За приготвянето на ароматно кафе у дома е нужна качествена кафемашина. Перфектното утро винаги започва с чаша от тази гореща напитка. Не се налага да излизате от вкъщи, за да получите своята доза. С усъвършенстваните модели всеки може да приготви любимата напитка у дома си, с вкус, като направена от професионалист.
Този уред може да бъде една от най-полезните покупки, особено сега, когато много от хората работят или прекарват голяма част от времето си вкъщи. А и какво е утро без чаша вкусно, ароматно еспресо, лате макиато, американо или капучино с гъста пяна.
Кафемашината ще ви донесе полза многократно във времето, въпреки че инвестирате в нея само веднъж. Производителите предлагат уреда с гаранция и дори да го използвате всеки ден по няколко пъти, автоматът е издръжлив. Освен това е компактен и с него се работи много лесно.

Нашият избор за най-добрите кафемашини

Направихме списък с различни видове кафемашини, за да ви помогнем с избора на най-подходящата за вас. Основното тук е да прецените каква сума бихте отделили за този уред. По-скъпите имат повече функции и приготвят различни видове топли напитки, както и са напълно автоматизирани. По-бюджетните са полуавтоматични и изискват човешка намеса за приготвянето на напитката.
Друг фактор, на който трябва да обърнете внимание, е какво количество от напитката консумира вашето семейство. Ако се налага да приготвяте повече чаши кафе на ден, то е по-добре да заложите на автоматична машина с по-голям капацитет. Ако консумацията няма да е голяма, то няма нужда да купувате толкова усъвършенстван уред – полуавтоматична кафемашина ще ви свърши работа.

1. Кафеавтомат De’Longhi Caffe Magnifica ESAM4000-B

Кафемашина De'Longhi Caffe Magnifica ESAM4000-B
Виж цената

De’Longhi Magnifica, Automatic Bean to Cup е автоматична кафемашина от висок клас, предлагаща множество функции. В нея можете да поставите кафе на зърна, а вградената ѝ мелачка да го смели до перфектен вид. Благодарение на дюзата за разпенване на мляко, можете да приготвите перфектно капучино с плътна, гъста пяна. Резервоарът ѝ е 1,8 литра, което позволява приготвяне на много чаши без да се налага да зареждате вода. Благодарение на двата отвора за изтичане, можете да приготвяте по две напитки наведнъж.

Поддържането  на  машината е изключително лесно. Тя има програма за почистване на котлен камък, а подвижните компоненти се мият лесно и са подходящи за съдомиялна машина.

2. Кафемашина Melitta CI TOUCH F630-101

Кафемашина Melitta CI TOUCH F630-101
Виж цената

Melitta CI TOUCH F630-101 е машина, която има стилен дизайн и множество функции. С мощност от 1400 вата и двукамерна система, уредът може да приготви десет вида ароматни и вкусни топли напитки. Тази напълно автоматична кафемашина предлага 3 температури на приготвяне и 4 нива на сила на кафето. Капацитетът ѝ е 1,8 литра, има и два контейнера за кафе на зърна. Машината е с вградена система за разпенване на мляко и възможност за приготвяне на две напитки едновременно.
Уредът има и функция за запаметяване, която улеснява следващото приготвяне на любимата си напитка.
Освен това тя е енергоспестяваща, както и с функция за намаляване на шума при работа.
Уредът се поддържа изключително лесно, благодарение на автоматичното почистване и отстраняване на котлен камък. Свалящите се компоненти се отстраняват за секунди и са подходящи за съдомиялна.

3. Кафеавтомат De’Longhi Eletta

Кафеавтомат De'Longhi Eletta
Виж цената

De’Longhi Eletta, Fully Automatic Bean to Cup Coffee Machine е още едно предложение за кафемашина от висок клас, с която напитките ви имат вкус и вид като направени от бариста. Подходяща за използване у дома,  мощността на машината е 1450 вата, а капацитета на водата 2 литра.

Уредът разполага с автоматична технология за капучино, лате, макиато и приготвя перфектна пяна. Можете да избирате дали кафето да бъде късо, средно или дълго, както и колко силно да бъде то. Мелачката е усъвършенствана и можете сами да избирате колко фино да мели. Също така уредът има енергоспестяваща функция, която позволява автоматично изключване, ако не се използва определено време.

Машината има и програма за автоматично почистване и отстраняване на котлен камък. А всички свалящи се компоненти са подходящи за съдомиялна машина. Това позволява запазването на уреда в добър вид и дълъг живот на всички части.

4. Кафемашина Sage The Barista Express

Кафемашина Sage The Barista Express
Виж цената

Представяме ви един професионален и усъвършенстван уред за приготвяне на различни видове кафе от фирмата Sage. Машината може да работи с кафе на зърна. Благодарение на мощността от 1850 вата и капацитета на контейнера за вода от два литра, с уредът можете да приготвяте разнообразни напитки по ваш вкус. Двата отвора за изтичане позволяват да правите по две чаши едновременно.

Също така, кафемашината има идва с кана за мляко и не се налага да го купувате допълнителна. С функцията за смилане на зърната, можете да изберете дали меленето да бъде по-едро или по-фино.
Поддържането на уреда е улеснено благодарение на програмата за автоматично почистване, а подвижните компоненти са подходящи за съдомиялна машина.

5. Кафеавтомат Philips EP5333/10, Серия 5000

Кафеавтомат Philips EP5333-10, Серия 5000
Виж цената

Philips EP5333/10, Серия 5000 е много добър избор за висококачествена автоматична кафемашина. Уредът дава възможност за приготвянето на 6 вида напитки – от ароматно еспресо до кремообразно лате макиато, капучино и други. Капацитетът на резервоара за вода е 1,8 литра, а на отделението за кафе – 250 грама, като може да се поставя мляно или на зърна. Мелницата е изработена от керамичен материал, който е изключително издръжлив, което позволява многократно безпроблемно смилане на зърната. Функцията LatteGo приготвя гъста млечна пяна, а функцията за бързо загряване позволява бързото приготвяне на ободряваща напитка.
Оборудвана и с програма за автоматично почистване, а всички подвижни компоненти са подходящи за съдомиялна машина.

6. Кафемашина Krups KM442D10 Control Line

Кафемашина Krups KM442D10 Control Line
Виж цената

Krups KM442D10 Control Line е изработена от неръждаема стомана, с мощност от 1000 вата и капацитет 1,25 литра. Благодарение на нейните настройки за работни и почивни дни, може да настройвате уреда да се включва рано сутрин. Машината има цифров преден панел, който улеснява работата с програмите. Функцията за горещо съхранение запазва напитката топла по-дълго време. А за по-голяма безопасност уредът се изключва автоматично 30 минути след приключване на процеса на приготвяне.
Благодарение на функцията Pause & Serve можете да сервирате кафе, след което машината да продължи своята работа. Благодарение на подвижния държач за филтъра, поддържането и почистването на уреда е лесно и удобно.

7. Кафемашина Bosch TKA6A041

Кафемашина Bosch TKA6A041
Виж цената

Bosch TKA6A041 е добър избор за бюджетна шварц кафемашина, която приготвя вкусно, горещо кафе. С нея можете да засилите аромата на напитката  

благодарение на функцията Aroma +. Просто натиснете бутона за това и машината ще регулира количеството вода.

Друг плюс е, че резервоарът за вода на уреда е подвижен, което улеснява пълненето му.
Държача на филтъра се изважда изключително лесно настрани, а функцията за спиране на капките не позволява зацапването по уреда след като извадите каната.
машината има програма EasyDescale3, която отстранява котлен камък и регулира твърдостта на водата. Това спомага за запазването на отличния вкус на кафето и за доброто функциониране на машината по-дълго време.

8. Кафемашина с капсули Krups NESCAFE Dolce Gusto Lumio KP130131

Кафемашина Долче Густо
Виж цената

Кафемашините с капсули са иновативни минималистични уреди, с елегантен дизайн.  Krups NESCAFE Dolce Gusto Lumio е такъв вид кафемашина, която работи с капсули предлагани от производителя.
Системата за високо налягане позволява експресното разтваряне на капсулите, както и допринася до по-богатият вкус на напитките. Работата с уреда е много улеснена – поставяте капсулата на предназначеното за това място, настройвате размера на напитката и натискате бутона старт. Dolce Gusto Lumio е оборудвана с функцията Eco Mode, която автоматично изключва уреда, ако не се използва повече от една минута.
Можете да избирате от широка гама капсули, създадени специално за този модел, с различни вкусове и видове кафе. Има както топли, така и студени напитки – ристрето, силно еспресо, пенливо капучино, лате макиато, горещ шоколад, топли и студени чайове.

9. Еспресо машина Bosch Tassimo MY WAY TAS6003

Еспресо машина Bosch Tassimo MY WAY TAS6003
Виж цената

Bosch Tassimo е много добро решение за всеки, който обича ароматно италианско еспресо. С мощност от 1500 вата и капацитет на резервоара за вода 1,3 литра, машината е способна да приготви голямо количество кафе бързо и лесно.  Благодарение на моменталния нагревател, уредът не се нуждае от много време за загряване. Също така, водата не трябва да се нагрява допълнително между различните напитки, защото еспресо машината преминава в режим на готовност след всеки процес. Това помага за намаляването на консумация на електроенергия.
Уредът има и система за запаметяване, с която можете да запазите любимите си напитки за следващо приготвяне.

10. Кафемашина Долче Густо Jovia EDG250B

Кафемашина Долче Густо Jovia EDG250B
Виж цената

Dolce Gusto Jovia EDG250B е кафемашина работеща с капсули. С нея можете да приготвяте топли напитки предлагани във вид на капсули от Nescafe Dolce Gusto, като еспресо, капучино, лате, ристрето и лате макиато. Мощността от 1500 вата и налягането на помпата от 15 бара, позволяват запазването на интензивния вкус и силния аромат. Резервоарът за водата се сваля и има манометър за нивото, което не само улеснява работата с нея, но и е предпоставка за запазване на качеството ѝ. Много често кафемашините, които остават без вода в резервоара, се развалят по-бързо.
Стойката за чаши се регулира според размера на чашата, която се поставя на нея.
Уредът е с автоматично изключване за по-голяма безопасност. Също така свалящите се компоненти могат да се почистват в съдомиялна машина.

Ползи от домашнaта кафемашина

Кафемашината е уред за всеки, който обича да пие топло, ароматно кафе. Благодарение на нея с малко усилия можете да имате желаната от вас напитка всеки ден, по всяко време без да се налага да излизате от дома си.
Производителите  предлагат голямо разнообразие както на автоматични, така и на полуавтоматични уреди. В зависимост от това дали обичате еспресо или напитка с мляко, можете да изберете тази, която ще бъде най-практична за вас. Капацитетът и функциите на уреда също са от значение. Автоматичните машини обикновено са с повече функции и по-голям капацитет на резервоарите, което позволява приготвяне на повече чаши. Ръчните или получавтоматичните, както и кафемашините с капсули правят по-малко дози и се нуждаят от по-често зареждане.

кафемашина мнения

Видове кафемашини

Обобщили сме видовете кафемашини и техните плюсове и минуси. Важно е да решите дали държите на напълно автоматизирана или можете да направите компромис с полуавтоматична или филтърна. Също така автоматичните уреди, които са с възможност за приготвяне на повече от една чаши наведнъж, могат да бъдат добро решение  и за офиса.

С капсули

Уредите с капсули са компактни и елегантни като дизайн. Не заемат много място в сравнение с автоматичните кафемашини, но работят с определен вид капсули, създадени специално за тях. Те са най-удобни, защото с тях кафето се приготвя много по-бързо от останалите – наливате вода в резервоара, поставяте капсулата и натискате бутона за старт. След това напитката ви е готова за секунди. Производителите на машини от този вид са създали богат избор на вкусове, от които можете да избирате. Минусът на тези уреди е, че трябва да купувате капсули  по-често, ако консумирате повече напитки на ден. Вижте най-добрите кафе машини с капсули.

Полуавтоматични

Полуавтоматичните или ръчни кафемашини също са удобно и лесно решение за приготвяне на страхотни напитки. В повечето случаи са по-бюджетни от останалите и работят с фино смляно кафе. За приготвянето на напитката се изисква употребата на кафемелачка и ръчна настройка на машината. Важно е да следите дали винаги има достатъчно вода в резервоара, ако няма индикатор за това.
Минусът на полуавтоматичните кафемашини е, че трябва да зареждате кафе и вода много по-често, защото капацитетът им е много малък.

Автоматични

Автоматичните или bean to cup кафемашини работят с кафе на зърна. Те имат мелачка, която го смила колкото е необходимо и приготвя напълно автоматизирано напитката. От вас се иска само да се погрижите резервоарите за кафе и вода да не остават празни. В повечето случаи тези уреди разполагат с множество програми и функции. Можете да избирате колко дълго да е кафето, колко силно, а някои дори предлагат функция за промяна на аромата. Също така разполагат и с дюза за разпенване на млякото за гъста пяна. Някои имат резервоар и за мляко, с което ви позволяват перфектни напитки с млечна добавка.
Освен че процеса на работа при тези машини е напълно автоматизиран, по-голямата част от тях са с по-големи размери и капацитет, което превръща уреда в идеален и за офиса.

Филтърна кафемашина

Филтърната машина приготвя обикновено кафе бързо и лесно. Тя също е компактна и напитката е готова само с три движения – слагате кафето в резервоара, пълните вода и натискате старт. Капацитетът на този вид кафемашини в повечето случаи  е от 5 до 10 чаши. Предимството им е, че са по-бюджетни, компактни и с елегантен дизайн.

кафемашина делонги

Ръководство за покупка

Без значение дали сте сте решили да заложите на по-евтина или напълно усъвършенствана и автоматична кафемашина, трябва да знаете кои функции са важни. Ето някои от основните неща, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате този уред.

Налягането на помпата

От налягането на помпата зависи как ще се разтвори кафето. Ако силата е по-голяма – напитката ще бъде с ароматен и интензивен вкус.

Капацитет на контейнерите (кафе, вода, мляко)

Колкото по-голям капацитет на контейнерите има, толкова повече вода, кафе или мляко може да побира. Тази характеристика е важна най-вече за автоматичните уреди, защото ще можете да приготвяте повече напитки и няма да се налага да зареждате често. По-големите контейнери превръщат и кафемашината в по-обемна и заемаща повече място. Ако нямате много свободно пространство в кухнята, можете да направите компромис с тази характеристика и да изберете по-компактен уред.

Автоматично дозиране

С функцията за автоматично дозиране можете да изберете колко дълго да бъде кафето. Ако предпочитате по-късо или съответно по-дълго, тази функция ще ви свърши работа. С автоматичното дозиране машината сама наглася дозата и не е нужно да следите кога да премахнете чашата.

Приготвяне на две напитки едновременно

Някои уреди са с по два или повече отвора за изтичане на кафето. Това ви позволява да приготвите по повече от една напитки едновременно. Идеални са за многочленните семейства или за офиса.

Делонги

Дюза за разпенване на млякото

Повечето автоматични кафемашини имат приставка за разпенване на млякото. С нея получавате пяна с гъстота по ваш избор. С нея се работи изключително лесно и безопасно – просто трябва да я поставите в чашата.

Персонални настройки

По-усъвършенстваните и автоматичните кафемашини имат различни настройки, с които можете да коригирате напитката според вашите предпочитания. Най-често те са за това дали кафето да бъде дълго, средно или късо. Също така има настройки и за това колко ароматно да бъде то. Автоматичните кафемашини, които работят с цели зърна, имат и настройка за коригиране на смилането – от фино смляно до по-грубо. Може да има и функция за количеството мляко, ако машината го поставя сама.

Функция топла чаша

Функцията за топла чаша загрява чашата и я поддържа топла за определено време. Това запазва и температурата на напитката.

Лесна за почистване


Правилното поддържане на уреда е важно не само за по-добрия вкус и аромат на напитките, но и за състоянието му. Почистването позволява запазване на частите и перфектна работа за по-дълго време.

Повечето уреди са с функция за самопочистване и предотвратяване на котлен камък, който може да повреди някои части на машината, а подвижните компоненти се свалят лесно и са подходящи за съдомиялна. Все пак е важно да обърнете внимание на това как се почиства кафемашината, за да я използвате безпроблемно и да получавате най-добрите резултати.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар