Тук ще обсъдим някои методи за премахване на петна от червено вино от дрехи и покривки за маса.

Действайте бързо

Важно е да почистите петното възможно най-скоро, тъй като колкото по-дълго остава, толкова по-трудно ще бъде премахването му.

Преди всичко – първото нещо, което трябва да направите е да погледнете съставът на дрехата и препоръките за почистване (може да ги намерите на етикета).

1. Използвайте сол

Сол за почистване на петна от червено вино

Както споменахме, бързата реакция за почистване на петното е от решаващо значение. Много по-лесно е да почистите прясно петно от вино, отколкото вече засъхнало. Най-вероятно вече сте чували за използването на готварска сол. Въпреки че нанасянето на сол директно върху петното може да не е ефективно за отстраняването му, то може да помогне за бързото абсорбиране на влагата от виното и да предотврати разпространението му през тъканта. Въпреки това, важно е да знаете, да не оставяте солта върху петното твърде дълго, тъй като може да има обратен ефект.

2. Бяло вино

Бяло вино

За да премахнете петна от червено вино, използвайте бяло вино, за да намокрите засегнатата зона. Танините в бялото вино ще помогнат за противодействие на оцветяването, причинено от танините в червено вино. Използвайте чиста кърпа или гъба, за да нанесете нежно бялото вино върху петното. Не търкате петното, тъй като това може да доведе до неговото разпространение. Оставете бялото вино да седи няколко минути, преди да почистите дрехата със сапун и вода.

3. Сода бикарбонат

Премахване на петна от вино със сода бикарбонат

В допълнение към предишния метод, можете да използвате и сода бикарбонат. Първо, накиснете петното с бяло вино, след това нанесете дебела паста от сода и вода. Оставете го за няколко часа, като се оставяте дрехата да изсъхне. Накрая изперете дрехата както обикновено.

Този трик за отстраняване на петна от вино е ефективен, тъй като содата бикарбонат е адсорбент, което означава, че може да привлече и държи върху различни разтворени частици в газове, течности или твърди вещества. Следователно содата може да улавя винените частици от оцветената тъкан, оставяйки я чиста.

4. Премахване на сухи петна от вино с мляко

Премахване на сухи петна от вино с мляко

Изсъхналите петна от вино могат да бъдат трудни за отстраняване, но все още има някои ефективни методи, които можете да опитате. Един от най-успешните е използването на мляко за почистване на оцветената дреха. За да направите това, загрейте малко мляко и накиснете засегнатата дреха в него. Оставете млякото да свърши своята работа, докато петното избледнее. След като това се случи, изперете дрехата в пералнята.

5. Пране

Ако ситуацията ви позволява да свалите дреха и да изперете, първо напръскайте петното обилно с лак за коса и го оставете да престои няколко минути. След това попийте петното, за да премахнете останалия цвят и повторете процеса, ако е необходимо. Накрая изперете дрехата на най-високата температура, препоръчана на етикета за грижа, като използвате биологичен препарат. Имайте предвид, че лака за коса не трябва да се използва върху вълна, коприна и други подобни.

Ако искате да премахнете петна от вино, можете също да използвате почистващ продукт, който е специално предназначен за това.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар