Почистването на фурната е неприятна, но необходима задача за всяко домакинство, защото това е един от уредите, който изисква редовна поддръжка. Макар вече да се предлагат все по-усъвършенствани фурни с допълнителни програми и функции, нашата намеса е неизбежна. Програмите за почистване, които имат някои модели, могат да улеснят нашата работа, но не и да я заменят изцяло.

Ястията приготвени на фурна са основна част от менюто ни. Освен че са вкусни, печените или задушени храни са едни от най-полезните и здравословни. За това фурната е неразделна част от всяко домакинство. За да бъде тя безопасна среда за готвене, е важно да я поддържаме добре. След всяко използване по нея остават замърсявания, които ако не се премахнат навреме, могат да навредят както на покритието, така и на функциите на уреда.

Поддържането на фурната обаче се оказва едно от най-неприятните занимания, което отнема време и усилия. За да бъде безопасно то, е добре да залагаме на продукти за почистване, които са без химикали. Те са много подходящи не само за премахване на замърсяванията, но и за дезинфекциране и отстраняване на неприятните миризми.

С какви продукти може да почистите фурната?

Макар материалите, от които са направени фурните да са все по-качествени, винаги е добре да знаете няколко трика, с които можете да почистите фурната. Най-добре е да не се налага да използвате силни препарати с химикали. Разбира се, ако положението е много зле и уредът е силно замърсен с наслоена мазнина по него, трябва да прибегнете до специални почистващи препарати. За да не се стига до там обаче е важно да почиствате фурната си след всяко готвене или поне един път в седмицата (в зависимост колко често я използвате).

За най-голяма безопасност на вас и дълъг живот на уреда, е добре да използвате изпитани и достъпни продукти. Има няколко лесни начина, с които можете да отстраните мръсотията, да дезинфекцирате и да премахнете лошите миризми от фурната.

почистване без химикали

Без химикали

Чистенето без химикали е едно от най-добрите решения, които можете да вземете. Освен че щади вас и вашите ръце, почистването с естествени продукти предпазва и фурната ви от износване и повреждане на покритието. Използвайте този начин колкото се може по-често.
За съжаление обаче почистването без химикали не е много добър избор за силно замърсени фурни. При натрупана мазнина или загар, то може би този вариант не е най-добрия. Ако обаче почиствате фурната си по-често и замърсяванията не са толкова много, можете без проблем да използвате следващите няколко трика за премахване на кафявата плака и мазнината.

Лимон

Лимонът е киселина и като такава е подходящ за почистване и дезинфекциране. Разбира се той не е много силно почистващо средство, но е най-приятното и придава страхотен свеж аромат. Ако фурната ви има нужда от по-леко почистване, освежаване или дезинфекциране, то този уникален плод ще ви свърши работа.
Вземете няколко лимона и ги изстискайте в подходящ съд и добавете малко вода. С кърпа или гъбичка втрийте от разтвора навсякъде по вътрешността на уреда и оставете за няколко минути. След това минете с чиста кърпа или парцал, за да премахнете остатъчните замърсявания.

почистване с лимон


Друг начин да използвате лимона е да го комбинирате със силата на парата. В малка тенджера или тава изстискайте няколко лимона, добавете вода и сложете тенджерата във фурната. След това я включете на 200 или 250 градуса и изчакате течността да започне да се изпарява. След няколко минути изключете и изчакайте уредът да изстине. Можете да забършете с влажна кърпа, за да завършите процедурата.
Лимонът е безопасен метод за почистване и няма да навреди на покритието на уреда. Можете да го използвате както за вътрешността ѝ, така и за вратата, стъклото и стелажите на уреда.  За съжаление лимонът не винаги успява да се справи със силни замърсявания или мазнина. Но винаги можете да опитате някои от следващите методи за почистване.

Сода за хляб

Содата за хляб е друг много добър трик за почистване на фурна.Тя е универсален продукт и може да се използва за много неща, за това е добре винаги да имате от нея в кухнята си. Едно от тях  е почистването на силно замърсени повърхности. Освен премахването на упорити замърсявания, содата има и дезинфекциращи свойства.
За да постигнете най-добри резултати в почистването ви трябва една супена лъжица сода за хляб, малко вода и кърпа или гъбичка. След като смесите содата и водата, трябва да започнете да втривате получената смес върху вътрешността на фурната, а после да оставите да подейства за 10-15 минути. След това с влажна кърпа или парцал забършете покритието, за да премахнете остатъците от мръсотия.

Содата за хляб може да се използва за вътрешността и стелажите на фурната, но не ви препоръчваме да почиствате стъклото с нея. Понеже то е по-деликатна област, е по-добре за него  да заложите на лимон или малко оцет.
Лимонът и содата за хляб могат да се комбинират, за да получите много добър почистващ продукт. Заедно те са страхотен коктейл, който има силни дезинфекциращи свойства.

Оцет

Оцетът е един от най-универсалните начини за поддържане на домакински уреди. Той също може да почисти в дълбочина замърсяванията по повърхностите. Освен това отстранява неприятни миризми и макар ароматът му да е силен и натрапчив, след като изветрее от него няма и следа. Остава само резултатът – добре почистена повърхност.

Много домакинства използват оцета основно за поддържане на хладилника си, защото той е способен да се справи със силните остатъчни миризми в него. По-малко известен факт е, че тази течност е перфектен вариант за почистване на фурна.
Можете да разредите малко оцет с вода и да изсипете сместа в бутилка със спрей. След това напръскайте фурната, оставете за един час да подейства и забършете с чиста кърпа или гъбичка.

За по-замърсени фурни е добре да използвате по-силни смеси, за да почистите засъхналата и наслоена мръсотия. Можете да комбинирате няколко от горепосочените продукти, за по-добър резултат. Например смесете оцет и сода за хляб. След като нанесете сместа, оставете да подейства за около половин час. После, ако все още има остатъци, можете да повторите процедурата, а накрая да забършете с чиста кърпа или гъбичка. Това е един от най-универсалните и ефикасни начини за почистване на фурна.

почистване на стъклото

Как да почистите стъклото на фурната?

Стъклото на фурната е едно от най-деликатните места, което трябва да почиствате внимателно. Един от най-безопасните начини е да използвате оцет и малко вода. След като нанесете течността и втриете добре, трябва да оставите да подейства за няколко минути. След това можете да забършете стъклото с влажна кърпа. Лимонът също е вариант за поддържане на по-деликатните области.
По-новите и усъвършенствани фурни са със стъкла, които се почистват много лесно. Освен това някои модели предлагат възможността за сваляне, с което поддържането им е по- удобно и достъпно.

Как да почистите стелажите?

За да почистите фурната по-лесно и бързо, първо извадете стелажите. Можете да ги поставите в мивката и да ги почистите с препарат за съдове и вода. Лимонът също е добър вариант за тази част. Ако стелажите са силно замърсени, тогава използвайте подходящ препарат за премахване на мазнина и загар.

Как да почистите вътрешността на фурната?

За най-добри резултати е добре да почиствате вътрешността на фурната с гъбичка или кърпа. Макар предложените продукти без химикали да са добър избор за отстраняване на мръсотия, трябва да положите и усилия от ваша страна. Когато нанасяте избрания от вас продукт за почистване (лимон, сода за хляб или оцет), не забравяйте леко да го втриете по вътрешността. Все пак там може да има нагар от мазнини и пръски, който се премахва трудно и изисква повече внимание. Също така оставите почистващия продукт да подейства, а след това го отстранете с чиста кърпа. Така ще постигнете най-добри резултати.

почистване на вентилатора

Как да почистите вентилатора?

Вентилатора на фурната не винаги може да се почисти толкова лесно. Най-удобния и сигурен начин е да го свалите и забършете с обезмаслител и четка.

Може ли да използвате парочистачка?

Парочистачката е един от най-безопасните и компактни уреди за почистване. Освен че е мултифункционална (може да се използва за поддържане на почти всякаква повърхност) тя е и безопасна при работа. Ако изберете този начин за отстраняване на замърсяванията, задължително прегледайте инструкциите и вижте коя приставка е най-подходяща за готварски печки и фурни.

с парочистачка

Колко често е нужно почистване на фурната?

Най-добрият вариант е да почиствате фурната си след всяко готвене. Така мазнината няма да се натрупва и ще е по-лесна за поддържане. Ако обаче нямате възможност за това, е добре да го правите поне един път в седмицата. Разбра се, всичко зависи от честотата на използване на уреда. Редовното поддържане на уреда ще го запази в добър вид за по-дълго време.
Също така трябва да се погрижите за уреда, ако в него се разлее мазнина или се получи по-голям загар от някое ястие. Важно е да почистите участъка с някое от гореизброените средства веднага след готвене.

Поддържайте я чиста

Правилото и редовно поддържане ще я запази в перфектно състояние по-дълго време. С почистването му предпазвате не само уреда, но и себе си. Наслоената мазнина  може да бъде благоприятна среда за бактерии и замърсявания, които да попаднат в храната. За това е препоръчително да обръщате внимание на чистотата на този уред.

Стъпки за безопасност

Макар почистването на фурната с натурални продукти без химикали да е удобно и лесно, безопасността е на първо място. Не забравяйте, че това е домакински уред и трябва да бъдете максимално защитени. Като за начало е добре да изключвате фурната от контакта, когато почиствате вътрешността със лимон, сода за хляб или оцет. Продуктите се смесват с вода, за това е задължително да спрете електричеството.
За да предпазите ръцете си, можете да използвате ръкавици. Лимонът и оцетът са киселини и биха могли да раздразнят кожата. Ако се налага да използвате по-силни препарати с химикали, тогава е силно препоръчително да добавите маска и очила.

Изберете лесна за почистване или фурна със функция за самопочистване

Почистването на фурната, дори и с безопасни средства без химикали, си е доста бавна и отнемаща време и усилия задача. Въпреки това няма как да я пренебрегнем, защото този домакински уред е един от най-използваните в дома ни. Освен това е важно да го поддържаме, защото в него готвим храна и не трябва да позволяваме на бактерии, мазнини и мръсотия да се задържат там.

Хората, които са отегчени от почистването на фурната и смятат това за една от най-неприятните задачи, е добре да помислят за по-практичен вариант.

Производителите усъвършенстват все повече уредите и знаят много добре колко неприятно се оказва почистването. За това можете да намерите фурни, които са с функция за самопочистване. Един такъв уред би ви спестил доста време и усилия.

Освен това вече се предлагат фурни с качествени покрития, които се поддържат много лесно, защото не задържат мазнина. Те са със специални повърхности, които не позволяват на мръсотията да полепва по тях. А в комбинация с функцията за самопочистване, тези уреди се превръщат в безценно бижу, с което готвенето е удоволствие и любимо занимание.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар