Ако обичате да приготвяте домашна кайма и наденички, покупката на качествена месомелачка може да се окаже много добро решение. Благодарение на усъвършенстването  ѝ през годините, на пазара вече се предлагат удобни и мултифункционални уреди. С тях можете да преработвате месо или зеленчуци без проблем. С различните приставки и аксесоари месомелачките позволяват и приготвянето на наденички с различна дебелина и др.
Много често каймата или колбасите, които купуваме от магазина не отговарят на нашият вкус. Някои от тях са с прекалено много подправки или не са направени от хубаво, прясно месо. Благодарение на месомелачката всеки може да приготви кайма у дома си, от месото, което харесва. Така каймата може да бъде овкусена по наша рецепта. Благодарение на електрическите уреди, дори няма нужда да правите много усилия, за да получите продуктите. Само трябва да изберете правилната за вас.

Нашият избор за най-добрите месомелачки

Подбрахме няколко месомелачки, които са качествени, удобни и надеждни. Всяка от тях включва основните и най-важни характеристики за лесното и безопасно приготвяне на кайма у дома.

1. Месомелачка Bosch MFW67440

Месомелачка Bosch MFW67440
Виж цената

Bosch MFW67440 е качествена месомелачка, с която ще  постигнете много добри резултати. С нея можете да преработвате голямо количество месо благодарение на мощния мотор от 2000 вата. Функцията „реверс“ ви позволява да освободите заседналите по-твърди продукти, ако уредът се задръсти. Bosch MFW67440 е подходяща за смилане не само на месо, но и за рязане или настъргване на зеленчуци, сирене, ядки и дори шоколад. Уредът има приставка за наденички, която позволява да ги приготвите и овкусите според вашите предпочитания.
Месомелачката е със специално проектирани гумени крачета, които не ѝ позволяват да се движи докато работи. Това е гаранция за безопасност. Уредът е разработен да се разглобява и почиства много лесно.

2. Месомелачка Heinner MG-2100BKSL

Виж цената

Heinner MG-2100BKSL е бюджетна, но надеждна месомелачка, която е перфектна за употреба у дома. Уредът е с мощност от 2100 вата и е изработен от неръждаема стомана. Благодарение на ножовете, които са от висококачествен материал, можете да смилате и по-твърдо месо без проблем. Има три вида решетки, с които да регулирате дебелината на мелене. Благодарение на функцията reverse можете да освободите заклещените в уреда жили и да продължите работа.
Heinner MG-2100BKSL е с аксесоар за смилане на домати, както и с аксесоар за колбаси и кебап.
Уредът е с компактен дизайн и удобна за захващане дръжка. Също така стабилната му основа осигурява сигурност и безопасност при работа.

3. Месомелачка Tefal HV4 NE448838

Виж цената

Tefal HV4 NE448838 е компактна, но в същото време многофункционална месомелачка. Тя е с мощност от 2000 вата и може да нареже до 2,3 кг. месо за една минута. Уредът има множество аксесоари, които помагат за обработването на различни видове продукти. Има 3 сита за смилане – фино, средно или грубо. Също така уредът разполага и с 3 рендета за настъргване, както и с аксесоар за приготвяне доматен сок. Приставката за кебап и наденица пък ви позволяват да направите тези продукти в домашни условия.
Уредът има отвор за съхранение на аксесоарите, както и стабилна основа за безопасност при работа.

4. Месомелачка Philips Viva Collection HR2723/20

Месомелачка Philips Viva Collection HR2723/20
Виж цената

Philips Viva Collection HR2723/20 е компактна и надеждна месомелачка, която може да се справи с голямо количество месо. Тя е изработена от неръждаема стомана и е с мощност 1800 вата. Уредът е с 3 диска за смилане – фино, средно или едро.  Благодарение на трите цилиндъра за настъргване, можете да обработвате  и различни зеленчуци. Philips Viva Collection HR2723/20 разполага и с 2 фунии за приготвянето на наденици – една за по-тънки и една за продукти с по-голяма дебелина.
С месомелачката се предлага иновативен двустранен инструмент за почистване, с който поддържате уреда много лесно и удобно. 

5. Heinner MG-2100SS

Месомелачка Heinner MG-2100SS
Виж цената

Heinner MG-2100SS е мощна месомелачка, с която можете да обработите месо бързо и лесно. Уредът е с 2100-ватов мотор, който позволява продължително мелене без да се налага да спирате. Heinner MG-2100SS разполага с удобни аксесоари, с които можете да накълцате месо на кайма за лазаня, кюфтета и различни колбаси. Също така има и приставка за приготвянето на доматен сок или пюре. Ножът на уреда е изработен от неръждаема стомана и е достатъчно издръжлив да накълца и по-твърдо месо, както и зеленчуци. Месомелачката разполага с две решетки с различна големина на отворите, за да изберете дали продуктът да бъде по-фино или по-едро обработен.

6. Месомелачка Tefal Classic NE105838

Месомелачка Tefal Classic NE105838
Виж цената

Компактна и лесна за употреба е месомелачката Tefal Classic NE105838. С нейната мощност от 1400 вата тя може да преработва до 1,7 кг. в минута. Освен това има и функция за обратно задвижване, която се използва, ако уредът се запуши. Ножът на месомелачката е самонаточващ се, което позволява издръжливост и по-дълъг живот на уреда.
Tefal Classic NE105838 има две решетки за средно или едно смилане на продукта, както и приставка за приготвяне на наденица.
Уредът е с надеждна основа и стабилни крачета, които не му позволяват да се мести по време на работа.

7. Месомелачка Kenwood MG360

Месомелачка Kenwood MG360
Виж цената

Kenwood MG360 е малка и компактна месомелачка, която би била удобна за всяка кухня. С нейната мощност от 1400 вата, тя успява да преработи до 1,8 кг. на минута без проблем. Уредът разполага с 3 решетки – за фино, средно и едро смилане. Има функция за обратно завъртане, която е доста полезна в случай, че машината блокира. Kenwood MG360 разполага и с приставка за пълнене на колбаси, както и с приставка за кебапчета. Благодарение на бутона за лесно освобождаване, уредът се разглобява лесно и безопасно.

8. Месомелачка Делимано Джой

Месомелачка Делимано Джой
Виж цената

Делимано Джой е малка, но надеждна месомелачка, която може да се побере идеално на кухненския ви плот. Уредът е с максимална мощност до 800 вата и може да обработва около 0,8 кг. за минута. В комплекта са включени 3 приставки за фино, средно и едро смилане на продуктите. Благодарение на функцията ривърс няма опасност от блокиране на уреда, ако парче месо се заклещи. Освен това Делимоно Джой се предлага и с тръба за месо, приставка за наденици и бутало за храна. Така можете да приготвяте разнообразни продукти за вашата трапеза.

9. Месомелачка Heinner MG1500TA-BL

Heinner MG1500TA-BL
Виж цената

Heinner MG1500TA-BL е бюджетна електрическа месомелачка, която може да ви свърши чудесна работа за преработване на месо. Уредът се включва с един бутон и достига максимална мощност от 1600 вата. Има аксесоар за приготвяне на колбаси, както и приставка за смилане на домати. В комплекта са включени 3 решетки с различна дебелина на меленето. Можете да избирате дали месото да бъде фино, средно или едно смляно. Ножът на уреда е от неръждаема стомана и безпроблемно се справя и с по-твърдо месо и зеленчуци.

10. С приставка за домати sapir sp 1991 ct600

Месомелачка с приставка за домати sapir sp 1991 ct600
Виж цената

Sapir sp 1991 ct600 е компактна и надеждна месомелачка. Макар по-малките си размери, моторът на уреда от 600 вата е достатъчно мощен, за да обработи големи количества месо. Функцията реверс позволява обратен ход, който отблокира месомелачката при нужда. Уредът е с богата гама от аксесоари и приставки – за домати, за Кебе, приставка за сосове и фуния за наденички.
Sapir sp 1991 ct600 е с ниско ниво на шум и гумени, стабилни крачета, за по-голяма безопасност.

Видове месомелачки

Най-разпространени са два вида месомелачки – ръчни и електрически. Преди години ръчните уреди са се използвали почти във всяко домакинство, защото е нямало алтернатива. Сега вече производителите предлагат и месомелачки, които работят автоматично. Също така има и приставки, мелещи месо, които могат да се използват към кухненския робот. Чопърът също е подходящо решение, ако имате малко продукт за преработване.

ръчна

Ръчни

Ръчната месомелачка понякога може да бъде доста тежка и неудобна за работа. Тя се прикрепя към някаква повърхност (най-често към масата) , за да има стабилност и да не се размества. С нея могат да се мелят по-малки количества месо, защото се задвижва ръчно и често работата с нея е много изморителна. Този вид уред е подходящ за всякакво месо, дори за зеленчуци, а много често се използва и за приготвяне на консервирани домати.

Електрически

По-усъвършенстваният и удобен заместител на ръчната е електрическата месомелачка. Както подсказва името ѝ процесът на мелене на продуктите е автоматичен. С натискането на едно копче тези месомелачки са способни да обработят много по-голямо количество месо, риба или зеленчуци от ръчните. Също така електрическите уреди се предлагат с приставки за правене на наденици или други колбаси, както и с рендета за по-лесно приготвяне на доматен сок.
Друга усъвършенствана функция на автоматичните месомелачки е реверс или обратен ход. С нея можете да отблокирате уреда, ако някое по-твърдо парче месо го запуши. Макар че са по-скъпи от ръчните, електрическите месомелачки са много по-удобни и мултифункционални.

Приставка за кухненски робот

Приставка за кухненски робот

По-голямата част от кухненските роботи предлагат приставка и за мелене на месо. Ако искате мултифункционален уред и сте избрали кухненския робот, не забравяйте да проверите дали има приставка за мелене на месо, която несъмнено ще ви бъде от полза някой ден.

Чопър (подходящ за малки количества)

Ако не приготвяте кайма много често, но все пак ви се случва да го направите, чопърът е идеалното решение за вас. Той не може бързо да накълца месото, но е подходящ за по-малки количества.

месомелачка мнения

Ръководство за покупка

Както стана ясно по-горе електрическите месомелачки са най-удобният вариант, особено, ако ви се налага често да правите кайма. Те са по-скъпи от ръчните, но много по-мултифункционални. Това дали са автоматични или ръчни обаче не е единствената характеристика, която трябва да вземете под внимание при избор на месомелачка. Има още няколко важни неща, които трябва да гледате.

Мощност

Мощността е наистина важен фактор при месомелачките. Голяма част от тези уреди са с по-мощни мотори, за да успеят да се справят с голямо количество месо или други продукти. Въпреки това винаги избирайте месомелачка според това какво количество ще обработвате. Ако използвате уреда редовно, то заложете на висок клас производител и по-голяма мощност. Ако не го използвате много често или обработвате лесни за мелене зеленчуци, то може да направите компромис със силата на мотора. По-мощните месомелачки струват повече пари, за това преценете дали си струва да инвестирате в скъп уред, ако няма да го използвате често.

Скорости

При повечето електрически месомелачки скоростта е само една. По-усъвършенстваните и мощни уреди предлагат по две скорости, като втората е за по-твърдо месо или зеленчуци.

Остриета

Остриетата са основният компонент на месомелачката. Благодарение на тях тя смила месото и го прави на кайма. За това е важно да са от качествен материал. Най-често те са от неръждаема стомана, която е издръжлива и успява да обработи и по-твърди продукти.

остриета и решетки

Решетки

Решетката е крайният компонент, през който излиза смляното месо. Най-качествените са изработени от неръждаема стомана. Повечето месомелачки се предлагат с няколко решетки с различна големина на отворите. Така може да избирате дали месото да е смляно по-фино, средно или едро.

Аксесоари

Основните приставки, които се предлагат към месомелачката са решетъчни дискове с различна широчина на дупките. Благодарение на тях можете да избирате дали месото да бъде по-фино средно или едно смляно. Също така някои  уреди имат и отделна приставка за доматен сок. По-усъвършенстваните и нови модели предлагат фунии за наденички или други колбаси.

Материали

Колкото по-скъпа и качествена е месомелачката, толкова повече от компонентите ѝ са изработени от неръждаема стомана. Този материал е издръжлив и помага за по-дългия живот на уреда. По-голямата част от уредите са комбинация между метал и пластмаса. Винаги избирайте такива, които имат по-малко пластмасови части, а най-важните като ножове и решетки са от неръждаема стомана.

Безопасност

Безопасността при месомелачката е много важна. За това когато избирате уред, винаги проверявайте дали основата му е стабилна. Вече всеки производител се стреми да предлага усъвършенствани и надеждни месомелачки, които не могат да помръднат при работа.
Безопасността се отнася най-вече за ръчните месомелачки, защото те се прикрепят малко по-трудно и са по-опасни. Ако нямате стабилна маса или плот, на който да закрепите месомелачката, по-добре изберете електрическа.

почистване

Почистване

Също като сокоизстисквачката, месомелачката е уред, чието почистване е много досадно. Приготвянето на домашна кайма или наденички звучи чудесно, но почистването след това не. Производителите на месомелачки са взели това предвид и създават уредите все по-лесни за поддържане. Повечето от тях се разглобяват с един бутон, а свалящите им части са подходящи и за съдомиялни. Освен това вкусния домашен продукт оправдава малко по-досадното почистване на машината.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар