Ако се чудите дали можете да почистите пералня с таблетки за съдомиялна машина, отговорът е да! Нямате представа какво могат да направят две таблетки за съдомиялна машина с вашата пералня. Това е прост трик, но супер гениален.

Пералните и съдомиялните са едни от най-използваните уреди в домакинството. Тяхното основно предназначение е да измият и почистят домакинските съдове и дрехите ни. Затова много хора предполагат, че след като тези уреди работят с вода и почистващи препарати те се самоподдържат чисти и не е нужно допълнително почистване.

Ръководство за почистване на пералнята с таблетки за съдомиялна

На пръв поглед барабанът на пералнята изглежда идеално чист, но има много малки ръбове и ъгли, които всъщност са благоприятна среда за развитието на някои микроби.

Независимо да ли притежавате пералня с предно или горно зареждане трябва да я почиствате периодично, препоръчително е един път месечно. Разбира се това звучи досадно, но с помощта на таблетки за съдомиялна машина задачата може да бъде свършена много бързо и лесно.

Ето и стъпките които трябва да извършите за правилното почистване с таблетки за съдомиялна.

  1. Първо бъдете сигурни, че не сте оставили някои от вашите дрехи в пералнята. За предпазна мярка е добре да сложите стара кърпа, за да не оставите машината да върти барабана празен.
  2. Поставете две таблетки за съдомиялна в средата на барабана.
  3. Изберете програма за пране с температура 90 градуса по Целзий.
  4. Изчакайте машината да приключи цикъла. Това ще помогне за премахването на всякакви миризми и микроби от вътрешността на пералнята, както и предотвратява и запушването.

Следвайки тези прости стъпки можете да сте сигурни, че пералнята ви е не само чиста, но и без лоши миризми, които могат да се предадат на прането ви.

Този трик е особено полезен за по-стари машини, които са на повече години, тъй като може значително да удължи живота им.

Finish Quantum Max

Somat All in one

Finish All in One

Безопасно ли е почистването на пералня с таблетки за съдомиялна?

До момента не са известни негативни влияния върху частите на машината. Едно от най-важните неща, които не трябва да пропускате е да проверите за дрехи останали в барабана преди за стартирате почистването. Няма да е много приятно, ако установите, че сте забравили любима дреха и тя се е свила от горещата температура.

Освен това е много важно да да си измиете ръцете веднага след като заредите почистващият препарат в машината.

почистване на пералня

Снимка: Сименс

Алтернативни начини за почистване на пералня

Пералнята се използва ежедневно, въпреки това не знаем как да я запазим чиста отвътре. Това е грижа, която всички потребители трябва да извършват периодично.

Ако по някаква причина не искате или не можете да използвате таблетки за съдомиялна ви предлагаме няколко алтернативи на почистване на вътрешната част. Поддържайки машината чиста ще гарантирате, че тя работи правилно.

Активирайте функцията за почистване на барабана

Най-добрият вариант да поддържате пералнята си чиста и в добро състояние е като използвате функцията за почистване на барабана. Много от новите перални машини вече имат автоматична функция, но някои по-евтини модели нямат. 

Най-вероятно няма да имате нужда от указанията на производителя. Можете да погледнете контролния панел, където са бутоните за управление. За да посочите програмата ще трябва да натиснете, този който казва (autoclean, drum clean) или някаква подобна дума.

Ако пък на пръв поглед не намирате подобен бутон ще трябва да погледнете инструкциите на вашата пералня. Там ще откриете кои копчета трябва да натиснете, за да стартирате програмата, ако машината предлага тази функция.

С прах за пране и оцет

Почистване на пералня с оцет

Ако пералнята ви няма функция за самопочистване можете да игнорирате този вариант. Извадете всичко от пералнята и изберете програма работеща с температура 60 или 70 градуса. Добавете доза прах за пране в отделението за перилен препарат. След това добавете половин литър оцет и включете пералнята.

След завършването на програмата пералната машина ще бъде чиста и готова за употреба. Освен това, ако стриктно следвате тези съвети, можете да избегнете евентуални запушвания на филтъра и куп други разправии.

Освен това вижте няколко бързи и лесни трика за почистване на хладилник.

Почистване на пералня със сода бикарбонат

 Да, бикарбонатът е полезен за всичко: той отнема киселинността, може да бъде чудесна паста за зъби и също така почиства пералната машина. Как трябва да го използвате? Трябва да поставите измиване от поне 60 градуса, в кутията добавете половин чаша бикарбонат, сякаш е препарат, оставете да завърши цикъла и готово.

Почистване на пералня с белина

Друго, на което винаги можете да се доверите, е белина, да, ароматът, който оставя в края, не е толкова гладък, както в предишната точка. Този път поставете същия цикъл на измиване, добавете чаша белина, оставете да завърши цикъла и готово! Микробът отново е убит.

Други важни елементи за почистване

Сега знаете как да почистите вътрешната част на пералня с таблетки за съдомиялна, както и алтернативните начини. Но това съществуват още няколко важни точки, които трябва да не бъдат игнорирани.

Отделението за перилен препарат

Отделението за перилен препарат обикновено събира много мръсотия. Това е така, защото повечето пъти остава влажно и плесента се натрупва по-бързо. За да го почистите можете да използвате четка за зъби, за да достигнете задната част на дъното. Ако е възможно, добре е винаги да вадите отделението от пералнята и да го почиствате под течаща вода.

почистване на уплътнението

Снимка: Самсунг

Почистете уплътнението

Гуменото уплътнение е мястото, където мухълът, миризмите и микробите са най-концентрирани, тъй като задържа влага. В същото време то е основна част от пералната машина, защото гарантира, че водата няма да изтича от барабана.

Ако не поддържате уплътнението и то е замърсено, дрехите ви могат да се замърсят, когато ги вадите от пералната машина. Не позволявайте там да се натрупва мръсотия, за да избегнете лошите миризми и да не цапате дрехите си. Затова забърсвайте гумата след всяко пране.

Почистете филтъра

Филтърът е отговорен за събирането на едри частици. Затова, той може да бъде запушен с парчета плат, кърпички или монети останали в дрехите. Освен това микроби, бактерии и плесен също се натрупват във филтъра и по-късно достигат и дрехите ви. Ето защо е важно да го почиствате редовно.

Филтърът обикновено се намира в долната част на пералнята, зад видимо капаче. За да го почистите филтъра, първо трябва да изключите пералнята от контакта. След това поставите кърпа под капака. Обикновено, когато отворите филтъра, излиза малко количество мръсна вода.

Не забравяйте да премахнете остатъците от нишки, хартия, мръсотия и всякакви други частици, които са събрани. Когато смятате, че всичко е чисто, сложете всичко в обратния ред и пералнята ще е чиста и готова за следващото ползване.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар