Един от най-потребните и удобни уреди за домакинството е кухненския пасатор. Той може да влезе в употреба за приготвянето на почти всяко ястие. Едва ли има домакинство, което не се е възползвало и не оценява ефективността му. Идеален уред за фино разбиване и смесване на твърди и меки храни, домашни супи, сосове или приготвяне на свежи напитки. Незаменим помощник за пасирането на детски пюрета и каши за най-малките членове на семейството. Предимството му е, че е удобен за работа и заема малко място. Също така може да се използва в различни съдове – кана, дълбока купа, тенджера и др.  Освен това придава мекота и пухкав кремообразен вид на храната.

Знаем, че изборът на пасатор трябва да бъде добре обмислен, за да бъде уредът най-удобният и правилен за вас. На пазара се предлагат разнообразни видове с различни функции, приставки и аксесоари. Всяка една марка предлага своите специфики и предимства. За това подготвихме няколко продукта, които имат различни функции и мощност.

Нашият избор за най-добрите пасатори

Два са основните видове пасатори: жични, които се захранват с кабел и безжични, които обикновено имат вградена батерия.

Важно е да знаете за какво най-често ще го използвате и колко мощен искате да бъде. Всяко домакинство обича различна храна и има своите предпочитания. Същото важи и за домакинските уреди, те трябва да се избират според нуждите на домакинството. Нашите предложения за най-добри пасатори ще ви помогнат да подберете най – практичния и удобен за вас, с най-правилните приставки, аксесоари, функции и сила на мотора.

1. Пасатор Bosch MSM66120

Виж цената

Пасатор Bosch MSM66120 е с изключително мощен мотор 600 вата, което му позволява да обработва съставки, които са предизвикателство за по-слаби модели. Освен това, благодарение на неговата мощност, той успява да задвижва и различни приставки.

Неговите остриета осигуряват оптимално действие на рязане и фини резултати на смесване, а  функцията AntiSplash предотвратява пръски и помага да поддържате кухнята си безупречна.

Благодарение на ергономичния, лек корпус и мека на допир дръжка, уредът е удобен за ръката. А големите  бутони гарантират комфорт и контрол на работата.

Bosch MSM66120 е с 12 настройки на скоростта, плюс турбо функция за перфектна последователност на всяка рецепта.

Предлага се с приставка чопър, която позволява нарязването на зеленчуци, билки, ядки, месо и сирене много по-бързо и лесно.  

2. Пасатор Gorenje HBX884QE

Пасатор Gorenje HBX884QE
Виж цената

Gorenje HBX884QE е с издръжлив мотор, който е изработен за надеждна и дълготрайна употреба.  Ергономичната дръжка е с удобен захват и бутон за максимална скорост, което го прави лесен и приятен за употреба. Пасаторът има сваляща се блендер приставка и остър и издръжлив четворен нож. Той е изработен от неръждаема стомана, която позволява бързо и качествено миксиране, нарязване и пасиране. Освен това уредът има богата гама приставки и аксесоари (чопър с купа, метална приставка за кълцане, купа за миксиране, стойка, бъркалка), благодарение на които може да се приготвя всякаква храна.
Други плюсове, които правят домакинския уред изключително полезен, са:
безшумен при работа, турбо бутон с незабавно усилване на скоростта, ефективен четворен нож.

Разглобява се бързо и е лесен за почистване.

3. Пасатор Philips Avance Collection ProMix HR1672/90

Пасатор Philips Avance Collection ProMix HR1672/90
Виж цената

Philips Avance Collection е лесен за управление ръчен пасатор. Благодарение на мощния 800 W мотор, задвижващ широка гама приставки, той позволява обработката на почти всякакви продукти. А резултата винаги е перфектна и вкусна храна. Технология, използваща специфична триъгълна форма в долната част на оста , за да създаде оптимален поток на храната и максимална ефективност за по-бързо пасиране. А SpeedTouch помага за задаването на подходящата скорост, за да предотврати изпръскването и същевременно да постигне фино смилане на продуктите. Остриетата са с титаниево покритие, което прави ножа много по-твърд и издръжлив от стоманените ножове.

Допълнително има аксесоар за нарязване, който може да накълца големи количества месо, подправки, ядки, сирене, шоколад и лук.

Ергономичната му дръжка го прави много удобен за хващане и боравенето с него е безопасно и лесно.
Този модел е подходящ за почистване както на ръка, така и в съдомиялна машина.

4. Пасатор Tefal Quickchef HB656838

Виж цената

TEFAL QUICKCHEF е мощен ръчен пасатор за постигане на фино смилане на всякакви храни. Уредът е много мощен, заради своя 1000 ватов мотор и 20 скорости. Освен това моделът е оборудван с протектор срещу пръски, което го прави изключително комфортен. Дръжката е мека и лесна за хващане дори и с мокри ръце. Допълнителните аксесоари, които допълват работата му са: чопър, тел за разбиване, мерителна купа и сменяем накрайник.

Почистването на уреда е лесно и удобно, както на ръка, така и в съдомиялна машина.

5. Пасатор Bosch MSM6S50B

Пасатор Bosch MSM6S50B
Виж цената

Bosch MSM6S50B е изключително удобен и практичен за всяко домакинство. Мощността му е  750 вата, което позволява обработка на много продукти, както и задвижване на различни приставки. Уредът е с 12 настройки на скоростта плюс турбо степен за най-добър резултат.Функцията AntiSplash осигурява оптимално действие на рязане и фини резултати на смесване. Материала, от който са изработени ножовете, е неръждаема стомана. Формата и мекотата на дръжката позволяват лесно и удобно захващане.  
Пасаторът е с аксесоари, които подобряват работата му – чопър,  бъркалка, мерителна чаша с капак.

Накрайника за пасиране, както и аксесоарите, са подходящи за почистване в съдомиялна машина.

6. Пасатор Braun MQ 500 Soup

Пасатор Braun MQ 500 Soup
Виж цената

Braun MQ 500 Soup е един от най-леките и удобни пасатори. Той е специално създаден за лесна употреба и комфорт при пасиране. Мощността му е 600 вата и има две скорости. Това позволява пасирането на по-меки храни, за които не се изкисва много издръжливост. Отличен помощник за  лесно приготвяне на млечни шейкове, супи, пюрета или кремове. Остриетата от неръждаема стомана смилат продуктите фино и бързо. Splash control technology гарантира чиста кухня с минимално разпръскване на храната.

Освен, че е лек и удобен за ръката, уредът е може да се почиства и в съдомиялна машина.

7. Пасатор 3in1 Russell Hobbs Desire 24700-56

3in1 Russell Hobbs Desire 24700-56
Виж цената

Този пасатор Russell Hobbs е идеален за блендиране, смесване, разбиване, фино нарязване и пюриране. С неговата мощност от 500 вата, той позволява лесно, удобно и фино нарязване и миксиране.

Стоманения накрайник за пасиране е в комплект с накрайник за разбиване и миксиране, 700мл висока купа, както и ниска 500мл чопър-купа, подходяща за кълцане и рязане. Макар да не е с много голяма мощност, този уред е перфектен за обработка на по-меки храни. Също така е удобен, защото е компактен и можете да го сложите където ви е удобно.

Някои от храните, които можете да приготвите с него, са: крем-супа, майонеза, салати, пюрета, детски храни, дайкири, кремове и други.

8. Пасатор Bosch ErgoMixx MS6CA4150

Пасатор Bosch ErgoMixx MS6CA4150
Виж цената

Пасатор Bosch ErgoMixx е мощен и комфортен пасатор с 800 ватов мотор. Тази мощност му позволява обработка на твърди продукти  и задвижване на различни аксесоари.  

Благодарение на 12-те си скорости, плюс турбо скорост, почти няма храна, която той да не може да смели – независимо дали режете зеленчуци, приготвяте шейкове или  крем-супа. Устойчивият и изключително остър QuattroBlade осигурява перфектно рязане  за нула време. Дори смесването на големи съставки е възможно и лесно. Функцията AntiSplash предотвратява пръски и позволява чистота при работа.

Понеже дръжката на всеки пасатор е от изключително значение, Bosch ErgoMixx има мека на допир дръжка плюс леснодостъпни и големи бутони, които гарантират оптимален комфорт и контрол с перфектно захващане за приплъзване.

Пасаторът има приставки, които позволяват обработването на различни видове продукти. Това са чопърът, с който съставки като билки, ядки, месо и лук се нарязват бързо и лесно,  бъркалка, с която можете да разбиете яйчен белтък,  кремове, леки смеси за кекс или вкусни десерти и мерителна чаша с капак за измерване, смесване и съхраняване.

Накрайника за смесване, както и приставките, могат да се почистват под течаща вода или в съдомиялната машина.

9. Пасатор Tefal Infiny Force Ultimate HB877D38

Пасатор Tefal Infiny Force Ultimate HB877D38
Виж цената

Пасатор Tefal Infiny Force Ultimate е един от най-мощните уреди за разбъркване, фино смилане, рязане, разбиване или смесване на продукти.

Неговата мощност е 1000 вата, което позволява перфектно смилане и на най-малкото парченце. Уредът е с 25 скорости и турбо функция. Благодарение на тях имате контрол при работа и смилане или разбиване до степента, която желаете.  Предпазителят против разплискване и меката дръжка осигуряват пълен комфорт по време на работа.

Модела разполага с обширна гама аксесоари и приставки – чопър, бъркалка и накрайник за пюре, за обработка на всякакъв вид храни.

Освен че е лек и удобен за ръката, пасаторът се почиства лесно и е подходящ за съдомиялна машина.

10. Професионален пасатор MX 40

Професионален пасатор MX 40
Виж цената

Професионален пасатор MX 40 е перфектното решение за пасиране и бъркане.
Неговата мощност е 400 вата, което го превръща в идеален и удобен уред за домашна употреба.
Разполага с приставки за пасиране и бъркане. Скоростта на тази за пасиране е 2500-11000 об/мин., а скоростта на приставка за разбъркване 250-1500 об/мин. Благодарение на двата аксесоара, с този уред могат да се приготвят зеленчукови пюрета, сосове, тесто, майонеза, доматено пюре, песто, кремове, бита сметана, суфле и др. Приставката за пасиране разбива фино съставките, а приставката за разбъркване смесва продуктите и им придава пухкав, кремообразен вид.

Плюсове на пасатора

Това не е от най-скъпите и необходими уреди, но е незаменим помощник в приготвянето на добре разбита, разбъркана и кремообразна храна. Освен че работи бързо и безшумно, той спестява ценно време. Почиства се лесно, не заема много място и може да се използва в приготвянето на почти всяка храна.  Благодарение на пасатора вие можете да разширите репертоара си от рецепти, защото той позволява приготвянето на широка гама от ястия и напитки.

Другия плюс на пасатора е, че за разлика от сокоизстисквачката например, запазвате целият продукт. По този начин получавате всички полезни вещества и взимате 100% от храната.
Пасаторът е уредът, който е най-добрия приятел на здравословната закуска. Всички знаем, че тя е най-важното хранене, но освен да е полезна, тя трябва да е вкусна. Можете да приготвите смути, шейк, пюре, домашен крем или вкусна крем-супа, която да ви набави необходимата доза витамини.

бош

Видове пасатори

На пазара се предлага широка гама от пасатори, които се различават по марка и мощност, по функции, приставки, тегло, дизайн и материал. Благодарение на разнообразието, всяко домакинство може да намери идеални уред, който да свърши най-добра работа.

 

Базов пасатор

Най-практичния и евтин пасатор е базовият. Той няма допълнителни приставки и аксесоари, а само накрайник за пасиране. Използва се по-рядко в кухнята и е незаменим помощник най-вече в смесването и разбиването на по-меки храни или напитки. Този вид може да е идеален за хора, които го използват за сосове, пюрета, крем-супи или разбъркване на съставките за кремообразен десерт.

С много приставки и функции

Разбира се, колкото повече приставки и функции има, толкова по-добър е той и с него могат да се извършват разнообразни операции. Всяка една приставка има различна функция.

Пасиращата приставка е може би най-важната. Тя е тази, която изпълнява главната роля при приготвянето на ястия с пасатора. В зависимост от мощността на уреда и материала на остриетата, пасиращата приставка може да реже и смила различни по големина и твърдост продукти.
Най-универсалната приставка е тази за разбъркване. Много често ще я срещнете и като бъркалка за яйца. Тя е идеална за бъркане на вече кремообразни или течни продукти.

Другата приставка е тази за чопър, която е идеална за рязане на билки, ядки, лук и др.
Накрайникът за пюре е една от най-полезните приставки за тези, които обичат да приготвят вкусни пюрета с перфектна плътност.
За да имате пълен комплект аксесоари е хубаво да изберете пасатор, който се предлага с мерителна купа/кана – една или няколко.

braun

Безжичен пасатор

Безжичните пасатори са все по-популярни и повече компании се стремят да произвеждат такива. Те са идеалното решение, ако искате гъвкавост и бързина в кухнята. С подобен уред можете да се „разхождате“ навсякъде и да го поставяте където ви е удобно.

Минусът на този вид често е в тежестта. Тъй като батерията е вградена в него, той тежи повече от жичния. Освен това трябва да се зарежда през определено време, най-вече ако го използвате дълго време.

Как да изберете добър пасатор

Ако сте решили да си купите пасатор или да смените стария с нов, е важно да изберете най-подходящия и практичен за вас. Ако използвате много често уреда, то е важно той да е достатъчно лек, но и с мощен мотор. Ако пък ви е нужен по-рядко, за приготвянето на малко количество храна, не е нужно да натоварвате бюджета си излишно с много скъп модел. С вашият опит в кухнята и предпочитанията ви за храна, трябва да определите какво е важно за вас да има пасаторът. Ето няколко критерия, на които да обърнете внимание:

Мощност

Мощността е от изключително значение, когато избирате пасатор. С колкото по-мощен мотор е уредът, толкова по-твърди продукти може да разбива и пасира. Освен това тук е добре да знаете, че от мощността зависи дали уредът ще може да задвижва всички видове приставки. Ако използвате пасатора често и за по-твърди и трудно смилаеми храни, задължително изберете по-мощен. Разбиването на лед и ядки например не е лесна задача за всеки уред. За тази цел ви е нужен по-добър мотор.

Регулиране на мощността

Функцията за регулиране на мощността определя колко лесно и удобно може да се работи с уреда. По-евтините пасатори често са с по-малко скорости, а по-скъпите с повече плюс турбо. Различните скорости мелят, пасират и разбиват продуктите по различен начин. По-ниските определено са за по-меки храни или кремове, които не изискват силни обороти. Най-високите скорости съответно са за по-твърди храни, ядки, лед и др.

Тегло

Когато избирате пасатор е важно освен да е функционален, но и да бъде удобен за работа. Теглото тук е от ключово значение. При възможност преди покупка, изпробвайте модела, за да видите дали е удобен и лек. Производителите непрекъснато усъвършенстват своите уреди в тази насока, но някои пасатори са направени от по-тежки материали или моторът им тежи повече. Дали е безжичен (тоест има вградена батерия, която го прави по-тежък) или е с кабел за контакт, също е от значение. Батерията допълнително го утежнява. Пластмасовите модели са по-леки от металните, но пък металните са по-издръжливи и здрави.

Материал

Материалите, от които е направен този кухненски уред, са важна част от ефективността му. Най-често са направени от пластмаса или метал или комбинация от двете. По-здравите и издръжливи са основно от метал с ножове от неръждаема стомана или титаново покритие, докато по-евтините са пластмасови с остриета от стомана. Ако използвате пасаторът, за да разбиете, смелите или разбъркате горещи продукти, по-добре е да търсите метален.

купа за пасатор

Марка

Марката не е най-важното нещо, което да наклони везните към един или друг пасатор. По-важно е да определите какъв бюджет бихте отделили за него и да търсите уред според това. Също така е от значение колко често и какви продукти искате да пасирате. Ако ще го използвате основно за пюрета, супи и крем, то не е нужно да се спирате на много висок клас уред с голяма мощност и много функции. Тук ще ви свърши работа по-обикновен, който има само основни степени. Ако обаче планирате да го използвате често за твърди продукти, яйца, билки, ядки и лед, по-добре изберете скъп, но функционален и мощен пасатор. По-издръжливите материали правят уредът по-скъп. Това се отнася основно за ножовете на пасатора, които е важно да са здрави.

Допълнителните приставки и аксесоари също оскъпяват покупката. Ако не възнамерявате да използвате различните приставки и аксесоари, е добре да се замислите дали си заслужава да платите и за тях.

Безопасност

Безопасността също е от ключово значение. Пасаторът има остри ножове, които са открити в долната му част. Повечето модели имат преграда, която обвива ножовете и помага храната да не се разплисква, когато работите.

Заключение

Каквото и да правите, когато избирате пасатор винаги е добре да пробвате дали ще ви е удобно да го държите и да работите с него. Може уредът да е малък и компактен, но работата с него да измаря ръката ви, ако го използвате продължително. Затова запомнете, най-добрият пасатор е този, който е функционален и удобен модел.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар