Велоергометрите са максимално опростени фитнес уреди предназначени за кардио тренировки. Всеки добър велоергометър ще Ви осигури възможност за провеждането на сърдечно-съдова тренировка без да посещавате фитнес залата.

Ако имате велоергометър в къщи ще можете по всяко време да спортувате без да натоварвате ставите си както при тренировка на пътека за бягане.

Освен това, начина на трениране с този тип фитнес оборудване може да бъде много по-удобен, отколкото при другите видове кардио машини.

За да направите правилният избор за велоергометър трябва да отделите необходимото внимание. На Българският пазар се предлагат различни видове велоергометри, от които може да избирате. Затова при покупката на фитнес уред трябва да сте наясно с няколко неща.

Каква е вашата физическа подготовка? Имате ли някакви здравословни проблеми поради, които бихте предпочели един уред пред друг? Видовете велоергометри са няколко, но за тях ще поговорим малко по-късно.

Важно е да знаете и какви са Ви фитнес целите. Дали искате да подобрите издръжливостта си или да отслабнете? Може би целта Ви е да започнете по-здравословен начин живот?

Независимо от вашата лична причина, ние ще Ви помогнем да изберете най-подходящия модел за вас.

Нашият избор за най-добрите велоергометри

В това ръководство се постарахме да изберем най-добрите велоергометри. Споделяме нашите мнения за тях, както и връзки към онлайн магазините, в които са налични в момента.

1. Велоергометър Hammer Cardio Motion BT

Виж цената

Велоергометър Hammer Cardio Motion BT има сензори за следене на пулса. Движението му е гладко и безпроблемно благодарение на 8 килограмовият маховик.

Конзолата е лесна за използване, като на екрана може да следите изгорените калории, моментната скорост, изминато разстояние, време на тренировката и вашият пулс.

Освен, че е лесен за употреба, този велоергометър също предлага много добро регулиране на седалката за най-голямо удобство по време на тренировка.

2. Велоергометър Tunturi PRO

Велоергометър Tunturi PRO
Виж цената

Това е скъп, но качествен велоергометър. Tunturi PRO е идеалният избор, както за начинаещи, така и за напреднали спортисти.

Моделът има добри характеристики, които включват стабилна рамка издържаща до 165 кг, 16 килограма маховик, 7 инчов монитор и 43 програми за тренировка.

Комфортната седалка на уреда може да се регулира вертикално и хоризонтално, а кормилото може да се накланя до желаната от потребителя позиция.

С 58 нива на трудност и 43 автоматични програми ще имате богат избор при настроите на вашия велоергометър. Като цяло, този модел предлага достатъчно възможности за отслабване, тонизиране на тялото и възстановяване.

Ако търсите качествен велоергометър, Tunturi PRO може да бъде моделът за вас.

3. Велоергометър Nautilius R626

Велоергометър Nautilius R626
Виж цената

Nautilius R626 е хоризонтален велоергометър с максимално поддържащо тегло 136 кг. Фирмата Nautilius е производител на качествени пътеки за бягане, кростренажори, а R626 е един от най-добрите хоризонтални велоергометри.

С този фитнес уред за спортуване в къщи ще имате възможността да избирате от 29 програми и 25 различни степени на трудност. Ако по някаква причина автоматичните програми не отговарят на изискванията Ви, уредът предлага функция, която позволява да направите своя собствена.

R626 има вход за mp3 плеър, USB слот за лесно зареждане на таблет или смарфон, както и 3 степенен вентилатор, който да Ви охлажда по време на тренировка.

Благодарение на Bluetooth връзка имате възможността да следите напредъка си в тренировките. Изпратете данните до множество приложения и постигнете желания успех.

4. SCUD C5 Zoke

SCUD C5 Zoke
Виж цената

Вертикалният велоергометър SCUD C5 Zoke е доста удобен и лесен за регулиране фитнес уред. Със здрава и стабилна конструкция, която позволява максимално поддържано тегло до 150 кг.

SCUD C5 Zoke също е оборудван с голям LCD екран, на който да следите изминато разстояние, изгорени калории, продължителност на тренировката и др. Освен това интегрираните сензори в ръкохватките ще измерват пулса Ви, когато спортувате.

Маховикът на този велоергометър е 18 кг., като предлаганите нива на съпротивление са 10, а тренировъчните програми са 20 на брой.

Наличните ролки за транспортиране са в голяма помощ, когато уреда трябва да бъде преместен. Докато регулируемите крака са в полза точно, когато имате нужда от тях.

Освен практичността на уреда той е и с много стилен дизайн, който би се вписал в повечето стилове на обзавеждане в домовете на потребителите.

5. Велоергометър Sportmann Swift H5

велотренажор Sportmann Swift H5
Виж цената

Велоергометър Sportmann Swift H5 е един от най-удобните хоризонтални модели. Благодарение на добрият му дизайн сядането и използването на велоергометъра е доста лесно. Ако пък се чувствате неудобно можете да промените разстоянието между седалката и мотора преди да започнете тренировка си.

Уреда е подходящ за възрастни, за хора наднормено тегло или всички, които са трудно подвижни. Има удобна седалка с облегалка, която повишава комфорта. А страничните дръжки с неоренено покритие помагат за добрата опора на потребителя по време на интензивна тренировка.

Благодарение на текстурираните педали и гумените им каишки, стабилността при въртенето е гарантирана. Също така, Sportmann Swift H5 е оборудван с екран, който помага за следенето на различна информация по време на вашите упражнения.

Можете да следите пулс, изгорени калории, изминато разстояние, време и скорост.

Моделът е стилен и красив, преобладаващият сив цвят ще се съчетае добре с интериора на вашата стая.

Що се отнася до функционалната част на уреда, той разполага със седем килограмов маховик и осем степени на натоварване. Това е напълно достатъчно за постигането на ефективна тренировка. Освен това по време на вашето упражнение ще се чувствате доста удобно благодарение на меката подплата на седалката и облегалката. На двете дръжки ще намерите сензорите за проследяване на вашия пулс.

6. Хоризонтален Велоергометър GYMOST BMG-R11

Виж цената

Ако търсите велоергометър с удобна седалка, то тогава GYMOST BMG-R11 заслужава вашето внимание. Моделът е оборудван и с извита облегалка, която ще обръща тялото Ви по време на тренировка.

Можете да променяте позицията на седалката и да я настроите там, където ще Ви е най-удобно. От двете страни на седалката ще намерите и ръкохватки с вградени сензори. Благодарение на тях ще можете да следите сърдечния си ритъм докато тренирате.

Велоергометър GYMOST BMG-R11 е оборудван с LCD дисплей, на който ще можете да следите изминато разстояние, изгорени калории, време, пулс и др. Преди да започнете вашата тренировка ще имате възможността да изберете една от предварително зададени 12 програми. Ако не желаете да използвате автоматична програма, уреда предлага и 20 различни нива на съпротивлението, които се задават ръчно.

Това е много издръжлив велоергометър, произведен от качествени материали. Поддържащото му максимално тегло е 150 килограма, така че е напълно подходящ и за хора с наднормено тегло. Освен това хоризонталният велоергометър е един от най-удобните фитнес уреди по време на тренировка.

7. Велоергометър SCUD C9 Spix

Виж цената

Велоергометър SCUD C9 Spix създаден за хора търсещи уред с качествена конструкция, предлагащ комфорт по време на тренировка. Избирайте между 10 различни нива на съпротивление за постигнете na перфектните кардио упражнения.

С употребата на Велоергометър SCUD C9 Spix ще можете да се възползвате от пълноценни пълноценни тренировки у дома. Вие контролирате натоварването, както и целите за отслабване и постигнатите резултати. Освен за страхотните ползи за сърцето и белите дробове, SCUD C9 Spix е подходящ и за развиване на бедрата и прасците.

Моделът разполага с удобна седалка, която може да се регулира както вертикално, така и хоризонтално. На контролния панел е разположен стилен LCD екран, където ще имате възможността да виждате резултатите от вашата тренировка. Освен това можете да настроите таймера за изминало или оставащо време за удовлетворяващ начин на трениране.

Редовните упражнения с Велоергометър SCUD C9 Spix стимулират сърцето и кръвообращението в следствие, на което риска за сърдечно съдови заболявания намалява. Следенето на пулса Ви дава възможност да изберете подходящото за вас натоварване. На екрана ще виждате сърдечната чистота по време на тренировка. Тя е от съществена важност при провеждане на динамична кардио тренировка. За целта не е нужно допълнително оборудване, трябва само да поставите ръцете си върху вградените сензори намиращи се на ръкохватките. Налични са и други данни за наблюдение: Изминато разстояние, изгорени калории, скорост и др.

SCUD C9 Spix се отличава с уникалния си дизайн и качествените материали за производството му. От пред той има разположени две транспортни колела, които са в голяма помощ при местенето на уреда.

Този страхотен велгоерометър има стойка за мобилен телефон или таблет, за да направите тренировката по-приятна и забавна. С максимално тегло на потребителя 150 кг е подходящ модел за начинаещи и напреднали.

8. TOP SPORT – TS 2255

Велоергометър TOP SPORT - TS 2255
Виж цената

TOP SPORT – TS 2255 е страхотен избор за всички, които не искат да се сблъскват със сложните високотехнологични модели. Предлага 8 нива на магнитно съпротивление, които ще допринесат до отличната Ви тренировка у дома.

Модела е подходящ за всички възрасти, като се препоръчва и за възрастни хора. Велоергометъра е подходящ фитнес уред за тези, които напредват с възрастта поради стационарния начин на трениране. Тези упражнения поддържат сърдечно съдовата система и намаляват риска от коронарна болест, като същевременно понижават кръвното налягане.

Въпреки че е опростен модел, велоергометър TOP SPORT – TS 2255 е снабден с екран, на който можете да следите пулса си, но само, ако държите сензорите намиращи се на кормилото. Също така, можете да следите скорост, разстояние, време, калории, но те не са чак толкова необходими.

Всички обичащи тренировките с ниско въздействие ще оценят велоергометъра TOP SPORT – TS 2255. Предлага се на ниска цена, затова всеки, който се възстановява от ортопедични наранявания може да се възползва. С възможност за избиране от 8 различни нива на съпротива, интензивната тренировка у дома е гарантирана.

9. Евтин Велоергометър DHS 2309

Евтин Велоергометър DHS 2309
Виж цената

Ако търсите евтин велоергометър, DHS 2309 е бюджетен модел, достъпен за повечето домакинства в България. Освен ниската си цена той предлага и елегантен външен вид, който ще пасне добре на интериора в стаята Ви. DHS 2309 е стабилен уред предназначен за начинаещи и средно напреднали. За да бъдем честни с вас, този модел не се препоръчва за напреднали спортисти. Има 3 кг. маховик и 8 нива на съпротива.

Препоръчваме Велоергометър DHS 2309 за всички, които са решили да започнат активно спортуване у дома или просто да раздвижват тялото си след дълъг работен ден пред компютъра.

10. Велоергометър Kondition X BC-2100

Велоергометър Kondition X BC-2100
Виж цената

Ето и един много подходящ модел за всички, които искат да закупят кардио уред, но нямат място вкъщи. Kondition X BC-2100 е много компактен и сгъваем велоергометър. Той е с висококачествена рамка издържаща до 100 кг., удобна седалка с включена облегалка и 8 нива на съпротива за различен начин на трениране.

Въпреки че е един от най-евтините модели, този велоергометър е качествен продукт от този вид уреди. Можете да го съхранявате там, където намерите достатъчно място без да блокирате малкото свободно пространство във вашата всекидневна.

Какво е велоергометър?

Велоергометъра е фитнес уред наподобяващ традиционен велосипед. При повечето модели тялото е изправено, но съществуват и модели, при които потребителя може да има леко прегърбена поза. Сама по себе си тази поза може да доведе до болка във врата и умора при начинаещите спортисти.

За седалката може да се каже, че има стандартен вид, но е по-малка в сравнение със седалката на хоризонталният велоергометър. Напълно възможно е начинаещите потребители да изпитват известно неудобство в началото, както при необичайната поза при някои модели. Но това отминава след първите няколко тренировки.

Видове велоергометри

При всеки велоергометър ефектът на тренировката е един и същ. Тук искаме да Ви запознаем с характеристиките на различните видове, за да разберете техните разлики.

Спин байк

Спин байк е вид велоегометър предназначен предимно за професионални колоездачи. Позата на потребителя наподобява тази при използването на нормалните велосипеди. Тялото е приведено напред поради ниската позиция на кормилото. Така този вид велоергометър е подходящ за всички професионалисти желаещи да спортуват на закрито.

Разбира се, това не означава, че не можете да го използвате за нормална тренировка за здраве. Спин байк може да бъде добър избор както за професионалисти, така и за начинаещи спортисти.

вертикален велоергометър

Вертикални велоергометри

При този велоергометър положението на тялото изправено също като при нормален велосипед. Разликата е в кормилото, което е по-високо, позволяващо позицията на потребителя да бъде по изправена. Затова този вид може да е подходящ за хора, които не желаят да тренират прегърбени за дълъг период от време. Седалките също са по удобни от тези на спин байк моделите, които са предназначени за напреднали спортисти.

Начин на работа

Начина му на работа също е различен. При велоергометъра можете по-всяко време да спрете да въртите, докато маховика ще продължи да се върти свободно без да придава никакво съпротивление на педалите. Винаги можете да осетите свободното движение на маховика, когато въртите бързо на вертикален или хоризонтален велоергометър.

Технология

Доста модели велоергометри изискват електрическо захранване поради наличието на модерни конзоли и екрани. Те предлагат електрически контрол на съпротивлението, което допринася до по-модерен начин на трениране. Освен това хоризонталните и вертикалните велоергометри са оборудвани с екран, на който показват време, изминато разстояние, изгорени калории, сърдечна честота, дори някои модели имат предварително зададени тренировки.

Контрол на съпротивлението

И двата вида велоергометри предлагат електронна настройка на съпротивлението. Това става посредством натискането на бутон намиращ се на в центъра на контролната конзола. Обикновено това е доста проста задача: натискате бутона нагоре за по-трудна степен на съпротива и съответно надолу за по-лека. Съпротивлението, което затруднява въртенето на педалите при този вид велоергометри обикновено се създава благодарение на електромагнит.

Според проучване на известен производител на фитнес уреди, вертикалният велоергометър е по-предпочитан пред хоризонтален и спин байк модел. Това ни кара да мислим, че вертикалният велоергометър е най-популярен от трите вида. Много хора избират използването на вертикален велоергометър у дома поради неговата гъвкавост. Той може да се използва за интензивна тренировка, като в същото време е безопасен за останалите членове на семейството. Вертикалните велоергометри са доста тихи. Това е едно от нещата, които ги правят подходящи за домашна употреба. Всички, които искат лесно за използване фитнес оборудване за своя дом, могат да изберат вертикален велоегометър.

Хоризонтални велоергометри

Последният вид е хоризонталият велоергометър. Конструкцията му се състои от седалка със облегалка и ръкохватки, както и мотор с педали намиращи се в хоризонтално в предната част на уреда. Хоризонталното положение на уреда е подходящо за хора, които по една или друга причина са трудно подвижни или имат проблеми с гърба.

Хоризонталните велоергометри са доста полезни за изграждането на мускулна маса на краката. В позата при използването на този уред, краката остават изолиране от останалата част на тялото като по този начин се получава по-голямо им натоварване.

Също така хоризонталните велоергометри се възстановяват след тежки наранявания тъй като в тренировката се включват по-малко мускулни групи.

Предимства на тренировките с велоергометър

Ниско натоварване на ставите

Едно от нещата, които правят велоергометъра различен от фитнес уреди като бягаща пътека е ниското натоварване на ставите по време на тренировка. При дългогодишно използване на пътека за бягане е възможна поява на проблеми в колената например. Затова тренировките с велоергометър са за предпочитане след като по този ще запазите вашите стави. Въртенето на педалите свежда до по-малка възможност за някакъв вид наранявания в колената, глезените или сухожилията в сравнение с бягането.

За хора с напреднала възраст или проблеми със ставите се препоръчва велоергометър. Заеманата поза при този фитнес уред позволява добър баланс на телесното Ви тегло. Това представя възможност на хората с леки наранявания на коляното или глезена да продължат да спортуват без да изпитват болка. Тренирането в такъв момент не е възможно при останалите фитнес уреди.

Например, бягането на пътека допринася до голямо натоварване в ставите. А тренировката с гребец или кростренажор изисква динамични движения за да бъде ефективна.

От една страна велоергометъра позволява на всеки да започне с лека тренировка и постепенно да повиши съпротивлението. Докато от друга страна редовно спортуващите и професионалните спортисти имат възможността да тренират с висока интензивност за постигане на по-добри резултати.

Като цяло тренирането на велоергометър е подходящо както за редовно спортуващи потребители, така и за възрастни, хора с наднормено тегло или леки здавословни проблеми в ставите, тъй като голяма част от тежеста на тялото е изолирана и натоварването на краката е по-малко.

Възможност за отслабване

Редовното трениране на велоергометър несъмнено води до отслабване. Съществуват мнения, че при бягането на пътека можете да изгорите повече калории. Но този уред изисква по-голяма издръжливост за изгарянето на повече калории. Най-вероятно сте съгласни, че не всеки може да бяга дълго време с високо темпо. Но пък повечето хора издържат много по-дълго при карането на колело, поради ниското му въздействие и по-високият комфорт, който предлага един велоергометър. Едночасова тренировка с интензивна скорост ще накара тялото Ви да изгори толкова калории, колкото можете да изгорите при бягане за 30 минути.

Сърдечно подобрение

Днес не е нужно специално доказателство, гарантиращо добрата кардио тренировка с велоергометър. Здравословния начин на живот е все по-предпочитан от много хора по света, което допринася до нарастване на популярността на тези фитнес уреди.

Тренирайки на велоергометър само за 20 минути на ден можете да подобрите здравето си и да намалите възможността за сърдечно съдови заболявания. Много експерти твърдят, че при кардио тренировка сърцето и белите дробове работят усилено, като по този начин подобряват сърдечно съдовата система.

Освен това завършването на кардио тренировката създава страхотно усещане. От интензивността на този вид упражнения мозъка отделя ендорфини, които могат да предизвикат чувства на еуфория. Всъщност това не е мит, а действително отделяне на хормони в организма. Също така, кардио тренировките действат добре за мозъчната активност, както и за намаляването на депресията.

вертикален велоергометър за домашна употреба

Велоергометър за домашна употреба

Доста често цената на домашен велоергометър може да е по изгодна от членството във фитнес центъра. Ако сте решили да закупите такъв фитнес уред, за начало можете да изберете някой базов модел. Цената му няма да надвишава няколко месечни плащания за фитнес залата.

Но не това е най-голямото му предимство, а удобството, което предлага.

На всеки се случва да работи до късно. Връщайки се изморени от работа не бихте искали да отидете на фитнес, а точно обратното, да се излегнете и релаксирате пред телевизора. С притежаването на домашен велоергометър можете да се възползвате от времето пред любимия си сериал и да повъртите педалите. Наличието на велоергометър у дома несъмнено ще увеличи шансовете Ви за повече тренировки.

Какво трябва да знаете, преди да направите своя избор

Преди да изберете велоергометър за домашно ползване трябва да се запознаете с важните фактори, които трябва да вземете предвид. Тук Ви представяме всички неща, които трябва да проверите.

Конструкция

Пазара за фитнес уреди предлага доста широка гама от велоергометри. Можете да намерите модели със здрава и устойчива рамка издържаща до 300 килограма. Издръжливите модели са за предпочитане. След като възнамерявате да тренирате усилено избраният от вас уред трябва да да има издръжлива седалка, кормило и колелца, които да Ви помагат при местенето му.

Може би всички модели Ви изглеждат подобни, но трябва да сте сигурни, че модела ще отговаря на вашата височина. Освен това, от голяма важност е да проверите максималното тегло, което може да издържа велоергометъра.

Модел с ремък

Съществуват велоергометри с верига и модели с ремък. Първият вариант е по-шумен, и ако се използва в жилищен блок е необходима употребата на постелка, тъй като звука ще се предава по пода и ще се чува в съседите от долу. За щастие, все повече моделите с верига остават в миналото, докато производството на уреди с ремък е по-насърчавано поради ред причини. Този вариант на задвижване е по-тих, движението е по-плавно и меко. Освен това модерните велоергометри имат нехлъзгащи се крачета, които гарантират стабилността на уреда.

и

Педали

Имайте предвид, че много от велоергометрите тип спиннинг байк използват педали с SPD заключване. Това позволява да заключите обувките към педалите, но за това ще са ви нужни специални обувки за колоездене.

Всички модели, които представяме в нашият списък с обикновени педали с регулиране на широчината на ходилото. Можете да ги използвате както намерите за добре: с обикновени маратонки, по чорапи или боси, изборът оставяме на вас.

Съпротивление

Всички велоергометри предлагат регулируемо съпротивление. При по-евтините модели обикновено това е по механичен начин. Когато завъртите копчето на дясно задавате по-голяма съпротива и съответно на ляво за по-малка.

На пазара съществуват и модели с електронно регулиране на съпротивлението. Разбираемо те са по скъпи, но комфорта, който предлагат с начина си на управление е несравним. Само с натискането на бутон намиращ се на контрол панела, можете да избирате прецизно нивото на трудност, докато въртите педалите. Имайте предвид, че тези модели започват с нулево съпротивление и трябва вие да изберете подходящото за вас.

Допълнителни функции

Когато избирате велоергометър търсете модел със стойка за телефон или таблет. Това ще Ви даде удобството да провеждате онлайн класове или просто да гледате любим сериал или шоу, докато спортувате.

Освен това, разгледайте и моделите с вграден екран, които са доста полезни. Те Ви позволяват да следите изминатото разстояние, скорост, време на тренировката, пулс, изгорени калории и др.

Ако нямате много свободно място, но искате да тренирате вкъщи ще е най-подходящо да изберете сгъваем велоергометър, за да можете да го прибирате след завършване на тренировката. Проверете и за вградени колелца, които допълнително ще Ви улеснят при местенето и съхранението на уреда.

По този начин ще можете лесно да се възползвате от лесен начин за спортуване у дома. Само 30 – 40 минути ежедневно каране ще Ви помогне да поддържате тялото си във форма, подобрите издръжливостта си и изгаряте излишните калории.

Използвайте постелка за упражнения

Някои велоергометри създават повече вибрации и шум от други. Напълно възможно е всичко това да се предава по пода и да дразни съседите Ви от долу. В такъв случай ще е най-удачно използването на постелка за упражнения. Можете да използвате обикновените модели предназначени за всякакъв вид спорт, но имайте предвид, че най-добрите постелки са произведени от гума с минимум 1 сантиметър дебелина. Те са достатъчно добри, за да спрат предаването на всякаква вибрация и шум към пода.

Поддръжка на велоергометър

С течение на времето всеки велоергометър може да стане много шумен, ако не се поддържа правилно и на време.

Редовното му смазване гарантира плавността на работа и ниското ниво на шум. Препоръчително е да смазвате частите на своя велоергометър на всеки 6 до 12 месеца. Естествено поддръжката този фитнес уред не е кой знае, каква специална задача. Все пак това е уред, който седи неподвижен в дома Ви и се нуждае от сравнително по-малко грижи от стандартен велосипед.

Ето и няколко проверки, които е препоръчително да правите поне веднъж годишно.

  1. Проверете всички подвижни части
  2. Проверете за разхлабени болтове, гайки, както и педалите
  3. В зависимост от модела ще е необходима проверка на спирачката
  4. Вижте дали ремъка не е засмяна или веригата изисква претягане и смазване

С извършването на този вид инспекция веднъж годишно, ще намалите излишните шумове на уреда и ще увеличите живота му.

Освен основната поддръжка е необходимо да почиствате велоерометъра след всяка тренировка. Дръжте го винаги чист и сух за да можете да разчитате на неговата добра работа.

Използвайте уреда редовно, ако е възможно поне веднъж седмично. Повечето велоергометри, които не се използват дълго време стават шумни трудни за използване.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар