Ако се колебаете дали да си вземете уред за готвене на пара, ето кои са най-големите ползи от него. Това е един от най-лесните и бързи начини за приготвяне на вкусна и здравословна храна. Благодарение на обработката на пара, продуктите запазват максимално количество от полезните си вещества като витамини и минерали.

За разлика от пърженето и печенето, където се изкисква мазнина, за да се обработят продуктите, тук е нужна само вода. Уредът я превръща в гореща пара, която успява да се справи и с по-твърди продукти като картофи и моркови.

Здравословното хранене се превръща във все по-голям приоритет за много семейства. За това уреди, които помагат за приготвяне на полезни ястия с минимално количество или без мазнина, са актуални и търсени.

Уредът за готвене на пара може да ви стане верен съюзник за по-здравословен начин на живот.
Преработената с пара храна е най-доброто решение и за семейства с малки деца. Освен че храните могат да станат вкусни, те ще набавят на детското тяло необходимите витамини и минерали за здраве и енергия. Освен това уредът е компактен и не заема много място.

Нашият избор за най-добрите уреди за готвене на пара

Представяме ви нашият избор за уреди за готвене на пара. Всеки един от тях има необходимите функции, за да се справи с обработването на продукти като картофи, зеленчуци и ориз. По-мощните и усъвършенствани уреди са подходящи и за бяло месо, риба, морски дарове и други.

1. Уред за готвене на пара Philips HD9126/00

Уред за готвене на пара Philips HD9126/00 е отлично решение за здравословен начин на живот. Благодарение на него полезните съставки като витамини и минерали се запазват в храната. Уредът е с мощност от 900 вата и вместимост от 9 литра. Има предварително зададен таймер за продукти като риба, ориз и зеленчуци. Philips HD9126/00 е с три кошници, чиито дъна са подвижни, за да можете да готвите няколко неща наведнъж. В комплекта са включени поставка за яйца и купа за приготвяне на супа. За по-голяма безопасност уредът има и капак против прокапване, както и противозалепваща основа. Частите са подходящи за съдомиялна машина, за по-лесно почистване.

2. Уред за готвене на пара Tefal Steam n’Light VC3008

Tefal Steam n’Light VC3008 е висококачествен уред за готвене на пара. С негова помощ можете лесно и бързо да приготвите здравословна храна. Той е с мощност от 900 вата и вместимост 10 литра. Уредът е с шест предварително зададени програми за зеленчуци, риба, месо, ориз, яйца и десерти. Времето и силата на парата за всяка от храните е програмирана и вие само трябва да натиснете съответния бутон. Уредът е с три кошници, благодарение на които можете да готвите три неща наведнъж. За да може ястията да са топли по-дълго време, можете да използвате и специалната програма за това. Всяка от кошниците на уреда е подвижна и можете лесно да ги почиствате под течаща вода.

3. Уред за готвене на пара Heinner Master Collection HSA-1000XMC

Уредът за готвене на пара Heinner Master Collection HSA-1000XMC може да се превърне във вашия любим помощник за по-здравословен начин на живот. Той е с мощност от 1000 вата и вместимост от 12 литра. Тези параметри са идеални за домакинства с повече членове, за приготвяне на голямо количество храна. Резервоарът за вода също е обемен – 1,4 литра. Това ще спести нуждата от постоянно следене дали е пълен. Heinner Master Collection HSA-1000XMC е оборудван с три кошници, както и купа за готвене на ориз. Има таймер за до 90 минути, както и няколко предварително зададени програми. За по-голяма безопасност уредът е с крачета против плъзгане. А за максимално удобство на потребителя има и място за съхранение на кабела.

4. Уред за готвене с пара Tefal VC1401

Tefal VC1401 е качествен уред с перфектно съотношение качество/цена. С него можете да приготвяте всякакви здравословни храни на пара. Той е с мощност от 900 вата и общ капацитет от 6 литра. Уредът е с таймер до 60 минути, както и автоматично изключване след приключването на програмата. Tefal VC1401 има две подвижни тави, които позволяват да готвите две ястия наведнъж. Има и отвор за удобно наливане на вода по време на работа. А за още по-голям улеснение, уредът има и индикатор за нивото на водата. В комплекта е включен и аксесоар за варене на ориз.

5. Уред за готвене на пара Russell Hobbs Cook Home 19270-56

Russell Hobbs Cook Home 19270-56 е уред с голям капацитет, с който можете да приготвяте вкусна и полезна храна за цялото семейство. Той е с мощност от 800 вата, както и подвижни тавички, които осигуряват три зони за готвене. Така можете да сложите няколко ястия наведнъж. Уредът е с общ капацитет от 9 литра и тава от 1 литър за готвене на ориз. За да добавяте лесно вода в процеса на готвене, уредът има два странични отвора. Таймерът е до 60 минути и с автоматично изключване. Основата е от матиран инокс  – материал, който освен че е висококачествен, осигурява стабилност и безопасност при работа.

6. Уред за готвене на пара Tefal VS400333 VitaCuisine Compact

Tefal VS400333 VitaCuisine Compact е едно от най-качествените и мощни предложения за готвене на пара. Освен че е с голям капацитет от 10 литра, той е и с мощност от 1800 вата. Тези параметри са идеални за приготвяне на голямо количество храна. Освен това мощността помага за запазване на повече хранителни вещества и витамини в продуктите. Благодарение на LCD екрана, настройвате лесно и удобно всяка програма. Уредът е с таймер и автоматично изключване. Също така, за по-голямо удобство, има предварително зададени програми за зеленчуци, ориз, риба, месо и морски дарове. В комплекта са включени две тави и четири чаши с капаци, в които можете да приготвяте сосове. Уредът поддържа храната топла дълго време след като е приключил работа.

7. Уред за готвене на пара Beper 90.502

Beper 90.502 е удобен и компактен уред за готвене на пара. Би се вписал идеално във всяка кухня, в която здравословното готвене е приоритет. За разлика от повечето подобни уреди, този е с правоъгълна форма. Неговата мощност е 800 вата с две зони на готвене (две тави). Уредът е с индикатор за нивото на водата. За по-голяма безопасност и удобство, уредът се изключва, ако водата свърши и е нужно доливане.

8. Уред за готвене на пара Esperanza EKG009 Volcano

Esperanza EKG009 Volcano е бюджетен уред за готвене на пара.  Неговата мощност е 400 вата, а вместимостта му е общо 7,5 литра. Той е със самоизключващ се таймер, който може да се наглася максимум до 60 минути. Има светлинен индикатор, който предупреждава кога е включен. Гумените крачета са стабилни и не позволяват на уреда да се хлъзга или размества по време на работа.  В комплекта е включена и купа, подходяща за варене на ориз. Esperanza EKG009 Volcano има три тави, в които да поставите няколко неща за готвене едновременно.

9. Уред за готвене на пара Jata CV 200

Jata CV 200 е следващото ни предложение за бюджетен уред за готвене на пара. Той може да ви влезе в употреба, ако не използвате подобен уред често, но искате да имате един под ръка у дома. Размерите му са по-малки – 3,5 литра общ капацитет  и мощност 400 вата. Таймерът му е с максимално време за готвене – 60 минути. Имам светлинен индикатор и автоматично изключване. В комплекта си включени две тави, както и приставка  за яйца.

10. Електрически яйцевар с приставка за готвене на пара Caso ED10

Caso ED10 е уред за варене на яйца, но има приставка, в която могат да се поставят и различни продукти за готвене на пара. Уредът е изработен от неръждаема стомана и е с мощност от 400 вата. Има звуков индикатор, който сигнализира за приключване на готвенето. В комплекта към уреда са включени две тавички за приготвяне на омлет или поширане на яйцата, прозрачен капак, както и мерителна кана с уред за пробиване на яйцата.

Какви са ползите от готвенето на пара?

Блендерът и уредът за готвене на пара несъмнено присъстват във всяка кухня, в която здравословната храна е основен приоритет.

Парата  е един от на-полезните начини за обработка на зеленчуци, плодове, различни варива или яйца. По този начин продуктите запазват най-много хранителни вещества, витамини и минерали. Освен това не са нужни кой знае какви приготовления преди да ги поставите в уреда. Нужно е само да ги измиете и обелите или нарежете.
С уреда за готвене на пара можете да правите няколко продукта наведнъж. Благодарение на различните отделения, можете да поставите заедно картофи, зеленчуци и ориз например. Така ще имате приготвени разнообразни ястия за всеки вкус.

Уред за готвене на пара мнения

Какви са различните видове уреди за готвене на пара?

Електрическия уред за готвене на пара си остава най-използвания и популярен в родните кухни. Но това далеч не е единственият начин за преработване на продуктите с пара. Има бамбукови съдове, които са така оформени, че да успяват да се справят с готвенето. Също така има специални тенджери, които са за готвене на пара.

Бамбуков

уред за варене на яйца

В азиатската кухня се използва главно бамбуков съд за готвене на пара. Той прилича на тенджера с две нива, но е изработен от бамбук. Готвенето с подобен съд може да се окаже по-сложно и бавно за някои. За да се използва бамбуковият съд, трябва да сте загряли малко вода в тенджера. За да не допира водата дъното на съда от бамбук, трябва да сложите нещо между тях. Добър вариант е просто да изберете по-малка тенджера, за да можете да сложите бамбуковия съд върху нея. Така когато е загрята водата тя ще се изпарява нагоре и ще достигне съда, който от соя страна ще я абсорбира. Така продуктите в бамбуковия съд ще се задушат и преработят.

Тенджера за готвене на пара

тенджера за готвене на пара

Тенджерата за готвене на пара също е добър вариант за почитателите на този метод. Тя обаче, за разлика от електрическия уред, няма таймер и има само едно отделение. В миналото този съд е бил широко разпространен за готвене на пара. Вече има по-усъвършенствани начини за това, но нищо не пречи тенджерата за готвене на пара да бъде използвана и до днес.

Електрически уред

Екетрическият уред за готвене на пара е най-лесния и безопасен начин за приготвяне на храна. Както стана ясно, той върши работата почти сам, има няколко отделения за поставяне на продуктите, таймер и различни програми. Всичко това улеснява потребителите и спестява време.

Ръководство за покупка

Когато купувате уред за готвене на пара непременно съобразявайте това колко често мислите да го използвате и за приготвянето на какво количество храна. По-надолу сме изброили ключовите характеристики, на които да обърнете внимание.

Капацитет

Капацитетът на уреда за готвене на пара е ключов фактор най-вече, ако го използвате често. Семействата, които са почитатели на този начин за приготвяне на здравословна храна, е добре да заложат на уред с по-голям обем. Също така е добре да обърнете внимание и на това колко тавички се предлагат в комплекта. Така ще имате повече отделения за готвене, в които да поставите различни неща. Това несъмнено спестява време и усилия в готвенето. Можете например да поставите картофи в едната тавичка, а зеленчуци в другата. Също така има уреди, които се предлагат и със съд за готвене на ориз. Така можете да използвате и него, за да приготвите три различни ястия наведнъж.

Брой зони за готвене

Както стана ясно, зоните за готвене дават възможност да поставяте няколко продукта наведнъж в уреда. Тъй като не е добра идея да се смесват картофи и зеленчуци например  в една тавичка, е важно да има няколко отделения за различните продукти. По-голямата част от уредите за готвене на пара се предлагат с три тавички или зони на готвене. По-малките обикновено са само с две. Изберете според това колко продукта наведнъж искате да готвите едновременно.

Различни програми

Различните програми, които  предлагат  някои модели, са голямо удобство. Те ще улеснят използването на уреда, а едновременно с това и ще помогнат за приготвяне на по-вкусна храна.

Таймер

Таймер

Таймерът е от основните функции на уредът за готвене на пара. С него нагласяте колко време да се готвят продуктите. Най-често максималното време е 60 минути. Рядко се срещат уреди, които да предлагат 90 или повече минути на таймера. По-усъвършенстваните имат автоматично зададени програми за някои продукти. Така с натискането на един бутон (за съответния продукт) времето за приготвяне е предварително зададено.

Индикатор за нивото на водата

Индикаторът за нивото на водата е удобна и необходима функция. Уредите на пара работят с вода, която  се налива в специално пространство. Съответно, ако течността свърши уредът не може да функционира правилно и в повечето случаи се самоизключва. С индикаторът за нивото на водата можете да следите и ако трябва да добавите вода.

Приготвяне на ориз

Приготвянето на ориз също е сред възможностите на уреда за готвене на пара. За тази цел обаче ви трябва специален съд, който е по-дълбок от обикновените тавички. Винаги проверявайте дали има включен такъв съд към комплекта, ако възнамерявате да приготвяте и ориз.

Цена

Цената на уредите за готвене на пара може да варира от 30-40 лв. до 150-180 лв. Всичко зависи от това каква е мощността на уреда, какъв е капацитетът му и колко функции има. По-скъпите предложения са с повече мощност и често, с голям капацитет. Те също така имат няколко предварително зададени програми за готвене на зеленчуци, бяло месо, ориз, риба и други.
Ако вие и вашето семейство сте почитатели на готвенето на пара и го практикувате често, то несъмнено заложете на по-качествен и мощен уред. Така ще сте спокойни, че можете да го използвате колкото си поискате и за по-големи количества. Ако обаче не използвате уреда често или приготвяте само зеленчуци на него, то няма смисъл да се харчите за уред с голям капацитет и мощност. Някое от по-бюджетните и компактни предложения ще ви свършат работа.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар