Грижата за орхидеи може да изглежда обезсърчителна, тъй като те изискват специални условия на светлина, влажност и температура. Въпреки това, след като научите повече за правилното поливане на орхидеи и как да прилагате правилните грижи, поддържането на тези зашеметяващи цветя ще стане много по-лесна задача, като гарантира, че те виреят и цъфтят.

Стъпки за правилно поливане на орхидеи

Много хора, които купуват бели, сини или различно оцветени орхидеи, често не са наясно с конкретния сорт, който притежават, и правилния метод на поливане, който изисква. Някои може да преполеят орхидеите си, което ги кара да се удавят, докато други могат да ги оставят прекалено сухи. Разбирането как правилно да поливате вашата орхидея въз основа на нейния специфичен тип е от решаващо значение за нейното здраве и оцеляване.

При възможност поливайте с дъждовна вода

Орхидеите виреят в тропическите гори, сгушени сред клоните на дърветата с открити корени. Това е така, защото те са епифитни растения, което означава, че живеят върху други растения, без да са паразитни. Те получават вода и хранителни вещества от дъждовна вода, течаща по кората на дърветата през техните въздушни корени, а не от почвата, както много растения, обитаващи земята. Следователно изискванията за поливане на тези орхидеи могат да варират в зависимост от средата им на отглеждане, като например на закрито или на открито, в саксия, на дърво или във висяща кошница за цветя.

Орхидеите са адаптивни растения, но ако живеете в регион с твърда чешмяна вода, за предпочитане е да използвате дъждовна вода за поливането им. Независимо от източника на вода, най-добре е да използвате хладка вода. Избягвайте да оставяте корените да стоят във вода за продължителни периоди, тъй като това може да причини гниене. Като общо правило зелените листа показват добрата грижа за орхидеята. Ако листата изглеждат сребристи или бели и малко набръчкани, орхидеята може да се нуждае от повече вода. Кафявите листа, от друга страна, могат да бъдат резултат от преполиване. В такива случаи отрежете засегнатите места и бъдете по-внимателни с поливането в бъдеще.

Поливане на орхидея

Потапяйте във вода

Вместо просто да наливате вода в саксията, както обикновено, оптималният подход за поливане на орхидея включва потапянето й във вода всяка седмица. След това повдигнете съда и оставете излишната вода да изтече през дупките на дъното. След като се отцеди, поставете саксията върху чинийка, пълна с чакъл, за да насърчите циркулацията на въздуха и правилното оттичане на излишната вода.

Въпреки че попадането на вода върху листата не винаги ще навреди на растението, поддържането на сухи листа може да помогне за намаляване на появата на болести по листата и проблеми с гниенето на короната.

Колко често се полива орхидея

При грижите за орхидеите честотата на поливане също се влияе от местоположението им. Трябва да се имат предвид фактори като вида и количеството светлина, температурата и влажността на мястото, където я отглеждате. Ако орхидеите се поставят на място с ниска осветеност или през по-студените сезони, те се нуждаят от по-малко поливане. Обратно, ако са разположени на добре осветена и топла тераса, ще имат нужда от по-често поливане. Орхидеите на закрито обикновено се нуждаят от по-малко поливане от тези на открито, така че е препоръчително да ги поливате на всеки 6 до 12 дни.

Бъдете редовни и не пропускайте поливане

Ежедневното напояване на вашата орхидея е от решаващо значение – избягвайте директното поливане. По време на изключително горещо време увеличете честотата на всеки два или три дни. През зимата ограничете поливането до веднъж на две до три седмици. За да напоите вашата орхидея, потопете цялата саксия в мивка или купа с вода, като я оставите да се накисне за няколко минути, за да могат корените да поемат необходимата вода. Като алтернатива, дръжте съда под кран за около 20 секунди, като се уверите, че водата изтича от дъното.

Поливайте ги сутрин

Поливането на орхидеите сутрин им позволява да абсорбират влагата, като същевременно гарантира, че излишната вода се изпарява по време на дневната топлина. Нощта обикновено е по-хладна, което кара субстрата да задържа влажността по-дълго, което не е желателно, тъй като излишната вода може да бъде пагубна за орхидеите.

Не забравяйте да отстраните излишната вода

След като напоите вашите орхидеи, използвайте абсорбираща хартия, за да отстраните излишната вода между листата и стъблото, тъй като това може да доведе до гниене на растението, гъбични инфекции и други заболявания.

Погрижете се за задържане на влагата

Разбирането на водозадържащите свойства на различните среди е от решаващо значение за оптималната грижа за орхидеите. Обичайните среди включват дървесна кора, мъх, кокосови черупки, перлит и въглен. Ако вашата орхидея изисква повече влажност, изберете мъх, в противен случай кокосовата черупка е подходящ избор.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар