За тези, които не са на ясно по темата нека започнем с това, че това са смарт часовници, които изпълняват много повече функции от стандартните модели. Следят здравето на потребителя, показват най-разнообразни известия, изпращат имейли и съобщения. Също така ви позволяват да сърфирате в Интернет, много от моделите имат GPS и позволяват свързването със социални мрежи. С най-модерните можете дори да плащате на касата в супермаркета, без да имате нужда от портфейла си.

Най-добри смарт часовници

За любителите на технологиите и здравословния начин на живот, смарт часовниците са най-новата тенденция в модата и едни от най-търсените аксесоари.

Поради многобройните си функции, за кратко време се превърнаха в големи съюзници в ежедневието и перфектния подарък за всеки повод.

Вижте кои са най-добрите смарт часовници на пазара, както и ръководството за покупка за успеете да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Смарт часовник Apple watch 6

Смарт часовник Apple Watch 6
Виж цената

Ако притежавате iPhone и търсите смарт часовник, няма какво да мислите, Apple Watch е за вас. След като се предлага от същия производител, този модел е разработен по перфектен начин, за да създаде ясна връзка с вашия iPhone.

6-та серия на Apple Watch не е много променен от предшественика си. Външният вид остава почти същият с изключение от появата на избор на цветове на корпуса. Това разбира се не е голяма революция, но внася малко разнообразие. Екранът е по-ярък, което го прави ясен и лесен за четене.

Но голямата новост за тази серия е наличието на сензор за измерване на нивото кислород в кръвта. Винаги е добре да са налични повече функции, затова трябва да се отбележи и бързото зареждане, което ви позволява да зареждате батерията само за час и половина.

Останалите разлики с предишните модели могат са от страна на софтуера watchOS 7, който предлага и функцията за наблюдение на съня. Разбира се тази функция е достъпна и за по-стари модели с актуалния ъпдейт.

Следователно Apple Watch затвърждава позицията си на лидер в областта на смарт часовниците.

Смарт часовник Samsung Galaxy Watch 4

Samsung Galaxy Watch4
Виж цената

С Galaxy Watch от четвърто поколение Samsung прави голяма промяна в стратегията. След години налагане на операционната система Tizen, производителя се връща в прегръдката на Google и вгражда Wear OS 3 в най-новия си смарт часовник. 

По отношение на дизайна, той е много подобен на предшествениците си. Има и въртящ се панел, който е много практичен за управление. Разбира се, качеството на изработка може да се опише с една дума „безупречно“.

OLED дисплеят е със страхотно качество, с достатъчно яркост, за удобно четене дори на пряка слънчева светлина. 

Независимо от това, че операционната измерване на нивото кислород в кръвта е на Google, интерфейсът остава подобен на Tizen, но потребителите имат достъп до много по-богат каталог с приложения.

По отношение на сензорите, Galaxy Watch 4 има всичко, което предлагат добрите смарт часовник, с измерване на нивото кислород в кръвта , както и ЕКГ. 

Проследяването на активността е много добро и наличието на операционната система Wear OS означава, че няма да пропуснете използването на любите си приложения. 

Живота на батерията е малко повече от един ден с едно зареждане, което отнема 1 час и 40 минути.

Смарт часовник Huawei Watch 3

Виж цената

Със сравнително достъпните си модели, Huawei отново представи добър продукт на пазара, който е и първият от марката, който използва операционна система HarmonyOS. 

От гледна точка на дизайна, Huawei са се справили доста добре. Часовникът е елегантен, много добре завършен, но преди всичко много внушителен, но имайте предвид размера на корпуса му от 46 мм може да не е подходящ за малки китки. Що се отнася до каишките, има няколко варианта, вариращи от силикон до кожа и стомана. 

Екрана е достатъчно ярък, за да е възможно прочитането при всякакви обстоятелства. Що се отнася до циферблатите, ще бъдете впечатлени от богатия избор, като близо 300 от тях са налични в приложението Huawei Health. Имайте предвид, че много от тях не са безплатни.

За наблюдение на активността са налични всички конвенционални функции, липсва само ЕКГ-то. Най-впечатляващата функция е, че часовникът е в състояние да измери температурата на кожата ви и следователно да ви предупреди в случай на повишаването ѝ.

Като първи смарт часовник с операционната система Harmony OS, Huawei Watch 3 е с добре обмислен интерфейс и се справя добре.

За съжаление, все още има много малко достъпни приложения за Harmony OS, въпреки отварянето на системата за разработчици. Въпреки това Watch 3 е добър продукт, който е способен да се конкурира с модели от Apple или Samsung.

Животът на батерията трае средно около 3 дни употреба с едно зареждане.

Huawei Watch GT 2 Pro

Huawei Watch GT 2 Pro
Виж цената

След Watch GT 2 с отлично съотношение цена / качество, Huawei пусна на пазара и смарт часовник GT 2 Pro, който предлага повече, отколкото може да предположите. 

Голямата разлика е външният вид. За тази серия е премахнат спортния дизайн и предлага много повече елегантност. Що се отнася до каишката, тя е лесна за замяна.

Веднъж на китката, неговото леко тегло може да ви накара да го забравите. OLED дисплеят е с добро качество, с достатъчно яркост, за да може да четете дори при пряка слънчева светлина.

Проследяване на активността на часовника като цяло е добро. Няма GPS, но има много добра автономност на батерията, която ще изкара седмицата без проблеми. Зареждането вече е чрез индукция и съвместимо с всички зарядни устройства Qi.

Що се отнася до свързаността, липсата на Wifi и 4G може да не попречи на някои потребите за избора. Въпреки своите слабости, Watch GT2 Pro се откроява като качествен часовник, предлаган на разумна цена.

За съжаление операционната система Lite OS се развива бавно и каталогът с приложения на трети страни се разширява със същите темпове. 

Смарт часовник Smartwatch Fitbit Sense

смарт часовник Fitbit Sense
Виж цената

Известен с проследяващите си дейности, Fitbit също предлага смарт часовници от няколко години. Ето защо този Fitbit Sense може да ви изненада много приятно със своята ориентираност към грижа за здравето. Той наистина притежава всички налични до момента сензори.

В допълнение към класическия сърдечен сензор има и ЕКГ, сензор за температура на тялото, мониторинг на стреса, EDA сензор и мониторинг на нивото на кислород в кръвта. Животът на батерията е добър с малко над 6 дни употреба.

Освен сензорите, Sense предлага прост и качествен дизайн, който въпреки дебелината си го прави много дискретен. 

От друга страна, приложението за смартфон е страхотно, то успява да даде смисъл на много необработени данни. Следователно те се анализират и се представят много добре обяснени със съвети на потребителя. Ако основната ви грижа е да следите здравето си, този модел е за вас.

Еволюция на смарт часовниците

Говори се, че първите смарт часовници се появяват през 90 -те години. Разбира се, те не са като тези, които познаваме днес, а далеч по-прости и нефункционални. Само 30 години по-късно те се превърнаха в неразделна част от нашето ежедневие. Техните размери, преносимост и незабавна връзка със света спечелиха сърцата на милиони хора по света.

Вече не е достатъчно носенето на часовник, който показва само часа. С течение на времето те са увеличили функциите си и са подобрили естетиката си. Днес има смарт часовници с различни цветове и размери, те дори се грижат за вашето здраве и ви мотивират да спортувате отговорно.

Ръководство за покупка на смарт часовник

Ако търсите да закупите такъв за първи път или искате да смените този, който вече имате, трябва да вземете предвид няколко аспекта:

Батерия и време за зареждане

Първо трябва да се уверите, че модела има подходяща батерия, така че да можете да използвате часовника си безгрижно през целия ден. Животът на батерията е една от най-важните характеристики, които трябва да имате предвид. Би бил безполезен, ако предлага безброй функции, но трябва да го зареждате по-дълго, отколкото го използвате.

Помислете за модел с безжично зареждане, както и то да е възможно най-бързо.

Дисплей

Друг аспект, който трябва да имате предвид при закупуването на смарт часовник, е размерът на екрана, вида на панела, дисплея и стъклото. Уверете се, че сте избрали модел с ясен екран и подходящ размер, така че да не се затруднявате при прочитането на известията.

Друго важно, свързано с екрана е и защитата му и пестенето на батерията. Проверете каква защита има стъклото, както и за функции за спестяване на енергия.

Връзка и комуникация

Това е характеристика, която зависимост от начина, по който ще използвате часовника да е от голямо значение. Например, за да можете да извършвате повече функции, трябва да се уверите, че ви позволява да изпращате персонализирани текстови съобщения и че има интуитивна клавиатура за целта.

Проверете и за типа връзка, която изисква, Wi-Fi, достъп до приложения като Spotify, връзки с други устройства като Bluetooth слушалки, смартфони, смарт телевизори и др.

Съвместимост

За да изберете правилният за вас смарт часовник, трябва да разберете, че съвместимостта е от ключово значение. Не всички смарт часовници са съвместими с всички смартфони. Следователно първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е с каква операционна е вашия телефон, за да разберете кой смарт часовник е съвместим. 

И двете устройства трябва да са съвместими, за да може да има комуникация между тях и да се постигне максимална функционалност. В противен случай ще имате само едно устройство, чрез което да проверявате часа.

Повечето модели са предимно с iOS и Android. Като цяло е възможно сдвояването между двете системи, но не всички функции са гарантирани. 

Потребителите на iPhone ще могат да се възползват от всички функции на Apple Watch, но не и ако използват телефон с Android. Най-добре е да сте сигурни за съвместимостта на избрания модел с вашия смартфон.

Спортен или елегантен?

Това е ключов въпрос на мнозина и той не е свързан само с дизайна. Визуално вече има цветни кожени каишки, лесни за регулиране и дори лесни за смяна. Независимо дали търсите спортен или елегантен модел, функционалностите ще зависят от избрания вид.

Ако изберете елегантен, трябва да дадете приоритет на няколко фунции:

  • Свързване с имейла си
  • Изпращането на съобщения
  • Достъп до календар
  • Изпращане на изображения

Ако искате спортен модел, трябва да се съсредоточите върху:

  • Функции като брояч на стъпки
  • Мониторинг на физическата активност
  • Измерване на кислорода в кръвта

Вече има модели, които включват рутинни упражнения, с възможност за излъчване на телевизора, както и известия със съвети за подобряване на бягането.

Удобство

Отвъд красотата и стилът е важно смарт часовника да ви е удобен. Препоръчително е да избягвате твърдите материали и да изберете гъвкава каишка. Ще бъде на ръката ви твърде много часове и не искате единственият спомен от денят ви да бъде дискомфорт, а функционалност и естетика.

Мониторинг на здравето

Повече от часовник, това е съюзник, който може да ви помогне да разгърнете пълния си потенциал. В този смисъл смарт часовника допринася за наблюдението на здравето ви. Проверете дали модела има функции като проследяване на съня и следене на сърдечната честота.

Има дори някои, които могат да изпратят сигнал до избран от вас контакт, когато вашите вътрешни нива са изложени на риск и имат сензори за падане. Персонализирайте го според вашите нужди и започнете да живеете по-добре с новият си смарт часовник.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар