В днешното забързано и натоварено ежедневие всеки има нужда от уред, който да спести от времето му. Изборът на мултикукър е идеалното решение за бързо и лесно приготвяне на вкусна и топла храна. Той заменя мястото на обемната готварска печка, която често или ни пречи, или не готви достатъчно бързо. Мултикукърът е малък и компактен уред, който приготвя храната вместо нас. Той е иновативно решение за всеки, който не обича да прекарва много голяма част от времето си в кухнята.

С неговия иновативен дизайн, уредът е малък и със сигурност спестява място, като заменя няколко уреда за готвене. Най-често мултикукър е използва за приготвяне на пържена или панирана храна, защото позволява да се готви с много по-малко мазнина от обикновения котлон или фритюрник. Разбира се, в уреда може да се приготвя и печена или варена храна,супи, задушаване на пара, дори и домашен хляб или йогурт.

Kой мултикукър е най-добър?

Това е домакински уред, който трябва да се избира внимателно. Заради неговата мултифункционалност той се използва доста често в кухнята. За това е добре да прегледаме вариантите и функциите на различните марки и модели, за да изберем най-добрия за нас. Важно е той да ни бъде от полза, а не просто да стои като украшение в стаята. Все пак неговата най-важна задача е да бъде функционален.

За да ви улесним в избора на мултикукър, ви предлагаме списък от няколко модела, които включват най-иновативните и важни функции. По този начин ще ви помогнем да се ориентирате и да изберете най-практичния за вас.

1. Мултикукър Ninja Foodi Max

Мултикукър Ninja Foodi Max
Ninja Foodi Max 7.5 литра
Виж цената

Ninja Foodi Max е един от най-усъвършенстваните мултикукъри на пазара. С мощност от 1760 вата и неговите 9 функции той се превръща в идеалното решение за всяко хранене. Съдът за готвене е с вместимост от 7,5 литра, което позволява готвене на по-голямо количество храна. Уникалната технология TenderCrisp приготвя хрупкави картофки, панирани хапки или лучени кръгчета например изключително бързо. В уреда можете да пържите, печете и готвите на пара. С иновативната технология TenderCrisp на Ninja приготвяте ястия под налягане с до 70% по-бързо от обичайните методи за готвене.

Уредът е подходящ и за приготвяне на домашен йогурт, както и на замразени храни. Съда за готвене и приставките към него могат да се мият и в съдомиялна машина.

Определено, ако търсите уред с по-голяма мощност и вместимост, това е доста добър вариант.

2. Мултикукър Crock-Pot Express CSC051X

Crock-Pot CSC051
Капацитет 5,6 литра
Виж цената

Мощността на уреда е 1000 вата и е подходящ за готвене под налягане. Той има дигитален контрол, 8 програми, както и 4 режима на готвене.

MEAT / STEW режим е за приготвянето на всякакъв вид вкусно месо, което става изключително бързо. BEANS/CHILLI е за  ястия от бобови растения. RICE/RISOTTO е идеална за всички видове ориз, включително бял и кафяв, както и готвене под налягане за бързо приготвяне. YOUGURT е функция, от която можете да се възползвате, ако обичате вкуса на домашно приготвеното кисело мляко. POULTRY е програма специално за птиче месо, което е готово за около 15 минути. DESSERT е функция за приготвянето на десерти за тези, които обичат  домашно приготвени вкусотии. С програмата SOUP можете да приготвяте топли супи, а с ръчната функция – всякакъв вид подготовка.

Уредът съдържа специален аксесоар за готвене на пара. По този начин приготвяте храни без много мазнина и богата на хранителни вещества. Благодарение на Crock-Pot Express можете да подготвите вечерята още от сутринта, настройвайки таймера (от 30 минути до 12 часа). Този мултикукър е с настройка KEEP WARM, която запазва храната топла за по-дълго време, след като я приготви.

3. Мултикукър Bosch MUC11W12

Мултикукър Bosch MUC11W12
Bosch MUC11W12 – 5 литра
Виж цената

Bosch MUC11W12 е един от най-практичните мултикукъри в нашия списък. С него приготвянето на храна у дома е лесна и приятна задача. Печене, запичане, варене, задушаване, готвене на пара, пържене, су вид – всичко това е комбинирано в един компактен уред.

Работата с него е улеснена с три стъпки, които да следвате при приготвяне на храна – изберете програма, изберете времето за готвене, натиснете бутона за потвърждение. Едно, две, три и оставяте уреда да работи, докато вие имате време за себе си или за някоя друга задача. Иновативната технология е с 48 предварително зададени програми. Съдът, в който се приготвя храната, е пет литров, изработен от неръждаема стомана, която не позволява загаряне или залепване на продуктите.

Благодарение на готвенето под налягане, което е възможно с уреда, витамините и минералите от продуктите се запазват, а времето за приготвяне се редуцира до 60%.

Мултикукърът е  лесен за почистване. Съдът от неръждаема стомана и аксесоарите са подходящи за миене в съдомиялна машина, което спестява и от времето за почистване.

4. Мултикукър под налягане Heinner HPCK-6WH

Мултикукър с готвене под налягане Heinner HPCK-6WH
С функция за готвене под налягане
Виж цената

Този уред с мощност от 900 вата може да бъде вашето решение за бързо приготвяне на храната. Стъпките отново са много лесни – слагате съставките, нагласяте програмата за готвене и включвате. Мултикукърът разполага с 14 специални предварително зададени програми за варене, пърженe, печенe или задушаване. Можете да приготвяте различни видове месо, зеленчуци, морски дарове, ориз, кисело мляко, торти, паста.

Програмата “slow cook” готви на слаба температура, а ястията запазват всички витамини и минерали на съставките и са много по-вкусни и здравословни. Уредът е оборудван с 4 програми, специално създадени за приготвяне на хляб, торта, кисело мляко и паста. Също така можете да настроите температурата, налягането и времето за готвене по ваше желание.

Моделът разполага със съд с вместимост 4,5 л., който е с незалепващо покритие Teflon. Той се сваля и е лесен за почистване.

5. Мултикукър PHILIPS Viva Collection HD4731/70

Мултикукър PHILIPS Viva Collection HD4731/70
Мултикукър с функция за поетапно готвене 
Виж цената

Мултикукър PHILIPS Viva Collection е перфектен за приготвяне на любимата домашна храна. С интелигентни контроли на температурата и над 19 предварително зададени програми, уредът е верен и безопасен помощник в кухнята. Благодарение на функцията за поетапно готвене, храната става още по-вкусна, а функцията за 3D подгряване осигурява равномерно загряване на ястията. Благодарение на 24 часовият таймер, можете да настройвате кога да са готови ястията.

Съдът за готвене е керамично покритие за лесна употреба и почистване. С него продуктите няма да залепнат или да загорят. Освен това е подходящ за съдомиялна машина.

С уреда има включена и кошница за задушаване на продукти. Както и вградено заключване за деца, благодарение на което употребата му е безопасна.

6. Heinner HMCK-5BK

Heinner HMCK-5BK
Виж цената

С мултикукър Heinner HMCK-5BK приготвяте здравословна и вкусна храна. Той е с мощност 770 вата, което позволява бързо приготвяне на храната. Съдът за готвене е с вместимост 5 литра и с незалепващо покритие. Програмата „Jogurt“ ви помага да приготвите любимото си кисело мляко с минимални усилия. Уредът разполага и с програма за бавно готвене, с която готвите на ниска температура и продуктите запазват витамините и минералите си.

Мултикукърът разполага с 11 предварително зададени програми. С тях можете да приготвяте печено, пържено или варено ястие, супи и каши. Програмираният таймер с LED дисплей ви позволява да настроите времето за готвене, но също така автоматично изключва уреда. Това е удобно и за да следите колко време остава до приготвянето на храната.

Уредът се предлага с няколко аксесоара – уред за готвене на пара, черпак, лъжица и мерителна чаша.

7. Мултикукър Philips HD3037/70

Мултикукър Philips HD3037/70
Виж цената

Philips HD3037/70 е един от уредите, които са перфектни в съотношение качество/цена. С него можете да приготвите вкусни супи, месо, паста и сладкиши, както и пържени и панирани вкусотии. Мощността на уреда е 980 вата. Вграденият микропроцесор гарантира лесно готвене. 3D системата позволява равномерно разпределение на топлината, за да се приготви храната еднакво от всички страни. Освен това има вграден таймер за 24 часово програмиране. Капацитета му е 5 литра, а съдът за готвене е подвижен и лесен за почистване в съдомиялна машина.

8. Мултикукър Tefal 16 в 1 SpheriCook RK745800

Мултикукър Tefal 16 в 1 SpheriCook RK745800
Виж цената

Благодарение на сферичната форма на купата, мултикукър Tefal SpheriCook предлага отлична циркулация на топлината, като по този начин всеки път получавате перфектна храна.

Благодарение на функцията Fuzzy Logic времето и температурата на готвене се регулират за вкусни резултати. Уредът има и функция за поддържане на ястията топли до 24 часа. Благодарение на 16 програми за готвене, можете да приготвяте любимите си рецепти – готвено, печено, пържено,варено, на пара, запечено. Моделът SpheriCook позволява приготвянето на ризото, десерти, каша, кисело мляко, конфитюр, тестени изделия. Освен това, с програмата за ръчен режим, можете да приготвяте вашите рецепти.

Съдът за готвене е с капацитет 5 л. с незалепващо покритие. LED контролният панел със светлинни индикатори улеснява контрола на работа, а почистването е лесно благодарение на подвижните компоненти и съвместимост със съдомиялна машина.

Уредът се предлага с аксесоари: мерителна чашка, оризова шпатула, лъжица за супа, кошница за пара и книга с рецепти.

9. Мултикукър zephyr zp 1985 c5

zephyr zp 1985 c5
Виж цената

Този уред е един от най-бюджетните мултикукъри; компактен, практичен и удобен. Той е с мощност 700 вата и 18 предварително зададени програми. С него можете да готвите почти всички видове храна – печено, пържено, варено, готвено/яхния, задушаване и претопляне на храна.

Вместимостта на съда за готвене е 5 литра, а специалното му покритие не позволява загарянето на храната.

Разполага с функция за отложен старт, което означава, че можете да настоите кога да започне готвенето. По този начин храната ще бъде готова точно за вечеря, когато се приберете от работа. Или когато искате вие, само трябва да зададете часа.

10. Мултикукър с 45 програми BROCK MC 4501

BROCK MC 4501
Виж цената

Мултикукър BROCK MC 4501 е уред с иновативен дизайн и множество функции. С неговата мощност от 700 вата, можете да приготвяте вкусна, добре сготвена храна. Идеален за претопляне, печене и пържене. Вътрешният съд е с керамично покритие и вместимост 5 литра. Продуктите не залепват и не загарят, а топлината се разпределя равномерно.
Уредът е с цели 45 автоматично зададени програми, които позволяват изключително голям набор от ястия, които може да приготви. Освен това функцията за отложен старт и таймера позволяват да зададете кога да бъде готова храната. А функцията за топла храна може да  зададе програма за запазване на храната топла за дълго време. LED екрана позволява контрол на работата – програми, час, температура.

Към уреда са включени аксесоарите – лъжица, мерителна чашка, черпак и приставка за готвене на пара.

Нинджа фуди

Какво по-точно е мултикукър?

Мултикукърът е многофункционален кухненски уред за готвене. Функциите му са подобни на готварската печка, но той е с много по-малки размери и компактен дизайн.  Може да се използва за варене, пържене, готвене на пара, задушаване на продукти, печене.

Много от компаниите усъвършенстват постоянно  този уред и той предлага все повече и различни функции и програми, които приготвят вкусна храна.

Употребата на мултикукър е перфектно решение за днешния забързан и работещ човек, който има все по-малко време за готвене. Той спестява място в кухнята и е добър помощник особено за по-трудните ястия, които изискват повече време и наблюдение.

Мултикукърът е подходящ както за начинаещи готвачи, така и за напреднали. Понеже той готви почти сам храната, а вие само задавате програмите, няма как да сбъркате в приготвянето.

Плюсове от покупката на мултикукър

Спестяването на времето за готвене, както и компактността на мултикукъра със сигурност са основните му плюсове. Уредът обаче има още много предимства, заради които е добре да имате един в кухнята си.

Мултикукърите позволяват да се премахне голяма част от мазнината, което означава по-здравословна храна, с по-малко калории. Също така, благодарение на функциите за бавно готвене, се задържат витамините и минералите в продуктите.

Бързината на приготвяне на храната е важно качество, защото освен че спестявате време, често ястията имат по-добър вкус.

Уредът позволява да замените няколко уреда. Освен готварската печка, която заема много място и на нея се готви по-бавно, също можете да замените – фритюрника, хлебопекарната, скарата.

Продуктите не залепват, въпреки че са оставени без надзор и затворени в уреда. Това е така заради материалите, от които е изработен съда за готвене, както и равномерното разпределяне на топлината.

Компактността на мултикукърът позволява да го поставите на удобно за вас място в кухнята. Неговите размери са далеч по-малки от готварската печка и можете да го сложите на плота в кухнята, където да ви е под ръка.

Един много важен плюс е, че мултикукърът е безопасен за използване и се почиства много лесно и бързо.

мултикукър тефал
мултикукър Тефал

Неща, които са важни при избора на мултикукър

Когато избирате мултикукър е важно да си дадете сметка за няколко неща. Едно от тях е от какви функции наистина се нуждаете и ще използвате най-много. Ако никога няма да правите кисело мляко, например, не ви трябва уред с тази функция. Същото се отнася и за функцията за хляб, понеже не всеки мултикукър става за хлебопекарна. Ако искате да го използвате и за правенето на хляб, изберете такъв със съответната функция.

Едно от най-важните неща, за които трябва да помислите при избора е, че ще трябва да свикнете с настройките на машината. Хубаво е да прегледате колко функции и програми има и дали всяка е лесно разбираема и ясно обяснена в инструкциите.

Мощността и капацитета на съда за готвене са сред нещата, на които да обърнете внимание.

Ето няколко ключови фактора, на които да обърнете внимание при избора на мултикукър. По тях най-често се различават различните уреди, както и цената им.

Капацитет

Различните мултикукъри имат различен капацитет на съда за готвене. Измерителната единица най-често е в литри – колкото повече литра е съда, толкова повече храна може да се приготвя. Ако имате нужда от голямо количество храна, то изберете по-голям мултикукър с повече вместимост. Най-често литрите варират между 5 и 7 или 8 литра.

мултикукър под налягане
Мултикукър под налягане

Мощност

Както при почти всеки домакински уред мощността също е от значение. Някои храни изискват по-мощни уреди, за да се приготвят добре и по-бързо. Нивата на готвенето под налягане също е свързано с мощността. Разбира се, от този компонент зависи и цената, защото по-голямата мощност оскъпява уреда.

Налични програми

Всеки мултикукър има различен брой предварително зададени програми. Те съответстват на различни ястия или начини на готвене – печене, пържене, варене, на пара, запичане, приготвяне на супа или десерти. Също така по-модерните и скъпи модели имат програми за готвене под налягане, печене на хляб, кисело мляко, паста и други. Тук не винаги означава, че по-скъпият уред има повече програми, по-скоро други спецификации определят цената. За това, когато избирате мултикукър, вземете този, който има значимите за вас програми.

Таймер

Таймерът ви позволява да зададете времето за готвене. След като приключи работа, уредът се изключва автоматично.

Лесен за почистване

Вече почти всеки уред е лесен за почистване, като е произведен с отделящ се съд за готвене и той, и аксесоарите към него, са подходящи за ръчно почистване и за съдомиялна машина. Останалата част от мултикукърът, която не трябва да се мокри, се почиства  лесно с кърпа. Важно е все пак да обърнете внимание на инструкциите как точно да почиствате машината за най-голяма безопасност.

Безопасност

Един от основните плюсове в сравнение с готварската печка, е, че той е много по-безопасен. Със своят заключващ се механизъм, плътни и устойчиви материали, уредът не позволява да се нараниш. Това е ключово най-вече за децата, защото те често пипат уредите и не съобразяват опасността.

Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар