Шофирането в нетрезво състояние отнема живота на стотици хиляди всяка година. Много често хората си мислят, че изпитото количество алкохол е в позволената граница и те могат безпроблемно да се качат в автомобила си и да се приберат вкъщи. Често пъти обаче не е така! Границата е много тънка и повечето пъти хората не осъзнават опасността, на която излагат себе си и околните. Някои от тях дори не осъзнават, колко голям ефект има алкохола върху двигателната функция, мускулната координация, мисленето и рефлексите на човек.

Проучване на учени

Напредването на технологиите и благодарение на широкото и достъпно на всеки използване на смартфони, е причина за проучването на група учени.

Представете си, че скоро вашият смартфон би могъл да Ви сигнализира, ако количеството на алкохол в кръвта Ви преминава позволената граница. Това би било невероятно, нали? Несъмнено би спасило и не малко животи..

Брайън Суфолето, физик от Станфордския университет, казва:

Ние притежаваме мощни сензори, които носим винаги и навсякъде със себе си.

Трябва да се научим как най-добре да ги използваме в полза на здравето на хората.

Той, заедно с група учени от университета в Питсбърг, САЩ, правят контролирано лабораторно изследване. То показва, че смартфоните ни биха могли да бъдат полезни за установяване на нарушен модел на ходене в следствие на консумация на алкохол. Това става благодарение на вградения в повечето смартфони, акселерометър.

телефони

Смарт телефони

Виж цените

Суфолето и негови колеги провеждат изследване. Те набират 22ма доброволци на възраст между 21-43год. като им дават питие съдържащо водка. Количеството било достатъчно за да достигне 0.2% алкохолно съдържание при тест за дишане. За сравнение позволеното количество алкохол в кръвта за шофиране в САЩ е едва 0.08 промила. Доброволците имали един час да изпият даденото им съдържание. След това на всеки час, в продължение на 7 часа, учените анализирали концентрацията на алкохол при дишането им. След това в долната част на гърба им, Суфолето и колегите му закачили смартфини с помощта на колани. Доброволците трябвало да направят 10 крачки напред в права линия и след това 10 крачки назад.

Резултат

С помощта на приложение с акселерометър, учените събрали данни в реално време за модела на ходене на всеки един от участниците. Те установили как той се променя, ако те са под въздействие на алкохол. В 90% от случаите, Суфолето и неговите колеги успели да установят, ако алкохола в кръвта на доброволеца е преминало позволеното от 0.08%. И всичко това само с помощта на един смарт телефон.

Въпреки задоволителните резултати обаче, на Суфолето и колегите му предтоят още много изследвания. На първо място, те плануват да проверят какви данни биха получили, ако човек носи телефона си в ръка или джоб например. Това е особено важно, тъй като там обикновено хората държат смартфона си.

Брайън Суфолето отдава последните 10 години от кариерата си на проучвания как смарт технологиите биха могли да допринасят за спасяването на човешки животи. Той работи непрестанно и силно се надява да спомогне за намаляване на смъртността и инциденти свързани с шофиране в нетрезво състояние. Ако той успее да усъвършенства тази апликация, тя би спомогнала на много хора да намалят консумацията си на алкохол. Би могла да намали шофирането в нетрезво състояние и да спаси много животи.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар