Не може да не се съгласите, че Nike Air Max 97 е емблематичен модел. Доказателство е възраждането на модата от края на 90-те, което го прави открояващ се от много други модели. Някои хора го обичат; други не, но е факт, че това творение се носи продължение на повече от две десетилетия.

Конкуренция и наследство

Моделът Air Max 96 беше зашеметяващ. Но Air Max 97 открадна светлината на прожекторите. 96 остана притиснат между два гиганта. И така Nike Air Max 97, със своето блестящо сребристо, стана любимец на феновете.

Еволюция на Nike Air Max 97 през годините

ГодинаМодели и детайли
1997Оригинално издание на Nike Air Max 97, представено емблематичният цвят „Silver Bullet“.
200610-то юбилейно преиздаване на цветовата гама „Silver Bullet“.
201720-та годишнина на маратонките с различни нови цветове и сътрудничества. Издания „Metallic Gold“ и Off-White моделите.
2018Представени са моделите Ultra. Стартира съвместната работа на Sean Wotherspoon и Nike Air Max 1/97.
2019Air Max 97 „On Air: London – Summer of Love“ от Жасмин Ласоде. Продължаващи общи издания.
2020Пускане на устойчиви версии „Move to Zero“ и „GORE-TEX“ за водоустойчивост.
2021UNDEFEATED сътрудничи с Nike. Продължаващи специални издания и общи издания.
2022 до сегаПродължава пускането на модели в нови цветове, сътрудничества и версии.

Иновативни комбинации

Nike се опита да обедини AM97 с Air Force 1. Някои опити бяха успешни; други се провалиха. През 2007 г. специално издание комбинира най-добрите характеристики на двата модела. Резултатът? Не толкова ужасно, колкото се очакваше.

Цена на Nike Air Max 97 в началото

Цената при пускането през 1997 г. беше 150 долара. Това е с 10 долара повече от своите предшественици. Спрямо инфлацията, днес това се равнява на около 225 долара.

Сътрудничество и дизайн

Първото сътрудничество на AM97? С True. Това не беше популярно на времето. Въпреки това през годините се появиха уникални сътрудничества. Те включват микс със Sony PlayStation, Shady Records и дори специално издание като почит към японския футболен отбор Kashima Antlers.

Технически аспекти

Неговата скрита система за връзки се промени с времето. Други модели като Air Max 90 и Humara бяха слети с 97. Това доведе до уникални, макар и понякога забравени творения.

Цветови варианти

Среброто беше първото. Златото дойде по-късно. Златната версия направи своя дебют в края на 1999 г., след първоначалното пускане на маратонките.

Ценови точки и реакции на клиентите

Маратонките бяха доста по-скъпи с началните си версии. Това обаче не попречи на успеха им. Препродажбата се превърна в тенденция с надценени цени в регионите с високо търсене.

Специални издания на Nike Air max 97

Италия имаше особена привързаност към Air Max 97. Обувката дори спечели прякора „La Silver“. Nike призна тази любов със специални издания, насочени към италианския пазар.

Кристиано Роналдо Nike Air Max 97 Golden Patchwork

Кристиано Роналдо златен Nike Air Max 97


За Роналдо. Златен, празнуващ успехът му. От футболна звезда, до надпис на маратонките. Символичен и стилен.

Off-White Nike Aix Max 97 Serena

Off-White Nike Aix Max 97 Serena (2018)


Почитта на Серина Уилямс към US Open. Цветен модел. С характерната връзка с цип на Abloh във Volt. Привличащ окото и емблематичен.

UNDEFEATED Nike Air Max 97 Black

UNDEFEATED Nike Air Max 97 черни


Преработен UNDEFEATED Air Max 97. Вдъхновена от Gucci комбинация от черно, червено и зелено. Резултат? Нови фенове и добра колекционерска стойност.

Off-White Nike Air Max 97 “The Ten”

Off-White Nike Air Max 97 The Ten


Видението на Върджил Абло. Бяло и ледено. Голяма запетая. Някои го харесват, други не. Единствен по рода си. И все пак верен на корените си.

Nike Air Max 97 Silver Bullet

Silver Bullet

Silver Bullet е оригинала напомнящ на японските влакове Silver Bullet. Металик, с университетски червени акценти. Модерно излъчване, но освежаващо ретро.

Модел Kashima Antlers

Модел Kashima Antlers

Поклон пред футболния клуб Kashima Antlers. Комбинация от мрежа и кожа. Шарка с вид на слонска кожа, оцветена в зелено въздушна система. Чиста японска улична елегантност.

Jacquard Rio de Janeiro

Jacquard Rio de Janeiro

Игрив, бразилски модел с пикселизиран камуфлажен дизайн. Прозрачно наслагване върху вълните му. Модерно? Не чак толкова. Единствен по рода си? Абсолютно.

Sean Wotherspoon

Sean Wotherspoon

От състезание до стрийт облекло. Горна част от рипсено кадифе отговаря на подметка Air Max 1. Винтидж шапка Nike. Мечтната на маратонка.

Nike Air Max 97 Skepta

Skepta


Извънземно. Създаване на Skepta. Цветовете на Мароко и Лондон слети в едно. Уникален, концептуален, но със спираща дъха красота.

Nike Air Max 97

Off-White Nike Aix Max 97 черни


Черна версия на „Десетте“. Същият дизайн, различна атмосфера. Представете си Дарт Вейдър под формата на маратонки.

Маратонки Nike Air Max 97 MSCHF x INRI Jesus

Маратонки Nike Air Max 97 MSCHF x INRI Jesus


Странно, но брилянтно. Пълен със светена вода. Минималистични цветове, но открояващи се. Вероятно най-добрият 97 досега.

Union Nike Air Max 97 One Time Only

One Time Only

Може да някак си различен, не уникален. Създаден със сътрудничество с гиганта за улично облекло Union. Този модел притежава външен вид. Цветове? Рейв розово и синьо.

Потвърждения на знаменитости

Знаменитостите обожаваха моделите AM97. От A-listers до Z-listers, много бяха забелязани с тези обувки. По-специално, Sporty Spice от Spice Girls и Penny Hardaway ги носеха.

Еволюция на дизайна и предизвикателства

Първата въздушна възглавница на Air Max 97 беше уникална. Но възпроизвеждането ѝ беше предизвикателство. Усилията на Nike за иновации доведоха до някои хитове и пропуски през следващите години. Въпреки това през 2005 г. Air Max 360 се очертава като истински наследник на 97.

Версии, подходящи за деца

Децата получиха модифицирана версия. Дизайнът AM97, комбиниран с подметката Air Max 95. Това беше смесица от новото с познатото.

Подкрепи и кампании

Легендите на пистата Майкъл Джонсън и Карл Луис подкрепиха марката. Джонсън, известен със своите златни шипове, беше естествено подходящ за металния дизайн. Луис също носеше 97, отбелязвайки оттеглянето си от леката атлетика със стил.

В заключение, пътят от създаването им до днес е доказателство за техния траен дизайн и привлекателност. Nike Air Max 97 са маратонки с история. В продължение на десетилетия са се развивали. Но основата им остава непроменена. Смес от наследство и иновация. Свидетелство за блясъка на Nike. Докато гледаме напред, едно е сигурно. тези маратонки ще продължат да блестят, независимо от ерата.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар