Ако се колебаете дали да си вземете уред за готвене на пара, ето кои са най-големите ползи от него. Това е един от най-лесните и бързи начини за приготвяне на вкусна и здравословна храна. Благодарение на обработката на пара, продуктите запазват максимално количество от полезните си вещества като витамини и минерали.

За разлика от пърженето и печенето, където се изкисква мазнина, за да се обработят продуктите, тук е нужна само вода. Уредът я превръща в гореща пара, която успява да се справи и с по-твърди продукти като картофи и моркови.

Здравословното хранене се превръща във все по-голям приоритет за много семейства. За това уреди, които помагат за приготвяне на полезни ястия с минимално количество или без мазнина, са актуални и търсени.

Уредът за готвене на пара може да ви стане верен съюзник за по-здравословен начин на живот.
Преработената с пара храна е най-доброто решение и за семейства с малки деца. Освен че храните могат да станат вкусни, те ще набавят на детското тяло необходимите витамини и минерали за здраве и енергия. Освен това уредът е компактен и не заема много място.

Нашият избор за най-добрите уреди за готвене на пара

Представяме ви нашият избор за уреди за готвене на пара. Всеки един от тях има необходимите функции, за да се справи с обработването на продукти като картофи, зеленчуци и ориз. По-мощните и усъвършенствани уреди са подходящи и за бяло месо, риба, морски дарове и други.

1. Уред за готвене на пара Philips HD9126/00

Уред за готвене на пара Philips HD9126/00 е отлично решение за здравословен начин на живот. Благодарение на него полезните съставки като витамини и минерали се запазват в храната. Уредът е с мощност от 900 вата и вместимост от 9 литра. Има предварително зададен таймер за продукти като риба, ориз и зеленчуци. Philips HD9126/00 е с три кошници, чиито дъна са подвижни, за да можете да готвите няколко неща наведнъж. В комплекта са включени поставка за яйца и купа за приготвяне на супа. За по-голяма безопасност уредът има и капак против прокапване, както и противозалепваща основа. Частите са подходящи за съдомиялна машина, за по-лесно почистване.

2. Уред за готвене на пара Tefal Steam n’Light VC3008

Tefal Steam n’Light VC3008 е висококачествен уред за готвене на пара. С негова помощ можете лесно и бързо да приготвите здравословна храна. Той е с мощност от 900 вата и вместимост 10 литра. Уредът е с шест предварително зададени програми за зеленчуци, риба, месо, ориз, яйца и десерти. Времето и силата на парата за всяка от храните е програмирана и вие само трябва да натиснете съответния бутон. Уредът е с три кошници, благодарение на които можете да готвите три неща наведнъж. За да може ястията да са топли по-дълго време, можете да използвате и специалната програма за това. Всяка от кошниците на уреда е подвижна и можете лесно да ги почиствате под течаща вода.

3. Уред за готвене на пара Heinner Master Collection HSA-1000XMC

Уредът за готвене на пара Heinner Master Collection HSA-1000XMC може да се превърне във вашия любим помощник за по-здравословен начин на живот. Той е с мощност от 1000 вата и вместимост от 12 литра. Тези параметри са идеални за домакинства с повече членове, за приготвяне на голямо количество храна. Резервоарът за вода също е обемен – 1,4 литра. Това ще спести нуждата от постоянно следене дали е пълен. Heinner Master Collection HSA-1000XMC е оборудван с три кошници, както и купа за готвене на ориз. Има таймер за до 90 минути, както и няколко предварително зададени програми. За по-голяма безопасност уредът е с крачета против плъзгане. А за максимално удобство на потребителя има и място за съхранение на кабела.

4. Уред за готвене с пара Tefal VC1401

Tefal VC1401 е качествен уред с перфектно съотношение качество/цена. С него можете да приготвяте всякакви здравословни храни на пара. Той е с мощност от 900 вата и общ капацитет от 6 литра. Уредът е с таймер до 60 минути, както и автоматично изключване след приключването на програмата. Tefal VC1401 има две подвижни тави, които позволяват да готвите две ястия наведнъж. Има и отвор за удобно наливане на вода по време на работа. А за още по-голям улеснение, уредът има и индикатор за нивото на водата. В комплекта е включен и аксесоар за варене на ориз.

5. Уред за готвене на пара Russell Hobbs Cook Home 19270-56

Russell Hobbs Cook Home 19270-56 е уред с голям капацитет, с който можете да приготвяте вкусна и полезна храна за цялото семейство. Той е с мощност от 800 вата, както и подвижни тавички, които осигуряват три зони за готвене. Така можете да сложите няколко ястия наведнъж. Уредът е с общ капацитет от 9 литра и тава от 1 литър за готвене на ориз. За да добавяте лесно вода в процеса на готвене, уредът има два странични отвора. Таймерът е до 60 минути и с автоматично изключване. Основата е от матиран инокс  – материал, който освен че е висококачествен, осигурява стабилност и безопасност при работа.

6. Уред за готвене на пара Tefal VS400333 VitaCuisine Compact

Tefal VS400333 VitaCuisine Compact е едно от най-качествените и мощни предложения за готвене на пара. Освен че е с голям капацитет от 10 литра, той е и с мощност от 1800 вата. Тези параметри са идеални за приготвяне на голямо количество храна. Освен това мощността помага за запазване на повече хранителни вещества и витамини в продуктите. Благодарение на LCD екрана, настройвате лесно и удобно всяка програма. Уредът е с таймер и автоматично изключване. Също така, за по-голямо удобство, има предварително зададени програми за зеленчуци, ориз, риба, месо и морски дарове. В комплекта са включени две тави и четири чаши с капаци, в които можете да приготвяте сосове. Уредът поддържа храната топла дълго време след като е приключил работа.

7. Уред за готвене на пара Beper 90.502

Beper 90.502 е удобен и компактен уред за готвене на пара. Би се вписал идеално във всяка кухня, в която здравословното готвене е приоритет. За разлика от повечето подобни уреди, този е с правоъгълна форма. Неговата мощност е 800 вата с две зони на готвене (две тави). Уредът е с индикатор за нивото на водата. За по-голяма безопасност и удобство, уредът се изключва, ако водата свърши и е нужно доливане.

8. Уред за готвене на пара Esperanza EKG009 Volcano

Esperanza EKG009 Volcano е бюджетен уред за готвене на пара.  Неговата мощност е 400 вата, а вместимостта му е общо 7,5 литра. Той е със самоизключващ се таймер, който може да се наглася максимум до 60 минути. Има светлинен индикатор, който предупреждава кога е включен. Гумените крачета са стабилни и не позволяват на уреда да се хлъзга или размества по време на работа.  В комплекта е включена и купа, подходяща за варене на ориз. Esperanza EKG009 Volcano има три тави, в които да поставите няколко неща за готвене едновременно.

9. Уред за готвене на пара Jata CV 200

Jata CV 200 е следващото ни предложение за бюджетен уред за готвене на пара. Той може да ви влезе в употреба, ако не използвате подобен уред често, но искате да имате един под ръка у дома. Размерите му са по-малки – 3,5 литра общ капацитет  и мощност 400 вата. Таймерът му е с максимално време за готвене – 60 минути. Имам светлинен индикатор и автоматично изключване. В комплекта си включени две тави, както и приставка  за яйца.

10. Електрически яйцевар с приставка за готвене на пара Caso ED10

Caso ED10 е уред за варене на яйца, но има приставка, в която могат да се поставят и различни продукти за готвене на пара. Уредът е изработен от неръждаема стомана и е с мощност от 400 вата. Има звуков индикатор, който сигнализира за приключване на готвенето. В комплекта към уреда са включени две тавички за приготвяне на омлет или поширане на яйцата, прозрачен капак, както и мерителна кана с уред за пробиване на яйцата.

Какви са ползите от готвенето на пара?

Блендерът и уредът за готвене на пара несъмнено присъстват във всяка кухня, в която здравословната храна е основен приоритет.

Парата  е един от на-полезните начини за обработка на зеленчуци, плодове, различни варива или яйца. По този начин продуктите запазват най-много хранителни вещества, витамини и минерали. Освен това не са нужни кой знае какви приготовления преди да ги поставите в уреда. Нужно е само да ги измиете и обелите или нарежете.
С уреда за готвене на пара можете да правите няколко продукта наведнъж. Благодарение на различните отделения, можете да поставите заедно картофи, зеленчуци и ориз например. Така ще имате приготвени разнообразни ястия за всеки вкус.

Какви са различните видове уреди за готвене на пара?

Електрическия уред за готвене на пара си остава най-използвания и популярен в родните кухни. Но това далеч не е единственият начин за преработване на продуктите с пара. Има бамбукови съдове, които са така оформени, че да успяват да се справят с готвенето. Също така има специални тенджери, които са за готвене на пара.

Бамбуков

В азиатската кухня се използва главно бамбуков съд за готвене на пара. Той прилича на тенджера с две нива, но е изработен от бамбук. Готвенето с подобен съд може да се окаже по-сложно и бавно за някои. За да се използва бамбуковият съд, трябва да сте загряли малко вода в тенджера. За да не допира водата дъното на съда от бамбук, трябва да сложите нещо между тях. Добър вариант е просто да изберете по-малка тенджера, за да можете да сложите бамбуковия съд върху нея. Така когато е загрята водата тя ще се изпарява нагоре и ще достигне съда, който от соя страна ще я абсорбира. Така продуктите в бамбуковия съд ще се задушат и преработят.

Тенджера за готвене на пара

Тенджерата за готвене на пара също е добър вариант за почитателите на този метод. Тя обаче, за разлика от електрическия уред, няма таймер и има само едно отделение. В миналото този съд е бил широко разпространен за готвене на пара. Вече има по-усъвършенствани начини за това, но нищо не пречи тенджерата за готвене на пара да бъде използвана и до днес.

Електрически уред

Екетрическият уред за готвене на пара е най-лесния и безопасен начин за приготвяне на храна. Както стана ясно, той върши работата почти сам, има няколко отделения за поставяне на продуктите, таймер и различни програми. Всичко това улеснява потребителите и спестява време.

Ръководство за покупка

Когато купувате уред за готвене на пара непременно съобразявайте това колко често мислите да го използвате и за приготвянето на какво количество храна. По-надолу сме изброили ключовите характеристики, на които да обърнете внимание.

Капацитет

Капацитетът на уреда за готвене на пара е ключов фактор най-вече, ако го използвате често. Семействата, които са почитатели на този начин за приготвяне на здравословна храна, е добре да заложат на уред с по-голям обем. Също така е добре да обърнете внимание и на това колко тавички се предлагат в комплекта. Така ще имате повече отделения за готвене, в които да поставите различни неща. Това несъмнено спестява време и усилия в готвенето. Можете например да поставите картофи в едната тавичка, а зеленчуци в другата. Също така има уреди, които се предлагат и със съд за готвене на ориз. Така можете да използвате и него, за да приготвите три различни ястия наведнъж.

Брой зони за готвене

Както стана ясно, зоните за готвене дават възможност да поставяте няколко продукта наведнъж в уреда. Тъй като не е добра идея да се смесват картофи и зеленчуци например  в една тавичка, е важно да има няколко отделения за различните продукти. По-голямата част от уредите за готвене на пара се предлагат с три тавички или зони на готвене. По-малките обикновено са само с две. Изберете според това колко продукта наведнъж искате да готвите едновременно.

Различни програми

Различните програми, които  предлагат  някои модели, са голямо удобство. Те ще улеснят използването на уреда, а едновременно с това и ще помогнат за приготвяне на по-вкусна храна.

Таймер

Таймерът е от основните функции на уредът за готвене на пара. С него нагласяте колко време да се готвят продуктите. Най-често максималното време е 60 минути. Рядко се срещат уреди, които да предлагат 90 или повече минути на таймера. По-усъвършенстваните имат автоматично зададени програми за някои продукти. Така с натискането на един бутон (за съответния продукт) времето за приготвяне е предварително зададено.

Индикатор за нивото на водата

Индикаторът за нивото на водата е удобна и необходима функция. Уредите на пара работят с вода, която  се налива в специално пространство. Съответно, ако течността свърши уредът не може да функционира правилно и в повечето случаи се самоизключва. С индикаторът за нивото на водата можете да следите и ако трябва да добавите вода.

Приготвяне на ориз

Приготвянето на ориз също е сред възможностите на уреда за готвене на пара. За тази цел обаче ви трябва специален съд, който е по-дълбок от обикновените тавички. Винаги проверявайте дали има включен такъв съд към комплекта, ако възнамерявате да приготвяте и ориз.

Цена

Цената на уредите за готвене на пара може да варира от 30-40 лв. до 150-180 лв. Всичко зависи от това каква е мощността на уреда, какъв е капацитетът му и колко функции има. По-скъпите предложения са с повече мощност и често, с голям капацитет. Те също така имат няколко предварително зададени програми за готвене на зеленчуци, бяло месо, ориз, риба и други.
Ако вие и вашето семейство сте почитатели на готвенето на пара и го практикувате често, то несъмнено заложете на по-качествен и мощен уред. Така ще сте спокойни, че можете да го използвате колкото си поискате и за по-големи количества. Ако обаче не използвате уреда често или приготвяте само зеленчуци на него, то няма смисъл да се харчите за уред с голям капацитет и мощност. Някое от по-бюджетните и компактни предложения ще ви свършат работа.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар