Почистване на микровълнова е една от онези досадни задачи, които никой не обича да прави. Но, трябва да го правите редовно, за да поддържате уреда и да гарантирате добра чистота без бактерии и лоши миризми.

Независимо дали имате свободностоящ или модел за вграждане, искаме да Ви представим няколко различни начина за цялостно почистване на вашата микровълнова фурна по безопасен начин.

Преди почистването

Преди да следвате някой от нашите съвети за почистване, уверете се, че сте изключили уреда от електрозахранването. Всъщност това е идеалният момент за проверка на кабела. Погледнете за замърсявания или повреди, които могат да представляват потенциална опасност от пожар. Ако всичко изглежда нормално, изчистете натрупването на прах и мръсотия.

Следващата стъпка преди да преминете към самото почистване на микровълновата е да разгледате вътрешността ѝ, за да определите къде е натрупана най-много мръсотия. Освен това е добре да сте на ясно с подвижните части на модела. Това ще ви позволи да подготвите предварително най-мръсните елементи, за да ви бъде удобно в процеса на чистене.

почистване на микровълнова с лимон
Един от най-лесните начини

1. Почистване на микровълнова с лимон

Това е един от лесните начини за почистване на микровълнова фурна. За целта ще ви трябват няколко неща, които можете да намерите във всяка кухня. Вземете купа, която е подходяща за микровълнова и я напълнете с вода. След това нарежете два лимона на четири, изстискайте сока на единия във водата и оставете другите парчета цели. Можете също да добавите чаена лъжичка сода бикарбонат, за по-доброто премахване на миризмите. След това поставете купата във фурната и я програмирайте за 4-5 минути. Водата ще помогне за създаването на пара, а лимонът ще действа като дезинфектант. Веднага след като минутите изтекат, трябва да избършете вътрешността на фурната с подходяща суха кърпа.

Инструкции стъпка по стъпка:

 • Напълнете купа с вода
 • Нарежете 2 лимона, като изстискате единия във водата
 • Добавете сода бикарбонат (по желание)
 • Пуснете микровълновата за 4-5 минути
 • Забършете със суха кърпа

2. Почистване с мокри кърпи

Друг бърз метод за почистване на микровълнова фурна е да поставите вътре накиснати мокри кърпи и да я пускате на максимална мощност за около 4-5 минути. Създалата се пара ще омекоти натрупаната по стените мръсотия. След като кърпите изстинат можете да ги използвате, за да избършете интериора.

 • Накиснете кърпи
 • Пуснете микровълновата на максимална мощност
 • Избършете обилно вътрешната част

3. Почистване на микровълнова със сода бикарбонат

За да премахнете остатъци от храна от стените или чинията на микровълновата, направете почистваща паста, като смесите две части сода бикарбонат с една част вода. Нанесете го върху мръсните участъци и оставете да престои няколко минути. Избършете содата с мокра кърпа като използвате лек натиск, след което забършете с чиста и суха кърпа.

В случай на упорита мръсотия повторете стъпките няколко пъти или комбинирайте с някой от другите методи.

4. Вода и оцет

Напълнете половин чаша или купа с вода, добавете една супена лъжица бял оцет. Програмирайте микровълновата пет минути на висока степен. Този процес ще запари стените на микровълновата и ще омекоти изсъхналата мръсотия. Внимателно извадете съда с водата и оцета и избършете вътрешността на микровълновата с чиста и суха кърпа. Извадете стъклената чиния и я измийте с топла вода и веро. Ако имате съдомиялна машина можете да се възползвате от нея вместо да миете на ръка.

5. Разтвор с оцет и сода бикарбонат

Това е метод за почистване на микровълнова с две евтини съставки, които повечето хора имат у дома. 

 • Добавете четири супени лъжици сода бикарбонат към литър топла вода. 
 • Разбъркате разтвора добре, така че содата да се разтвори напълно. 
 • Потопете кърпа или гъба за почистване в течността и избършете добре цялата вътрешност на микровълновата.
 • В подходяща купа поставете равни части вода и бял оцет. 
 • Поставете я в микровълновата и включете за около три минути на голяма мощност или докато водата кипне. 
 • Не отваряйте вратата на микровълновата за 10 минути, за да може парата да свърши своята работа. 
 • Отворете вратата и извадете купата, стъклената чиния и ролера. 
 • Накиснете компонентите в гореща сапунена вода, докато избършете вътрешността на микровълновата.

6. Почистване с веро

Използвайте безопасна купа подходяща за микровълнова. Напълнете я с вода и веро. Сложете във фурната за минута, две, докато започне да се изпарява. След това намокрете кърпа и избършете вътрешността на микровълновата. Парата ще размекне всички петна по стените на микровълновата, за да можете лесно да я почистите. Можете също така да добавите сода за хляб в купата, за да премахне лошите миризми.

7. Разреден препарат за почистване на прозорци

В купа смесете една част препарат за почистване на прозорци с една част вода. Накиснете гъба за почистване в сместа и избършете вътрешността на микровълновата. Извадете чинията и изчистете дъното, като сте сигурни, че сте премахнали всички петна. 

Почистете останалата вътрешност, за да елиминирате всички остатъци. При наличието на упорити петна, намокрете повърхността с приготвения разтвор и изчакайте десет минути. Не забравяйте да обърнете внимание на тавана, тъй като в повечето случаи храната пръска върху горната част на микровълновата фурна.

След като вътрешността блести от чистота, потопете кърпа в чиста вода и я измийте още веднъж. Това е нужно за цялостното премахване на разтвора, тъй като той съдържа химикали. 

Подушете вътрешността и се уверете, че вътрешността не мирише на препарат за прозорци. При нужда, почистете отново с чиста вода.

8. Почистващ препарат за микровълнова

Няколко вида почистващи препарати могат да почистят адекватно почти всяка мръсотия във вашата микровълновата. Но те съдържат химикали, които създават често неприятни изпарения, които остават в микровълновата. Някои от препаратите могат да предадат странен вкус на храната когато използвате фурната.

Ако използвате почистващ препарат, изберете продукт без изпарения и оставете вратата отворена за няколко часа, след като приключите с почистването. 


Винаги бъдете внимателни, когато използвате каквито и да било почистващи препарати за вашата микровълнова фурна. Никога не комбинирайте горните методи със силните почистващи препарати. В случай на загряване те може да са взривоопасни.

почистване

Съвети за почистване на микровълнова

Избегнете преливане

Ако изберете един от начините, които ви споменахме с купата, тогава трябва да обърнете специално внимание на следния съвет. Добавянето на оцет към водата и нагряването й може да има обратен ефект от очаквания. Трябва да избягвате възможното разливане на сместа. Това е напълно възможно, ако водата достигне точка на кипене. Можете да решите проблема с поставянето на клечка за зъби или малка дървена лъжица в купата. 

Използвайте капак за микровълнова

Наблегнете на горната част на микровълновата печка. Това е мястото, където повечето мръсотия се събира най-лесно. Пръските от храната остават там, дори ако сте я използвали само веднъж. За да предотвратите това, купете капак за микровълнова, който покрива храната. Нямате представа, колко почистване ще ви спести това приспособление.

Почиствайте стъклената чиния и ролера

Не се фокусирайте само върху почистването на стените на микровълновата фурна. Извадете стъклената чиния на ролера и ги измийте внимателно с малко гореща вода и сапун.

След това, почистите стените и дъното на фурната. Не забравяйте да изплаквате кърпата редовно, за да не размазва мръсотията по вече изчистените участъци.

След като сте изчистили вътрешността, преминете към външната страна на микровълновата фурна. Започнете от горната към страничната, задната и накрая предната страна. Изсушете ролера и стъклената чиния, след което можете да включите микровълновата в контакта.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар