Ако все още не сте използвали тенджера под налягане, трябва да знаете, че губите време, пари и комфорт, когато готвите в кухнята.

Независимо, че намират жестока конкуренция от страна на сложните мултикукъри, които се появиха през последните години, тенджерите под налягане заслужават своето място в домашната кухня.

На пръв поглед тенджерите под налягане изглеждат обикновени и не чак толкова специални, но благодарение на механизма за херметично затваряне на капака, те могат да готвят много по-бързо от конвенционалните тенджери.

Нашият избор за най-добри тенджери под налягане

Ако разполагате със стар модел, който вече се е износил или никога не сте използвали такава тенджера е време прегърнете предимствата, които това страхотно изобретение може да предложи.

Тук ще откриете списък с осем от най-добрите тенджери под налягане с подходящ капацитет, диаметър, нива на налягане, системи за сигурност и различни аксесоари.

1. Тенджера под налягане Tefal Secure 5 NEO

Тенджера под налягане Tefal Secure 5 NEO
Виж цената

Това е тенджера под налягане с вместимост 4,6,7, или 8 литра. Изработена е от неръждаема стомана и е много устойчива. 

Лесна е за почистване и може да се мие в съдомиялна машина и е подходяща за всички видове готварски плотове, включително индукционните.

За да осигури безопасно готвене, Tefal Secure 5 NEO предлага пет степенна безопасност (клапан за регулиране на налягането, предпазна ключалка, уплътнение, автоматично блокиране и изпускателна връзка). Предлага и добра система за лесно отваряне и затваряне.

С две нива на налягане ще можете да приготвяте различни ястия според твърдостта на храната. Като цяло, това е модел, който предлага опростени, ефективни и преди всичко много безопасни функции.

2. Тенджера под налягане Tefal Clipso Minut Duo

Тенджера под налягане Tefal Clipso Minut Duo
Виж цената

Tefal Clipso Minut Duo е първата тенджера под налягане с функции две в едно. Просто трябва да изберете режима на готвене, който предпочитате (под налягане или задушаване), чрез селектора за готвене.

Благодарение на незалепващото титаниево покритие, почистването ѝ е много лесно. Тази е с капацитет от 5 литра, но на пазара можете да намерите и с 6 или 7,5 литра, ако сте голямо семейство.

3. Тенджера под налягане Magefesa

Динамична тенджера под налягане Magefesa
Виж цената

Това е тенджера за под налягане с капацитет от 6 литра, подходяща за приготвяне на супи, яхнии и много други вкусотии за цялото семейство. Благодарение на нейната ефективност за кратко време ще приготвите ястията, които обикновено се готвят много по-дълго време. До пет пъти по-бързо и спестяване до 70 процента от необходимата енергия.

Изработена е от неръждаема стомана 18/10 и е подходяща за всички видове готварски печки, включително индукционни плотове. 

От вътрешната страна има измервателна скала, така че да не я пълните над препоръчителните нива, избягвайки неправилната и опасна употреба на продукта.

Има две нива на налягане, ефективна система за безопасност и прогресивна система за изпускане на пара.

4. Комплект от 2 тенджери под налягане Ambition Marconi

Комплект от 2 тенджери под налягане Ambition Marconi
Виж цената

Тук представяме комплект от две тенджери под налягане, който дава възможност за избор на най-подходящия размер според количеството храна, която планирате да приготвите.

Дъното им разпръсква добре топлината и е подходящо за употреба с всеки тип готварска печка: газова, електрическа или индукционна.

И двете са произведени от неръждаема стомана. Имат бакелитови дръжки, измервателни скали от вътрешната страна и идват в комплект със съд за готвене на пара.

5. Тенджера под налягане Tefal Clipso Perfect Minut

Тенджера под налягане Tefal Clipso Perfect Minut
Виж цената

Tefal Clipso Perfect Minut е с 7 литров капацитет, подходящ за средно големи семейства. Може да се използва ежедневно за приготвяне на ястия, за да се храните здравословно с прясна храна всеки ден.

Във вътрешността на този продукт ще намерите измервателна скала, която показва колко да я пълните. Това ви позволява да оптимизирате готвенето, но най-вече помага за вашата безопасност.

Цилиндричната ѝ форма благоприятства хомогенното разпределение на топлината и реагира оптимално при индукция или при всеки друг източник на топлина. В допълнение към това ви позволява да избирате между две нива на налягане и включва клапан за изпускане на пара.

6. Тенджера под налягане Royalty Line RL-PS6

Тенджера под налягане Royalty Line RL-PS6
Виж цената

Royalty Line RL-PS6 е модел с вместимост 6 литра, достатъчна за приготвяне на яхнии, варива и ястия за цялото семейство.

Изработен е от неръждаема стомана, има лъскаво покритие, дебело дъно и ергономични дръжки за удобен и сигурен захват. В допълнение към това има градуиран интериор и автоматична защитна клапа. Това е система за сигурност, която блокира капака, като не ви позволява да го отворите, ако налягането вътре е прекалено високо. 

7. Комплект тенджери под налягане BOJ Lightning 4+6L

Виж цената

Това е комплект от две тенджери ни дава предимството да можем да изберем най-подходящия за нас размер при готвене. Освен това, неговият дизайн е функционален и лесен за употреба, което гарантира добро потребителско изживяване.

И двете са произведени от неръждаема стомана и имат вместимост от 4 и 6 литра. Освен това имат дебело дъно за хомогенно разпределение на топлината и са подходящи за миене в съдомиялна машина. 

Можете да избирате от две нива на налягането, според ястието, което ще приготвяте. Тази тенджера под налягане се отваря хоризонтално с ключалка, разположена на дръжката и има три системи за сигурност.

8. Тенджера под налягане Cata SONIC 4L

Тенджера под налягане Cata SONIC 4L
Виж цената

Тенджера под налягане, изработена от неръждаема стомана, предлагаща бързи и оптимални резултати. Размерът ѝ е подходящ за двучленно или тричленно семейство и разполага с автоматично заключване на капака, тройна защита и две нива на налягане за настройка в зависимост от твърдостта на храната и времето, което е нужно.

Затварянето на капака е тип ножица, който дава възможност за много лесно отваряне и затваряне на тенджерата без много усилия или неудобства. По този начин този модел предлага на потребителите голям комфорт при боравене.

Как да използвате тенджера под налягане?

Използването на тенджера под налягане не е трудно и всеки може да го направи безопасно, следвайки следните стъпки:

  1. Поставете храната в тенджерата под налягане: започнете с по-твърдите, основни продукти като картофи, моркови и месо. След това трябва да добавите вода. От вътрешната страна на съда ще откриете измервателна скала, която ще ви ориентира с капацитета, както и ще видите минималното и максималното количество, което тенджерата под налягане може да приготви. Бъдете сигурни, че нивото храната, която ще се готви е между двете марки.
  2. Затворете капака: трябва да се уверите, че поставяте правилно капака, който позволява плътно и херметично затваряне. Имайте предвид, че момента най-добрите тенджери под налягане на пазара включват автоматични заключващи системи.
  3. Поставете тенджерата на котлона: поставете я на котлона, който трябва да включите на максимална мощност. След няколко минути предпазният клапан ще започне да отделя пара. Когато необходимото налягане е достигнато, капакът ще бъде напълно заключен и няма да може да бъде отворен.
  4. Намалете котлона: в тази стъпка трябва да регулирате силата на огъня до подходящи стойности, за да приготвите желаното от вас ястие. Тук е и моментът, в който трябва да засечете времето на готвене.
  5. Отстранете тенджерата под налягане от котлона: когато изтече нужното време за готвене, свалете тенджерата от котлона и я оставете да изстине. Разбира се, най-добрите тенджери под налягане в момента клапан за изпускане на налягането, което ускорява и улеснява този процес.
  6. Отворете тенджерата под налягане: при тази стъпка е изключително важно да сте сигурни, че предпазният клапан се спусне напълно, което означава, че вътре няма повече налягане.
Готвене под налягане

Ръководство за покупка, за какво трябва да гледате?

От самото начало е най-необходимо да определите бюджета, с който разполагате или желаете да инвестирате в този кухненски съд. 

Най-добрите тенджери под налягане са скъпи, но предлагат и повече гаранции по отношение на издръжливост, безопасност и качество на материалите и аксесоарите. 

Най-евтините също изпълняват добре своята функция, но често създават проблеми по отношение на добро затваряне или отваряне. Гумените уплътнения или клапаните за налягането могат да се повредят, а при някои прекалено евтини модели могат да бъдат повредени и при самата доставка на продукта.

Капацитет

Като цяло те изглеждат като обикновени тенджери, но за избора на размер трябва да сте наясно, че никога не могат да бъдат пълнени повече от 3/4 от капацитета им.

Следователно размерите ще зависят от това колко членно е семейството или дали искате да готвите по-големи количества, за да имате храна за следващия ден например. 

Малките 2-3 литрови тенджери може да са достатъчни за един или двама души, но семейство от трима или четирима членове ще се нуждаят от модел с поне 5 литра капацитет. 

Ако редовно готвите за гости или обичате големите количества, 6-7 литра ще е много подходящ размер. Трябва да знаете, че на пазара можете да намерите модели до 10 и повече литри.

Размер и форма

Размерът е пряко свързан с капацитета, колкото по-голям е той, толкова по-голям ще бъде и съдът. Независимо от това, може да има минимални разлики между производителите, както и не всички тенджери имат един и същ дизайн. Някои от тях са с по-тесни и по-високи, докато други са по-ниски и по-широки, тип гювеч. Като цяло изборът ще зависи от това, което намирате за удобно при готвене и наличното пространство във вашата кухня за съхранението ѝ.

Материали

Най-препоръчваният материал е неръждаема стомана 18/10. Моделите с незалепващо покритие не са за предпочитане, тъй като са склонни да се развалят и няма особен смисъл от самото покритие. 

Има модели с дъно или цялото вътрешно тяло, подсилено със специални материали, които предават по-хомогенно разпределение на топлината и улесняват налягането. Моделите с по-дебело дъно за по-бързо предаване на температурата са по-често срещани. 

Не забравяйте да обърнете внимание на материалите, от които са произведени дръжките. Те трябва да са безопасни за докосване и да не се нагряват.

Системи за сигурност

Колкото повече системи за сигурност има, толкова по-добре. Ако използвате тенджерата правилно, няма никакъв риск. Най-много да пооплескате в кухнята, ако пуснете твърде много пара наведнъж. Най-важно е да проверите дали тенджерата има механизъм, който предотвратява отварянето ѝ, докато не бъде изпусната всичката пара.

Нива на готвене

Тенджерите под налягане с поне две нива са много по-прецизни и практични. Има много храни, които не трябва да се готвят на прекалено голямо налягане, защото може да се преварят. Производителите включват ръководство с основни инструкции за приготвяне на различните продукти и избягване на подобни грешки.

Ергономичност, боравене и съвместимост

Ако имате индукционен котлон ще трябва да се уверите, че моделът, който изберете ще бъде съвместим.

Някои по-големи тенджери може да бъдат тежки, ако са напълнени прекалено и е по-добре да помислите дали ще ви бъдат удобни за боравене. Имайте предвид, че ергономичните дръжки улесняват тази задача, както и моделите с две дръжки са за предпочитане.

Аксесоари и екстри

Помислете за комплект тенджери или такива, които включват по-малък съд, който е съвместим и с притискащия се капак, както и моделите с таймер и аларма. Някои се продават с кошница за готвене на пара и други, които имат допълнителен стъклен капак, за да ги използвате като конвенционални тенджери.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар