През последните дни се появиха слухове, че Nvidia ще добави някои пикантни GeForce RTX 40 Super SKU към своята линия потребителски видео карти. Най-апетитната клюка е, че Benchlife, сайт за технологично тестване, базиран в Китай, намекна за пускането на GeForce RTX 4080 Super, въоръжена с 20 GB VRAM. Това е огромен скок от съществуващите 16GB RTX 4080.

Наред с подобрението на VRAM, има слухове за увеличаване на CUDA ядрата. Но колкото и хубаво да звучат тези слухове, не забравяйте да добавите и здравословна доза скептицизъм. Все още подреждаме този изкушаващ пъзел.

Проследяване на слуховете

Връщайки се назад към началото на този месец, първите пикантни слухове за серията RTX 40 Super се появиха чрез туит в социалната мрежа Tweeter. Туитът предполага, че GeForce RTX 4080 Super ще се появи грандиозно в началото на 2024 г. Говори се, че този усъвършенстван графичен майстор е базиран на AD102 GPU, парадирайки TGP под 450 W и ето я най-добрата новина: може да е на цена, подобна на текущата версия RTX 4080.

Тази предстояща звезда, „базирана на AD103, има 256-битова честотна лента и 20GB VRAM“, добавяйки още гориво към огъня на Super серията.

Въпреки тези вълнуващи новини, броят на CUDA ядрата в серията Super остава забулен в мистерия. Това, което знаем е, че RTX 4060 D6 се очаква да премине от GDDR6X към GDDR6, като държи любителите на технологиите нащрек.

Пазарната обстановка относно Nvidia GeForce RTX 4080

Ако RTX 4080 Super се появи на нашите рафтове на същата цена като своя предшественик, може да видим спад на цената на оригиналния модел. Всичко това е част от усилията да останете конкурентоспособни на пазар, където Radeon RX 7900 XTX на AMD броди като колосален звяр. RTX 4070 Super и RTX 4070 D6 не променят само числата. Tе наблюдават тези разлики между цена и производителност като ястреб, готови да се втурнат и да се възползват от възможността.

Обръщайки се към геополитическите взаимоотношения, неотдавнашната драма със санкциите между САЩ и Китай може просто да хвърли светлината на прожекторите върху RTX 4080 Super в Китай.

Продължение на слуховете за GeForce RTX 4080 Super

С перспективата за GeForce RTX 4080 Super, която може да се похвали с 20 GB VRAM и повече CUDA ядра, царството на игрите е изпълнено с очакване. Въпреки, че се съмняваме да видим тази видео карта на българския пазар, едно нещо е сигурно: битката за надмощие на графичните карти се разраства и е страхотно време да бъдете част от технологичния свят.

Author

Христо Стоянов е автор на свободна практика в BGchoice. Той обича да покрива различни теми от новини за компютри и електроника до ревюта на дронове и електрически тротинетки.