Редовното трениране с велоергометър вкъщи ще ви помогне да отслабнете и да премахнете мазнените от корема си. Кардио тренировките помагат в битката с излишните килограми, стягат тялото и в известна степен увеличават мускулната маса.

Седмична програма, състояща се от умерено, интервално и интензивно трениране, ще ви помогне да изгорите калории и ще стимулирате премахването на мазнини, за да отслабнете у дома или във фитнеса.

Тук ще ви покажем няколко начина за отслабване с велоергометър и за влизане във форма за кратко време с помощта на този фитнес уред.

1. Тренировка с умерена интензивност

Ако отдавна не сте тренирали или сега започвате и искате да избегнете наранявания или мускулна треска на следващия ден, следвайте тренировъчна програма, която включва минимум 30 минути кардио упражнения с умерена интензивност пет до шест пъти седмично. Изпълнете това упражнение, за да отслабнете с велоергомеър, като внимателно въртите педалите. Внимавайте да не се задъхвате прекалено много и се стремете да въртите с постоянно темпо. Има различни начини да прецените дали сте в правилния диапазон. Всъщност някои велоергометри показват на екрана си темпото, усилията и сърдечната честота.

Ако не сте в състояние да проведете 30-минутна тренировка с велоергометър, можете да я разбиете на 10-минутни интервали. Така ще имате кратка почивка, но ще продължите да изгаряте калории, за да намалите мазнините.

2. Тренировка с висока интензивност

След като тренирате с умерена интензивност и имате необходимата подготовка, препоръчително е да увеличите трудността малко по време за следващите си тренировки. 

Увеличете нивото или съпротивлението в два от дните ви за тренировка. По този начин ще можете да  изгорите повече калории на велоергометъра за по-кратко време. Правете го за 20 до 30 минути с тази интензивност, така че пулсът ви да се повиши. Освен че ще се потите много, ще бъдете и изтощени, но усилията ще са си стрували, когато започнете да виждате резултати.

Изследване, проведено през 2008 г., показва, че участниците с наднормено тегло, които тренират с висока интензивност два пъти седмично и умерена интензивност три пъти седмично, изгарят повече мазнини от участниците, които тренират с умерено темпо пет пъти седмично. Резултатите са показали, че всички участници са изгаряли еднакъв брой калории в двете програми, но топенето на мазнини при комбинираната е било по голямо.

тренировки

3. Интервална тренировка

Докато тренировките с умерена интензивност ви въвеждат в отслабването с велоергометър, тренировките с висока интензивност напълно включват двигателя за изгаряне на мазнини.  Интервалните тренирания с висока интензивност не трябва да присъстват във всички ваши тренировки. Включете ги в два или три дни седмично и ще усетите по-бързо отслабване с велоергометър. Правете това упражнение вместо тренировката с умерена интензивност, която споменахме по-горе. Ако имате някакви въпроси относно този вид физически упражнения, можете да говорите с личния си треньор или фитнес инструктор.

Съвети за извършване на интервални упражнения за отслабване с велоергометър

Когато става въпрос за интервални тренировки с велоергометър, трябва да имате предвид, че интервалите могат да се задават по различни начини. Ако минута или две са твърде дълги, направете интервали от 30 секунди.

За да добавите ново предизвикателство и да изгаряте мазнините по-бързо, правете интензивни серии за 5-10 минути с две минути ниска интензивност между тях. Следвайте тези стъпки, за да правите интервални тренировки на велоергометъра и да се възползвате от предимствата му:

  1. Загрейте 5-10 минути със слаба интензивност. Почувствайте как ставите ви се загряват и увеличават притока на кръв. Пулсът ви също ще започне да се увеличава, но не бива да го прави прекомерно.
  2. Въртете за 1 или 2 минути с висока интензивност и със възможно най-голямо съпротивление. Почувствайте как се увеличава пулса ви, достигайки ускорено дишане.
  3. Намалете съпротивлението за 1 до 2 минути. Почувствайте как пулсът ви намалява и дишането ви все по-спокойно.
  4. Редувайте високо ниво на интензивност с ниско ниво 10-15 пъти. Интервалната с висока интензивност има предимство пред другите тренировки. Тя е значително по-ефективна в изгарянето на мазнини за кратък период от време.
  5. Завършете тренировката си с леко въртене за 3-5 минути, за да отпуснете краката си и да се възстановите след тренировка.
Author

Екипът на BGchoice се стреми да предостави възможно най-обективната информация, която да Ви помогне да направите най-добрият избор.

Напиши коментар