Горещите дни през лятото са нещо обичайно за нашата страна. Да се охладите през деня и да спите удобно през нощта от решаващо значение е правилния климатик. Модерните домашни климатични системи могат да се похвалят с подобрена енергийна ефективност, което ги прави идеални за надграждане или подмяна на настоящата охладителна система, за да останете хладни и да спестите пари в дългосрочен план.

За да поддържате вашия климатик без проблеми е важно да правите редовна профилактика. Това включва проверка на филтрите, проверка на климатика за течове и осигуряване на правилното функциониране на системата. Ако забележите някакви проблеми, не чакайте и обадете се на професионалист, който да го прегледа.

Превантивна профилактика на климатик

Редовната профилактика на вашата климатична система помага да се сведат до минимум шансовете за по-големи проблеми.

Важно е да запомните, че редовната поддръжка е много важна за вашата климатична система. Точно както смяната на масло може да спаси двигателя на автомобила ви от повреда, редовните проверки могат да ви помогнат да поддържате вашия климатик да работи гладко.

Също така, редовната поддръжка може да ви помогне да спестите значителна сума пари. Една правилно поддържана система може да издържи повече от десетилетие без необходимост от подмяна на основни компоненти.

Изготвяне на план за поддръжка

Има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за поддръжка на вашата климатична система: оптималното време за проверка на различните компоненти, колко напреднала е системата и колко време обикновено работи на ден.

  • Оптимални периоди за профилактика: Един добър превантивен план за вашия климатик включва следене на периодите на профилактика за всички компоненти, четене на ръководствата за експлоатация на вашите всички компоненти и контакт с производителя, ако имате нужда повече информация. Тези ръководства предоставят рамка за вашите планове за поддръжка. Това е важно, тъй като периодите са определени след задълбочени тестове и анализи от производителя, което го прави добра отправна точка за вашите планове за профилактика на климатик.
  • Средно време на работа: Друг важен фактор, който трябва да вземете предвид е колко дълго работи системата в един типичен ден. Това може да се различава в зависимост от това къде е монтиран. Например, климатиците на работното място могат да имат значително по-дълго време на работа в сравнение с тези у дома. Времето за изпълнение може да ви помогне да определите как се променя вашият цикъл на поддръжка.

Профилактика на климатик, която можете да извършите сами

Когато става въпрос за безпроблемно функциониране на климатика ви, има няколко неща, които можете да направите сами, без да викате професионалист. Ето няколко съвета как да увеличите максимално производителността на вашата система.

Почистване на външното тяло

Външното тяло е една от най-важните части на вашата климатична система и трябва да се проверява редовно за повреди. Може да го намерите навън, но може да се намира и в гараж или таван в зависимост от монтажа. Обикновено има медни тръби, които понякога са покрити със слой изолационна пяна, минаващи от него до дома Ви. Той работи чрез процеса на пренос на топлина, охлажда въздуха вътре и изтегля топлия въздух от вътрешността на къщата. Трябва да изпълнявате редовен график за обслужване на климатика, за да го поддържате в отлично състояние.

1. Изключете захранването

За да почистите модула е важно да изключите захранването. Можете да направите това, като премахнете прекъсвача/блока или като преместите превключвателя в изключено положение. Добре е да изключите захранването изцяло на външното тяло от контакта.

2. Почистете боклуците и паяжините около уреда

За да почистите ребрата, използвайте груба четка за боядисване, за да отстраните полепналите боклуци и след това ги почистете с прахосмукачка. След това използвайте по-фина четка, за да почистите ребрата. Пазете зоната около външното тяло без растения и други предмети, за да избегнете натрупването на мръсотия.

3. Почистете и изправете огънатите ламели на топлообменника

Понякога перките натрупват много мръсотия и боклуци, които могат да бъдат трудни за отстраняване с четка. Вместо това използвате стар кухненски нож, за да изстържете полепналата мръсотия между ребрата и изправете тези, който са огънати.

4. Почистете перката

Прахът и мръсотията в тази зона могат да се натрупат с течение на времето и трябва да се почистват редовно. Най-лесният начин да я почистите е да я избършете с влажна кърпа.

5. Почистете радиатора в дълбочина

За да почистите радиатора, можете просто да го пръскате с вода с помощта на градински маркуч. Това ще премахне много мръсотия и боклуци, които биха били трудни за отстраняване с други методи. Трябва да внимавате да не попадне вода в мотора.

Почистване на вътрешното тяло

Инсталираният във вашия дом изпарител помага да поддържате помещението топло или хладно. Това става чрез работа с климатик или термопомпа. Ако намотките на изпарителя се замърсят, това може да забави скоростта, с която той охлажда или отоплява. Редовното почистване на намотките помага за поддържане на възможно най-ефективната работа на уреда.

1. Почистете намотката на изпарителя

Вратата на намотката на изпарителя обикновено се намира вътре в модула. Понякога се натрупва много прах и мръсотия. Можете да използвате мека четка, за да отстраните праха и след това да напръскате препарата за почистване на климатици. Тази течност ще помогне за премахване на отлагания и други мръсотии от бобината, което ще подобри нейната ефективност. Можете също да използвате меки почистващи препарати и вода, за да почистите мръсотията между намотките.

2. Почистете дренажа на изпарителя

Понякога дренажът на изпарителя се запушва поради натрупване на прак и мухъл и трябва да се отпуши. Запушеният дренаж може да причини наводняване, което да го повреди или, ако е оборудван с дренажен поплавък, да накара уреда да спре да функционира, докато водата не бъде източена. Запушването може също да причини неприятна миризма, която да се разпространява от уреда. Дренажната тръба обикновено е пластмасова тръба, която или се оттича вътре (мивка или канализация) или навън (близо до кондензаторния модул). Можете да използвате прахосмукачка за мокро почистване, за да се отървете от остатъците в канала на изпарителя.

3. Сменете филтъра на вентилатора

Смяната на филтъра на вентилатора на вашата климатична система е нещо, което зависи от това къде живеете. В прашна среда е необходимо филтърът да се сменя по-често. Филтърът на вентилатора на климатичната система трябва да се сменя поне два пъти годишно. В идеалния случай това трябва да се направи преди зимния сезон и след това отново точно преди началото на летния сезон. За да проверите дали филтърът, който сменяте е подходящ, трябва да знаете номиналния въздушен поток на съществуващия филтър и новия филтърен елемент. Филтърът обикновено се намира вътре в корпуса на вътрешното тяло и може да бъде премахнат чрез развиване на винтовете отгоре.

Ако сте изпълнили всички стъпки по-горе, вашият климатик трябва да работи много по-добре при контролиране на температурата. Сега можете да го включите и да проверите дали работи правилно.

Профилактика на климатик, която да бъде извършена от специалист

Специалистите по климатични и отоплителни системи трябва да го проверяват от време на време, за да сте сигурни, че работи добре и ще издържи дълго време.

Размер на вашата климатична система

Когато имате нужда от нова климатична инсталация за вашия дом, можете сами да прецените размера на климатичната система, от която се нуждаете, като вземете предвид размера на вашия дом и температурите, които желаете да поддържате. Това обаче може да не е достатъчно точно, така че ще ви трябва професионалист, който да направи изчисление на охлаждащия товар, за да разберете коя е най-добрата климатична система за вашия дом. Това изчисление се прави въз основа на неща като размера на вашия дом, външната температура и колко дълго очаквате да се използва климатичната система.

Редовни прегледи и поддръжка

Някои хора могат да изпълняват основни ежедневни задачи като проверка на климатика и отстраняване на проблеми, но е необходим човек със специални умения и опит, за да извърши пълен годишен преглед на системата. Ето защо е важно да го правите всяка година, за да не нямате сериозни проблеми по-късно.

Електрически проблеми

Понякога хората се опитват сами да поправят нещата по климатика, но това може да бъде опасно, защото електрическите вериги са много сложни. Затова е изключително важно да потърсите професионална помощ.

Компресор

Ако компресорът започне да се включва и изключва бързо, това може да натовари много системата. Това е трудно за решаване, защото има много възможни причини, поради които това може да се случи. Най-добрият начин да се справите с това е да се погрижите бързо, тъй като това натоварва много климатика и може да доведе до по-голяма повреда. Причината е сложна за установяване, поради което е най-добре да оставите опитен техник да се погрижи за това.

Предимства на годишната профилактика на климатик

Редовната профилактика е важна, за да поддържате вашата климатична система да работи правилно. Това важи особено, ако не искате системата да започне да работи лошо поради външни фактори.

Редовната профилактика може да ви помогне да избегнете скъпи ремонти, както и за подобряване на комфорта и енергийната ефективност на вашия дом.

По-евтина подръжка

Ако не се грижите климатика, ремонтът му може да струва много пари. Обикновено можете да откриете проблеми с вашата система, като слушате за странни шумове. Ако забележите някакви проблеми, не забравяйте да се обадите на сервиз.

По-ниски сметки за електричество

Поддържането на климатичната система е важно, ако искате да спестите пари от сметките си за ток. Поддържайки вашата система в добра форма, тя използва по-малко енергия, което от своя страна ви спестява пари.

Оборудването издържа по-дълго

Климатиците работят по-добре, когато се грижите за тях. Ако една част се повреди, това може да доведе до повреда на други части в системата. Ето защо е важно да поддържате всичко и спазвате сроковете за профилактика.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар