Ако искате да не оставате без лед в най-подходящия момент, ледогенератор за домашна употреба ще ви бъде от голяма полза. За да ви помогнем, ние създадохме списък с най-добрите ледогенератори, който може да ви помогне да направите своя избор.

1. Ледогенератор Bartscher Compact Ice K 100073

ледогенератор Bartscher Compact Ice K 100073
Виж цената

Започваме списъка с тази бърза и ефективна машина Bartscher, която може да произведе 24 бучки лед на работен процес. Тази скорост и капацитет на резервоара от 1.5 литра му позволяват да произвежда до 15 кг лед на ден. Това е повече от достатъчно за домашна употреба.

Този модел произвежда лед в 2 различни размера. Можете да избирате между S малка или L голяма, които можете удобно да конфигурирате с неговия контролен панел. Освен това е супер лесен за почистване и много компактен.

2. Ледогенератор Homa HIM-1224

Ледогенератор Homa HIM-1224
Виж цената

Идеален модел, ако търсите машина, която може да отговори на вашите нужди от лед, без да генерира много шум. С резервоар с капацитет от 1.8 литра вода и производителност от 12 кг на ден, Homa HIM-1224 предлага повече от достатъчно за повечето домакинства.

Може да произвежда 2 различни размера кухи бучки лед. В зависимост от размера, който изберете, може да приготви първата партида за около 8 минути.

3. Ледогенератор MTEC 536

Ледогенератор MTEC 536
Виж цената

Предлаган в сребристо и черно и интуитивен дисплей, този ледогенератор е много лесен за употреба. Просто трябва да напълните резервоара с вода и да изчакате автоматично да започне да прави лед. Всеки производствен цикъл генерира 9 бучки, което води до между 12 кг. на ден.

Хубавото е, че ако не го използвате, той ще ви предупреди, когато машината е пълна или се нуждае от вода.

4. Ледогенератор Vivax IM-122T

Ледогенератор Vivax IM-122T
Виж цената

С капацитет от 12 кг на ден, този ледогенератор с корпус от неръждаема стомана никога няма да ви разочарова. Напълнете резервоара му от 2.4 литра с вода и той ще започне производството на партиди от 9 кубчета на всеки 6-7 минути.

Той има прозрачен капак, който ви дава възможност да проверите дали е пълен, както и индикатор за нивото на водата в резервоара. Отличен вариант за дом, офис или дори къмпинг.

5. Ледогенератор vidaXL

Ледогенератор vidaX
Виж цената

vidaXL произвежда до 15 кг лед на ден, което се изразява в партиди от 9 бучки на всеки цикъл. Разбира се, времето и количеството ще зависят и от размера на избрания от вас размер, тъй като ви позволява да избирате между две опции.

Резервоарът му за вода е 2,4 литра и се пълни ръчно, без да е необходимо да го свързвате към тръбите във вашия дом. Освен това има и контейнер с добър размер за съхранение на лед. Можете да го проверявате нивото му през прозрачният капак на машината.

6. Ледогенератор Star-Light MGY-1208WH

Ледогенератор Star-Light MGY-1208WH
Виж цената

Ако нямате много предпочитания към вида на машината и искате нещо възможно най-просто, този модел ще бъде точно това, от което се нуждаете. Той произвежда два размера лед в доста бърз цикъл, който в крайна сметка добавя 12 кг за 24 часа. Повече от достатъчно за нормална употреба у дома или в офиса.

Има прост панел с интуитивни бутони и индикаторни светлини, възможност за проверка през прозрачния капак и Резервоар за вода 2.2 литра.

7. BOMANN EWB 1027

BOMANN EWB 1027
Виж цената

Бърза и ефективна машина със 150W мощност и 2.2 литров резервоар за вода. Позволява ви да правите по 9 кубчета и да се наслаждавате на пълни партиди на всеки 9-10 минути, за максимален дневен обем от 15 кг.

Има и индикатор за нивото на водата, LCD панел за управление, енергоспестяващ режим и 3 сигнални лампи.

8. Ледогенератор Finlux FCM-15TD

Ледогенератор Finlux FCM-15TD
Виж цената

Тиха и ефективна, тази машина може да направи до 10 кг лед на ден на партиди от около 12 кубчета. Постига това благодарение на резервоара си с капацитет за 1.5 литра вода и мощност от 150 W.

Разполага с вграден тъчскрийн екран с индикатор за нивото на водата и леда, аларма за пълен контейнер, аларма за ниско ниво на водата, таймер и защита от прегряване.

Как да изберете ледогенератор?

Нека видим най-важните характеристики, които трябва да вземете предвид при покупката, за да изберете ледогенератор, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Вид ледогенератор

Според устройството и работата на машината съществуват две големи групи.

Ледогенератор с връзка към водопровода

Този вид се свързва директно към водопровода и може непрекъснато да произвежда лед.

Това е професионална машина за лед, която е предназначена за производството на големи количества. Подходяща е за употреба у дома, но най-вече за малък бар, кафене или клуб, включително и офиси.

Този тип машини обикновено включват и филтър за допълнително пречистване на чешмяната вода, която, разбира се, трябва да бъде годна за пиене и с добро качество.

Машина за лед с резервоар

Ледогенератор с резервоар е най-широко използван за домашна употреба. Резервоарът в този случай ще бъде напълнен с чешмяна вода или минерална вода според вашите предпочитания.

При изборът на този тип машина, трябва да се вземе предвид капацитетът на резервоара, който може да съдържа от 1 до 3 литра в зависимост от модела. По-голям резервоар предлага по-голяма автономност и по-голямо производство на лед.

Някои машини за лед имат индикаторни светлини, които показват нивото на водата в резервоара и предупреждават, когато се изпразни.

Материали

Сред ледогенераторите има модели от среден и висок клас, предимно изработени от неръждаема стомана. Стоманата е много издръжлива и хигиенична и предлага по-дълъг експлоатационен живот, докато моделите от по-нисък клас са изработени от пластмаса.

Има и много модели, изработени и от двата материала, където носещата конструкция е от неръждаема стомана, докато кошниците, капаците, прозорците и резервоарите са изработени от пластмаса.

Мощност

Мощността на ледогенератор за домашна употреба трябва да има поне 120-150 вата за модел от нисък клас и 450 – 500 вата мощност за среден и висок клас.

Колкото по-голямо количество лед ще използвате, толкова по-мощен модел ще ви е необходим.

Следователно машината с ниска мощност е идеална за случайна употреба, докато ако планирате да използвате лед почти всеки ден, по-добре е да изберете по-мощна, която има по-бързо производство на бучки лед.

Мощността на машината също е важна във връзка с температурата на околната среда. Повечето машини за лед работят добре при външни температури до 30°C.

От друга страна, най-мощните модели работят отлично и при външна температура достигаща до 40°C и запазват прясно приготвен лед студен за по-дълго.

Машина за лед

Производство на бучки лед

Ледогенератора произвежда определен брой бучки за определен период от време.

От момента, в който машината бъде включена, са необходими приблизително 10-15 минути, за да бъдат доставени първите бучки.

Например 9 бучки на всеки 15 минути или на всеки 6 минути и т.н. Колкото по-мощна е машината, толкова по-бързо цикълът ще завърши.

В зависимост от капацитета на единичният цикъл може да се определи ежедневното производство. Всъщност, имайки предвид тези параметри, трябва да знаете, че повечето ледогенератори за домашна употреба могат да доставят от 10 до 15 кг лед на ден, докато професионалните могат да достигнат до 30 кг на ден.

Размер на бучките

Най-добрите ледогенератори предлагат възможност за избор на размера на бучките, като цяло те са две или три варианта: S, M, L. Тази функция е много важна за избора на правилния размер според напитките.

Например, ако ледът трябва да бъде натрошен, ще бъде по-добре да използвате малките бучки, които също се приготвят по-бързо. Ако трябва да напълните съд за охлаждане на вино, могат да се използва средния размер.

Вместо това, ако искате да освежите голяма кана с домашна лимонада, по-големите бучки ще са по-подходящи. Разбира се, влиза в ролята и личният вкус, който позволява да изберете точния размер във всяка ситуация.

Размерът на бучките също влияе върху времето за производство. Всъщност, в зависимост от модела и мощността на машината за лед, за по-малки бучки ще са необходими от 6 до 10 минути, за средни от 8 до 13 минути и за големи до 15 минути.

Контейнер за лед

Контейнера за лед е вътре в машината и е този, която събира новообразуваните бучки. Те обикновено са подвижни, за да се улесни изпразването и са с различни размери в зависимост от модела.

Може да имат контейнер с капацитет от 400 грама за по-малките машини или от 3 кг. за по-скъпите модели.

Най-ефективните модели са тези, които позволяват изпразването на контейнера, докато машината работи, за да не се прекъсва процеса на заледяване.

Размер и тегло

Размерът на ледогенератора е важен параметър, който трябва да вземете предвид, ако нямате много място в кухнята.

Може да намерите компактни и леки ледогенератори, които не надвишават 25 см височина и които са отлични за поставяне навсякъде. Естествено, в този случай резервоарът и капацитетът на производство ще бъдат по малки.

Ако имаме нужда от мощна и ефективна машина, която приготвя големи количества лед, ще трябва да пожертвате малко място, защото размерите могат да достигнат 50 см както на ширина, така и на височина.

Теглото също се увеличава заедно с размерите поради по-мощен и обемист компресор. В този случай професионален ледогенератор може да достигне тегло от 30 кг., докато компактен модел може да тежи само 10 кг.

Таймер

Таймерът ви позволява да програмирате стартирането на машината. В зависимост от модела ще можете да планирате до 24 часа предварително.

По този начин машината ще започне да работи в зададеното от вас време. Като се вземе предвид времето на един цикъл, можете да имате желаното количество ледени бучки в точното време.

Автоматично изключване

Автоматичното изключване е функция, която се предлага от повечето ледогенератори от среден и висок клас. Изключва се автоматично, за да не прегрее и да не се повреди машината.

Най-честите причини за това активиране са липсата на вода в резервоара или пълният контейнер.

уред за лед

Контролен панел и дисплей

Контролният панел включва бутоните за основните функции: таймер, избор на размер и възможен термостат.

Моделите от висок клас също са оборудвани с LED екрани, които показват състоянието на машината през цялото време, докато тя работи.

Система за почистване

Най-добрите ледогенератори са оборудвани с автоматична система за почистване.

Редовното почистване е много важно, за да се предотврати пренасянето на мухъл и миризми върху леда и следователно върху храни и напитки.

Ако машината няма автоматична система за почистване, уверете се, че нейните части, особено резервоарът и отделението за лед, могат да се свалят, за да ги миете на ръка или в съдомиялна машина.

Ниво на шума

Повечето ледогенератори имат ниво на шум между 30 и 40 db. Това ниво на шум е нормално. Най-добре модели са оборудвани с висококачествен компресор, който е особено тих и ще ви позволява да използвате машината по всяко време на денонощието.

Прозорец

В зависимост от моделите можете да изберете машина с прозрачен прозорец в горната част за наблюдение на производството на лед.

По принцип най-модерните машини са напълно затворени. При тях наблюдението се извършва чрез екран и различни светлинни индикатори, които показват в какво състояние е машината. Докато по-евтините модели са оборудвани с прозорци за лесна употреба.

Хладилен агент

Ледогенератора работи като хладилник, с компресор и хладилен агент.

Газовете, използвани в моделите от последно поколение са R600a и R134a. Счита се, че тези видове имат слабо въздействие върху околната среда и не отделят вредни вещества.

Аксесоари

Сред най-често срещаните аксесоари за ледогенератор са лъжица за вадене на лед и допълнителна кошница или външна тава.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар