Ако трябва да обзаведете новото си жилище или просто искате да подмените стария си хладилник, трябва да знаете, че изборът може да се окаже сложна задача. Добре е да знаете какъв вид търсите, за да си спестите време и главоболие при търсенето на модел.

За разлика от другите уреди, хладилника може да бъде считан за сърцето на вашия дом. Той работи денонощно, за да поддържа храната ви възможно най-свежа за възможно по-дълъг период от време.

Поради тази причина приготвихме ръководство за ръководство за покупка и допълнителна информация за най-добрите модели, които можете да намерите на пазара.

Нашия избор за най-добрите хладилници

1. Хладилник с фризер Samsung RB31FDRNDSA

2. Двукрилен хладилник Side-by-side LG GSX961NSAZ

3. Хладилник с фризер Beko RCSA400K30XB

4. Хладилник с фризер LG GBP32DSKZN

5. Хладилник Zanussi ZRT27100WA

6. Двукрилен хладилник Side by side LG GSX961MCVZ

7. Хладилник с фризер Bosch KGN56XL30

8. Двукрилен хладилник Side by side Samsung RS68N8220B1/EF

9. Хладилник с 2 врати Heinner HF-M207SA+

10. Хладилник с фризер Indesit CAA 55

Пазара е залят с различни модели. Поради тази причина можем не само да изберем модел, които да охлажда и замразява храната ни, но и да отговаря на дизайна на собствената ни кухня. Освен това е важно да ни предложи най-модерни функции за бюджета, с който разполагаме.

Но както вече казахме, при наличието на толкова много марки и модели изборът на най-подходящ хладилник за вашата кухня може да се превърне в истинска предизвикателност. Тук е момента да ви представим няколко модела и нашите мнения за тях.

1. Хладилник с фризер Samsung RB31FDRNDSA

Виж цената

Samsung е добре позната марка в сектора на домакинските уреди. Модела RB31FDRNDSA е с общ нетен обем от 310 литра, включително 98 литра за фризерната част. Това е идеалният размер за четиричленно семейство.

Технологията за циркулация на въздуха позволява равномерното разпределяне на студения въздух, така че можете да подреждате храната си по предпочитан от вас начин.

С тези два големи контейнера за зеленчуци можете да съхранявате пресни плодове и зеленчуци за цялото си семейство. А плъзгащата се стойката за вино е идеална за максимизиране на пространството. Може да съхранява 2 бутилки!

Що се отнася до замръзването, бъдете спокойни, моделът има добре функционираща „No Frost“ система, която не позволява появата на лед по стените на уреда, както в хладилния сектор, така и при фризера.

Значително предимство на този модел ниското ниво на шум 39 db, толкова тих, че да забележите, когато работи.

2. Двукрилен хладилник Side-by-side LG GSX961NSAZ

Двукрилен хладилник Side-by-side LG GSX961NEAZEAZ
Виж цената

Най-големият плюс на двукрилния хладилник е неговата достъпност. Този тип хладилници е много по-удобен за семейства с деца. Не само хладилното отделение е лесно достъпно, но и фризера. Ако това е нещо важно за вас, то този двукрилен хладилник от LG ще ви хареса.

LG GSX961NEAZEAZ предлага страхотен дизайн с 405 литра нетен обем на хладилната чат и 196 на фризера. Достатъчно място за съхранение на хранителни продукти. Четирите рафта в хладилното отделение позволяват удобно разместване предоставяйки възможност за побиране на обемни продукти. Вратата също е снабдена с 5 удобни рафта за организиране на бутилки с вода, сок и др. Освен това, с функцията „InstaView Door-in-Door“ няма да е нужно да отваряте, за да видите какво има в хладилника. Нужно е само да чукнете два пъти по стъклото, за да активирате яркото LED осветление. То ще ви помогне лесно да направите бърза проверка без да се губи студен въздух. Освен добрата функционалност на двойната врата, тя придава естетическа привлекателност, която гостите ви със сигурност ще харесат.

С помощта на технологията FRESH Balancer ще съхранявате вашите зеленчуци и плодове при оптимални условия, като системата ще регулира подходящото количество влага.

Освен това този двукрилен хладилник осигурява студена вода благодарение на вграденият диспенсър за вода. А фризера предлага програма за бързо замразяване, както и диспенсър за лед.

3. Хладилник с фризер Beko RCSA400K30XB

Хладилник с фризер Beko RCSA400K30XB
Виж цената

Този хладилник с фризер Beko RCSA400K30XB има красив, изчистен и иновативен дизайн. Проектиран да изпълнява добре своите функции, както и се предлага на разумна цена, моделът отговаря на очакванията на повечето купувачи. Сред добрите качества на модела можете да намерите отлична гъвкавост във вътрешните отделения, както и качествено покритие на някои елементи от неръждаема стомана.

Увеличете до 30% живота на зеленчуците със специалната функция Active Fresh Blue Light. Това е синя светлина, която поддържа ефекта на фотосинтезата като по този начин удължава срока им на годност.

Този модел от Беко предлага и отделение поддържащо 0 градуса, подходящо за съхранение на нетрайни храни, месо и ръба.

Той има регулируем термостат и LED осветление, което не натоварва сметката ви за тока. Освен това този хладилник Беко е доста икономичен. Притежава серитификат за енергийна ефективност A ++, която може да ви предложи консумация от 259 KWH много по-добра от други съществуващи марки на пазара.

4. Хладилник с фризер LG GBP32DSKZN

Хладилник с фризер LG GBP32DSKZN
Виж цената

Следващият модел в нашия списък е този хладилник с корпус от неръждаема стомана предлаган от LG. С елегантния си дизайн той би се вписал във всяка кухня.

Благодарение на технологията DoorCooling+, LG GBP32DSKZN може да регулира въздушния поток, когато вратата е отворена. Системата представлява вентилационни отвори в предната част на хладилника, които не позволяват навлизането на топъл въздух. Също така, това допринася до по-бързото и равномерно охлаждане на продуктите.

Вътре ще намерите безопасни стъклени рафтове, които не позволяват на разлетите течности да достигнат до отделните секции. Хладилникът разполага и с регулируем контрол на температурата, който позволява 24 часово равномерно охлаждане.

Освен тези елегантни функции, хладилникът LG GBP32DSKZN е проектиран да бъде възможно най-ефективен. Следейки постоянно вътрешната си температура, той допуска повишаване на температурата или охлажда, когато е необходимо.

Фризера на този модел разполага с три отделни кутии, като едната от тях е предназначена за по-бързото замразяване на продукти.

5. Хладилник Zanussi ZRT27100WA

Хладилник с фризер Zanussi ZRB33103WA
Виж цената

Zanussi също спечели място в нашия списък с този първокласен хладилник с фризер. Той е с размери напълно подходящи за апартамент с не особено глолям размер. Без да заема прекалено много място в кухнята, този модел ще ви предостави достатъчно пространство за съхранение на храната на семейството.

Zanussi ZRT27100WA има обем на хладилната част от 194 литра и 109 на фризерната. Проектиран е добре, а енергийната ефективност на модела е клас А++, което гарантира ниското потребление на електроенергия. Според данните на производителя консумацията на година е 231 kWh.

Той също така има въздушна система за охлаждане, която води до циркулация на студен въздух до такава степен, че е в състояние да поддържа еднаква температура, както в горната част така и в долната.

Рафтовете могат да се разместват лесно, това улеснява организирането на хранителните продукти. Температурата също може да се регулира, което несъмнено води до оптималното съхранение на продуктите.

Регулируемите крачета са доста полезни в случай на неравен под. Благодарение на тях уреда може да бъде нивелиран бързо, лесно и удобно. Хората, които вече използват този модел споделят, че са изненадани от компактността и обема на този хладилник.

И двете врати на хладилника са реверсивни, което ще позволи да го позиционирате там, където на вас ви е удобно.

6. Двукрилен хладилник Side by side LG GSX961MCVZ

Двукрилен хладилник Side by side LG GSX961MCVZ
Виж цената

За хладилник с фризер LG GSX961MCVZ има наистина впечатляващ дизайн. Това е от модерните хладилници, които ви ще позволят да видите, какво има вътре без да отваряте вратата. Функцията InstaView ще ви позволи това с просто почукване върху стъклото.

Освен това този модел разполага с други високотехнологични функции като удобен диспенсър за вода, Pure N Fresh за минимални миризми, иновативен капак за оптимална поддръжка на влажността, технология за охлаждане, която гарантира, че всички продукти са добре охладени. FRESHBalancer запечатва чекмеджето за зеленчуци, за да запази зеленчуците и плодовете свежи по-дълго време.

Той също така има добър общ обем от 601 литра и рейтинг на енергийна ефективност A ++.

7. Хладилник с фризер Bosch KGN56XL30

Хладилник с фризер Bosch KGN56XL30
Виж цената

Днес повечето потребители търсят хладилници за домовете си, които да са удобни, гъвкави, напълно лесни за използване и да издържат много години. Поради тази причина те трябва да са произведени от добър и устойчив материал, с достатъчно място за съхранението на храна.

Затова ви представяме един от най-добрите модели в момента. Bosch KGN56XL30 е готов да предложи на клиента най-доброто на пазара в комфорт и елегантност.

Bosch KGN56XL30 е хладилник с фризер и Vitafresh чекмеджета, които поддържат температура близка до 0 градуса. Тази система удължава съхранението на пресни продукти като запазва зеленчуците и плодовете свежи и хрупкави за по-дълго време.

Моделът е доста икономичен благодарение на наличието на терморегулатор както в хладилното, така и във фризерното отделение. Освен това този хладилник от Bosch поддържа добре постоянна температура, която се контролира от функцията freshSense, така че храната ви ще бъде винаги напълно охладена.

Той има добър енергиен рейтинг A ++, който може да ви предложи много ниска годишна консумация на енергия от 325 kWh.

8. Двукрилен хладилник Side by side Samsung RS68N8220B1/EF

Двукрилен хладилник Side by side Samsung RS68N8220B1/EF
Виж цената

Двукрилен хладилник Samsung RS68N8220B1/EF привлича внимание със своя елегантен дизайн. Корпусът му е с впечатляващ цвят „Антрацитно сиво“, а използваният материал е неръждаема стомана.

Освен предлаганата красота и стил, Samsung RS68N8220B1/EF е снабден с диспенсър за вода, ледогенератор и възможност за свързване директно към водопровода. И двете отделения са широки и просторни позволяващи добра гъвкавост за различни конфигурации. Всъщност можете да конфигурирате рафтовете така, че да имате възможност за съхранение на доста големи хранителни продукти.

Рафтовете на вратите също са доста подредени и полезни. Те са здрави и достатъчно дълбоки, за да издържат тежки бутилки и буркани.

9. Хладилник с 2 врати Heinner HF-M207SA+

Хладилник с 2 врати Heinner HF-M207SA+
Виж цената

Ако пък търсите нещо по-обикновено за вашия дом или ви трябва допълнителен хладилник, разгледайте нашето предложение за евтин хладилник с горна камера.

Независимо от причината, ако търсите добро съотношение качество / цена, Heinner HF-M207SA+ е модел, на който може да се разчита.

Този модел е доста опростен, но разполага с нужните рафтове, които позволяват прегрупиране за по-удобното съхранение на високи продукти.

Независимо, че е базов модел той предлага добър обем: 164 литра на хладилната част и 40 литра на фризера.

Уреда е от енергиен клас А+ и годишна консумация 217 kWh.

10. Хладилник с фризер Indesit CAA 55

Виж цената

Хладилник Indesit CAA 55 също е един от евтините модели в нашия списък. Той се предлага на добра цена за хладилник, който е със сертификат за енергийна ефективност A +. Тази характеристика ни гарантира малко потребление на електроенергия, което според производителя то е около 256 kWh годишно.

Общия капацитет на хладилника е 234 литра, като е разпределен между 150 литра за хладилната част и 84 литра за фризера. Той е с размери 174 x 54,5 x 58 cm.

CAA 55 има четири позиции за регулиране на температурата в хладилника и още четири във фризера. 

Използвайки хладилник от този тип, повечето потребители избират едно ниво на температурата, но все пак е удобно да променяте температурата според нуждите ви. 

Препоръчително е да се настрои температурата, ако пълним хладилника, така че да работи по-малко време и да може да охлажда съдържанието по-рано.

Що се отнася до шума, този модел на Indesit издава само 42 децибела, което е повече от приемливо.

Фризерът е „No Frost“, така че температурните промени, които възникват при отваряне на вратата, няма да генерират замръзване

Един от възможните недостатъци на Indesit CAA 55 е неговият цвят. В света на уредите с цвят от неръждаема стомана той е скучно бял.

Как да разберете дали имате нужда от нов хладилник

Ако не си спомняте кога имате този хладилник, който притежавате в момента, то тогава може би е добре да потърсите нов. Напълно възможно е да мислите, че той работи по същият начин като преди и няма нужда от смяна. Въпреки това е добре да си зададете няколко въпроса, за да разберете дали имате нужда от нов хладилник.

На колко години е хладилникът ми?

Смяната на хладилника няма опреден период. Но при възникнал проблем е от голямо значение на колко години е. Ако вашият хладилник е само на няколко години ще си струва ремонта. Но в случай, че е повече от 10 години ще е най-добре да купите един модерен хладилник, който да ви служи безотказно за много години напред. Инвестирането в ремонт може да е нерентабилно, а покупката на нов модел неизбежна.

Работи ли ефективно моят хладилник?

Много от моделите на пазара притежават сертификат за енергийна ефективност „Energy Star„. Притежавайки такъв модел ще бъдете сигурни в ниския разход на електроенергия, който несъмнено води до спестяване на пари от сметките за електричество.

Разбира се не можем да кажем същото за старите модели, които изразходват до два пъти повече енергия в сравнение с нов. Определено си струва да инвестирате в нов хладилник след като той ще спестява за вас от първия ден.

конденз в хладилника

Произвежда ли конденз?

Работата на хладилника е да поддържа храната ви студена дори и през горещото лято. Проверете дали вашият хладилник задържа конденз от вътрешната страна по стените. При наличие на конденз означава, че вратата не е уплътнена достатъчно добре. Проверете уплътнението, ако то е мокро означава, че старият ви хладилник има нужда от ремонт или подмяна.

Отнема ли много време хладилникът ми да охлади продуктите?

Забележете колко време е нужно да охладите продуктите след като се върнете от пазар. Можете да направите малък тест с няколко газирани напитки или шише вода. Ако отнема прекалено много време, освен че няма да ви е от голяма полза, но и ще изразходва повече енергия то преди без добър резултат. Освен това, ефективното съхранение на храна с този хладилник ще е невъзможно.

Видове хладилници

Има голямо разнообразие на хладилници, от което да избирате с поред вашите нужди. Но тук няма да говорим за всички видове, а ще извадим само основните видове хладилници, нужни за ежедневието на домакинствата.

Халдилник с горен фризер

хладилник с горна камера

Разбира се, този вид е известен на всички. По-голямата му част е хладилник с отделен малък фризер в горната част на уреда. В зависимост от конкретния модел може да е доста лесно използването на фризера, но ще трябва да се навеждате всеки път щом трябва да вземете плодове или зеленчуци от предназначената за това кутия. Този вид няма вграден диспенсър за вода, както и ледогенератор, но проблема е минимален, тъй като можете да охладите бутилка с вода и да поставите няколко форми за лед във фризера. Поради базовите функции, които има моделът може да се счита за бюджетен.

С долен фризер

хладилник с двоен фризер

Определено, ако държите зеленчуци и плодове в хладилника, този модел ще ви хареса. Кутията се намира в центъра на уреда, което я прави лесна за използване.

Безпроблемно вадене на зеленчуци за салатата! Това може де е голямо предимство за някой, но ако обичате замразените храни може да е досадно намирането им в голямото чекмедже във фризера. Също както модела с горна камера, така хладилник не разполага с ледогенератор и ще трябва да използвате форми за лед.

Тип френски врати

Този тип набира все по-голяма популярност поради разбираеми причини. Фризера на този вид се намира в долната му част, докато охладеното му отделение разполага с две врати. Един от плюсовете на този хладилник е това, че вратите са тесни и не се нуждаят от голямо пространство за отварянето им. Затова този тип хладилник е предпочитан от всички, които не разполагат с голямо пространство в кухнята. Имайте предвид, че независимо от тесните врати, рафтовете на този хладилник са достатъчно широки, за да ви осигурят достатъчно пространство за съхранението на по-обемни продукти като торта например.

Повечето модели от този тип предлагат няколко отделения на фризера в долната част, както и вградени ледогенератор и диспенсър за вода.

Двукрилен хладилник

двукрилен хладилник

Любимец на много домакинства този хладилник американски стил разполага с фризер от лявата страна и хладилно отделение от дясно. Съхранението на хранителни продукти е удобно и в двете отделения, тъй като разположени по цялата височина на уреда. Ако имате деца достатъчно големи да отварят хладилника сами, можете да слагате любимите им храни на ниските рафтове за тяхното улеснение. Освен това, много модели от този тип „Side by side“ разполагат с ледогенератор и диспенсър за вода на вратата.

Хладилник за вграждане

хладилник за вграждане

Обикновено те се предлагат в различни размери, но като цяло стандартния хладилник за вграждане наподобява хладилника с долен фризер. Разликата е в това, че този се монтира в избран от вас кухненски шкаф. Като на пръв поглед нищо не издава позицията на хладилника. Освен естетика, която този вид предлага той не е ограничен по отношение на вътрешното пространство за съхранение на хранителни продукти. На пазара съществуват модели с единични, двойни, както и френски стил с три и повече врати.

Поддържайте своя хладилник без бактерии

Хладилникът е основен уред за съхранение на храна в повечето домакинства. Поради ниските поддържани температури, храната успява да се запази свежа за по-дълго време. Въпреки това, трябва да имате предвид, че съществуват бактерии, които са устойчиви на студ и продължават своето развитие дори, когато храната е охладена. Затова имаме няколко съвета как да поддържате своя хладилник без бактерии.

1. Почиствайте редовно

Много е важно редовно да почиствате хладилника си. Ако сте дисциплинирани и спазвате това правило ще намалите развитието на бактерии във вашият хладилник. Както при борбата срещу бактерии на всякъде другаде, така и тук чистотата е основното оръжие. Случва се част от храна да попадне на рафта или пък да излеете нещо. Не игнорирайте случилото се и забършете незабавно, за да избегнете евентуалното разпространение на бактерии. Използвайте антибактериални почистващи препарати за основно почистване, а при частични почиствания, можете да използвайте гореща вода и веро.

2. Изхвърляйте старата храна навреме

razwalena hrana

Следете стриктно срока на годност на храната. Изхвърляйте всичко старо и развалено. Развалената храна ще позволи развитието на бактерии, както и плесен, която може да се предаде на останалите храни.

В най-добрият случай не трябва да чакате храната да се развали, за да я изхвърлите. Проверявайте периодично датите обозначени с етикет за „най-добър до:“ или „използвай преди:“ . Имайте предвид, че домашно сготвената храна можете да съхранявате на студено не повече от 5 дни. Ако имате кухненско табло за рецепти поставете бележка, за да си напомните в случай, че забравите. Така ще сте сигурни дали храната е още годна за консумация. Освен това не трябва да забравяте, че инвестирането в добър хладилник с фризер ще помогне за качественото съхранение на хранителните продукти.

3. Не смесвайте сурови и готови за консумация храни

Избягвайте смесването на сурови храни с тези готови за консумация. Суровите меса съдържат опасни бактерии, които могат да ви причинят здравословни проблеми. За да организирате правилно храната във вашия хладилник, помнете винаги да поставяте месото на долния рафт. Превърнете това правило в навик, така винаги ще избегнете изтичането на сокове върху останалата храна. Освен това, по ваша преценка можете да увиете месото в няколко допълнителни торбички, за да запазите хладилника чист и без бактерии.

Как да изберем хладилник?

На пазара можете да намерите голямо разнообразие от модели с много различни функции и характеристики, които да затруднят вашия избор. Ето защо, преди да направите покупката си, е важно да вземете предвид няколко определящи фактора, за да можете да изберете най-подходящия за вас.

Размер

Един от тези определящи фактори при избор на нов модел е неговият размер. Не си струва да купите голям хладилник, ако мястото в кухнята ви е ограничено.

Важно е да проверите височината, ширината и дълбочината на модела, който сте харесали и да ги сравните с пространство, което сте предназначили за уреда.

Тези обемисти уреди съществуват в различни размери, от американски стил с две врати, които имат нужда от повече място, до малки модели без фризер, които заемат много малко място. Добре е да направите измервания и да изберете модел с размерите, адаптирани към свободното пространство, което имате. Не забравяйте да включите и разстоянието заемано от хладилника с отворена врата. По този начин ще избегнете неприятни изненади по време на монтажа му.

как да изберем хладилник

Капацитет

Друг много важен фактор при избора на хладилник е общият му вътрешен капацитет. Капацитетът обикновено е свързан с размера му, колкото е по-голям той, съответно капацитета е по-голям също.

Малките хладилници, които са удобни за двойка без деца имат капацитет между 100 и 200 литра. Докато моделите с по-голям обем подходящи за четиричленни семейства имат капацитет вариращ от 300 литра до 500 литра, но може и повече.

Имайте предвид, че капацитетът посочен в техническите характеристики на всеки модел е разделен на два вида: брутен капацитет и нетен капацитет. 

Вие трябва да проверите нетната стойност, тъй като това е реалния капацитет на хладилника, включвайки кутиите за зеленчуци, всички рафтове и други аксесоари като поставка за бутилки например. 

За да направите най-добрия избор, когато избирате хладилник според неговия капацитет е да вземете предвид броя на членовете на вашето семейство.

Дизайн

Дизайнът от модел до модел може да е коренно различен в зависимост от марката и вида на хладилника. Има американски стил с две вертикални врати, с горен фризер, една врата или две, една под друга.

Има и модели предлагани в най-различни цветове или с лъскави покрития, които придават елегантност на уреда.

По-модерните модели включват LCD сензорни екрани на вратата, LED светлини в отделните сектори и чекмеджета в различни подредби и размери. Както и поставки за бутилки или специални отделения за различни видове хранителни продукти.

Консумация

Не може да отречем факта, че хладилниците са уреди консумиращи доста електроенергия у дома, те изразходват повече енергия от една пералня със сушилня например, защото тяхната задача е да работят 24 часа в денонощието и 365 дни в годината.

Имайте предвид това, когато избирате, защото е много по-изгодно да вземете по-енергийно ефективен модел с ниско потребление. Така в дългосрочен план ще спестите голяма сума пари от ежемесечните сметки за електричество.

Повечето от тези устройства имат етикет за енергийна ефективност, предоставен от производителя. Там можете да намерите информация за консумацията на съответния модел. 

Този етикет показва различните нива на ефективност, идентифицирани от буквите А до D, като първото е най-ефективно. Освен това нивата са оцветени с различни цветове за по-лесно ориентиране на потребителя.

Най-новото поколение уреди със сертификат A +++ са най-енергийно ефективните устройства на пазара. Избирайки хладилник с ниска консумация на енергия ще ви позволи да спестите от сметките за електроенергия.

енергийна ефективност

Допълнителни функции

Днес съществуват модерни хладилници предлагащи всякакви допълнителни функции и опции, както във вътрешното им разположение, така и в системи за регулиране на температурата и влагата.

Например, по-модерните модели са снабдени с ледогенератор, диспенсър вода, както и директно свързване за водопроводната мрежа.

Други пък предлагат много по-голяма ефективност и запазват храната свежа за много по-дълго. Също така, много от тях имат аларма, която да ви известява, когато сте забравили вратата отворена.

И накрая, хладилниците от последно поколение имат цифров екран за контрол на функциите, както и WiFi връзка за управление от разстояние чрез мобилен телефон. 

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар