Когато настъпи най-горещото време на годината, всички се впускат в търсене на преносим климатик. Но кой е най-добрият вариант сред всички модели на пазара? Всъщност няма точен отговор на този въпрос. Решението за покупка на един или друг модел ще зависи от обстоятелствата, пространството, което желаете да охлаждате, наличния бюджет и още други фактори, които трябва да вземете предвид.

В зависимост от времето и помещението, което искате да охлаждате, употребата на вентилатор може да е достатъчна. В други сгради може да се окаже задължителна употребата на инверторен климатик.

Със своите предимства и недостатъци, преносимия климатик може да бъде добро климатично решение за много домове.

Какви са ползите от покупката на преносим климатик?

Може да изглежда очевидно, но преносимостта му е и едно от най-важните му предимства. Преносимите климатици позволяват охлаждането на различни стаи в жилището. Тоест, желаете да охладите спалнята, можете да го занесете в съответната стая или ако предпочитате да гледате телевизия, можете да го сложите в хола. Както казваме, тази полза е очевидна, но е важно да се спомене.

Потребление на енергия

Не може да се каже, че харчи по-малко енергия, но не се използва прекалено дълго. При употребата на преносим климатик, повечето хора са склонни да го изключват, когато излизат и дори не го използват през нощта. Монтираните на стената модели са по тихи, което допринася до по-продължителната им работа без да ви обезпокояват. Преносимите модели са по-малко ефективни, но потребителите контролират времето, в което са включени.

Не се изисква монтаж

Може да се каже, че е нужно само да го разопаковате и го включвате. Разбира се ще трябва и да настроите и въздуховода, но ако сте от сръчните хора ще можете да го направите сами. Повечето модели имат всичко необходимо за свързването и изваждането на тръбата през прозореца. Имайте предвид, че някои евтини модели не включват необходимите аксесоари и трябва да ги закупите отделно.

Предлага се на достъпна цена

Повечето преносими климатици са по-евтини от стенните модули. Това е така, тъй като при стандартните модели се добавят разходи за монтаж, които обикновено не са малки. Следователно те са по-евтини и изискват много по-малка инвестиция.

Лесен за поддръжка

Преносимите модели изискват по-малко поддръжка от стационарните и това също е по-лесно за изпълнение. Избирайки мобилен климатик винаги ще спестявате пари.

Нашият избор за най-добри преносими климатици

Тук ви показваме нашата класация с най-добри преносими климатици въз основа цената, предлаганото качество и мнението на потребителите, които вече са ги закупили.

1. Преносим климатик Electrolux EXP26U338HW ChillFlex Pro

 • Капацитет: 9000 BTU
 • Номинална консумация (охлаждане): 2.6 kW
 • Номинална консумация (отопление): 2.3 kW
 • Препоръчителна зона на покритие: 18 кв.м.
 • Ниво на шум: 64 dB

Преносим климатик Electrolux ChillFlex Pro има 18 кв.м. препоръчителна зона, антибактериален филтър и дистанционно управление.

Той е с бял корпус и черно покритие отгоре, където се намират всичките му контролни бутони.

Ръчното управление включва няколко сензорни бутона и своя цифров дисплей, който осигурява множество нива на мощност, както и функция влагоабсорбатор. В този смисъл той може да охлажда, проветрява и изсушава въздуха в помещението.

Идва в комплект с въздуховод, маркуч за източване на конденза и ръководство за употреба на български език.  

2. Преносим климатик Whirlpool PACB29HP

 • Капацитет: 9000 BTU
 • Номинална консумация (охлаждане): 3 kW
 • Номинална консумация (отопление): 2.5 kW
 • Препоръчителна зона на покритие: 30 кв.м.
 • Ниво на шум: 64 dB

Това е мощен преносим климатик, който подходящ за употреба в помещения до 30 кв.м., тегло 20 kg и дистанционно управление.

Дизайнът на Whirlpool PACB29HP е доста практичен, има контролен панел с 5 бутона цифров дисплей и дистанционно управление.

В рамките на своите функционалности той може да охлажда, отоплява и премахва влагата.

Той също така включва безшумна функция, контрол на температурата и влажността.

3. Мобилен климатик Black & Decker 9000 BTU

 • Капацитет: 9000 BTU
 • Капацитет на охлаждане: 2.5 kW
 • Препоръчителна зона на покритие: 28 кв.м.
 • Ниво на шум: 65 dB

Този модел на марката Black & Decker е с бял, изчистен дизайн. Той е лесен за комбиниране с вашите мебели, без да привлича прекалено много внимание към себе си. 

Неговата ръчна система за управление е доста изчистена и интуитивна, тъй като има по-малко бутони от много други модели. Има и малък екран, който в своята организация показва зададената от вас температура. 

4. Преносим климатик Black & Decker BXAC12000E

 • Капацитет: 12000 BTU
 • Номинална консумация (охлаждане): 1 340 W
 • Номинална консумация (отопление): 1 235 W
 • Препоръчителна зона на покритие: 35 кв.м.
 • Ниво на шум: 65 dB

Black & Decker BXAC12000E се препоръчва за помещения не по-големи от 35 кв. м. В допълнение на функциите за охлаждане и отопление, той включва дистанционно управление, защита срещу деца и нощен режим. 

Естетически е доста привлекателен, тъй като има много специфичен дизайн, което постига доста официален завършек. 

5. Преносим климатик Hisense Apc12 Portable

 • Капацитет: 12000 BTU
 • Мощност охлаждане: 3.5 kw
 • Препоръчителна зона на покритие: 24 кв.м.
 • Ниво на шум: 44 dB

Hisense Apc12 е доста компактен модел. В семпъл бял дизайн, който в същото време не пропуска да придаде формален и минималистичен вид на помещението, където се намира. 

Неговата ръчна система е разположена в горната му част и контролни бутони. Има и екран, който показва температурата, която сте задали и подсветка, която очертава контролният панел.

6. Мобилен климатик Concept KV0800

 • Капацитет: 8000 BTU
 • Препоръчителна зона на покритие: 22 кв.м.
 • Ниво на шум: 61 dB

Concept KV0800 има дизайн във форма на цилиндър, който го прави доста практичен. 

Този модел предлага функции като изсушаване, охлаждане и вентилатор.

Освен това той има много практични режими, които включват нощен режим,  таймер с настройки до 24 часа, предупреждение за пълен контейнер и други защити.

Как да изберете преносим климатик?

Когато избирате преносим климатик, трябва да вземете модел, който отговаря на помещението, където ще го използвате и на вашия бюджет. Препоръчително е да разгледате преносимите климатици, които ви представихме по-горе. Така ще научите повече за различните модели и техните характеристики.

Това ръководство е създадено, за да имате ясна представа за най-важните характеристики и начина на използване на климатика. Познавайки всяка от неговите характеристики ще можете да направите най-добрият модел. Следователно, трябва да се съсредоточите върху няколко детайла:

 • Добра мощност, тъй като от нея зависи капацитетът на охлаждане и затопляне (ако е налично). 
 • Компактен размер, тъй като става въпрос за преносим уред, ​​трябва да бъде лесен за преместване и съхранение. 
 • Ниско ниво на шум, за да не ви пречи на ежедневните дейности. 
 • Оптимална производителност, така че да изпълнява функциите си правилно. 

Трябва да знаете, че най-добрият преносим климатик ще бъде този, който работи най-ефективно. Така че отделете време да се запознаете с техническите спецификации на всеки модел. В крайна сметка това ще ви помогне да направите правилния избор.

Препоръчителна зона на покритие

Зоната на покритие се измерва в квадратни метри, които може да покрива даден преносим климатик. Според тази спецификация, най-мощни са тези модели, които имат най-голяма зона на покритие, тъй като успяват да разпространят охладения въздух в на по-големи разстояния.

Препоръчителната зона на покритие не е самата мощност на уреда. Не трябва да бъркате тези две понятия, но според размера на стаите във вашето жилище ще се ориентирате по-лесно с препоръчителната зона на покритие.

Филтри 

Филтъра е елемент, който задържа прах и микроорганизми намиращи се във въздуха. Основно неговата функция е пречистване и грижа за бактерии, гъбички, вируси и др.

При този тип продукти HEPA филтрите са едни от най-препоръчваните, тъй като са екологични и работят с ефективност от почти 99%. Ето защо, ако мислите да закупите евтин преносим климатик без филтър, трябва да сте наясно с този компонент и да помислите отново. 

Повечето от филтрите работят без проблем, но ако не са от този конкретен тип, все пак обърнете внимание на тяхната ефективност. Не забравяйте, че не всички модели предлагат филтриране на въздуха.

Ниво на шума

Като цяло тези уреди са доста практични. Но те се оказват напълно разсейващи поради големия шум, който създават. Може да ви пречат по време на сън, четене, слушане на музика или гледане на телевизия.

Ето защо е препоръчително да изберете безшумен преносим климатик, който ви позволява да извършвате безпроблемно всички рутинни дейности. Повечето модели на пазара имат доста поносими нива на шум, следователно не е нужно да се притеснявате прекалено. 

Като имате предвид това, най-добрият преносим климатик ще бъде този с ниво на шум около 65 dB, тъй като това е много поносимо. 

Тези, които създават повече шум, не означава, че не са добри, но е факт, че ще ви пречат повече. Поради тази причина се препоръчва да проверите тази стойност, ако сте чувствителни към шума и лесно губите концентрация. 

Допълнителни функции

Охлаждането е основна функция на преносимите климатици. Това се постига чрез някои кондензатори, които успяват да влеят серия от газове, които влияят на въздуха, като по този начин успяват да променят първоначалната му температура.

Както знаем, охлаждането помага за достигането на благоприятна температура в помещението. Освен тази функция, по-голямата част от тези климатици имат и допълнителни функции като изсушаване, вентилация и отопление, което също е много практично.

Като цяло, преносимите климатици предлагат пакет от функции, които покриват всички нужди, от които може да се нуждаете от климатик. Покриващи площи от 10 до 120 кв.м., следователно всеки от тях ще служи според това, от което се нуждаете.

Размери

Най-добрите преносими климатици са проектирани да оптимизират пространството в помещението, където са разположени, така че да са с компактни размери и лесна мобилност.

Много често обикновените климатици заемат много място, което води до лошо управление на мястото и затрудненото задвижване на въздуха. Поради тази причина е препоръчително да изберете модел с компактни размери. По този начин ще заема малко място и ще имате повече свободно място за други цели.

С компактните си размери, те ви позволяват да ги поставяте където пожелаете и да сменяте местоположението им. Не забравяйте, че някои трябва да са близо до прозорец, за да поставите въздуховода, но все повече модели имат свобода да бъдат поставени навсякъде.

Програмиране 

Повечето климатици могат да бъдат програмирани, за да разширят задоволяването на всички нужди. Тези преносими климатици ви позволяват да използвате дистанционно управление, което разширява достъпа ви до всичките му функции. Освен това някои модели предлагат и Wi-Fi връзка, така че можете да го управлявате с мобилно устройство навсякъде.  

Следователно, колкото повече функции за програмиране има вашето устройство, толкова по-добре ще бъде използването му.

Много от моделите предлагат настройка на таймер с планирани часове, за да се включват или изключват, да преустановят дадена функция или да се поставят в режим на пауза (ако имате домашни любимци или деца).

Препоръчително е да вземете предвид спецификациите, посочени в това ръководство, за да знаете кой модел е най-подходящ за вашето ежедневие. С възможността да го използвате по начина, който ви харесва най-добре, с функциите и възможностите, които най-много желаете. 

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар