В основното седмично почистване задължително трябва да добавите и почистване на хладилника. Това е седмична задача, която включва премахване на цялото съдържание, почистване на рафтовете, кутиите, вратите, включително и фризера. Така ще имате по-здравословен, организиран хладилник без лоши миризми. Уред, който с гордост бихте показали на гостите си. В тази публикация искаме да ви представим най-добрите начини за почистване на хладилник.

Как да почистите хладилника?

Почистване на хладилник със сода

Почистване на хладилник с лимон

Почистване с оцет

Почистване с белина

Почистване със сол

Изключете хладилника от контакта: Започнете, като изключите уреда, никога не го почиствайте, докато работи, или рискувате да го повредите.

Дръжте храната на студено: замразените храни обикновено издържат и остават замразени, докато почиствате фризера, ако ги поставите в хладилна чанта или или просто ги поставите в кутии или тави на чисто и хладно място. Ако имате сладолед или други продукти, които се размразяват бързо е най-удобно използването на хладилна чанта.

Почистете го: Независимо кой вариант за почистване ще изберете, микрофибърна кърпа ще ви е от полза, за да почистете рафтовете и вътрешността на фризера. Не използвайте абразивни гъби за миене, тъй като това може да доведе до надирането на стените и кутиите.

Почистване на хладилник със сода

почистване със сода

Използването на сода бикарбонат е много проста и ефективна техника за почистване на хладилника.

Това домашно лекарство е много лесно да се приложи при почистване. Получавате страхотни резултати, без да използвате силни химикали и скъпи почистващи препарати.

Содата премахва микробите, бактериите и мръсотията, оставяйки вътрешността на хладилника в перфектно състояние.

Първото нещо, което трябва да направите, е да приготвите бикарбонатната паста, която е нужна за почистване на хладилника. 

Разтворете половин чаша сода бикарбонат във вода до получаване на гъста паста.

Когато сте готови със сместа, извадете всички продукти от хладилника, като следвате стъпките, които обяснихме по-горе.

След като сте изключили захранването на хладилника, накиснете кърпа в сместа със сода, която приготвихте по-рано и започнете почистването на цялата вътрешна страна на хладилника. Содата бикарбонат е чудесен дезинфектант, който убива бактериите и премахва лошите миризми.

След като сте премахнали засъхналите петна и мръсотията , забършете с кърпа, за да премахнете следите от содата.

Почистване на хладилник с лимон

почистване на хладилник с лимон

Лимонът е един от плодовете, към който обикновено прибягваме, когато трябва да дезинфекцираме. Благодарение на неговите антисептични свойства, можем да убием всички микроби и бактерии, които се намират в хладилника. Освен това е натурален начин за почистване и не е нужно да използваме химикали.

За целта ще са ви необходими: 1 литър вода, съд за сместа, микрофибърна кърпа и един или два лимона.

Естествено и при този вариант за почистване на хладилник, първото нещо, което трябва да направите, е да се изпразните хладилника, за да можете да достигнете до всички ъгли и да почистите достатъчно добре.

След като сте извадили всичко, изстискайте всичкия сок на лимоните в съд, където ще го смесите с водата.

Накиснете микрофибърната кърпа в течността и започнете да почиствате стените, рафтовете и кутиите на хладилника. Ще видите как лесно изчезва мръсотията, а благодарение на свойствата на лимона, микробите и бактериите ще бъдат премахнати.

Освен това, с приятният и свеж аромат, който лимона има ще се отървете от неприятните и лоши миризми в хладилника.

Когато искате да почистите без употребата на силни почистващи препарати, не забравяйте за този бърз и лесен начин за почистване на хладилник.

Почистване с оцет

почистване с оцет

Ако сте изпробвали предните варианти със сода или лимон и въпреки това все още има наличие на петна, пробвайте варианта с бял оцет.
Използвайте бял оцет за почистване на стъклените рафтове и стелажи. Смесете един литър вода с чаша бял оцет. Нанесете с помощта на кърпа, след което изчакайте до непълното изсъхване.

Почистване с белина

В случай, че става въпрос за много замърсен хладилник и се нуждаете от сериозен препарат за почистване, винаги можете да изберете да почистите хладилника с белина. Ако желаете да използвате този препарат, препоръчително е да го използвате добре разреден във вода. 

Едно от местата, които е добре да се почистят с белина, са уплътненията на вратите, защото те събират голямо количество мръсотия. Белина често се използва върху мръсотия трудна за отстраняване, за да се премахне напълно и да се постигне максимална хигиена.

Ако не искате хладилникът да приеме миризмата на белина или други почистващи препарати, винаги пробвате да почистите хладилника със сода, лимон или оцет. Тези продукти са за предпочитане, понеже осигуряват цялостно почистване и спомагат за премахването на всички видове лоши миризми.

Ако използвате белина, след почистване е препоръчително да изсушите хладилника, както и да подсушите тавите, чекмеджетата и рафтовете.

Почистване със сол

При не толкова мръсен хладилник и без лоши миризми можете да използвате содов разтвор смесен със сол. След нанасянето му върху стените и рафтовете с помощта на кърпа, ще го направите да изглежда като чисто нов.

Почистете хладилника и от вън

Може би ви изглежда чист от външната страна, но това е една от частите, които трябва да се почистват по-често. Особено дръжките на вратите, където се концентрира повечето замърсяване. 

„Обикновено, когато готвим и боравим с храна, отваряме вратата на хладилника, без да си измием ръцете“

Разбира се,за външната част можете да използвате стандартни почистващи препарати.

Пoчистете задната част и бобините

задната страна на хладилник

Добре е да почиствате серпентините на всеки шест месеца. Мръсните намотки са неефективни, не работят оптимално и могат да износят компресора по-бързо. 

Почистете намотките с четка, след което съберете праха като за целта използвате прахосмукачка. Ако имате домашни любимци, които пускат много косми или по някаква причина в помещението се събира много прах, намотките трябва да се почистват по-често.

Същият този метод на почистване може да се използва с хладилници и фризери, където бобините са разположени отпред или отдолу на уреда.

Проверявайте и почиствайте уплътненията на вратата ежегодно или при необходимост. Можете да почистете уплътнението с мек сапунен и воден разтвор, кърпа и четка за зъби. Проверявайте за разкъсвания или дупки, докато почиствате.

Новите хладилници с фризер не се нуждаят от размразяване, така че това не е проблем. За тези, които се нуждаят от размразяване ви препоръчваме да следвате инструкциите в ръководството за употреба и правилна експлоатация.

Колко често трябва да почиствате хладилника?

Освен ако не сте разлели нещо, продължително прекъсване на електрозахранването или ако живеете в район с висока влажност, повечето хладилници се нуждаят от старателно почистване само на всеки 4 месеца. Проверете препоръките на производителя, тъй като те се различават при различните модели.

Колко време трябва да отнеме?

Нормално почистване не трябва да отнема повече от час. Но в зависимост от състоянието можа да ви е нужно повече време.

Как да презаредите хладилника правилно

Докато нареждате продуктите обратно, оставете достатъчно пространство между стените и храната, както и между всички други продукти, за да осигурете достатъчно въздушен поток. Това ще помогне на храната да се охлажда правилно и може да намали натоварването на хладилника.

Взимайки под внимание нашите съвети, ще избегнете грешки при почистването, които могат да повлияят на живота на вашия уред. 

Надяваме се, че успяхме да ви помогнем с нашите съвети. Но ако имате нещо, което искате да добавите по темата, моля оставете коментар. Така и вие ще бъдете полезни за бъдещите читатели.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар