По някога изборът на качествена микровълнова фурна на добра цена може да бъде трудна задача. Тези уреди са от съществено значение за съвременната кухня. В наши дни се предлагат толкова много различни модели. Поради тази причина може да отнеме доста време докато попаднете на модела, от който имате нужда или пък да останете напълно объркани след търсенето на подходящата за вас микровълнова фурна.

За да Ви улесним в тази задача ние създадохме това ръководство, което ще ви спести времето за проучване на пазара. Ние направихме необходимото сравнение на различни на наличните модели в онлайн магазините, проверихме спецификациите им и подбрахме най-добрите микровълнови, които могат да бъдат доставени до вашата врата.

Тук ще намерите от както микровълнови фурни съобразени с ниския бюджет на някои потребители, така и възможност за закупуване на микровълнова от висок клас, ако бюджета Ви го позволява. Списъка който съставихме ще ви помогне да направите правилният избор и ще се сдобиете с микровълновата, която е най-подходяща за вашите нужди.

Най-добрите микровълнови фурни на българския пазар

На въпроса „Коя е най-добрата микровълнова фурна?“ отговорът разбира се е различен за всеки човек. Това зависи от нужният размер, мощност, функции и др. Можете да видите подробно ръководство, в което сме описали най-важните точки при избор на микровълнова. Но преди това разгледайте моделите, които според нас си заслужават инвестицията.

Микровълнова фурна Samsung GE83X


Виж цената

С красивия си дизайн и огледална предна част, Samsung GE83X е микровълнова фурна, която ще изглежда добре в различен стил кухни. Това е модел със среден размер (23 литра), предлагащ 6 нива на мощност достигащи 800 вата.

Дигиталният контрол ви предлага множество от предварително зададени програми, затопляне на готови ястия, готвене на замразени макарони, риба, пица. С избора на тегло можете да сте сигурни, че храната ви ще се готви за не повече от необходимото време. Благодарение на грил функцията печенето на месо е много лесна задача.

Дигиталният часовник и таймера, винаги ще Ви помагат за контрола върху готвенето и да знаете точно кога храната ще бъде готова.

Вътрешността на микровълновата фурна е с керамично покритие, което предотвратява разпространението на бактерии. Спомага за удължаването на живота на фурната и допринася за лесното й почистване.

Ако се нуждаете от микровълнова със средна големина, с която затопляте, готвите и размразявате, това определено е един от най-добрите модели на пазара.

Микровълнова фурна с грил Bosch Serie | 4 HMT84G451


Виж цената

Микровълнова фурна от Bosch с капацитет от 25 литра и 31,5 сантиметра въртяща се чиния е добър вариант за всички, които желаят да претоплят или да приготвят голямо количество храна.

Този модел предлага осем автоматични програми, които използват теглото на вашата храна, за да се определи нужното време за приготвянето й. Пет различни степени на мощност са предлагани с лесен достъп от контролния панел. Разделени както следва: 90, 180, 360, 600 и 900 вата, различните нива ще Ви дадат гъвкавост при готвене на любимите си ястия. Екрана ви дава възможност да използвате таймер до 99 минути, което е напълно достатъчно за ежедневните рецепти.

Микровълнова фурна Samsung MS23F301TAS


Виж цената

Тази комбинирана микровълнова фурна от Samsung предлага вградени автоматични програми, които ще ви помогнат да готвите риба, месо, зеленчуци и други. Разполага с два режима на готвене, микровълново и грил. Производителя се е погрижил и за ниската консумация на енергия. Благодарение на еко режима ще можете да намалите сметките си за ток.

Освен стилен вид и страхотните функции, които предлага тази микровълнова фурна, може да ви помогне да подобрите кулинарните си уменията си в кухнята.

Благодарение на специалното керамично покритие на вътрешността, ще можете много бързо и лесно да я почиствате.

Микровълнова фурна за вграждане Bosch BFL554MB0


Виж цената

Тази микровълнова за вграждане Bosch BFL554MB0 е несъмнено качествен уред за претопляне и готвене на любимата ви храна. При проучването ни в интернет попаднахме на потребители отбелязвайки добрата (900 вата) мощност, която предлага модела. Също така много от тях са доволни от AutoPilot функцията, която дава много добри автоматични резултати. С капацитет от 25 литра тази микровълнова фурна е достатъчно голяма за приготвянето на ястия за средно семейство.

Микровълнова фурна за вграждане Miele M7140TC


Виж цената

Произведена за вграждане, тази луксозна микровълнова фурна работи безупречно. Освен добрата мощност 1.6 киловата, производителя се е погрижил и за множество автоматични и ръчни програми. Моделът ви предлага добро осветление по време на готвене, както и звуково известяване, когато ястието Ви е готово.

Капацитета на Miele M7140TC е 46 литра което определено дава възможност за приготвяне на множество рецепти.

Що се отнася за безопасността, тази микровълнова фурна разполага с блокиране на включването, предпазител и защита за деца.

Всички тези характеристики разкриват характера на Miele продуктите,които винаги са от висок клас.

Защо да използвате микровълнова фурна?

Микровълнови фурни се използват в кухните на огромна част от населението. За това искаме да ви представим няколко причини, за които си заслужава инвестирането в микровълнова фурна.

 • Запазване на хранителните веществата. Най-вероятно Ви е известно, че при процеса на готвене храната губи известно количество от хранителните вещества. Трябва да отбележим факта, че при микровълновото готвене има по-малка загуба на хранителни вещества от всички други методи на готвене. Пример за това са пресните зеленчуци сготвени в микровълнова фурна, те остават хрупкави и вкусни, с максимално количество хранителни вещества.
 • Удобен и бърз начин на готвене. Определено с появата на микровълновата, начина на приготвяне на храна се е променил значително. Във все повече магазини можете да намерите различни ястия за бързо приготвяне. Безспорно това са храни много удобни за всички със забързан начин на живот. Буквално за секунди може да бъде приготвена топла вкусна вечеря.
 • Готвене на любимата ви рецепта за по-кратко време. Ако сте от хората, които обичат да готвят, трябва да знаете, че с помощта на микровълнова фурна ще спестите и време. Ястието Ви ще е готово за по-кратко време от колкото при електрическа фурна. В случай, че никога не сте готвили в микровълновата, повечето идват с упътвания и рецепти, както и може да намерите повече онлайн.
 • Пестене на електроенергия. За разлика от обикновената фурна, която използва доста електроенергия за да загрее вътрешността си, микровълновата концентрира енергията директно в храната. Това несъмнено води, както до пестене на енергия така и на вашите пари.
микровълнова фурна

Видове микровълнови фурни

Най-вероятно много хора мислят, че съществува само един вид микровълнова фурна. Истината, е че на пазара може да намерите различни видове микровълнови фурни предлагащи различни функции за различни цели.

Тук ще поговорим за няколко от най-срещаните видове, които са предимно за домашно ползване. Ще ви запознаем с техните възможности и начин на работа.

Обикновена микровълнова фурна, микровълнова фурна с грил и конвекционна микровълнова фурна са видовете, които се купуват от потребителите според техните нужди и количеството храна приготвяна за семейството.

Невъзможно е един тип микровълнова фурма да покрие абсолютно всички нужди. Затова нека разгледаме тези видове в по-голяма детайлност.

 (Solo) обикновена микровълнова фурна

Започваме с така наречената соло микровълнова. Това е най-популярният вариант срещан в повечето домакинства. Употребява се за затопляне, готвене, размразяване и приготвянето на вкусни пуканки. Затоплянето на храната се осъществява благодарение на електромагнитни вълни, използва се предимно за домашни цели, много рядко за търговски.

Това е най-евтиния тип микровълнова фурна от видовете, за които говорим тук. Соло микровълнова фурна е тип с основни функции и ограничени възможности в готвенето. Служи добре за претопляне или приготвянето на така наречената „микровълнова храна“. Но ако говорим за приготвянето на различни рецепти това определено не е най-подходящият вариант.

Обема на фурната може да е достатъчно голям, за да приготвите храна за цялото семейство, но ако го направите ще разберете, че ястието не е толкова вкусно. За тази цел другите два вида микровълнови, за които ще говорим след малко са по-ефективни.

Соло микровълнова фурна може да бъде намерена с мощност от 500 до 1500 вата. За предпочитане е фурна със средна мощност от 1000 вата, които са достатъчни в повечето случаи. Мощността и обема на микровълновата фурна са двата най-важни фактори определящи нейната цена.

Обемът на този вид микровълнова фурна започва от 16 литра и достига до над 30 литра. Трябва да добавим, че моделите с по-малък капацитет работят и с по-ниска стойност на мощността.

микровълнова фурна мнения

Микровълнова фурна с грил

Вторият вид, за който ще говорим е микровълнова фурна е с грил. Всички, които обичат риба или пиле на грил могат да приготвят печена храна лесно и удобно.

С помощта на силен нагревател и скара, на която да поставите храната микровълновата ще предаде впечатляващ вкус подобен на този при печенето на истинска скара.

Начина на използване е доста удобен, функцията грил може да бъде активирана само с натискането на един бутон.

С повече предлагани функции, този вариант на микровълнова е предлаган на по-висока цена от базовия модел. Но това няма голямо значение за хората, които желаят да имат функцията грил на своята микровълнова фурна. Важно е да кажем, че този грил може да се комбинира с други автоматични програми за готвене. Така може да бъдат приготвяни богат набор от рецепти.

Комбинациите ви дават възможност да зададете предварително количеството храна, което възнамерявате да готвите. Така вашето ястие ще бъде напълно готово за по-малко време. Освен тези функции този вид микровълнова може да размразява и претопля също като обикновената микровълнова.

Приготвените пържоли, пиле и други ястия на грил, са същите като приготвените на електрическа скара. Мощността на микровълновата фурна с грил може да е от 900 до 1800 вата. Не трябва да забравяме факта, че колко по-мощна е, толкова по-бързо и качествено готви.

Микровълнова фурна с грил може да намерите с различен капацитет, които варира между 23 и 50 литра, като повечето 23 литрови са около 1000 вата. Както споменахме за предишния вид, същото се отнася и за този. Колкото по-голям е капацитета и мощността, толкова и по-висока е цената.

Конвекционна микровълнова фурна

Третия вид за който ще говорим се нарича конвекционна микровълнова фурна. Освен характеристиките от първите два вида, тази фурна е снабдена и с вентилатор. С помощта му, тази микровълнова фурна е в състояние да пече като при електрическата фурна.

Тоест, освен основните функции, които изпълнява като претопляне на храна, размразяване и приготвяне на бърза храна, тя ви позволява да печете кексове, питки, бисквити. Конвекционната микровълнова се предлага с различна мощност, която също е от голямо значение. На пазара има предлагани различни варианти като могат да достигнат мощност до 2000 вата. Обемът на този тип уред е с диапазон между 20 и 50 литра. Колкото по-голям е той, толкова повече ватове се нуждае за нормалното функциониране.

Освен големината, мощността и предлаганите функции, вида и начина на монтаж също са фактори определящи цената на конвекционната микровълнова фурна. Ако не държите на марката може да се сдобиете с конвекционна микровълнова фурна само за около 200 лв. Но като цяло цената на продукт с мощен нагревател, качествена стъклена врата, множество автоматични програми може да достигне до 2000 лева.

Микровълнова фурна Daewoo KOR-91RBR

Микровълнова фурна Daewoo KOR-91RBR

Виж цената

Как да изберете микровълнова фурна?

Микровълнова фурна не се купува всеки ден. Това е уред, който се сменя толкова често, колкото другите кухненски уреди като хлебопекарна или фритюрник с горещ въздух. Ако търсите да закупите нова микровълнова фурна, трябва да обърнете внимание на важните фактори, които ще ви представим по долу. Ако ги вземете в предвид със сигурност ще успеете да изберете модела, от който имате нужда.

Не е тайна, че ще искате да купите най-добрата микровълнова фурна, която да се впише в рамките на вашия бюджет. Разгледайте внимателно моделите, които ви представяме в това ръководство. Може да намерите точно това, което търсите.

Какви ястия обичате да готвите?

Има хора, които готвят различни вкусни ястия основно с микровълнова фурна. Други разчитат предимно на електрическата фурна и използват микровълновата само определени задачи. Независимо от това от коя група сте Вие, на пазара има подходяща микровълнова и за вас.

 • Ако не я използвате често, тогава ви трябва микровълнова да размразявате и най-главното да претопляте храната. В такъв случай, няма да са ви нужни допълнителни функции, за които няма нужда да плащате.
 • Ако сте от онези хора, които използват микровълнова фурна като основен уред за готвене, Ви препоръчваме да разгледате най-модерните модели. Те предлагат разнообразни функции от последния вик на този вид технология.

Мощност

Що се отнася до мощността, трябва да знаете, че колкото е по-висока мощността, толкова по бързо ще можете да сготвите храната. Препоръчваме Ви, ако използвате често микровълнова фурна да изберете по-мощен модел. На пазара има модели с мощност от 600 вата, като достигат до 1200 вата.

За повечето рецепти, които са за готвене с микровълнова фурна са нужни минимум 750 вата, но е желателно да е повече от тази мощност. Избирайки по-мощна фурна ще си спестите бъдещи главоболия и ястията ви ще се готвят равномерно всеки път.

Това също се отнася и за хората, които само ще претоплят и размразяват храната си. По слабите микровълнови не затоплят равномерно храната, като по този начин ще е нужно да разбърквате и чакате по-дълго преди вашето ястие да бъде готово за консумация.

Стандартен модел или за вграждане

Преди да закупите новата си микровълнова фурна трябва да решите от кой тип ще купите. Можете да изберете микровълнова фурна за вграждане или просто да вземете стандартен модел.

В повечето кухни, най-често се срещат моделите, които се позиционират на кухненския плот. Такъв тип микровълнова може да бъде използвана веднага щом бъде доставена във вашия дом. Освен това, позицията и може да бъде сменена по всяко време без да изисква кой знае какви специални условия.

Технологиите се развиват всеки ден, много от моделите са компактни и не изискват прекалено голямо пространство на кухненския плот, което го прави много удобни и за хора с малки кухни.

Микровълновите за вграждане трябва да бъдат монтирани от компетентно лице. Много от моделите са по-мощни с наличен вентилатор и предлагат доста повече функции от стандартните микровълнови фурни.

Ако сте голямо семейство и употребата на такъв вид уред във вашия дом е голяма, може би е подходящо да вземете една мощна вградена и една по-слаба за кухненския плот.

избор на микровълнова

Функции

Когато разгледате наличните микровълнови фурни на пазара ще се изумите от възможностите, които те предлагат. Може би, няма да използвате всички функции всеки ден, но определено е хубава да ги имате.

 • Сензори: Някои модели микровълнови имат вградени сензори, които помагат за приготвянето на храната, измервайки влажността отделяна от храната във фурната.
 • Предварително зададени програми: Тези програми ще ви помогнат сготвите храната си само с помощта на бърз избор на програма от контролния панел.
 • Възможност за ръчно програмиране: Тази функция ще ви позволи да използвате различни степени на мощност като ги задавате ръчно. Така ще имате пълен контрол върху готвенето на любимите ви ястия.

Разбира се може да срещнете още много различни функции като: добавяне на допълнително време за готвене, програма за автоматично размразяване, функция пуканки и още какви ли не.

Размер

При избора на микровълнова трябва да имате предвид големината на вашето семейство. Колкото по-голямо е то, толкова по-голям размер микровълнова фурна трябва да купите.

За четиричленно семейство използващо редовно микровълнова фурна се препоръчва голям размер. За двойка или самостоятелен човек се препоръчва малка или средна микровълнова. Това най-вече зависи от това колко често и как ще я използвате.

Размерите на различните микровълнови са както следва:

 • Малък размер: 16 до 20 литра
 • Среден размер : 21 до 30 литра
 • Голям размер: 30 до 50 литра

Храната, която готвите също е от значение при избора на размер. Ако готвите големи ястия трябва да да сте сигурни, че ще можете да поберете съда за готвене в микровълновата, която възнамерявате да купите.

Безопасност

Безопасността е от голямо значение, когато става въпрос за електрически уреди. Вижте няколко точки, на които трябва да обърнете внимание.

 • Когато търсите нова микровълнова фурна, не се насочвайте предимно към най-евтините модели. Изберете модел изработен от качествени материали.
 • Не използвайте в случай на повреда. Ако по някаква причина вратата е счупена или не се затваря напълно, това може да доведе до здравословни проблеми.
 • Здравето винаги е от най-голямо значение, почиствайте микровълновата фурна от вън и отвътре. Това ще сведе до минимум опасностите от всякакъв вид замърсяване.
 • И накрая, но не по важност, винаги прочитайте ръководството за употреба на дадения модел. Там ще намерите необходимата информация за правилната и безопасна експлоатация на микровълновата фурна.

Цена

След разглеждането на обем, функции и дизайн, бюджетът Ви ще решаващ фактор при избора на микровълнова фурна. Независимо дали търсите модел, който да използвате само за претопляне или цялостно готвене, на пазара се предлагат фурни на различни цени. Ако бюджета Ви не надхвърля 100 лева, няма да е проблем. По същия начин, ако имате финансова възможност и търсите висококачествен продукт ще намерите големи възможности предлагани на пазара.

Със сигурност си струва преди да направите своя избор да направите свое собствено проучване според вашия бюджет и нужди.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар