Кухненски робот е уред, който е доказал помощта си в кухнята. Ако обичате да месите, правите сладкиши, торти или пици, този уред задължително трябва да присъства във вашата кухня. Различните марки, които го предлагат, усъвършенстват кухненските роботи все повече, като им добавят различни приставки и аксесоари. Така от обикновен кухненски робот с базови функции, уредът се превръща в мултифункционален домакински помощник.

Само някои от нещата, които могат да се приготвят с този уред са – теста за хляб или баница, тесто за пица, тесто за торта, различни кремове, строшено сирене, бисквити и други.
Благодарение на допълнителните приставки, които някои модели имат, могат да се приготвят и смутита, сокове, да се мели месо и да се режат плодове и зеленчуци.
Уредът предлага много възможности за рецепти, които иначе биха ни отнели много повече време и усилия, за да се приготвят.

Нашият избор за най-добрите кухненски роботи

Направихме списък с най-практичните и удобни кухненски роботи, за да ви помогнем с избора, ако решите да си вземете един. Понеже има различни по цена и качество, сме предложили както евтини уреди с базови функции, така и малко по-скъпи, но с множество функции и приставки. Какъв ще бъде вашият избор зависи от бюджета, който сте готови да отделите за него, както и от това за какво искате да го използвате.

1. Кухненски робот Bosch MUM48R1

Виж цената

Bosch MUM48R1 е кухненски робот с високо качество и разнообразие от аксесоари. Той има  голяма стоманена купа 3.9 литра, изработена от неръждаема стомана, която позволява приготвянето на голямо количество теста. Уредът е с 4 скорости и импулсна функция. Модела се почиства изключително лесно и всички приставки са подходящи за съдомиялна машина.

Гумените крачета гарантират допълнителна стабилност  и предотвратяват неговото изместване. Електронното предпазно изключване предотвратява неочаквано стартиране на двигателя. Уредът има и отделение, в което да прибирате кабела, когато не го използвате.

2. Кухненски робот Ninja Auto-iQ

Виж цената

Ninja Food Processor with Auto-iQ е с иновативна технология, която позволява приготвяне на разнообразни вкусни ястия и смеси. С технологията Auto-iQ програмите работят бързо и лесно вместо вас, само с едно докосване на бутоните.

Уредът е с мощен 850-ватов мотор, който задвижва без проблем всички приставки и остриета. Лесен е за използване, с него можете да накълцате, нарежете, настържете, пюрирате и разбиете различни продукти и съставки.

Купата е с вместимост 2,1 л., а уредът се предлага с капак, приставки за нарязване и смилане, инструмент за тесто и книга с рецепти. Всички компоненти за работа са изработени от висококачествена неръждаема стомана.

Купата и приставките на уреда са подходящи за почистване в съдомиялна машина.

3. Кухненски робот PHILIPS Avance Collection HR7778/00

Виж цената

С иновативния кухненски робот PHILIPS Avance Collection HR7778/00 можете да приготвяте разнообразни и вкусни рецепти.
Неговата компактна конструкция 4 в 1, с мощност на мотора 1300 вата и 3,4 литрова купа позволяват да приготвяте домашни теста, кремове, сладкиши, напитки и други. Двойната метална балонна бъркалка и автоматичният бутон  разбиват пухкави яйчни белтъци и приготвят идеално разбита сметана. С металната бъркалка за тесто можете да омесите тесто за мек хляб. Технологията PowerChop е комбинация от специална форма на ножа, подходящ ъгъл на рязане и вътрешна купа, осигуряваща превъзходно накълцване както на меки, така и на твърди продукти. Тази функция може да се използва и за пюрета.

Уредът е с 12 ръчни скорости и импулсен режим, но плюс това има още 3 автоматични скорости, които сами променят скоростта според продукта.

В комплекта на уреда са включени, освен основната  голяма купа, кана за пасатор, 4 диска от неръждаема стомана за едро и фино нарязване на зеленчуци, картофи, сирене и цитрус преса за изцеждане на сок.

Всички аксесоари са подходящи за съдомиялна машина, което позволява лесното му и бързо почистване.

4. Кухненски робот Bosch MUM58364

Кухненски робот Bosch MUM58364
Виж цената

Bosch MUM58364 е идеално решение за практичен уред, който да използвате всеки ден.

Неговата мощност от 1000 вата и голяма купа с вместимост 3,9 литра, позволяват приготвянето на голямо количество тесто (около 2 кг), смес за торта, сметана и други.  Функцията 3D PlanetaryMixing разбърква бързо и оптимално всички продукти чрез оптимизиран планетарен механизъм с движение на бъркането в три посоки едновременно. Уредът е със 7 степени на работа и електронен регулатор на оборотите.
С кухненския робот се предлагат и богата гама от аксесоари и приставки, подходящи за разнообразно готвене – кука за месене, бъркалки за разбиване и разбъркване, приставка с 3 отделни диска за рязане, блендер, месомелачка и цитрус преса. Освен това можете удобно и безопасно да съхранявате робота, защото с него има и чантичка за принадлежностите, както и  интегрирано прибиране на кабела – Easy storage.

5. Кухненски робот Kenwood FPP230-True

Виж цената

Kenwood FPP230-True е бюджетен модел, с който можете да приготвяте смеси, кремове, сметана, напитки и други. Той не заема много място, защото е малък, но същевременно работи бързо.

Неговата мощност е 750 вата, а купата му е с вместимост 1,2 литра. Благодарение на 2-те скорости плюс турбо, можете да избирате степента на месене, рязане, разбиване. Към него е включен и блендер с капацитет 1,2 литра.

Подвижните части на уреда за подходящи за съдомиялна машина.

6.  Кухненски робот Tefal Wizzo QB319838

Кухненски робот Tefal Wizzo QB319838
Виж цената

Един от най-усъвършенстваните и многокомпонентни кухненски роботи е Tefal Wizzo QB319838. Почти няма нещо, което да не може да се разбие, смеси или разбърка в него.

Мощността на уреда е 1000 вата, а купата е от неръждаема стомана и е с капацитет от 4 литра. С тези параметри можете да приготвяте голямо количество смеси. Уредът е с технология Flex Whisk и 3 бъркалки.С тях се разбиват белтъци на сняг, тесто за кекс и гъсто тесто. Освен това приставките са с планетарно движение, което осигурява достъп до всяка част на купата за идеално гладки смеси.

Уредът е и с 4 приставки – блендер, чопър, месомелачка и ренде, с които можете да режете или смилате месо, плодове и зеленчуци, пресни билки, ядки и други.

Кухненския робот е безопасен, защото има надеждна система против плъзгане.

7. Кухненски робот Kenwood MULTIPRO EXCEL FPM910

Кухненски робот Kenwood MULTIPRO EXCEL FPM910
Виж цената

Кухненския робот Kenwood MULTIPRO EXCEL FPM910 е един от най-добрите и усъвършенствани предложения на марката. Той има множество функции и приставки, които позволяват приготвянето на различни рецепти. Неговият мотор е с изключителната мощност от 1300 вата, а купата му е с вместимост от 4 литра, като има и допълнителна по-малка купа от 1,6 литра. И двете са изработени от висококачествения материал Tritan, който е много издръжлив. Стъклото на блендера също е изработено от високо качество и позволява смесването и на много горещи продукти. Към него има и издължен отвор, през който да добавяте продукти безопасно, без да се налага да спирате работата.
Уредът разполага и с 8 скорости плюс импулсна, както и с автоматичен режим. Предлага се с приставка блендер за сокове и няколко диска за рязане на различни продукти.
Функцията Multipro Sense автоматично превключва в еко режим, ако не работи в продължение на 30 минути. Това намалява консумацията на енергия с до 50%.

8. Bosch MUM4655EU

Кухненски робот Bosch MUM4655EU
Виж цената

Продуктът е с перфектно съотношение качество/цена. С него можете да бъркате, месите, блендирате, настъргвате и изстисквате сок.

Мощността на уреда е 550 вата, а вместимостта на купата – 2 литра. С функцията MultiMotion Drive- разбърквате и смесвате продуктите бързо и равномерно. Планетарната предавка позволява на аксесоарите за смесване да се въртят прецизно по ръба на купата с елипсовидни движения, за да може съдържанието да се смесва равномерно.

С уреда са включени и аксесоари, с които можете да приготвяте разнообразие от ястия – Куки за месене на тесто, бъркалки за разбиване и смесване; блендер; приставка за бързо смилане; приставка за смилане на месо и поставка за приставките.
Кухненския робот е безопасен за използване и лесен за почистване. Гумените крачета са за допълнителна стабилност, има заключваща се система на капака, както и защитен механизъм за смесителната купа.

9. Кухненски робот Russell Hobbs Compact Home 25280-56

Кухненски робот Russell Hobbs Compact Home 25280-56
Виж цената

Russell Hobbs Compact Home 25280-56 е бюджетно и практично решение с компактен дизайн. Основния плюс е, че е проектиран да заема много малко място в кухнята и разработен интелигентен метод за съхранение. Всички приставки и аксесоари могат да се прибират в купата, за да не заемат допълнително място, когато уредът не се използва. Също така има място за навиване и съхранение на кабела.

Моторът на този кухненски робот е с мощност 500 вата, а купата с капацитет 1,9 литра. Той е с 2 нива на скорост плюс функция пулс, с които можете да настроите силата на работа. В комплекта е включен и двустранен диск за нарязване/рендосване.

Уредът е с гумени крачета, които не позволяват хлъзгане или разместване по време на работа. Всички подвижни части са подходящи за съдомиялна машина.

10. Philips Daily Collection HR7320/00

Виж цената

Компактния кухненски робот Philips е идеалния уред, с който можете да месите, смилате или режете.

Неговия 700 ватов мотор обработва с лекота различни видове продукти. Купата за месене е с работна вместимост 1,5 литра. Продуктът включва и кана с вместимост от 1,5 литра, както и 9 функции, с които можете да приготвяте – ястия, хляб, сосове, пюрета и други. Ергономичният двустранен диск позволява нарязването от едната страна и настъргването от другата страна.

Уредът е лесен за поддържане и почистване. Приставките му са подходящи за съдомиялна машина.

Плюсове на кухненският робот

Няма съмнение, че всеки уред, който улеснява работата ни в кухнята и ни спестява време е в плюс за нас. Колкото повече функции изпълнява, толкова по-практичен и удобен е той.
Този кухненски уред може да се окаже доста по-полезен отколкото си мислим. Месенето на тесто не е никак лека задача, особено за неопитните готвачи. Изисква се ловкост и сръчност, за да се получи правилната консистенция.

Кухненския робот може да се окаже нашият любим уред, ако често приготвяме тесто за хляб, пица, торта или някакъв друг сладкиш. В допълнение с другите му функции за трошене на по-твърди продукти, както и за рязане на плодове и зеленчуци, той се превръща в мултифункционален.

Както разбрахме има и уреди, които се предлагат с допълнителните приставки месомелачка и миксер, за да ни предложат още повече функции.

кухненски робот мнения

Видове кухненски роботи

Освен стандартните функции, които има кухненския робот – да смесва, разбърква и разбива, има и такива модели с допълнителни функции и приставки. Ето основните видове.

Мултифункционален (Стандартен модел)

Мултифункционалния има основните функции, които обаче често са достатъчни, за да ни върши добра работа. Той често се предлага с няколко вида бъркалки и куки за смесване и разбиване.Освен това има ножове или дискове за рязане, които позволяват настъргването и рязането на плодове и зеленчуци.

С функция планетарен миксер

Функцията планетарен миксер разбърква идеално продуктите, защото се върти във всички посоки и обхваща цялата купа. Това се постига благодарение на формата на бъркалката и работата на задвижващия компонент.

С функция месомелачка

По-усъвършенстваните кухненски роботи предлагат и функция месомелачка, с която мелите месо бързо и лесно. Ако изберете уред, който предлага и тази приставка, няма да се налага да купувате месомелачка отделно.

С функция сокоизстисквачка

Сокоизстисквачката е за да си направите вкусен и пълен с витамини сок или фреш. По – скъпите марки предлагат и тази екстра към комплекта. Определено с нея получавате опция за повече функции на кухненския робот. Вижте също най-добрите сокоизстисквачки.

кухненски робот с блендер

Ръководство за покупка

Основните неща, които определят колко практичен ще бъде кухненския робот, са мощността на мотора му, капацитета на купата и качеството на материалите. По-мощните уреди, с по-голям капацитет на основния съд, определено са за тези, които ще посягат по-често към уреда и ще приготвят ястия за повече хора. Ако ще използвате този уред рядко и за по-малки количества храна, помислете дали е нужно да плащате допълнително за по-високи параметри.

Мощност

От мощността зависи дали роботът ще се справя с твърди теста, рязане на твърди зеленчуци като моркови и ряпа например. По-мощният мотор винаги е по-добър избор, защото без проблем ще се справя и с трудоемки задачи. Важен съвет тук е да обърнете внимание колко е гаранцията на уреда. Всяка марка предлага различно време на гаранцията, но тя е важна именно за мотора, който е основния компонент на уреда. Колкото повече години е тя, толкова по-спокойни ще се чувствате.

Скорости

По-голямата част от уредите са с до 2-3 скорости. Важно е да има и импулсна функция, която е за твърдите продукти.

Размер на купата

Размера на купата е от значение за количеството смес, която ще приготвяте. Ако готвите в по-големи количества непременно търсете купа с по-голям капацитет. Ако обаче не използвате уреда често и готвите по-малко количество, то няма смисъл да търсите уред с голям съд.

Материал и качество

Добрите и качествени кухненски роботи са изработени от устойчиви материали с високо качество. Важно е ножовете и бъркалките да са от неръждаема стомана, защото тя е най-издръжливия материал.
Съдът, в който се смесват нещата, също трябва да е от качествена изработка, за да може да издържи на работата, както и да е подходящ и  топли продукти. Това се отнася и за приставката за сокоизстисквачка.

кухненски робот с миксер

Функции

Уредите с повече функции оскъпяват уреда, но го превръщат в мултифункционален и практичен. Освен разбиване и разбъркване хубавият модел има множество функции – рязане, рендосване, настъргване, мелене, сокоизстисквачка и други. Импулсната функция е за разбиране и трошене на твърди продукти, а планетарната за по-добра плътност и еднородност на сместа.

Приставки и аксесоари

Различните приставки и аксесоари подобряват работата на този кухненски уред. Някои се предлагат с повече от една купи, няколко бъркалки, ножове и дискове за настъргване и нарязване. Почти няма модел, който да няма поне по една от тези основни приставки.

Сокоизстисквачката и мелачката за месо са допълнителни екстри, които позволяват приготвянето на по-разнообразни храни и напитки. Важно е да помислите дали имате нужда от тези допълнителни аксесоари и дали ще ги използвате, защото те оскъпяват продукта. Ако не мелите месо или имате отделен уред за приготвяне на сок, то едва ли ще ви трябват тези два допълнителни компонента.

Безопасност

Безопасността е една от основните функции на този кухненски помощник. Важно е качетата му да имат стабилност, за да не мърда по време на работа. Освен това някои марки предлагат и ЕКО режим, който автоматично изключва уреда, ако не се използва известно време. Това спестява електроенергия и гарантира безопасност.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар