днес.
Мнения

Ръководство за покупка

Един добър кафеавтомат предлага толкова много различни топли напитки, че потребителя дори може да се затрудни в избора си на такава. Било то капучино, лате макиато или еспресо – кафеавтомата приготвя всички специалитети само с натискането на един бутон.

Но на практика не всички модели се представят добре. При сравнение на най-добрите модели става очевидно, че разликите са значителни. Затова важното при закупуването на кафеавтомат се свежда до въпроса: Как мога да намеря модел на най-добрата цена, който отговаря на моите изисквания? Кой кафеавтомат прави добро кафе, като същевременно употребата му е лесна и практична?

Филтър

Филтъра е един от най-важните елементи във всеки кафеавтомат, защото тук водата минава през кафето под високо налягане. Много е важно да разполага с две дюзи, за да е възможно приготвянето на две напитки едновременно.

Когато правите своя избор е добре да се уверите, че може да се разглобява, тъй като това може да улесни почистването му.

Мелачка

Кафеавтомата работи с кафе на зърна. Имайте предвид, че качеството на мелачката на един модел се различава с качеството на друг. Добрите модели се предлагат с конусна или керамична мелачка. Конусната е малко по-трайна при продължителна употреба, както и предлага много добри резултати. 

Страстните любители на кафето трябва да търсят машини, които предлагат регулируеми настройки на смилането, така че да могат да приспособят полученото кафе персонално към своя вкус. Защото дали предпочитате по-едро или по-фино смилане също е въпрос на вкус.

Резервоар за мляко

Ако възнамерявате да приготвяте повече топли напитки с разпенено мляко, трябва да помислите за избор на модел с резервоар за мляко. Въпреки че повечето модели имат отделен контейнер за мляко, при по-скъпите модели млякото може да се съхранява в интегриран съд с охлаждане. Освен това изглежда много по-добре и може да бъде по-практично.

Тъй като контейнерът за мляко трябва да се почиства ежедневно и винаги трябва да съдържа нужното количество мляко, този вариант няма смисъл, ако ще приготвяте само една, две чаши на ден.

Термоблок

Има два варианта за затопляне на водата: в котел и термоблок, който функционира като бойлер. И двете варианта са добри, водата се загрява до около 90 градуса целзий. Предимството на моделите с термоблок е, че машината не трябва да се загрява предварително, тъй като затоплянето става на момента.

Тези модели са особено практични за използване у дома. Професионалните модели често имат бойлер, тъй като по този начин има на разположение повече вода, за да може да се приготвят много напитки подред, както и е нужна повече пара за разпенване на млякото.

Еспресо с каймак

Помпа с максимално налягане

Тези, които обичат да пият еспресо няма да си купят кафеавтомат, те ще си купят еспресо машина.

Въпреки това, налягането на помпата е изключително важно за приготвянето на капучино или кафе с мляко в допълнение към добро еспресо. Не пропускайте да обърнете внимание на налягането, когато купувате автоматична машина. Повечето модели произвеждат максимално налягане от 15 бара. За повечето кафета това е повече от достатъчно, но за истинско еспресо всъщност е относително ниско налягане. Следователно, за да се получи типичният каймак на „италианско“ еспресо, машината трябва да разполага с поне 18 бара налягане.

Лесно почистване

Основен недостатък на всеки кафеавтомат е, че тя трябва да се почиства ежедневно. В края на краищата не само водата и кафето, но и млякото преминава през тръбите на машината. Там при лоша хигиена могат да се развиват бактерии и гъбички неблагоприятни за вашето здраве.

Когато купувате, трябва да се уверите, че новата ви машина има програма за автоматично почистване.

Важно е инфузера да бъде подвижен, така че може да се почиства на ръка. Още по-важно е тръбата за мляко да бъде подвижна, тъй като остатък от мляко е най-големият здравен проблем с кафеавтоматите. Когато сравнявате, обърнете внимание на начина, по който уредът може да се почисти.

Воден филтър

Вграденият воден филтър е особено важен в региони с твърда чешмяна вода, тъй като натрупването на котлен камък намалява живота на машината и може също така да повлияе отрицателно на вкуса на кафето.

Размер на резервоара за вода

Различните модели са с различен размер на резервоара за вода и контейнера за кафе на зърна. Препоръчително е машината да разполага с голям резервоар, ако редовно се приготвят много напитки. По-професионален е кафеавтомат с директна връзка към водопроводната мрежа.

Контейнер за кафе

Някои кафеавтомати имат контейнер за предварително смляно кафе. Дали тази опция е наистина необходима е въпрос на личен избор, тъй като двата вида нямат база за сравнение. Но моделите с два резервоара за зърна са доста интересни, тъй като могат да се използват едновременно два различни сорта кафе.

Височина за чашите

За да могат да се поставят различен размер чаши под дюзата, добре е, ако е възможно регулирането по височина. На пазара може да намерите модели, в които можете да поставите дори термо чаша.

Консумация

Когато сравнявате няколко модела трябва да разгледате и консумацията на енергия. Някои кафеавтомати са с относително висок разход в режим на готовност.

Функция за затопляне на чашите

Ако кафеавтомата се използва в офис и работи непрекъснато всеки ден, нагревателят за чаши може да бъде много практичен. У дома такива допълнителни функции са по-малко важни, тъй като чашите могат лесно да се затоплят под чешмата с гореща вода.

Дизайн

Разбира се, както при много други уреди, така и при този, дизайнът също е важен. Привличащ вниманието кафеавтомат винаги стои добре в модерната кухня.

Ръчна или автоматична кафе машина?

Основната разлика между ръчната и автоматичната е, че първата, както името ѝ подсказва е тази, която позволява на потребителя да контролира процеса през цялото време. Именно тази разлика е основната причина да изберете един или друг модел. По-конкретно, тези, които са истински запалени по кафето и имат уменията да приготвят напитки с точното количество мляко или кафе и желана интензивност трябва да изберат ръчен модел, защото така ще могат да контролират подготовката.

А за тези, които просто искат да пият вкусно кафе без да е необходимо да се включват в подготовката е препоръчително да изберат автоматичен модел.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар