Прахосмукачката е един незаменим уред за почистване на дома. Макар вече да има различни начини за поддържане на помещенията, тя си остава най-универсалното решение за справяне с праха и мръсотията.
Много хора не обичат да работят с прахосмукачка, защото вдига много шум и събралата се мръсотия в торбата ѝ е неприятна за почистване. Не се притеснявайте за това –  производителите усъвършенстват и модернизират моделите все повече, което ги превръща във все по-удобни и компактни уреди за почистване. Изхвърлянето на събралите се боклуци вече не е толкова неприятно занимание, защото става много лесно с едно движение.

Марките работят и над това да правят колкото е възможно по-олекотени и безшумни уреди. Също така добавят допълнителни функции и модернизирани четки, които улавят най-фините частици прах, за да може домът ви да бъде чист и свеж.
Днешните прахосмукачки стават и все по-енергоспестяващи, защото производителите се стремят не само към безупречното качество на материалите, но и към икономичността и безопасността на машините.

Нашият избор за най-добрите прахосмукачки

Ако ви трябва уред, който да се използва често и да бъде основен начин за почистване във вашия дом, то тогава е добре да проучите внимателно какво се предлага на пазара и кой модел би бил най-подходящ за вас. Има както по-бюджетни уреди с основни функции и по-малко мощност, така и по-висок клас, които несъмнено биха издържали повече време и имат допълнителни екстри и приставки.
Подбрахме различни модели с техните най-важни характеристики, за да ви улесним в избора на най-удобния и практичен за вас уред.

1. Прахосмукачка без торба Rowenta X-Trem Power Cyclonic Facelift RO7266

Прахосмукачка без торба Rowenta X-Trem Power Cyclonic Facelift RO7266
Виж цената

Rowenta X-Trem Power Cyclonic Facelift RO7266 е прахосмукачка от висок клас, подходяща за почистване както на много меки повърхностни, така и на твърди настилки като ламинат, паркет, теракот и други.
С мощност от 550 вата и вместимост на контейнера от 2,5 литра, уредът позволява много добро почистване и на най-замърсените повърхности. Основната четка е с иновативен дизайн и две позиции, които позволяват лесно плъзгане и движение през различни неравности.
Дизайна на прахосмукачката е ергономичен – има удобна дръжка и големи колела за по-безпроблемно движение. Технологията „Еffitech motor“ позволява почистване с по-малко потребление на енергия.

Контейнера за прах се отстранява с едно движение от машината, което позволява лесното му почистване. В комплекта са включени и четки за тесни пространства,  за животинска козина, за тапицерия и допълнителна малка четка.

2. Прахосмукачка Stick 2 в 1 Philips PowerPro Duo FC6168/01

Виж цената

Stick 2 в 1 Philips PowerPro Duo FC6168/01 е вертикална прахосмукачка с акумулаторни батерии, с която можете да почиствате безжично. Благодарение на това достъпът до всяко едно кътче е много по-лесен и не се налага да се съобразявате с положението на контактите или дължината на кабела. Батериите са литиево-йонни, 18-волтови и издържат по-дълго от обикновените. Също така батериите от този тип са много леки и не утежняват  уреда.
Модела е с технология PowerCyclone, която засмуква лесно и най-малките частици замърсяване, а в комбинация с TriActive накрайника получавате максимална ефективност както при много меки, така и при твърди повърхности и настилки. Уредът има приставки и функции за почистване на мебели, тапицерия и животински косми.
Контейнерът за боклук е проектиран да се отстранява и изпразва много лесно, без да се налага да докосвате събралата с мръсотия.

3. Прахосмукачка без торба Rowenta Compact Power 3A RO3753

Прахосмукачка без торба Rowenta Compact Power 3A RO3753
Виж цената

С много добро съотношение качество/цена е модела Rowenta Compact Power 3A RO3753. Благодарение на моно-циклонната система (с две нива на филтрация) праха от засмукания въздух се филтрира до 99%. Моторът на уреда е 750 вата, но производителността му е колкото на по-мощна прахосмукачка, сравнено с други уреди на марката.
Rowenta Compact Power е ергономична, компактна и удобна за използване. С капацитет от 1,5 литра и филтър от пяна, контейнерът за прах се отстранява и почиства лесно. Дръжката е удобна за захващане, а големите колела маневрират без много усилия от ваша страна.
В комплекта е включена и четка за тесни пространства, за по-голям комфорт при работа.

4. Прахосмукачка без торба Samsung VCC43Q0V3B

Прахосмукачка без торба Samsung VCC43Q0V3B
Виж цената

Samsung VCC43Q0V3B е много добър избор за практичен и удобен уред. Тя е с мощност от 850 вата и капацитет на контейнера от 1,3 литра. Благодарение на двете камери (или двете отделения за прах) VCC43Q0V3B филтрира въздуха много по-добре и улавя не само по-големите частици мръсотия, но и най-малките.
Уредът е без торба, а с контейнер, който се изпразва много лесно – с натискане на един бутон отделяте кошчето, а след това изсипвате събралата се мръсотия директно в кофата за боклук.
Благодарение на HEPA филтрирането, изходния въздух на прахосмукачката е чист без останали частици прах. Гаранция за това е сертификатът на модела от немския институт за тестване SLG. Освен основната четка, с уреда получавате и аксесоар за почистване на тесни пространства.

5. Прахосмукачка без торба Philips PowerPro Compact FC9331/09

Прахосмукачка без торба Philips PowerPro Compact FC9331/09
Виж цената

Philips PowerPro Compact FC9331/09 е висок клас компактна прахосмукачка със стилен дизайн. Мотора на уреда е с мощност до 900 вата, което гарантира всмукване и на най-дребните и фини частици. В комбинация с технологията PowerCyclone 5 този модел почиства до съвършенство праха от всмукания въздух. Накрайника за почистване на уреда е с иновативен дизайн и успява да извърши 3 действия с едно минаване – почиства най-дълбоко скрития прах, всмуква едри отпадъци, а четките от двете му страни събират мръсотията около мебелите или стените.
Прахосмукачката е лека за пренасяне, а системата ActiveLock позволява удобно монтиране на приспособленията към основната тръба.
Уредът е с контейнер за мръсотия, който се откача и почиства без да разпилява прах извън него.

6. Перяща прахосмукачка 2400W, Arnica Hydra Rain Plus

Arnica Hydra Rain Plus
Виж цената

Arnica Hydra Rain Plus е професионална прахосмукачка, която позволява както сухо, така и мокро почистване. С нея можете да изперете килими, тапицерия, матраци и дори завеси. Мощността ѝ е 2400 вата, което позволява изсмукване както на най-фините частици замърсяване, така и на водата от повърхностите. Уредът има високоефективен НЕРА филтър, който отделя частиците прах от засмукания въздух.
Прахосмукачката е с ергономичен дизайн, лесна за захват дръжка и лесно подвижни колелца от висококачествен материал. Турбо четката успява да улови както по-големите частици мръсотия, така и най-малките замърсявания.
Резервоарът за сухо почистване е с обем 2 литра, а резервоарът за вода с възможност за пране със шампоан е 6 литра.
Освен основната тръба и турбо четка, в комплекта са включени накрайници за килими и за гладък под, четка за пердета и накрайник за възглавници и тапицерия.

7. Прахосмукачка без торба Bosch 3A BGS05A220

Прахосмукачка без торба Bosch 3A BGS05A220
Виж цената

Bosch 3A BGS05A220 е компактна леснопреносима прахосмукачка с контейнер. Благодарение на мощността от 700 вата и капацитета на контейнера от 1,5 литра можете да почистите голямо пространство без проблем. Филтъра на уреда успява да отдели частиците прах от всмукания въздух и осигурява чистота и свежест. Той се поддържа лесно, защото е подходящ за измиване с вода.

Модела е с най-високия клас на енергийна ефективност – А. Това гарантира качество при почистването и на по-труднодостъпни места, ъгли и килими.

8. Робот прахосмукачка Roborock Cleaner S5 MAX

Робот прахосмукачка Roborock Cleaner S5 MAX
Виж цената

Roborock Cleaner S5 MAX е иновативна прахосмукачка робот, с която почистването става с минимални усилия. Уредът се управлява и настройва с приложение в телефона. След като сканирате пространството за почистване с приложението, робота знае как да навигира сам, за да почисти навсякъде. С функцията за автоматично презареждане, уредът ще се върне на станцията за зареждане, ако батерията му падне до 20%. Така роботът няма да се изключи преди да е почистил навсякъде в помещението.

Робота има удвоен резервоар за вода (с капацитет 0,46 литра), за да може да обхване по-големи пространства без да се налага допълнително зареждане. Уреда има и моп панел, който се сваля и почиства лесно.

9. Ръчна прахосмукачка Philips Mini Vac FC6142/01

Ръчна прахосмукачка Philips Mini Vac FC6142/01
Виж цената

Компактната и олекотена ръчна прахосмукачка Philips Mini Vac FC6142/01 е идеално решени за почистване на мебели и по-малки пространства. Благодарение на системата „мокро и сухо“ лесно можете да се погрижите за разлети напитки, паднали парченца храна, мъхове или прах.

Philips Mini Vac е с никел-металхидридни батерии от 4,8 волта и с тънка основа за зареждане, която може да се поставя на масата или на друго удобно за вас място. Уредът е с двустепенно филтриране, което в комбинация с високата всмукателна мощност пречиства въздуха и от най-малките частици прах. Дизайна на ѝ е ергономичен, за да може дръжката да се захваща лесно, а накрайника за почистване успява да достигне и до по-труднодостъпните места. Контейнерът, в който се събира мръсотията, се отделя с едно щракване и се изпразва без да се налага да докосвате събралия се в него боклук.

10. Мултифункционална прахосмукачка Karcher WD 3

Мултифункционална прахосмукачка Karcher WD 3
Виж цената

Karcher WD 3 е мултифункционална прахосмукачка. Уредът може да се използва за почистване както на дома, така и на двора, гаража, мазето и дори автомобила.  Патронният филтър позволява както сухо, така и мокро почистване, а в комбинация с издръжливия 17-литров контейнер, модела WD 3 може да почиства и съхранява голямо количество мръсотия. Уредът е подходящ и за изсмукване на вода, но след това филтъра трябва да се изпере и да се изсуши преди следващо използване. Karcher WD 3 има и функция за издухване, с която можете да събирате падналите в двора листа например.
Модел с максимално ергономичен дизайн – има четири лесно подвижни колела, удобна дръжка и дълъг кабел.

Видове прахосмукачки

Основно прахосмукачките се различават по това дали са с торба или с контейнер. Също така някои прахосмукачки са с кабел и ви е нужен контакт наблизо, за да ги използвате, а други са безжични (с батерии), което позволява повече мобилност. Друга важна характеристика, която различава видовете, е това дали са само за сухо или включват и функция и за мокро почистване.

С торба

Макар прахосмукачките с торба да са по-рядко срещани, има производители, които все още ги предлагат. Те имат една  торба за многократна употреба, в която се събира боклука, и тя трябва да се почиства ръчно, когато се напълни. Сега вече се предлагат и еднократни торбички, които могат направо да се изхвърлят след използване и да се заменят с нови. Несъмнено уредите от този вид са непредпочитани, защото почистването ръчно на всичкия прах и боклук от прахосмукачката не е приятно занимание.

прахосмукачки мнения

Без торба

В по-усъвършенстваните класически прахосмукачки торбите за еднократна или многократна употреба са заменени с контейнери. Те се изпразват много по-лесно без да се налага да се докосвате до мръсотията. Това е решение на все повече производители, които се стремят да улеснят работата на потребителите. Контейнерите най-често са изработени от издръжлив пластмасов материал и се отстраняват от уреда за почистване с един бутон, след което просто трябва съдържанието да се изсипе в кошчето за боклук.

Вертикална прахосмукачка

Вертикалните прахосмукачки често са безжични и работят на батерии. Разликата с обикновените е, че мотора, филтъра и контейнера са закачени на вертикалната тръба. Така уреда може да се използва само в изправено положение, което в повечето случаи е минус. С този тип уред почистването на труднодостъпните места, като под леглото или дивана например е невъзможно. Също така контейнера често е по-малък от този на обикновените прахосмукачки, което налага многократното му изпразване, ако чистите големи помещения. Плюса на този вид прахосмукачки е, че са по-мобилни и по-олекотени от другите. Също така не трябва да се навеждате, за да почиствате, защото дръжката ѝ е достатъчно високо, за да я използвате в изправено положение.

Ръчна

Ръчната, както подсказва името ѝ, е безжична прахосмукачка подходяща за хващане и почистване с една ръка.Тя е компактна и олекотена, но с достатъчно мощност да засмуче замърсявания от различни повърхности  като кухненски плот и различни мебели. Капацитетът на контейнера на този вид уреди е доста по-малък, но тя може да свърши много добра работа за малко количество мръсотия, разлети напитки или храна, мъхове и прах.

Безжична

Безжичната прахосмукачка е тази, която чисти без да се налага да я държите включена в контакта. Тя работи с батерии, които най-често издържат до около час. Това означава, че уредът е подходящ за по-малки помещения и домове, за да не се изключи по средата на работата. Плюсът им е, че са много мобилни и лесно преносими.
Някои от най-интелигентните уреди имат програма за самозараждане, но това се отнася само за прахосмукачките робот.

безжични прахосмукачки

Робот

Интелигентната или прахосмукачка робот е иновативен уред за почистване. Тя е създадена да може да работи сама, без да се налага вие да участвате в процеса на почистване. От вас се иска само да я настроите, да сканирате с телефона си помещението, което ще почиства и да я включите. Минусът на този вид прахосмукачки е, че са много малки и често не много мощни. Ако замърсяването е много и има едри частици, този уред няма да може да почисти добре. Също така капацитетът на контейнера му е много малък, което изисква да го почиствате често. Повечето прахосмукачки робот са подходящи и за мокро почистване, защото имат добавен моп в устройството си.

За мокро и сухо почистване

Най-мултифункционални са прахосмукачките за сухо и мокро почистване. Те са много по-мощни от обикновените уреди, за да могат да изсмучат добре влагата или водата от повърхностите.

Ръководство за покупка

Когато избирате прахосмукачка, трябва да прецените за какви пространства ви трябва и колко често ще я използвате. Според тези основни неща ще можете да определите кой вид би бил най-подходящ за вас.

Нужди и начин на употреба

Ако използвате по-често прахосмукачката за почистване на големи помещения, то най-добре ще е да помислите за уред с по-голям капацитет на контейнера, както и с повече мощност. Ако обаче я използвате за по-малки и не много замърсени места, то ръчна, вертикална или прахосмукачка робот биха ви свършили идеална работа.
Също така трябва да вземете предвид и това дали чистите и други повърхности освен твърдия под. За килими, мокети, тапицерия матраци или завеси може би ще е добре да заложите на уред, който предлага сухо и мокро почистване.  Ето някои от основните характеристики, на които да обърнете внимание:

Мощност

Както при всеки уред и тук мощността е от значение. Колкото по-голяма е мощността, толкова по-силно може да засмуква. Това е важно, ако използвате уреда за чистене на по-замърсени повърхности, килими или мокети. По-мощни са и прахосмукачките, които предлагат и мокро почистване, за да изсмучат качествено водата от повърхностите.

без торба

С торба или без

Без съмнение по-удобни са прахосмукачките с контейнери.  Почистването им е много по-лесно и удобно от това на еднократните торби. Контейнерите понякога оскъпяват продукта, особено, ако капацитетът му е по-голям. Компромисен вариант е прахосмукачка със торбички за многократна употреба, така няма да се налага да докосвате събралата се мръсотия.

Капацитет на контейнера

Ако чистите много често големи помещения, капацитетът на контейнера е важен за вас. При уред с повече литри, няма да се налага да го изпразвате много често.
За по-малки пространства, които не са много мръсни, можете да изберете прахосмукачка с по-малък или среден размер контейнер.

Филтри и алергии

Специалните филтри като НЕРА (ХЕПА) са проектирани да отделят и най-фините частици прах от всмукания въздух. Уредите, които имат такива филтри, са подходящи за хора с алергии, защото почистват в дълбочина и оставят свежест след себе си.

Тегло и мобилност

Мултифункционалните прахосмукачки, които предлагат сухо и мокро почистване, обикновено са най-тежки. По-големия капацитет на контейнерите също утежнява машината.
Ако прахосмукачката ви трябва за по-малък дом, в който има много мебели и тесни пространства, е по-добре да заложите на по-малка, но лека прахосмукачка. Може да комбинирате вертикална с ръчна прахосмукачка, за да имате варианти и за пода и ъглите, и за мебелите и меките повърхности. По-компактните модели са олекотени, имат големи колела и удобни дръжки, което позволява повече мобилност.
Уредите с по-голям капацитет на контейнера и с по-мощни мотори са не само по-тежки, но и по-обемни. Производителите на такъв тип прахосмукачки се стараят да ги предлагат с повече колелца, както и с удобни дръжки. Винаги проверявайте дали се движи лесно, ако решите да заложите на този вид.

Ниво на шум

Шумът, който издава е едно от най-неприятните неща, свързани с прахосмукачките. Той се измерва в децибели (db) и колкото по-малка е цифрата, толкова по-тихи са те. Силата на децибелите може да варира от 78 до към 69.

Аксесоари

Повечето прахосмукачки се предлагат с поне една допълнителна поставка – за тесни пространства. Някои имат и отделни четки за косми, тапицерия и килими. В комплекта на уреди за сухо и мокро почистване ще намерите четка, която е по-тънка и е подходяща за изсмукване на водата от повърхностите. Някои прахосмукачки с по-малки контейнери могат да имат и допълнителна приставка за събиране на по-твърди и големи боклуци. Обръщайте внимание на това какви приставки се предлагат с основната четка, ако имате по-специални места или повърхности за чистене.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар