Всеки, който иска да пие прясно изцеден сок у дома, трябва да има качествена сокоизтисквачка. Тя е уред, който може да бъде в помощ на всяко домакинство за здравословното хранене и набавяне на витамини всеки ден. Предимството ѝ е и това, че с нея се работи лесно и процеса по изстискването на сок е почти автоматизиран.

Много хора не харесват сокоизтисквачките, защото почистването им след работа е неприятна и бавна задача. Частици и влакна от плодовете и зеленчуците остават почти навсякъде по вътрешността – цедката, ножчетата или ролките, капака. Производителите обаче работят все повече в тази насока и създават уреди, които да се поддържат лесно. Те добавят системи като тази за предварително почистване, с която можете да сложите малко вода в машината  и тя да почисти сама цедката и остриетата например. Освен това частите се изработват от качествени и гладки материали, със заоблени форми, за да не остава почти нищо от продуктите по тях.

Нашият избор за най-добрите сокоизтисквачки

Подбрахме няколко сокоизстисквачки, които са с високо качество и имат всички необходими функции, за да приготвят вкусен натурален сок. Те са лесни за поддържане, благодарение на качествените материали, от които са изработени и усъвършенстваните системите за почистване.

1. Сокоизтисквачка за плодове и зеленчуци BOSCH MES4000

Сокоизтисквачка за плодове и зеленчуци BOSCH MES4000
Виж цената

Сокоизтисквачката BOSCH MES4000 е идеалното решение за приготвяне на пресен сок в домашни условия. С нейната супер мощност от 1000 вата и капацитет на каната за сок от 1,5 литра, можете да изцедите голямо количество течност – за целия ден. Тръбата за зареждане е с XXL отвор от 84 мм., което позволява да слагате големи парчета плодове. Дори не е нужно да ги режете – машината ще се справи с твърди и обемни продукти. Уредът е с издръжлив керамичен нож, който освен че смила всички продукти перфектно, се почиства много лесно под течаща вода. Функцията DripStop не позволява да се разлее сок по време на работа или при наливане.
Всички свалящи се части от сокоизстисквачката са подходящи за поставяне в миялна машина.

2. Сокоизтисквачка за плодове и зеленчуци Philips Avance Collection HR1947/30

Сокоизтисквачка Philips Avance Collection HR1947/30
Виж цената

Philips Avance Collection HR1947/30 е висок клас сокоизтисквачка, която има множество функции. Тя е от типа „охлюв“ с дизайн, който я превръща в компактен уред, заемащ много малко място.
Модела разполага с мощност от 200 вата и с функция MicroMasticating, която отделя до 90% от плодовия екстракт. Сокоизстисквачката е проектирана да обработва както твърди, така и меки продукти без проблем. Може да се справи и с плодове като манго и банан, както и с кълнове и билки. Има функция за предварително почистване. Уредът е проектиран с филтър, вместо цедка, за да улесни достигането на максимално количество течност до чашата.

Philips Avance Collection се почиства много лесно, заради специално създадените заоблени части без ръбове, които са подходящи за поставяне и в съдомиялна машина.

3. Сокоизтисквачка Tefal Easy Fruit ZE610D38

Сокоизтисквачка Tefal Easy Fruit ZE610D38
Виж цената

Tefal Easy Fruit ZE610D38 е иновативна сокоизтисквачка, с която се работи изключително лесно. Мощността ѝ е 800 вата, капацитета  на каната за течност 1,2 литра, а контейнера за остатъци – 2 литра. Тези характеристики, в комбинация с двете скорости за изцеждане, позволяват обработването на меки и твърди плодове и зеленчуци. Тръбата за добавяне на продукти е с размер 75 мм на отвора, което означава, че можете да ги пускате без да се налага да ги режете. Филтъра е изработен от неръждаема стомана с две остриета, които спомагат за доброто обработване на продуктите.
Всички свалящи се части са подходящи за съдомиялна машина, което прави уредът лесен за почистване.

4. Сокоизтисквачка за плодове Philips Viva Collection HR1855/80

Сокоизтисквачка за плодове Philips Viva Collection HR1855/80
Виж цената

Сокоизстисквачка за плодове Philips Viva Collection HR1855/80 е с компактен и иновативен дизайн. Благодарение на мощния ѝ мотор от 800 вата и капацитета на улея от 2 литра, можете да изстисквате голямо количество сок.  Контейнера за остатъци е прозрачен и лесно можете да следите колко е запълнен. Благодарение на отвора за подаване на продукти, който е 75 мм., не е необходимо да режете плодовете или зеленчуците на малки парчета.
QuickClean е технология, разработена за максималното удобство на потребителите. Повърхностите на цедката са гладки и по тях не могат да остават влакна от продуктите, което позволява още по-лесното измиване на уреда. Освен това сокоизтисквачката има и функция за предварително почистване. С нея се улеснява поддържането на капака и цедката в перфектен вид след всяко използване.

5.CECOTEC EXTREME, 4081

Виж цената

Макар по-малките си размери сокоизстисквачката CECOTEC EXTREME, 4081 ще бъде много добър помощник за приготвянето на пресен фреш. Тя е с мощност от 650 вата, както и с кана за сок с капацитет от 500 мл. Сокоизстисквачката е с две скорости- за меки и твърди продукти. Отвора на тръбата за добавяне е 65 мм., което е достатъчно, за да можете да поставяте по-обемни резени плодове или зеленчуци.
За по-голяма безопасност уредът е обезопасен с повърхност, която не се пързаля, както и с заключваща се система.
Когато сокоизтисквачката не се използва, можете да прибирате кабела в специален отвор.
Всички подвижни компоненти са подходящи за съдомиялна машина.

6. Сокоизстисквачка за плодове Philips Viva Compact HR1836/00

Сокоизстисквачка за плодове Philips Viva Compact HR1836/00
Виж цената

Още едно предложение за компактна и бюджетна сокоизтисквачка е Philips Viva Compact HR1836/00. С нейната мощност от 500 вата и капацитет на контейнера за сок 0,500 литра, тя постига много добри резултати. Уредът е с технология QuickClean – всички части са с електролитно покритие, което не позволява залепване или задържане на влакна или частици от продуктите по компонентите. Има и система за спиране на прокапването, което не позволява да има разлети капки сок.

Контейнерът и капакът на машината са прозрачни и можете да следите процеса на работа, както и колко е запълнен той.
Всички подвижни части на сокоизтисквачката могат да се почистват в съдомиялна.

7. Сокоизстисквачка за плодове и зеленчуци Kuvings B1700

Сокоизстисквачка за плодове и зеленчуци Kuvings B1700
Виж цената

Kuvings B1700 е сокоизтисквачка за студено пресоване със система, която успява да запази всички витамини и минерали от преработените продукти. Уредът има и аксесоар за пюре, който можете да поставите, когато е необходимо. Ситото и винтовия вал са изработени от висококачествения материал Ultem, благодарение на който сокоизтисквачката е издръжлива и работи много тихо.
Фунията за поставяне на продуктите е с отвор широк 76 мм. и дори по-големите плодове могат да се поставят цели, а мощния мотор да смели и най-твърдите от тях. Сокоизтисквачката има бутон за обратно задвижване, ако някое по-голямо парче я блокира.
Свалящите се части на уреда се отделям много лесно и могат да се почистят под течаща вода.

8. Сокоизтисквачка за плодове и зеленчуци Bosch MES25G0

Сокоизстисквачка за плодове и зеленчуци Bosch MES25G0
Виж цената

Bosch MES25G0 е сокоизтисквачка с мощен мотор от 700 вата, която може да се справи с всички плодове или зеленчуци. Уредът има две скорости – за твърди и за меки продукти, както и 2-литров контейнер за отпадъци, който се отстранява и почиства лесно.
Благодарение на функцията DripStop, няма да има разлята течност извън чашата или каната за сок. Отворът за добавяне на продукти е 73 мм. и позволява добавянето и на по-големи парчета или цели плодове.
Частите на уреда се почистват лесно и са подходящи за съдомиялна машина, а специалната четчица за почистване на цедката помага за перфектната поддръжка винаги след работа.

9. Сокоизтисквачка за плодове и зеленчуци Gorenje JC805EII

Сокоизстисквачка за плодове и зеленчуци Gorenje JC805EII
Виж цената

Gorenje JC805EII е висок клас уред за приготвяне на натурален домашен сок. Тя е с мощност от 800 вата и две степени на работа. Благодарение на капацитета на каната от 1 литър и контейнера от 1,5 литра, можете да приготвяте повече количество сок без да прекъсвате работа. Системата за безопасност не позволява на уреда да стартира, ако всички части не са поставени и закрепени правилно на местата си. Освен това, за по-голяма безопасност, има  поставка против плъзгане докато уредът работи.
Свалящите се части на уреда могат да се почистват и в съдомиялна машина.

10. Сокоизтисквачка Heinner XF-1000UV

Heinner XF-1000UV
Виж цената

Една бюджетна сокоизтисквачка с висока мощност е Heinner XF-1000UV. Нейният мотор е 1000-ватов, а в комбинация с кана от 1 литър и съд за пулпа(остатъците) 2 литра, можете да изцедите голямо количество сок без прекъсване. За улеснение уредът е с две скорости – за по-меки и за по-твърди продукти. Отвора на тръбата за добавяне на плодове е 75 мм, което позволява да се слагат големи по размери парчета или цели продукти.
Ситото на сокоизтисквачката е изработено от Inox – висококачествен материал, който е издръжлив и дълготраен. Уредът е снабден и със защита против прегряване, която осигурява по-голяма безопасност при работа.
Частите, които са подвижни, се свалят лесно и могат да се мият под течаща вода.

Ползи от сокоизтисквачката

Здравословният начин на живот става все по-популярен и нужен. Най-полезните храни и напитки несъмнено са домашно приготвените. Натуралният сок също е най-качествен и пресен, когато е приготвен вкъщи. Една чаша сутрин ще зареди тялото с голяма доза витамини, които ще ви дадат енергия и тонус  за целия ден. Сокоизстисквачката е уред, който може да се превърне в любимото ви попълнение в кухнята. С нея се работи изключително лесно и бързо, а продуктите запазват почти 100% от хранителите  вещества, витамините и минералите си.

philips avance collection

Видове сокоизтисквачки

Има няколко основни вида сокоизстисквачки, които се различават най-вече по технологията по която извличат течността от продуктите. Най-разпространените са центробежните видове, защото те успяват да се справя и с по-трудните за изстискване и смилане плодове и зеленчуци. Уредите със студено пресоване и цитрус пресите са по-подходящи за плодове като портокали, грейпфрути, лимони, мандарини и др.

Центробежна

Центробежните сокоизтосквачки са едни от най-разпространените. Те изстискват плодовете като ги пристискат към въртящи се кръгли остриета, които извличат сока от тях. Под ножчетата има и цедка, която прецежда течността. Този тип уреди работят много бързо. Също така отворите за пускане на плодовете са широки и могат да се добавя голямо количество продукт, което спестява време. С тях могат да се обработват цитруси, ябълки, манго, банани и различни видове зеленчуци. Минусът на тези уреди е, че са шумни заради мотора и остриетата.

Нискооборотна

Някои сокоизтисквачки са с центробежен механизъм, но работят на много по-бавни обороти. Това позволява запазване на много голям процент от хранителните вещества, витамините и минералите в сока. Течността извлечена по този начин има по-голяма годност и може да се консумира дори след повече от ден.

сокоизтисквачка мнения

Със студено пресоване

Сокоизтисквачките със студено пресоване са с много лесен механизъм. Те имат ролки, които се въртят и сдъвквайки продуктите извличат сока от тях. Подходящи са за меки плодове или зеленчуци от типа на портокали и лимони, както и за кълнове и билки. Овен това работят много по-безшумно, в сравнение с центробежните сокоизтисквачки. Минусът им е, че произвеждат течностите много по- бавно.

Цитрус преса

Механизма на цитрус пресата, както подсказва име ѝ, е да пресова продуктите. Тя може да работи само с меките плодове – цитруси. Макар изстискването на сок да става по-бавно с нея, тя е идеална за всекидневно приготвяне на малко количество течност. Плюсът на този тип продукт е, че е бюджетно решение, с което можете да си набавяте необходимите витамини от цитрусите. Освен това е комфортна и лесна за употреба.

Ръководство за покупка

Сокоизстисквачката не е от първа необходимост в кухнята, но живота с нея би бил много по-здравословен. Както всеки уред и тук трябва да разгледате добре характеристиките, преди да я купите.

Изберете вид според вашите предпочитания

Основният въпрос, когато избирате сокоизтисквачка, е какви са вашите предпочитани за консумация на сок. Ако обичате да пиете главно портокали и лимони например, няма нужда да купувате центробежна машина, а може да изберете цитрус преса, която е в пъти по-евтина. Съответно ако обичате по-твърди плодове като ябълки, манго и др., уред с центробежна сила и по-висока мощност ще бъде идеален. Също така е важно и какво количество консумирате. Повечето сокоизтисквачки са с капацитет на контейнера за остатъци и на каната за сок до 1 литър. Ако 1-2 чаши са достатъчни за час, можете да изберете и уред с по-малки размери.

Мощност

Мощността при сокоизтисквачката е от значение, когато трябва да се преработват и по-твърди плодове и зеленчуци. По-силните мотори са при центробежните видове, за да успяват да се справят с трудни за смилане и прецеждане продукти.

сокоизтисквачка Филипс

Размер на отвора

По-големият размер на отвора позволява да добавяте по-големи парчета или дори цели плодове и зеленчуци. Така не се налага да режете продуктите, което спестява време. Макар да не е голям минус, ако широчината е по-малка, винаги обръщайте внимание и на тази характеристика.

Капацитет на каната

За любителите на сок, които консумират по-големи количества, е важно да изберат уред с по-голям капацитет. Това се отнася и за каната за течност и за контейнера за отпадъци. Колкото по-обемни са, толкова по-голямо количество можете да приготвите без да спирате работа.

Аксесоари

Основните аксесоари, която всяка сокоизтисквачка е задължително да има, са контейнер за отпадъци и кана за сок. Мултифункционалните уреди имат и аксесоар за пюре, но това се среща много рядко. Освен това уредите с центробежна система имат и аксесоар за притискане на продуктите, който помага за по-доброто им смилане.

Лесно почистване

Почистването на сокоизтисквачката е най-неприятното нещо, свързано с този уред. Производителите работят все повече за улесняване на потребителите. Вече по-голямата част от сокоизстосквачките са изработени от гладки овални материали, без много ъгли. Това предпазва от задържането на частици от продуктите по компонентите. Освен това вече има и системи, при които сокоизстисквачката се почиства сама. При тях се поставя вода, която преминава през ножовете и цедката, за да премахне остатъчните частици.
Някои уреди имат и допълнителна четчица, с която да минете цедката и остриетата, където се задържат повече влакънца.

Защита и безопасност

Висококачествените сокоизстисквачки имат системи за по-голяма безопасност при работа. Те се заключват, когато работят, както и не позволяват да стартирате, ако не са поставени всички части на местата си. Стабилността на уреда също важна за безопасността му. Особено при по-мощните сокоизстисквачки, които могат да се движат, ако не са прикрепени стабилно за плота или масата. Обръщайте внимание дали качетата и основата на уреда се прикрепят стабилно за повърхностите.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар