Преди да качите децата си в автомобила и да потеглите на път, трябва да сте сигурни, че колата е обезопасена. Децата са една голяма отговорност, винаги трябва да са обгрижвани и тяхната безопасност да е осигурена по всяко време.

Пътуването с автомобил е нещо сериозно, което не трябва да се подценява. В тази статия ще Ви запознаем с важните детайли за безопасно пътуване с деца. Какво е задължително да имате в колата си и какво е препоръчително да осигурите, за да е удобно и безопасно пътуването Ви.

Детско столче за кола

Детската столче за кола е първото и най-важно нещо, което трябва да подсигурите преди да качите детето си в автомобила. Законът гласи, че всяко дете трябва да използва допълнителна седалка докато то навърши 12 години или височина от 135 см. На пазара се предлагат безброй модели, които биха покрили изискванията и на най-капризните клиенти, но важното е да изберете такъв, който отговаря на възрастта на детето ви. Всички те имат различни категории и са подходящи за определени възрастови групи.

Когато купувате столче за кола, не бързайте с решението си. Разгледайте възможно най-много модели. Уверете се, че избраният от вас продукт е не само с хубав дизайн, но и качествен. Безопасността е най-важна, затова проучете начина на захващане към седалката на колата и дали е минала всички необходими тестове за качество. Обърнете внимание на използваните материали и дали текстила може да се пере. Вижте дали столчето е меко и удобно. Това е от съществено значение при дълъг път.

Към каквото и да се спрете, уверете се че сте прочели внимателно инструкциите преди да го инсталирате в автомобила си.

Преди да тръгнете на път, проверете сами дали детето Ви е обезопасено правилно. Само така ще сте сигурни, че сте се погрижили за безопасността му.


Детска седалка Tweety

Виж цената

Различни видове

Пазара предлага богато разнообразие на модели и марки. Не всички обаче са универсални. Детските седалки са класифицирани в различни групи, в зависимост от това за каква възрастова група са предназначени. Изключително важно е да вземете столче отговарящо на възрастта на детето Ви, само така ще сте сигурни че то е обезопасено по правилния начин.

Групи

За тези от вас, които за 1-ви път се сблъскват с покупката на подобен продукт, ще обясним различните групи. Тези за новородени са група 0 и са подходящи за деца от 0-12 месеца, група 1-от 9 месеца до 4 години, група 2-3 от 4 г.-12 г. Има и такива, които покриват по-голяма възрастова група, съответно те могат да се използват по-дълъг период от време ( група 1-2-3).

Видове захващане

Според начина на захващане към автомобила, детските столчета за кола са също няколко вида. Най-разпространените седалки се захващат с помощта на коланите на автомобила. Това много често отнема време, а в някои случаи родителите дори не успяват да прикачат седалката според препоръката на производителя. Това може да е поради невнимание или непрочетени внимателно инструкции. Използването на коланите като захващане е неудобно и когато се налага столчето да се изкарва често от колата.

За да улеснят родителите, производителите са създали и друг вид захващане, системата ISOfix. Всички съвременни автомобили разполагат с подобна система. При нея столчето се захваща с помощта на куки към специални халки в долната част на седалката на колата. Различните модели разполагат и с допълнителен колан, който се захваща към кука в задната част на автомобилната седалка или в ъгъла на тавана. Други пък разполагат с телескопичен крак, който стабилизира столчето в предната част. Системата ISOfix е много надеждна и сигурна. Също така с минимални усилия може да инсталирате столчето на детето си без нужда от използване на колани. Зареди по-голямата сложност в производството на тези седалки обаче, те са и по-скъпи.

Какво да проверим преди да поставим детето на столчето

Седалката трябва винаги да е монтирана според инструкциите на производителите: Уверете се, че столчето е закрепено правилно и всички необходими колани са използвани.

Коланите трябва да обхващат добре бебето: Когато използвате коланите на бебешкото столче трябва да ги настроите според големината и височината на детето Ви. Уверете се, че са захванати добре и детето не може да изкара ръцете си. Те трябва да са плътно по тялото, без разбира се да затрудняват дишането на детето.

Главата на детето не трябва да стърчи над облегалката: Тялото и главата трябва да бъдат правилно позиционирани, така че да бъдат защитени в случай на инцидент.

Децата трябва да се возят на задната седалка: За по-голяма сигурност, експертите препоръчват децата да се возят на задната седалка на колата. При необходимост може да преместите детето отпред. Задължително обаче е да изключите еърбега на тази седалка. Той може да бъде много опасен в случай на инцидент, тъй като тялото на децата е все още много крехко.

Бебета 0-12 месеца се возят в посока обратна на движението: Не забравяйте това правило, когато поставяте кошчето в автомобила си. Това е изключително важно за безопасността му.

Огледало за за задна седалка

Когато пътувате сами с детето си, често се налага да се обръщате за да видите защо то е разстроено или пък твърде тихо. Това обаче може да бъде предпоставка за пътно транспортно произшествие. За да Ви улесни, на помощ идва огледалото за задна седалка. Това са огледала, които Ви позволяват да наблюдавате детето си по всяко време, докато шофирате. Особено удобни са, когато имате малко бебе пътуващо с гръб към движението. Тези огледала се монтират обикновено на задната седалка, срещу детското столче. Така поглеждайки в огледалото Ви за обратно виждане, лесно ще видите малкото си съкровище.

Преди да тръгнете на път нагласете огледалото си така, че да имате видимост както към детето си, така и към движението назад. Само така ще сте спокойни и фокусиране в шофирането.

Огледало за задна седалка Safety1st

Огледало за задна седалка Safety1st

Виж цената

Сенници за кола

През топлия сезон автомобилите могат много да се нагорещят, а за все още нежната детска кожа това може да е фатално. Децата лесно прегряват, а също така стават раздразнителни, когато слънцето пече директно в очите им. Бихте могли да ги предпазите от топлината и отблясъците на слънцето, като инсталирате слънцезащитни щори за прозорци. Те са евтини, ефективни и лесни за закачане. С тяхна помощ ще осигурите комфорт на децата си, а на вас спокойно шофиране.

Пазара предлага разнообразни модели. Някои сенници са с ролки за лесно прибиране, а други се залепват към прозореца с помощта на вендузи. От към дизайн също са многобройни. Бихте могли да избирате между стандартни и изчистени модели или детски дизайни с любими анимационни герои.


Детски сенници

Виж цената

Проверете гумите на колата

Преди да потеглите на път, уверете се че състоянието на гумите Ви позволява това. Много катастрофи в световен мащаб се случват точно поради тази причина. Хората често забравят колко важна част от безопасното шофиране са гумите, но когато возим децата си трябва да бъдем отговорни.

Много важно е редовно да проверявате гумите си. Следвайте тези прости стъпки, за да сте сигурни, че те са в годно състояние:

  • Погледнете външното състояние и следете за резки или издутини. Ако забележите нещо съмнително, не се колебайте да се посъветвате с професионалист. 
  • Проверете налягането на гумите и дали то е според препоръката на производителите. Ако то е извън нормите, това ще намали стабилността на колата по време на път.
  • Проверете дълбочината на грайферите на всяка гума поотделно. Уверете се, че те не са изтъркани и дълбочината на грайфера им е според изискванията.
  • Създайте си навик да проверявате гумите на автомобила си веднъж на няколко седмици. Само така те винаги ще са в отлично състояние.
Компресор За Помпане На Гуми

Компресор за гуми

Виж цените
Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар