Бягаща пътека е един от най-добрите фитнес уреди за трениране вкъщи. Има много причини поради, които може да нямате възможността да посетите фитнес залата. И ако обикновено в залата тренирате на пътека за бягане, то закупуването на такава на добра цена може да се окаже по-добър вариант. Така няма да сте зависими от работното време на фитнеса и ще спестите от скъпите месечни такси.

Всички бягащи пътеки, които Ви представяме в нашето ръководство са подходящи за всички нива на тренировка, както за начинаещи така и за напреднали. Освен това те дават възможност за упражнения като лек джогинг или интензивна кардио тренировка за отслабване.

Нашият избор за най-добрите пътеки за бягане вкъщи

Съществува голям избор на пътеки за бягане на българския пазар, където може да намерите евтина пътека за бягане с цени започващи от няколко стотин лева или дори да си купите скъп модел за над 14 000 лева.

Ние направихме необходимото проучване за видовете функции, които трябва да има една добра пътека за бягане, каква цена е добре да се плати и качеството, което предлага модела. Затова Ви каним да видите кои са най-добрите бягащи пътеки според нас.

1. Бягаща пътека Kondition HM-3800

Бягаща пътека Kondition HM-3800

Виж цената

Kondition HM-3800 един от производителите на пътеки за бягане, на които може да се доверите. Това е модел, които е подходящ за всеки с желание за трениране у дома. Висококачествен фитнес уред с високо качество и много удобства на достъпна цена. Двигател с 1.25 к.с. мощност задвижва пътека с площ за бягане 1200 х 400 мм, развивайки максимална скорост до 12 км в час, което е напълно достатъчно за нормална тренировка вкъщи.

Можете да се възползвате от 12% наклон, който може да се настрои автоматично за да направите вашата тренировка по-предизвикателна. Що се отнася до централната конзола, тя разполага с екран, на който можете да следите времето, изминатото разстояние , скорост, пулс и изгорени калории.

2. Бягаща пътека DHS 8451


Виж цената

Здравата рамка е сгъваема и лесно се транспортира с помощта на наличните силиконови колела. Машината разполага с 1,75 к.с. мотор с максимална скорост до 16 км/ч. Моделът DHS 8451 разполага с повърхност за тичане с размер 1250 х 420 мм, която е напълно достатъчна за повечето потребители.

Тази пътека за бягане предлага автоматичен наклон от 0 до 15 градуса, като и 15 предварително зададени програми, от които да избирате. Контролният панел предлага свързване на MP3 плейър, USB мултимедийна свързаност и зареждане на мобилни устройства. Докато на екрана ще имате възможността да следите пулса, наклона, времето, скорост, изгорени калории и дистанция.

3. Бягаща пътека Kondition HM-8100


Виж цената

Тази бягаща пътека е създадена да Ви осигури пълноценна тренировка в домашни условия. Производителя предлага здрави продукти и този модел не е изключение. Ако търсите лесна за употреба, но не много тежка пътека за бягане, тогава това е вашият фитнес уред.

Kondition HM-8100 има опция за сгъване, което я прави лесна за съхранение, след като приключите с тренировката си. Двигателят ѝ е 2 к.с., достатъчно мощен да поддържа интензивни кардио тренировки.

Тъй като не е претъпкан с прекалено много функции, този модел е идеален за потребителите, които търсят пътека за бягане, която да използват лесно без никакви усложнения. Kondition HM-8100 предлага 12 вградени програми за тренировки, бутони за управление и екран на който показва разстояние, калории пулс скорост и време. А що се отнася до допълнителните опции, тази бягаща пътека възпроизвежда mp3, има вградени говорители, също така поддържа USB и SD карта.

Kondition HM-8100 идва с 24 месеца гаранция.

4. Пътека за бягане SPORTFIT 1093

SPORTFIT 1093

Виж цената

SPORTFIT 1093 е още една страхотна, пътека за бягане от среден клас предназначена за хора, които искат качествен продукт, не не искат да инвестират прекалено много.

Щедрият брой функции предлагани с този модел ще Ви накарат да не пропускате нито една тренировка.  Той разполага с 12 предварително зададени програми и наклон до 5 процента. Шок абсорбираща система се грижи за предаването на по-малко стрес върху ставите Ви, докато бягате, а 2,5 к.с. мотор ще осигури максималната скорост от 16 км/ч.

Независимо дали искате да отслабнете, да повишите издръжливостта си или просто да поддържате тялото си, този фитнес уред позволява 5 процентов наклон, който е лесен за промяна, за да можете ефективно да персонализирате тренировката си. 

Що се отнася до конзолата, тя е снабдена с Bluetooth връзка и вградени високоговорители, така че няма да е необходимо да носите слушалки по време на тренировка.

5. Бягаща пътека Kondition HM-4800

Бягаща пътека Kondition HM-4800

Виж цената

Включихме пътеката за бягане Kondition HM-4800 в нашия списък, защото е на много добра цена за това, което предлага. Преди всичко предлага няколко режима на тренировка, така че е подходяща за отслабване или за физическо натоварване.

Също така моделът има 3 степенна настройка на наклона, за да използвате фитнес уреда според вашата тренировка и предпочитания. Конзолата разполага с екран, на който да следите изгорените от вас калории, изминато разстояние, пулс, скорост и изминалото време на вашата тренировка.

Определено това не е луксозен модел и не предлага премиум възможности, но това се компенсира с доброто качество на конструкцията на тази пътека за бягане. Цената не е висока и смятаме, че е достъпна за повечето потребители.

6. Бягаща пътека Horizon Treadmill T101

Бягаща пътека Horizon Treadmill T101

Виж цената

Пътеката за бягане Horizon Treadmill T101 е лесна за сгъване и разполага с транспортни колела за лесно съхранение и транспортиране. Рамката е изработена от стомана, която позволява максимално поддържано тегло до 136 кг. Многофункционалният LCD екран дава възможност за проследяване на изгорените калории, изминато разстояние, пулс, наклон, скорост и време. Мотора е 2,5 к.с. с диапазон на скоростта от 0,8 до 16 км/ч, като машината работи сравнително тихо. Бягащата пътека е снабдена с бутон за аварийно спиране и система за абсорбиране на ударите при бягане. Като цяло, това е качествен модел, който заслужава позиция в нашата класация за най-добрите пътеки за бягане.

пътека за бягане вкъщи

Защо да си купите пътека за бягане?

Независимо дали се опитвате да отслабнете, да поддържате форма или да се раздвижвате всеки ден, този фитнес уред може да Ви помогне за всичко това.

Всички, които живеят в голям град знаят, че от ден на ден става все по-пренаселено и мястото за бягане и разходки за съжаление намалява. Затова наличието на бягаща пътека у дома е от огромна полза. Тя Ви позволява да се наслаждавате на качествени тренировки, далеч от лошото време и оживените и прашни улици. За да бъдем по-полезни, нека разгледаме предимствата на пътеките за бягане.

Предимства

  1. Пълноценна тренировка: С тези уреди получавате тренировка за цялото тяло, затова може да разчитате на това оборудване да допълва тренировките Ви. В допълнение на това, тренирането на тези машини подобрява сърдечно-съдовата, както и белодробната функция. Употребата на бягаща пътека, също помага за укрепване на костите Ви, а в последствие и за намирането на здравословен баланс.
  2. Стимулиране на ходене и бягане: Второто предимство на най-добрите пътеки за бягане е, че те помагат за стимулирането на различно ходене или бягане и дори изкачване, като имат възможността да променят наклона на пътеката. Смяната на наклона не е предлагана функция от всички модели, но повечето съвременни модели ще Ви позволят промяна, за да можете да се насладите на пълноценна тренировка.
  3. Избор на различни програми за трениране: Освен това, най-добрите пътеки за бягане са снабдени с компютър, който ще Ви позволи да програмирате фитнес уреда според вашите индивидуални нужди. Например можете да програмирате тренировката си, така че да бягате с умерена скорост за определено от вас разстояние и след това темпото да бъде намалено за да бягате по бавно.
  4. Възможност за отслабване: Безспорно пътеките за бягане са идеални за отслабване. Това естествено зависи от това, колко сте упорити в тренировката си. Колкото по-редовни сте и бягате дълго време, толкова повече калории ще изгорите (това може да е от 200 до 800,1000 всяка тренировка). Най-добрият вариант е да тренирате докато гледате любимият си сериал или телевизионно шоу. А що се отнася до преброяването на изгорените калории, вие не трябва да правите нищо. Повечето модели с вграден компютър могат да измерват изгорени калории, скорост, изминатото разстояние, крачките, както и пулса. Има модели, които предлагат автоматично регулиране на наклона и скоростта, за да можете да поддържате сърдечната си чистота в определен диапазон.
пътеки за бягане мнения

Видове бягащи пътеки

Когато правите вашия избор на пътека за бягане трябва да знаете от точно какъв тип машина се нуждаете. Това много зависи от начина на употреба и съхранение на уреда. Дали ще използвате бягащата пътека често и свободното място, което имате за нея. Обикновено на пазара може да намерите различни видове, които се отличават с възможността да се сгъват. За да бъдат разграничени нуждите на потребителите ние ги разделихме на механични сгъваеми пътеки за бягане, сгъваеми и несгъваеми.

Механични пътеки за бягане

Този вид бягащи пътеки обикновено са по-малки, те са сгъваеми и могат лесно да се съхраняват без да заемат много място. Предназначени са за редовна употреба и са идеални за раздвижване и ходене поради малката повърхност за бягане, която предлагат. Тъй като имат по-малка площ за бягане те заемат доста по-малко място и не се нуждаят от голямо пространство при употребата им. След като са едни от най-евтините модели, те не се предлагат с много функции като следене на пулса например, но все пак имат екран, който показва изминато разстояние, скорост и изгорени калории.

Механична пътека за бягане е най-добрия вариант за обикновените потребители, които няма да подобряват рекорди, а по-скоро ще я използват за вървене. Ако мислите, че това е всичко, от което имате нужда, изборът на този вид е подходящ за вас. Лесно ще я съхранявате и ще платите по-малко пари, тъй като са по евтини от по-големите и тежки модели.

Въпреки това трябва да знаете, че тези бягащи пътеки не са много стабилни, поради малкият им размер и по-леките материали използвани при производството им. Също така за някои потребители площта за бягане може да се окаже доста къса, затова е препоръчително винаги да се тества уреда преди да бъде закупен.

Сгъваеми пътеки за бягане

Общото, което имат с механичните пътеки за бягане, е че те също предлагат възможност за сгъване. Лесно се съхраняват и не заемат прекалено много място във вашия дом, когато не ги използвате.

Разликата обаче е в това, че те имат по-здрава конструкция от механичните модели, което предава по-добра стабилност и възможност за по-интензивно натоварване и тренировка. Но ако говорим за площта за бягане, тези модели също имат къса база. Някои потребители може да ги намерят за прекалено къси, ако имат дълги крака. Идеални са нормална тренировка, но не и за прекалено тежък режим на трениране. Както и някои от високите функции, с които се предлагат много несгъваеми модели не са налични при този тип оборудване.

Несгъваеми

Несгъваемите бягащи пътеки имат здрава конструкция, предлагат добра стабилност и могат да издържат на големи натоварвания интензивни тренировки. Също така те предлагат по-голяма площ за бягане с по-дълга база, както и възможно най-много предварително зададени програми и добри опции.

Както типа на модела подсказва, тези пътеки за бягане не се сгъват, заемат повече място от предните два вида, затова ще Ви е нужно голямо пространство, което да запълните за постоянно във вашия дом.

Обикновено това са скъпи модели, които предлагат множество от вградени програми, които могат да улеснят ежедневието Ви. Изградени, за да бъдат здрави, качествени бягащи пътеки, които предлагат всичко за вашите основни потребности за трениране с най-високото качество и комфорт.

Продават се на висока цена в сравнение с другите видове, но това са най-добрият вариант за напреднали спортисти или професионалисти. Проектирани са да издържат повече килограми, както и предлагат по-високи скорости и големи наклони.

избор на пътека за бягане

Ръководство за купуване на бягаща пътека

Изборът на подходяща пътека за бягане може да се окаже едно от най-трудните решения, което някога сте вземали. По време на избора си ще видите, че на пазара съществуват много производители предлагащи стотици различни модели, което прави избора още по-труден. Този тип фитнес уред обикновено е на висока цена, затова качествената пътека за бягане трябва да има висококачествена конструкция с добра издръжливост.

Ако не сте добре запознати, но искате да изберете добра бягаща пътека с добри функции, тогава това ръководство ще Ви бъде от голяма полза. То е създадено, за да научете повече и да знаете основните характеристики преди да направите окончателния си избор. Ето и следните аспекти, които трябва да се вземат под внимание, когато избирате пътека за бягане.

Предварително зададени програми

Добрата пътека за бягане трябва да предлага различни видове проследяване и удобни предварително зададени програми. Тренировките може да са доста скучни, ако уреда не предлага разнообразие от възможности.

Като цяло, програмите за тренировка, персоналните настройки, видовете наблюдения и проследявания зависят от вашия бюджет. Когато избирате бягаща пътека, винаги проверявайте тези характеристики и сравнявайте различни марки и модели.

Потребителски профил

Несъмнено създаването на персонален профил е още една много добра функция, която може да намерите във всяка добра пътека. Със създаването на потребителски профил ще имате възможността да следите развитието на потребителя, като данните се записват автоматично в паметта на централната конзола. Така ще можете по всяко време да анализирате вашите тренировки и евентуално да подобрите резултатите си в бъдеще.

Повечето пътеки за бягане, които имат тази функция ще Ви позволят да персонализирате профила си въз основа на следните фактори – Възраст, Пол, Височина, Тегло, Име и други. Естествено не всички модели предлагат еднакъв брой потребителски профили. Когато правите своя избор за бягаща пътека е добре да гледате за минимум 2 профила, ако сте двойка или ако сте семейство поне 4 потребителски профила.

Скорост на пътеката за бягане

Скоростта на пътеката за бягане трябва да може да се адаптира към вашето спортно ниво. Не е задължително да бъде прекалено висока, тъй като повечето програми не изискват това. По-слабите модели достигат скорост до 10 км/ч, средните около 16 км/ч, докато някои по-скъпи модели могат да достигнат до 24 км/ч. Въпреки това не забравяйте, че основните тренировки не се нуждаят от висока скорост.

Повърхност за тичане

В идеалния случай повърхността за тичане трябва да е от няколко слоя и да има ефективно неплъзгащо се покритие. Също така е добре да е налична анти шокова система, която ще пази ставите Ви по време на тренировка.

сгъваема пътека за бягане

Сгъваема система

Много хора мислят, че е необходимо много място за съхранението на пътека за бягане, но това не винаги е така. Съществуват множество сгъваеми модели, които просто можете да държите в ъгъла на стаята. Те са оборудвани със специална сгъваема система, която позволява на основата да се сгъне на пред. Така се постига значително спестяване на място, но не и на 100 процента. Ако нямате прекалено свободно място във вашия дом, обмислете варианта за закупуване на сгъваема пътека за бягане.

Лесна употреба

Пътека за бягане лесна за употреба и интуитивен контрол на конзолата е винаги по-предпочитана пред някой много по-сложен модел предлагащ сложни менюта и множество бутони.

Простия модел има ясно изразени етикети и правилна подредба на бутоните (включване, изключване, авариен бутон и други). Не трябва да Ви обърква, а трябва да е лесен за употреба, за да можете да се концентрирате върху вашата тренировка. Преди да направите вашата покупка е желателно да изпробвате уреда, но ако това не е възможно, тогава не забравяйте да прочетете отзивите на потребителите.

Безопасност

Трябва да знаете, че по-голямата част от безопасността ни зависи от самите нас. Едни от най-важните характеристики са ключа за безопасност и бутона за аварийно спиране, които можете да намерите на всяка пътека за бягане с прилично качество.

Когато потребителят тренира има възможността да прекачи ключа за безопасност към себе си. В случай, че неговото движение е възпрепятствано по една или друга причина, машината ще спре без да причини наранявания на потребителя.

Наличието на авариен бутон е от съществено значение. В случай на някакъв вид авария, не оставайте пътеката да работи, тъй като може да бъде опасна не само за вас, но и за вашият домашен любимец или дете. Натиснете бутона и бягащата пътека ще спре незабавно.

Както предпазният ключ, така и аварийния бутон трябва да са на достъпно от потребителя място, но не и толкова близко та машината да изключва по погрешка. Тоест местоположението и лекотата на употреба трябва да са факторите, с които трябва да се съобразите.

Поддръжка и гаранция

Както вече казахме, инвестирането в пътека за бягане е голямо. Когато правите своя избор бъдете сигурни, че продукта който ще закупите има достатъчно дълга гаранция. Също така почистването на прах и правилното съхранение са ваше задължение. Но ако уреда се нуждае от редовно смазване или някаква друга поддръжка трябва да сте внимателни. Това може да доведе до допълнителни разходи, които да се окажат тежест за вашия джоб.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар