С пречиствател за въздух можете да подобрите качеството на въздуха във вашия дом.

Мръсния въздух е често срещан във всеки дом, но малко хора обръщат внимание на този сериозен проблем. За да постигнете здравословна среда без бактерии, вируси или дим ще Ви е необходим добър пречиствател за въздух. С това устройство ще можете напълно да премахнете тези опасни и вредни елементи за вашето здраве.

Нашия избор за най-добри пречистватели на въздух

Може да не изглежда така, но повечето жилища са засегнати от замърсяване на въздуха, което може да причини здравословни проблеми и алергии. 

Най-доброто решение на този проблем е редовната употреба на пречиствател за въздух. В тази статия ви предлагаме да разгледате няколко от най-добрите, според нас модели. 

За да научите повече за тях, ви препоръчваме да продължите да четете. Не пропускайте и нашите съвети за покупка, за да можете да изберете този, който отговаря най-добре на вашите нужди.

Пречиствател за въздух Dyson Pure Cool Link TP02
Виж цената
 • Филтър HEPA
 • 10 нива на филтрация
 • Wi-Fi свързаност
 • Управление чрез мобилно устройство Android/iOS
 • Максимална мощност 56 W
 • Ниво на шум 62 dB

Dyson Pure Cool Link TP02 има високото ниво на филтриране и ниско ниво на шум. Този модел е идеален за хора с алергии или с респираторни проблеми.

Има филтрираща система, способна да задържа 99,95% от замърсяващите частици и да елиминира всички видове миризми. Освен това TP02 има сензори, които следят качеството на въздуха и филтрира само когато е необходимо. Tози автоматичен режим гарантира, че заобикалящият Ви въздух винаги остава чист, като същевременно пести енергия.

Можете също да проверите необходимостта от смяна на филтрите, качеството на въздуха и да промените настройките чрез приложението Dyson Link. 

Мощността на вентилатора е регулируема (нощен режим), можем дори да деактивираме тази опция, така че да действа само като пречиствател.

Пречиствател за въздух Philips AC2889/10

Пречиствател за въздух Philips AC288910
Виж цената
 • Филтър HEPA
 • 3 автоматични режима
 • Bluetooth свързаност
 • Управление чрез мобилно устройство Android/iOS
 • Максимална мощност 59 W
 • Ниво на шум 64 dB

Модела Philips AC2889/10 разполага с три филтъра: предварителен, активен въглен и Hepa. Те са по-добри от другите съществуващи видове и задържат повечето вредни частици намиращи се във въздуха.

Ефективността му е доста добра, поради което силно се препоръчва за всички, които страдат от алергии и се нуждаят от възможно най-чист въздух.

Той има 3 автоматични режима, така че можете да го адаптирате към това, от което се нуждаете най-много. Работи с незначителен шум като генерира максимум 64 dB.

Технологията AeraSense открива замърсяването и това позволява на устройството да работи автоматично. Освен това предупреждава, когато е време за смяна на филтъра, така че винаги да пречиства правилно.

Друга добра функция е и таймерът, който помага да го оставите включен за няколко часа, когато си лягате.

Пречиствател за въздух LG PuriCare Wi-Fi AS60GDWV0

Пречиствател за въздух LG PuriCare Wi-Fi AS60GDWV0
Виж цената
 • Йонизираща функция
 • 360 ° пречистване
 • 5 нива на скорост
 • Wi-Fi свързаност
 • Максимална мощност 40 W
 • Ниво на шум 50 dB

Този пречиствател за въздух премахва 99,95% от замърсяващите микрочастици, както е обещано от неговия производител LG. Освен добре свършената работа, със своя дизайн придава естетика на пространството.

Във всеки случай, той не само премахва вредните газове, но и премахва неприятните миризми, което го прави много добър избор за офиси и търговски помещения.

Пречиствател за въздух Dyson Pure Cool Me BP01

Пречиствател за въздух Dyson Pure Cool Me BP01
Виж цената
 • Пречистване, вентилатор
 • HEPA филтър
 • 10 нива на скорост
 • Максимална мощност 40 W
 • Ниво на шум 43.5 dB

Pure Cool Me от Dyson се откроява със своя компактен размер и иновативен дизайн. Освен функцията си като пречиствател за въздух, този модел може също да изпълнява функцията на вентилатор.

Много е лесен за пренасяне от едно до друго място. Работи много тихо и разполага с таймер, което го прави идеален за използване през нощта.

Има много иновативна система, която позволява потокът от пречистен въздух да се разпределя под ъгъл от 70º, така че да достига до всяка точка на стаята.

С неговата гениална сферична система можете да насочите въздушната струя, накъдето пожелаете.

Пречиствател за въздух Levoit Core 400S

Levoit Core 400S
Виж цената
 • True HEPA филтър
 • 3-степенна филтрация
 • 4 нива на скорост
 • Гласови команди с Amazon Alexa или Google Assistant
 • Максимална мощност 24 W
 • Ниво на шум 24 dB

Ако имате нужда от пречиствател за въздух, който дава добри резултати, можете да закупите Levoit Core 400S.

Този модел е със 3-степенна филтрация и е способен да улавя прах и косми от домашни любимци, които се носят из въздуха.

Изразходва много малко енергия и дори можете да го управлявате с гласови команди, поради неговата съвместимост с Alexa и Google Assistant.

Пречиствател на въздух Rowenta PU3040F0 PURE AIR

Rowenta PU3040F0 PURE AIR
Виж цената
 • Филтриране до 99,99%
 • 3-степенна филтрация
 • 4 нива на скорост
 • Ниво на шум 52 dB

Пречиствател за въздух Rowenta PU3040F0 има четири нива на филтриране, което според производителя гарантира ефективност при намаляване на замърсяването на въздуха в помещенията до 99,99%.

Rowenta PU3040F0 разполага с интелигентна система, която открива нивото на замърсяване в помещението чрез сензор за частици и може автоматично да регулира скоростта в зависимост от качеството на въздуха.

Освен таймера за автоматично изключване и програмиран старт до 8 часа, Rowenta PU3040F0 има система за предупреждение за смяна на филтрите, която ще Ви сигнализира, когато е нужна смяна на някой от филтрите.

Пречиствател за въздух Xiaomi Mi Air Purifier 2H

Пречиствател за въздух Xiaomi Mi Air Purifier 2H
Виж цената
 • Филтър HEPA
 • 3 автоматични режима
 • Wi-Fi свързаност
 • Управление чрез мобилно устройство Android/iOS
 • Google Assistant и Alexa
 • Максимална мощност 31 W
 • Ниво на шум 66 dB

Xiaomi произвежда всякакви устройства, включително и пречистватели на въздух като този Mi Air Purifier 2H.

Той е оборудван с 3 филтъра: предварителен филтър за големи частици, HEPA филтър за улавяне на частици с диаметър 0,3 μm и по-големи и висококачествен филтър с активен въглен.

Има и 3 режима на работа – при автоматичният въздушният поток се регулира в зависимост от неговото качество; при ръчния филтрирането на въздуха се регулира чрез приложението и нощен, безшумен режим, който е идеален за почивка.

Може да бъде управляван с гласови команди чрез мобилно устройство, като същевременно ефективно премахва частиците със своя формалдехиден филтър. Също така е един от най-добрите пречистватели на въздух по отношение качество и цена.

За кой се препоръчва употребата пречиствател за въздух?

На първо място всеки, който страда от алергия към цветен прашец, акари или влага (мухъл).

Всеки, който желае да премахне излишната влага може да избере добър влагоабсорбатор.

Концентрацията на алергенни частици е отговорна за предизвикването на кризи при хора, страдащи от астма или ринит. Това е основателна причина за употребата на този уред, както при възрастни, така и при деца, засегнати от тези заболявания.

За страдащи от астма

Все повече хора страдат от астма или ринит. Използването на пречиствател за въздух е благоприятно, както за предотвратяване на кризи, така и за намаляване на възможността за обостряния.

Акарите, бактериите и гъбичките се носят във въздуха и се вдишват от бебета и деца. Твърде висока концентрация на алергени във въздуха може да бъде причина за кихане, сърбеж в очите или носа, кашлица, хрипове, проблеми с дишането, дори главоболие.

Затворени помещения с малко или никаква вентилация

Помещения като класни стаи, офиси или ресторанти и места с висока концентрация на хора.

За възрастни хора 

Препоръчва се за възрастни хора с хроничен бронхит, които са изложени на повишен риск от белодробни инфекции. Както при децата, так и здравето на възрастните хора е по-деликатно от това на хората на средна възраст. Предпазването им от бронхит, пневмония е важно. Всичко това е възможно чрез подобряване на качеството на въздуха с пречиствател за въздух.

За хора със сърдечно-съдови заболявания

Освен хора с респираторни проблеми, всички със сърдечно-съдови заболявания като хипертония или артериосклероза могат да се възползват от употребата на такъв уред, за да намалят нивата на замърсяващи агенти. Няма много ясни доказателства за влиянието му, колкото при респираторните заболявания, но със сигурност ще има положителен ефект.

Домове с домашни любимци

В домакинствата с домашни любимци се разнасят косми от кучета, котки или канарчета, които създават замърсявания и предизвикват кризи при податливи хора с алергии или ринит.

Домове, където има пушачи

Концентрирания дим прониква в завеси, дивани и дрехи, да не говорим за влиянието на тютюневия дим на белите ни дробове. С пречиствател за въздух ще елиминирате миризмите и освен това ще предпазва децата и хората, които не пушат.

Жилища с кухня и всекидневна в общо помещение

Въпреки че имат добро разположение, в тези помещения се концентрират миризми от готвенето в кухнята. Пречиствателят Ви позволява да готвите, без да се страхувате, че цялото жилище ще смърди от миризмата на храна. За да се възползвате от тази функция трябва да се уверите, че има качествен филтър с активен въглен.

Офиси и работни места

На работни места с повече служители се натрупва прах по компютри, принтери и други техники, което може да доведе до намалена производителност по време на работа. Освен това, лошото качество на въздуха на работното място може да доведе до умора, главоболие и сърбеж в очите.

Филипс

Ръководство за покупка на пречиствател за въздух

Изборът на пречиствател за въздух е задача, която не бива да се взема с лека ръка. Този уред не е от най-евтините, така че трябва да изберете такъв, който напълно отговаря на вашите нужди. Сред характеристиките, които трябва да имате предвид, преди да купите са:

Обема на стаята

Измерете стаята, в която възнамерявате да използвате устройството. Умножете височината по ширината по дълбочината, за да изчислите обема в кубични метри на вашата всекидневна, офис или спалня.

Спалните обикновено са по-малки и затова се нуждаят от филтрирането на по-малко кубически метри. Във всекидневна или офис, които обикновено са по-големи помещения ще е нужна повече мощност и по-голям въздушен поток. Не забравяйте да проверите тези характеристики. 

Разходи за поддръжка

Тези пречистватели за въздух имат филтри, които трябва да се сменят. Добре е да имате предвид, че освен покупката, на всеки няколко месеца ще трябва да сменяте филтрите. Има евтини и скъпи филтри, като цената зависи от размера им.

Консумация на енергия

Точно като хладилник или пералня, тези уреди употребяват все по-малко електроенергия и са оценени с известните сертификати за енергийна ефективност. 

Опитайте се да изберете модел с по-висока първоначална цена при закупуването. В дългосрочен план ще консумира по-малко и в крайна сметка ще спестите с икономията на енергия, както и ще опазвате околната среда.

Лесна употреба

Има устройства с много функции, които никога няма да използвате. Изберете това, което е по-лесно за използване и с функции, от които наистина ще се възползвате. Вярно е, че има модели с Wi-Fi и Bluetooth свързаност, които можете да управлявате от мобилния си телефон, но те са по-скъпи поради множеството функции. Ако не сте фен на модерните технологии, можете да заложите на практичността. Можете да похарчите повече за модел с по-голяма мощност или по-малко шум.

Размер на устройството

Има ръчни преносими пречистватели на въздух, които обикновено са по-малки. На пазара ще намерите и уреди със средни размери за по-малки, и има пречистватели за по-големи стаи. Изберете добре модела, който няма да е прекалено обемист и да Ви пречи. Разгледайте моделите с достатъчните характеристики и изберете най-малкия размер.

Ниво на шум

Имайте предвид, че това е уред, който работи продължително време, така че трябва да изберете модел с възможно най-ниски децибели. Не пропускайте тази подробност, за да не направите употребата му неприятна.

Ако ще го използвате в спалня имайте предвид, че повечето от тях имат нощен режим, който намалява мощността, като запазва ефективността на филтрирането. Като цяло нивото на шум оказва пряко влияние на цената. Колкото по-модерна и по-тиха технология, толкова по-висока е и цената.

Йонизираща функция

Йонизиращата функция е функция, която се предлага от някои пречистватели на въздух. Това е процес, в който се освобождават отрицателно заредени йони, които по химичен път се присъединяват към положителните частици, които се генерират, особено от домакинските уреди и електроника като компютри, телевизори и др.

Предполага се, че тези положителни частици са  вредни за нашето здраве. При събирането на двете части се образуват по-тежки елементи, които падат на земята и вече не са опасни за нас и нашите деца.

Индикатор или аларма за смяна на филтъра

Както автоматичните кафемашини Ви сигнализират когато трябва да декалцирате, така и някои пречистватели Ви дават сигнал кога да измиете или да смените филтъра. По този начин вие ще поддържате качеството на въздуха и поддръжката на вашето устройство на най-добро ниво.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар